GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan
(1)
(0)
GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan

Abordem l'exigent ascensió al coll de Tudela i ens endinsem a la vall del riu Noguera de Cardós dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d'interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+1.100m / -1.205m

Distància totalDistància total

16,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:00h

altitud_minimaAltitud mínima

1.120m

distanciaPunt d'inici de l'etapa

Àreu

altitud_maximaAltitud màxima

2.239m

distanciaPunt final de l'etapa

Tavascan

banner apadrina

Comencem la divuitena etapa de la travessa Transpirinenca al bonic nucli d'Àreu, a la Vall Ferrera. Des d'aquest punt afrontem una dura però maquíssima ascensió fins al coll de Tudela. En aquest coll canviem de vall i ens endinsem a la vall de Cardós. Primer baixem fins a Boldís Sobirà, fent un tram per corriol i un tram per pista de terra, i a continuació remuntem la vall del riu Noguera de Cardós per un camí que va flanquejant la muntanya. Finalment arribem al poble de Tavascan.

Etapa preciosa que transcorre per dues de les grans valls dels Pallars Sobirà: la vall de la Noguera de Vallferrera i la vall de la Noguera de Cardós. L'etapa avança gairebé en la seva totalitat dins dels límits del Parc Natural de l'Alt Pirineu i ens ofereix atractius molt diversos: descobrim les clàssiques bordes pirinenques, creuem frondosos boscos de pi negre, visitem el pintoresc nucli de Boldís Sobirà, gaudim de vistes meravelloses i acabem l'etapa a Tavascan.

Mapa cartogràfic

mapa
Editorial Alpina

© Editorial Alpina.

Aquest croquis aproximat amb l'itinerari de la ruta ha estat creat a partir del mapa "Parc Natural de l'Alt Pirineu. 1:50.000." propietat de l'Editorial Alpina.

Recorregut de la ruta

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

trkTwoNav (.trk) gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Punts importants de pas (Waypoints)

Punt de pas
Temps
Altura
Latitud
Longitud
 •  Àreu
  0:00h
  1.225m
  42.590995º
  1.325068º
 •  Bordes de Costuix
  0:50h
  1.723m
  42.590589º
  1.310123º
 •  Coll de Tudela
  1:50h
  2.239m
  42.597755º
  1.293583º
 •  Boldís Sobirà
  3:35h
  1.490m
  42.613557º
  1.272114º
 •  Tavascan
  5:00h
  1.120m
  42.644108º
  1.257223º

Sistema de coordenades geogràfiques. Datum WGS84.

Més informació

: 5:00h en total: 1:50h des d'Àreu fins al coll de Tudela, 1:45h des d'aquest punt fins a Boldís Sobirà i 1:25h des de Boldís Sobirà fins a Tavascan.

: +1.100m / -1.205m

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: De maig a octubre. A l'hivern i a la primavera, podem trobar neu al coll de Tudela.

: Res en especial.

:

· Parc Natural de l'Alt Pirineu. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Durant l´itinerari trobem diversos punts on podem aprovisionar-nos sense problemes.

:
Establiments a Tavascan:
· Pàgina web de Tavascan: mapa.tavascan.net
· Guia oficial d"establiments turístics (Generalitat de Catalunya): Guia Oficial

: A Tavascan hi ha allotjaments, restaurants i una botiga de queviures.

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L'itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Totes les rutes han estat realitzades sobre el terreny per RUTES PIRINEUS. Les rutes poden variar molt en funció de l'època de l'any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s'han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Aquí la nostra selecció d'establiments propers recomanats:

Mostrar al mapadetalle
 • partner_image_207
  Casa Massa, 25593 Estac www.casamassa.cat - info@casamassa.cat - 973252433 | 687502027
  Casa Massa va obrir les seves portes l'any 2007 en una antiga casa completament rehabilitada que la Núria gestiona amb passió, professionalitat i saviesa. Des de Casa Massa podrem caminar per antics camins de muntanya, gaudir d'un cel estrellat meravellós, descobrir les moltes activitats esportives i culturals que ens ofereix el Pallars i, a la taula, tastar excel·lents productes de proximitat! Casa Massa és el lloc ideal per gaudir de la natura i del Pallars!
 • partner_image_210
  Avinguda Generalitat, 27, 25560 Sort www.hotellesbrases.com - info@hotellesbrases.com - 973 621 071
  Les Brases de Sort és un hotel i restaurant situat al mateix poble de Sort, al cor del Pallars Sobirà, en un entorn privilegiat per a la pràctica del senderisme, l'alta muntanya o els esports d'aventura com el ràfting, el barranquisme o l'escalada. Tant l'hotel com el restaurant Les Brases ens ofereixen un tracte professional i càlid, i una excel·lent relació qualitat preu!
 • partner_image_240
  Carrer de Martí, 1, 25575 Àreu www.hotelvallferrera.com - info@hotelvallferrera.com - 973 624 343
  Al nucli d'Àreu, al cor de la pintoresca i solitària vall Ferrera, hi trobem l'acollidor hotel Vallferrera. L'hotel es troba en un edifici de muntanya típic de l'arquitectura tradicional pallaresa i ens ofereix 17 habitacions molt agradables i amb tots els serveis. Al seu torn, al restaurant gaudim d'una cuina tradicional amb productes autòctons i de proximitat. Nota: L'establiment ofereix preus especials d'allotjament i de restaurant per a excursionistes federats (FEEC).
Els establiments recomanats al mapa
logo rutas pirineos
Punt d'inici de la ruta
Hotels i hostalsMuseus i culturaNaturalesaAventuraProductors i artesansRestaurantsEsquíCàmpingsRefugis de muntanyaBenestar i spaApartaments i Cases RuralsAlbergsRutes per etapesActivitats aquàtiques
Recomanacions

Recorregut

Amagar fotosdetalle
La divuitena etapa de la Transpirinenca comença a Àreu (0:00h - 1.225m). Sortim del poble en direcció N. Creuem el petit nucli de la Força d'Àreu i comencem l'ascensió cap a les bordes de Costuix i el coll de Tudela. Pugem per un corriol dret i costerut que va creuant una pista que també puja fins a les bordes. Avancem per l'interior del bosc. Al cap d'una estona arribem a un bonic prat, anomenat el pla de Costuix, on hi ha les bordes de Costuix (0:50h - 1.723m) . Després de descansar un moment per recuperar forces, reprenem l'ascensió. Deixem enrere a la dreta (N) el camí de les bordes de Pilanera i nosaltres continuem pujant en direcció al coll de Tudela (O-NO).

A continuació ens endinsem al fabulós bosc de pi negre de Tudela. L'ascensió és llarga i dura, però l'entorn que ens acompanya és meravellós! Finalment assolim el coll de Tudela (1:50h - 2.239m). En aquest punt la carena de la serra de Costuix es presenta aplanada i forma un petit altiplà allargat. Val la pena fer una parada en aquest indret i gaudir de l'entorn que ens rodeja. El coll de Tudela comunica la vall de la Noguera de Vallferrera i la vall de la Noguera de Cardós. Des d'aquesta talaia privilegiada les vistes són sensacionals: la Pica d'Estats (3.143m, NE), el Monteixo (2.905m, E), la inconfusible silueta dels Encantats (2.745m i 2.725m, O),...

Comencem ara el llarg descens que ens portarà fins a Tavascan, punt final de l'etapa. Seguim en tot moment els senyals blancs i vermells del GR 11. Comencem a baixar en direcció NO per les Comes de Llossau. Aviat assolim la carena que baixa des del pic de Tudela. Enllacem amb una pista de terra que ens portarà fins a Boldís Sobirà. Durant aquest tram de descens pel bosc de Fontanilles i per l'Obac de Bodís podem observar els pintorescos Boldissos -Boldís Sobirà i Boldís Jussà-, dos petits nuclis enlairats.

Un cop arribem a Boldís Sobirà (3:35h - 1.490m) creuem el nucli de cases i agafem un corriol que va flanquejant la muntanya a una cota aproximada de 1480m d'altitud. Anem resseguint la vall de Cardós a mitja altura cap a la seva capçalera (N). Arribem al barranc de les Planes i comencem un descens brusc i abrupte cap al fons de vall. Passem per les planes de Colomer i seguim els senyals del GR fins al poble de Tavascan (5:00h - 1.120m), que està situat a la confluència entre la vall de Tavascan (NO) i la vall de Lladorre (NE).
 GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

GR 11 - Etapa 18: Àreu - Tavascan 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia'ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna'ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d'alguna altra manera? Opina!


0 vots
Codi Captcha
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t'animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d'educació. Tampoc s'acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s'eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

Si ho prefereixes comenta amb Facebook...
MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta