pdf-ruta43
GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria

Recorrem un itinerari clàssic d'alta muntanya als Pirineus: d'Ulldeter al santuari de Núria pel coll de la Marrana i el coll de Noucreus

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

+1.750m / -1.060m

Distància totalDistància total

19,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

6:40h

altitud_minimaAltitud mínima

1.270m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Setcases

altitud_maximaAltitud màxima

2.826m

distanciaPunt final de l´etapa

Santuari de Núria

banner apadrina

Comencem la novena etapa de la travessa Transpirinenca a Setcases. Des d'aquesta població remuntem tota la vall del Ter -primer per carretera i després per corriols- fins a Ulldeter. A continuació ens enfilem fins al coll de la Marrana i el coll de Tirapits. Des de Tirapits resseguim la carena fronterera fins al coll de Noucreus, un tram de recorregut panoràmic espectacular. Des del coll de Noucreus baixem a l'emblemàtic santuari de Núria, punt final d'aquesta primera etapa d'alta muntanya del GR 11.

Aquesta és, sens dubte, una de les etapes més espectaculars de tota la Transpirinenca. Caminem rondant la cota dels 2800m durant un bon tram del recorregut, avançant per un terreny típicament d'alta muntanya. A més a més, l'arribada al santuari de Núria des de Noufonts és memorable. L'etapa Setcases - Núria s'ha convertit en tot un clàssic de l'excursionisme als Pirineus!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 6:40h en total: 2:30h des de Setcases fins al refugi d'Ulldeter, 0:30h des del refugi fins al coll de la Marrana, 1:30h des d'aquest coll fins al coll de Tirapits, 0:45h des de Tirapits fins a Noucreus i 1:25h per baixar fins a Núria.

: Alta (F). Etapa sense dificultats tècniques remarcables però que transcorre per terreny d'alta muntanya. Si fa vent fort i/o hi ha núvols, cal parar molta atenció, especialment durant el tram de carena. En condicions hivernals, la dificultat tècnica de l'etapa augmenta considerablement.

: De maig a octubre. A l'hivern i a la primavera, trobarem neu i gel en cotes altes.

: Grampons i piolet segons l'època de l'any.

:

· Parc Natural Capçaleres del Ter i del Freser. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Ripollès. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Prop del coll de la Marrana comença la variant GR 11-7 de la Transpirinenca: aquesta variant arriba al santuari de Núria -on torna a enllaçar amb l'itinerari base del GR 11- passant per l'anomenat "Camí dels Enginyers". El GR 11-7 baixa per la coma del Freser, passa pel refugi Coma de Vaca i flanqueja el pic de Torreneules pel seu vessant S. És un camí força exposat recomanat només per a persones amb experiència en alta muntanya.

: Durant l´itinerari trobem diverses fonts on podem aprovisionar-nos sense problemes.

:
· A l´entorn del santuari de Núria hi ha una zona d´acampada habilitada i l´hotel Vall de Núria. Més informació: www.valldenuria.cat.
· A prop del santuari hi ha el popular alberg Pic de l´Àliga (www.xanascat.cat / 972 732 048). Podem arribar-hi des del mateix GR 11 agafant un trencall que trobem abans d´arribar a Núria o des del santuari, a peu o mitjançant un curt telecabina.

: A Setcases -punt d´inici de l´etapa- hi ha botigues, allotjaments i restaurants. Al seu torn, Núria s´ha consolidat com un centre turístic rellevant i disposa de diversos serveis (hotel, alberg, botiga, restaurants, serveis mèdics,...).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_176
  Camí de Ventaiola, s/n, 17534 Ribes de Freser
  L'Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents és tranquil·litat en estat pur. Si voleu desconnectar, aquí podreu fer un bon bany enmig de la naturalesa i ben lluny de tot plegat. I si l'entorn és meravellós, l'hotel és un luxe: magnífiques instal·lacions, decorades amb bon gust -contemporani-, grans vistes de la Vall de Ribes i millor tracte.
 • partner_image_225
  GIV-4011, 4, 17534 Ribes de Freser
  La Casassa de Ribes és una antiga masia del segle XVII molt ben restaurada i rehabilitada com a casa rural. La Casassa ens ofereix quatre apartaments de quatre, sis o vuit places amb totes les comoditats i fantàsticament equipats. La Casassa està situada a Ribes de Freser, al cor de la vall de Ribes (Ripollès) i és la base ideal per descobrir les grans muntanyes de l'entorn, com el sensacional Puigmal (2.913m) o el popular cim del Taga (2.040m), del qual tenim fantàstiques vistes des de la mateixa casa!

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la novena etapa de la travessa Transpirinenca a Setcases (0:00h - 1.270m). Sortim del poble pel seu extrem N. Avancem pel costat de la carretera remuntant la vall del riu Ter. Caminem per aquesta via fins que arribem al Pla de la Molina (1:10h - 1.588m). Aquí deixem la carretera, que gira cap a la dreta i continua pujant pel vessant de la muntanya fent llaçades, i nosaltres seguim un corriol que puja pel costat mateix del riu Ter.

Anem guanyant altitud ininterrompudament fins que tornem a sortir a la carretera a l'altura de l'aparcament inferior de l'estació d'esquí de Vallter. Pocs metres més endavant, agafem un corriol que puja per un barranc fins al refugi d'Ulldeter (2:30h - 2.236m). L'antic refugi d'Ulldeter va ser un dels primer refugis de muntanya oberts a l'Estat per a la pràctica de l'excursionisme. Es va inaugurar l'any 1909 i tenia una bonica estructura ogival. Posteriorment, durant els primers anys del franquisme, fou dinamitat. L'actual refugi, que està situat a 150m de l'indret on hi havia l'antic, es va inaugurar l'any 1959 i és propietat de la FEEC.

Deixem enrere el refugi i continuem pujant pel circ d'Ulldeter, seguint sempre els senyals blancs i vermells del GR 11. L'ambient d'alta muntanya és espectacular! Estem rodejats de grans muntanyes, entre les que destaquen el pic del Bastiments (2.883m), que tenim just a la nostra dreta (NO), i el pic del Gra de Fajol (2.712m), a la nostra esquerra (SO). Finalment assolim el coll de la Marrana (3:00h - 2.529m). Aquest coll comunica la vall del Ter, d'on venim, amb la vall del Freser, que se'ns obra just a davant nostre. Des del mateix coll surt un caminet (NO) que ens portaria fins al cim del Bastiments. Nosaltres, però, continuem l'etapa pel corriol que creua el barranc del Freser en direcció O. Deixem enrere, a l'esquerra (S), un camí que baixa per la coma de Fresers. Aquest camí és la variant GR 11-7 i també ens portaria fins a Núria, passant pel refugi Coma de Vaca i el panoràmic "Camí dels Enginyers".

Anem caminant per un terreny d'alta muntanya espectacular. Just a la nostra dreta podem observar la bonica cresta que uneix el pic del Bastiments (2883m) i el pic de l'Infern (2.869m). Remuntem el torrent de les Barraques i assolim el coll de Tirapits (4:30h - 2.781m). Des d'aquest punt, continuem l'etapa avançant pel fil de la carena fronterera. Passem pel pic Superior de la Vaca (2.826m) i arribem al coll de Carançà. Cap a la nostra dreta (N) gaudim d'unes vistes inoblidables dels preciosos estanys de Carançà. Continuem avançant per la carena fins al pic de la Fossa del Gegant (2.808m) i el coll de Noucreus (5:15h - 2.799m).

En aquest coll d'alta muntanya deixem del camí carener -que continua cap al coll de Noufonts i els pics de l'olla de Núria- i agafem el camí que baixa per la coma de Noucreus i la coma de les Molleres. Anem descendint sense pèrdua cap al santuari de Núria. Aproximadament cap a la cota 2.080m surt un caminet a l'esquerra que flanqueja la muntanya i arriba directament fins a l'alberg pic de l'Àliga, una de les opcions que tenim per passar la nit. Si, en canvi, continuem descendint, no triguem en arribar al santuari de Núria (6:40h - 1.960m), punt final d'aquesta sensacional i mítica etapa de la Transpirinenca.

EL SANTUARI DE NÚRIA

Núria és un dels grans símbols dels Pirineus i un dels indrets més emblemàtics de Catalunya. La Mare de Déu de Núria ha estat sempre vinculada a la fertilitat. Segons la llegenda, tots aquells que facin una pregària i després posin el cap dins de l'olla de Sant Gil mentre toquen una campana que hi ha, obtindran el do de la fertilitat. Recomanem visitar el santuari de Núria i passejar pels voltants del bonic llac que hi ha just al seu davant.

 GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

Carrerons de Setcases.

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

El riu Ter.

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

Refugi d'Ulldeter.

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

Santuari de Núria.

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

Santuari de Núria.

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

Llac de Núria.

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

Santuari de Núria.

GR 11 - Etapa 09: Setcases - Santuari de Núria 1

Façana del santuari.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


3 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta