pdf-ruta25
GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans

Caminem de vall a vall: des de la vall del riu Valira d'Orient fins a la vall del Valira del Nord passant pel coll d'Ordino

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+1.275m / -1.190m

Distància totalDistància total

15,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:45h

altitud_minimaAltitud mínima

1.270m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Encamp

altitud_maximaAltitud màxima

1.983m

distanciaPunt final de l´etapa

Arans

banner apadrina

Comencem la quinzena etapa de la travessa Transpirinenca a Encamp. Des d'aquesta població abordem la dura ascensió al coll d'Ordino: en poc més de 4 km hem de superar un desnivell positiu de més de 700m. A partir d'aquest punt comencem un llarg descens per la vall del riu Valira del Nord -la vall d'Ordino- fins a La Cortinada i Arans. L'itinerari va alternant pistes de terra i corriols sense cap dificultat tècnica, però que requereixen que estem atents a l'orientació.

Durant aquesta etapa de la Transpirinenca creuem el coll d'Ordino, punt de pas tradicional que comunica les dues valls dels rius Valira d'Orient i Valira del Nord. Un cop superat aquest coll, l'itinerari del GR 11 s'endinsa cap a la vall de la Valira del Nord. L'últim tram de l'etapa coincideix amb l'itinerari de la Ruta del Ferro, que ens permet descobrir el passat miner del Principat d'Andorra.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:45h en total: 2:00h d'ascensió des d'Encamp fins al coll d'Ordino, 2:30h des del coll fins a La Cortinada i 0:15h des de La Cortinada fins a Arans.

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: A l'hivern podem trobar neu al coll d'Ordino.

: Res en especial.

:

Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: L'etapa del dia següent (etapa 16) requerirà fer nit en un refugi obert (refugi de Baiau). Per tant, haurem de comprar les provisions que considerem oportunes pel dia següent.

: Durant l´itinerari trobem alguns punts on podem aconseguir aigua en cas de necessitat. Recomanem, però, sortir amb aigua suficient des d´Encamp.

:
· Hotel Cal Daina (Arans): disposa d"habitacions i restaurant (+376 850 988).
· Altres establiments a La Cortinada i Ordino: www.ordino.ad

: A Encamp tots els serveis estan coberts (botigues, supermercats, bars i restaurants,...). A Arans i al proper nucli de la Cortinada hi ha bars i restaurants. A Ordino tots els serveis estan coberts (botigues, supermercats, bars i restaurants,...).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la quinzena etapa de la travessa a Encamp (0:00h - 1.270m). Durant el primer sector de l'etapa abordem l'ascensió al coll d'Ordino: hem de superar un desnivell de més de 700m en 4 km de recorregut. Sortim de la població d'Encamp pel veïnat de Les Bons. Passem pel costat de la bonica ermita romànica de Sant Romà de les Bons i per les restes d'una antiga torre fortificada, actualment restaurada. Unes escales ens permeten accedir al capdamunt d'aquesta torre, des d'on gaudim de molt bones vistes de Sant Romà, d'Encamp i de tota la vall. L'església de Sant Romà data del segle XII i destaca per la seva coberta de volta de canó, un cas excepcional en el romànic andorrà. A l'interior de l'església s'hi pot veure una còpia de les pintures romàniques originals, que es conserven a Barcelona, al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

L'ascens al coll d'Ordino és prolongat i exigent. Anem alternant bosquines amb zones més obertes. Per tal de guanyar altitud amb més facilitat, en alguns punts el camí fa ziga-zagues. Quan portem uns 3 km d'ascensió des d'Encamp ens endinsem en un bonic bosc i el pendent se suavitza. Estem flanquejant el Bony de les Neres. Seguim avançant i finalment arribem a l'ampli coll d'Ordino (2:00h - 1.983m). Aquest coll, punt més elevat de l'etapa, comunica la vall del riu Valira d'Orient (E) i la vall del riu Valira del Nord (O). Des del coll gaudim d'unes vistes extraordinàries en totes direccions i podem distingir algunes de les muntanyes més populars d'Andorra: el Comapedrosa (2.939m) a l'oest, els tres pics del Casamanya (2.749m) al nord, l'Alt del Griu (2.879m) al sud-est,...

Creuem la carretera i comencem a baixar cap a la vall d'Ordino. Anem descendint per una zona boscosa i ombrívola, seguint sempre els senyals blancs i vermells del GR 11. Durant aquest descens hem de parar molta atenció a l'orientació: alternem pistes i corriols i els canvis de camí són constants. Baixem pel barranc de Segudet fins aproximadament la cota 1360m, on conflueixen aquest barranc i el torrent de Cassamanya. En aquest punt sortim a una pista ampla. Si anéssim cap a l'esquerra (O), baixaríem fins a la població d'Ordino. Nosaltres, però, hem d'agafar la pista cap a la dreta (NO) amunt. Primer pugem fent diverses llaçades i després flanquegem a mitja altura el pic de les Sorobilles (1.846m) i el turó Rodó (1.888m).

Quan ens aproximem a La Cortinada el camí baixa fins al fons de la vall del riu Valira del Nord fent ziga-zagues. Travessem el nucli de La Cortinada (4:30h - 1.355m) i sortim a la carretera. Passem pel costat de la bonica església de Sant Martí de la Cortinada. Caminem uns metres per la carretera fins que, després d'un revolt a la dreta, deixem aquesta via i creuem el riu Valira per un pontet de pedra. En aquest punt enllacem amb el camí de la popular Ruta del Ferro, que uneix Llorts i La Cortinada. Aquest itinerari permet descobrir diversos indrets relacionats amb la història de la siderúrgia a la vall d'Ordino: la mina de Llorts, el camí dels traginers, la farga Rossell,? Fem un últim tram caminant pel costat del riu Valira i arribem a Arans (4:45h - 1.355m), punt final d'aquesta etapa.
 GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

GR 11 - Etapa 15: Encamp - Arans 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


0 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta