Blog Rutes Pirineus

El Blog de RUTES PIRINEUS és un blog de notícies i articles relacionades amb el món de la muntanya: esports de neu, alpinisme, rutes, escalada, vídeos, material de muntanya, botigues, curses de muntanya, turisme de muntanya, hotels i hostals de muntanya,... Segueix-nos!

La transpirinenca Trail2Challenge: 850 km d'emoció

Article publicat el 15/11/2019. Escrit per Rutes Pirineus

Rutes Pirineus

La aventura transpirenaica Trail2Challenge terminó el domingo 20 de octubre en la pequeña población navarra de Isaba cuando, tras seis días de ruta, el grupo de senderistas que había salido el martes 15 de Saint Jean de Luz (País Vasco) y el equipo de BTT, que había partido el mismo día de Cadaqués, cruzaron sus caminos cumpliendo así con el reto de encontrase guiados por el nuevo dispositivo Trail2 de TwoNav.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Festivals de Senderisme dels Pirineus 2018

Article publicat el 23/05/2018. Escrit per Rutes Pirineus

Festivals

L'aventura transpirinenca Trail2Challenge va acabar el diumenge 20 d'octubre a la petita població navarresa d'Isaba quan, després de sis dies de ruta, el grup de senderistes que havia sortit el dimarts 15 des de Saint Jean de Luz (País Basc) i l'equip de BTT, que havia sortit el mateix dia des de Cadaqués, van creuar els seus camins complint així amb el repte de trobar-se guiats pel nou dispositiu Trail2 de TwoNav.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Anem de ruta, quin és el calçat més adequat?

Article publicat el 08/08/2017. Escrit per Rutes Pirineus

Activitats de muntanya

Avui volem presentar-vos una nova col·laboració que des Rutes Pirineus hem iniciat amb MERRELL, fabricant i especialista mundial en calçat outdoor. És impossible concebre les activitats i pràctiques actuals d'alta i mitja muntanya sense les successives aportacions tecnològiques de MERRELL durant les últimes dècades. De la seva mà, a continuació us presentem diverses recomanacions per a l'elecció del calçat més adequat per a les vostres rutes de muntanya.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Festival de senderisme de la Muntanya d'Alinyà, una experiència màgica!

Article publicat el 27/06/2017. Escrit per Rutes Pirineus

Festivals

Si no has estat mai a Alinyà, el festival de senderisme és una ocasió genial per fer-ho i enamorar-te d'aquesta vall envoltada de muntanyes i camins. Si ja hi has vingut alguna vegada, torna, que segur que hi descobriràs racons i paisatges d'una bellesa autèntica. Ja ho saps, aquests dies vine a caminar a la Muntanya d'Alinyà!

LLEGIR ARTICLEdetalle

Idees de regal per aquests Reis!

Article publicat el 18/12/2016. Escrit per Rutes Pirineus

Rutes Pirineus

Arriba el Nadal, temps de retrobar-nos amb la família i els amics, moments plens de sorpreses i de regals. Des de Rutes Pirineus us volem proposar algunes idees perquè aquest Nadal feu el millor regal. Pirineus i muntanya, èxit assegurat!

LLEGIR ARTICLEdetalle

Com evitar lesions quan fem senderisme?

Article publicat el 11/07/2016. Escrit per Saltratos - Rutes Pirineus

Articles Tècnics

Quan fem senderisme, excursionisme o activitats a la muntanya ens exposem a les temudes lesions i als efectes de la fatiga. De la mà del nostre patrocinador Saltratos -marca farmacèutica especialitzada en la cura dels peus des de l'any 1921- a continuació us donem diversos consells per prevenir i evitar les lesions.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Cinc consells per a la cura dels peus quan fem senderisme

Article publicat el 24/05/2016. Escrit per Saltratos - Rutes Pirineus

Articles Tècnics

Els peus són una part del nostre cos essencial quan fem rutes de senderisme o d'alta muntanya. Malgrat això, moltes vegades no els hi parem l'atenció que mereixen i només ens recordem d'ells quan tenim algun problema: dolor, inflamació, ampolles, sequedat,... De la mà del nostre patrocinador Saltratos -marca farmacèutica especialitzada en la cura dels peus des de l'any 1921- a continuació us donem cinc consells que poden ser-vos de moltíssima utilitat per cuidar adequadament els vostres peus:

LLEGIR ARTICLEdetalle

Idees de regal per aquest Nadal!

Article publicat el 09/12/2015. Escrit per Rutes Pirineus

Rutes Pirineus

Arriba el Nadal, temps de retrobar-nos amb la família i els amics, moments plens de sorpreses i de regals. Des de Rutes Pirineus us volem proposar algunes idees perquè aquest Nadal feu el millor regal. Pirineus i muntanya, èxit assegurat!

LLEGIR ARTICLEdetalle

Fem Ruràlia, descobrint el territori amb tots els sentits!

Article publicat el 10/11/2015. Escrit per Rutes Pirineus

Societat

A RUTES PIRINEUS som uns apassionats de la muntanya, la natura i el territori, i gaudim descobrint les seves històries i la seva grandíssima riquesa. És per això que avui ens fa il·lusió presentar-vos Fem Ruràlia, un projecte que ens acosta i ens descobreix racons, productes i persones molt especials d'arreu de Catalunya.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Land: planificació i anàlisi de les sortides a la muntanya

Article publicat el 29/09/2015. Escrit per TwoNav - Rutes Pirineus

Two Nav

Un dispositiu GPS és una molt bona eina per acompanyar-nos durant les nostres rutes a la muntanya: ens ofereix orientació, seguretat i la possibilitat de monitoritzar i controlar el nostre rendiment (temps, altitud, velocitats,...). Ara bé, per aprofitar tot el seu potencial, ser eficients sobre el terreny i assegurar-nos la màxima diversió, és recomanable una fase prèvia de planificació i una posterior d'anàlisi.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Com es fa un massatge de recuperació de cames i peus?

Article publicat el 31/08/2015. Escrit per Saltratos - Rutes Pirineus

Articles Tècnics

Els massatges de recuperació aplicats sobre els músculs de les cames i dels peus afavoreixen la desaparició de les sensacions desagradables provocades per la fatiga després d'haver realitzat una activitat a la muntanya. Els massatges estimulen el retorn venós i acceleren els processos de recuperació. A més a més, el massatge també influeix en l'estat psicològic de la persona, gràcies als beneficis intrínsecs al contacte corporal: reconfortant, calmant, plaent,...

LLEGIR ARTICLEdetalle

Seguir un track GPS: una ruta, un destí

Article publicat el 10/07/2015. Escrit per TwoNav - Rutes Pirineus

Two Nav

Actualment els dispositius GPS ens permeten realitzar qualsevol sortida i practicar la nostra activitat esportiva de manera més fàcil i segura: disposem de mapes excel·lents, softwares preparats per seguir una ruta i funcions que en tot moment ens indiquen on som, ens avisen si ens desviem de la ruta establerta o ens indiquen per on hem tornar.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Consells per a la salut dels peus: com prevenir o curar les butllofes, peus reescalfats, durícies, sequedat,...

Article publicat el 30/06/2015. Escrit per Saltratos - Rutes Pirineus

Articles Tècnics

Pels aficionats al senderisme i a l'alta muntanya, els peus constitueixen una part essencial per al bon desenvolupament de les activitats. Massa vegades ens n'oblidem amb facilitat i únicament recordem la seva existència quan alguna cosa no va bé: dolor, inflamació, butllofes, mala olor, excés de sequedat,...

LLEGIR ARTICLEdetalle

Dispositiu GPS o Smartphone?

Article publicat el 17/04/2015. Escrit per TwoNav - Rutes Pirineus

Two Nav

Actualment és habitual orientar-nos i desplaçar-nos en el dia a dia amb l'ajuda d'algun aparell que disposi de GPS. Però són molts els dubtes que se'ns plantegen quan hem d'escollir entre anar a la muntanya amb el suport d'un dispositiu GPS o d'un Smartphone. Quin és el dispositiu més fiable? Quan és millor utilitzar l'un o l'altre? Què ens aporta un GPS? Quins són els avantatges d'un Smartphone?

LLEGIR ARTICLEdetalle

Per què necessito un GPS per anar a la muntanya?

Article publicat el 17/04/2015. Escrit per TwoNav - Rutes Pirineus

Two Nav

Fer servir un GPS pot ajudar-nos a estalviar temps i diners, i ens ofereix la tranquil·litat necessària quan estem gaudint de la nostra activitat preferida a la muntanya. Actualment, gràcies a la tecnologia, podem realitzar les nostres rutes de senderisme, excursions d'alta muntanya, entrenaments o abordar el viatge més agosarat amb una bona planificació i sense riscos.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Descobrint el Berguedà: un cap de setmana escapant-nos de la gran ciutat!

Article publicat el 24/02/2015. Escrit per Helena i Jaume

Societat

Molts barcelonins, quan parlem de passar un cap de setmana fent senderisme i esports d'aventura, no sé perquè, sempre busquem anar lluny, ben lluny de la nostra ciutat. Sovint ens oblidem que podem trobar tot el que volem més a prop del que ens pensem...

LLEGIR ARTICLEdetalle

Guardonats amb el Premi Internacional Pica d'Estats al millor treball de promoció de Lleida en la categoria internet

Article publicat el 26/11/2014. Escrit per Rutes Pirineus

Rutes Pirineus

Hem estat guardonats a la Nit del Turisme de Lleida, que s'ha celebrat a Cervera el passat dissabte 22 de novembre, amb el Premi Internacional Pica d'Estats al millor treball de promoció de Lleida en la categoria internet. El treball premiat són 22 rutes de senderisme i alta muntanya al Pirineu de Lleida que vam publicar a la web el juliol de 2013.

LLEGIR ARTICLEdetalle

La Refugis del Torb, una travessa entre el Ripollès i el Conflent que enllaça Núria, Ulldeter i el Canigó

Article publicat el 19/06/2014. Escrit per Rutas Pirineos

Activitats de muntanya

Parlem amb en Xavier Grivé i Isern, impulsor i màxim responsable de la Refugis del Torb i la Tour del Canigó, dues rutes per etapes de creació recent que transcorren pel Ripollès i pel Conflent. En Xavier, nascut a Barcelona i resident a Pardines (Ripollès), és un enamorat de la muntanya i de la naturalesa. Aquesta seva afició li va néixer de ben petit, quan començà a trepitjar la muntanya amb la família i els amics; ens confessa que ja d'adolescent es passava la setmana mirant i remirant mapes per a l'excursió del següent cap de setmana! Més endavant va convertir la seva passió en la seva professió, primer com a guia de muntanya, després creant producte turístic de senderisme des de l'administració i, posteriorment, dissenyant, organitzant i gestionant aquestes dues iniciatives tan interessants. Des de Rutes Pirineus us animem a tots a descobrir-les, i us recordem que amb el carnet d'avantatges de Rutes Pirineus disposeu d'un descompte del 15% en el paquet de benvinguda.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Els ferrocarrils dels Pirineus

Article publicat el 15/05/2014. Escrit per C�sar Alcal� Vergara

Societat

En aquest primer post sobre els trens dels Pirineus pretenem introduir i relacionar els conceptes de "ferrocarril" i de "muntanya". D'entrada potser pensareu que són conceptes sense cap relació o, fins i tot, antagònics, però ja veureu que el ferrocarril i la muntanya tenen una interessantíssima història conjunta, plena de reptes tècnics, interessos econòmics, grans guerres, molts èxits i també fracassos...

LLEGIR ARTICLEdetalle

Precaucions i pautes per reduir el risc d'accidents per allaus (Allaus post 5 de 5)

Article publicat el 14/02/2014. Escrit per David Pag�s Farr� - Centre Excursionista Molins de Rei

Articles Tècnics

En aquest cinquè post sobre les allaus, el darrer, parlarem de quines precaucions hem de prendre per reduir el risc d'allaus, quins testos podem fer sobre el terreny per avaluar les condicions de la neu i el risc d'allaus, com hem d'actuar en cas d'emergència, què és un autorrescat i com es fa... Som-hi!

LLEGIR ARTICLEdetalle

Per què es produeixen les allaus? (Allaus post 4 de 5)

Article publicat el 07/02/2014. Escrit per David Pag�s Farr� - Centre Excursionista Molins de Rei

Articles Tècnics

En aquest quart post sobre les allaus us explicarem quins són els factors que augmenten el risc d’allaus. També donarem algunes primeres pautes d’actuació que convé seguir quan anem a la muntanya a l’hivern o a la primavera per tal de minimitzar-ne els riscs.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Quins tipus d'allaus hi ha i quines són les seves característiques? (Allaus post 3 de 5)

Article publicat el 29/01/2014. Escrit per David Pag�s Farr� - Centre Excursionista Molins de Rei

Articles Tècnics

Per ordenar les diverses situacions en les que ens podem trobar a la muntanya, hem de parlar dels diferents tipus d'allaus. En aquest tercer post sobre les allaus us explicarem quins són els diferents tipus d'allau que ens podem trobar, quines són les seves principals característiques i com es formen. També parlarem de com detectar possibles indicis de perill potencial d'allau i us explicarem que són els butlletins d'allaus.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Com es forma i es transforma el mantell de neu? (Allaus post 2 de 5)

Article publicat el 22/01/2014. Escrit per David Pag�s Farr� - Centre Excursionista Molins de Rei

Articles Tècnics

Si fem un forat ben profund a la neu veurem que el mantell de neu està format per diferents estrats o capes. L'estabilitat del mantell depèn bàsicament de les característiques d'aquestes capes... En aquest segon post sobre les allaus parlarem del mantell de neu, de com es forma i de com es transforma.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Atenció, perill d'allaus! (Allaus post 1 de 5)

Article publicat el 15/01/2014. Escrit per David Pag�s Farr� - Centre Excursionista Molins de Rei

Articles Tècnics

El mantell de neu imposa condicions molt especials a les activitats realitzades a la muntanya bàsicament per dos motius: la dificultat de progressió i la possibilitat de veure's implicat en un accident per allaus. És per això que cal que utilitzem raquetes de neu o esquís per tal de no enfonsar-nos, que preparem bé la sortida, que portem un DVA (Detector de Víctimes per Allau, també conegut com a "arva"), que tinguem una formació adient,... No és el mateix anar a la muntanya a l'hivern que fer una sortida a l'estiu, temporada en la que molta gent s'atreveix a fer muntanya per primera vegada. En aquesta sèrie de cinc articles que avui inaugurem us parlarem de les allaus. Us donarem algunes dades estadístiques rellevants, us explicarem els tipus de neu i d'allaus que hi ha i per què es produeixen i, finalment, tractarem alguns aspectes que ens poden ajudar a reduir el risc de veure'ns implicats en una allau.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Quants tresmils hi ha al Pirineu?

Article publicat el 10/12/2013. Escrit per Rutes Pirineus

Articles Tècnics

Quants tresmils hi ha al Pirineu? Una pregunta aparentment simple... però sense una resposta que agradi a tothom. Durant les últimes dècades s'ha viscut un intens debat sobre el tema: Quins criteris se segueixen per considerar que una muntanya és un tresmil? Hi ha un llistat oficial de tresmils? Qui ho reconeix? Per què evolucionen les llistes de tresmils? Són tresmils només els pics principals o també els secundaris?

LLEGIR ARTICLEdetalle

Entrevista a Joan Salarich, director del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

Article publicat el 31/10/2013. Escrit per Rutes Pirineus

Festivals

Del 15 al 24 de novembre se celebra la 31a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. Aquest festival, un dels més importants del món en el seu gènere, exhibeix i posa en competició durant 10 dies els millors films del món sobre muntanya i natura. A més a més, fora de la secció competitiva del Festival, s’organitzen tot un seguit d’activitats complementàries lligades al món de la muntanya: conferències, convidats especials, retrospectives d’actors destacats, exposicions fotogràfiques,...

LLEGIR ARTICLEdetalle

Barcelona Pirineu 2022. Tenen sentit uns Jocs Olímpics d'Hivern a Catalunya?

Article publicat el 08/10/2013. Escrit per Leopold Rossell�

Activitats de muntanya

Quan va sortir la iniciativa d'organitzar uns Jocs Olímpics d’Hivern a casa nostra em vaig quedar parat, certament estranyat. La meva primera reacció va ser crítica: no som un país amb les infraestructures orientades a acollir un esdeveniment d’aquesta magnitud, un esdeveniment centrat en els esports d’hivern, de poca tradició a casa nostra. Difícilment, un esdeveniment similar pot acabar sent sostenible.

LLEGIR ARTICLEdetalle

El formatge de Roncal: una tradició deliciosa

Article publicat el 30/09/2013. Escrit per Rutes Pirineus

Productes i gastronomia

Ens encanta la muntanya, estem enamorats dels Pirineus i els seus espais naturals, però també som uns fanàtics del formatge, no ho podem evitar! Aquest estiu, ja us ho vam explicar, vam anar a la vall de Roncal, a Navarra, i no podem deixar de recomanar-vos una ruta per les seves formatgeries i, és clar, la degustació dels seus magnífics formatges!!! A continuació, algunes notes i ressenyes que, si us decidiu a acostar-vos-hi, us poden ser de moltíssima utilitat.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Els Pirineus. Records i reflexions.

Article publicat el 02/09/2013. Escrit per Leopold Rossell�

Societat

Les paraules ens evoquen determinades imatges, sentiments i records que tenim interioritzats i que potser de vegades ja no reflecteixen una realitat actual. “Pirineus” m'aboca a la meva infantesa, a la imatge d'una Vall d'Aran, Salardú més concretament, extremadament rural, amb camins de terra i pedres tots plens d'excrements de vaca.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Les millors activitats d'estiu a les estacions d'esquí dels Pirineus

Article publicat el 13/08/2013. Escrit per Oriol Bohigas

Esquí

Sou dels que enyoreu el blanc de la neu durant l’estiu? Si és així, aprofiteu ara per descobrir els altres colors de les pistes d’esquí! La majoria d’estacions d’esquí dels Pirineus ofereixen activitats per poder gaudir de la natura, els paratges i l’entorn també a l’estiu.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Què és la prominència d'una muntanya?

Article publicat el 29/07/2013. Escrit per Lluís Puiggarí

Articles Tècnics

La prominència és un concepte molt utilitzat per geògrafs i topògrafs. Malgrat això, ni el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans ni l’Enciclopèdia Catalana en donen una definició clara des del punt de vista del muntanyisme. Cal, doncs, remetre’ns a llibres especialitzats o, per què no, a l’omnipresent Viquipèdia.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Descobreix la nova web de Rutes Pirineus!

Article publicat el 18/07/2013. Escrit per Admin.

Rutes Pirineus

Ja ha arribat el gran dia. Rutes Pirineus us presenta una nova web, amb nova imatge de marca i uns continguts revisats i més atractius.

LLEGIR ARTICLEdetalle

BalmesBlancs

Article publicat el 13/06/2012. Escrit per Xavi Armengol

Activitats de muntanya

Al Bloc de Rutas Pirineos volem donar a conèixer els nostres amics de BALMESBLANCS. Una associació que neix fa més o menys un any, amb l'esperit de desenvolupar activitats relacionades amb la muntanya. Mostra i conèixer nous llocs, les seves peculiaritats, el seu entorn, la seva història. Sempre des d'una vessant lúdica, relaxada i amb ganes de passar-ho bé. Un grup d'amics que han començat amb molta força i que lluiten per treure el seu projecte endavant.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Half - Challenge Barcelona-Maresme

Article publicat el 07/06/2012. Escrit per Xavi Armengol

Triatlons

El passat 27 de maig es va celebrar a Calella, la Mitja Ironman del Maresme. Es tracta d'una de les proves de triatló més dures del món, on els participants han de nedar 1.900m, anar en bici 90km i córrer 21km. El nostre amic Dani Baloo, va estar entre els participants. Hem parlat amb ell i ens ha explicat una mica més a fons en què consisteix aquest tipus de prova i la seva experiència.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Incubalboa 2012 - Festival de Balboa de l'Alt Pirineu

Article publicat el 15/05/2012. Escrit per Xavi Armengol

Festivals

L'Incubalboa, el Festival de Balboa dels Pirineus, torna amb la seva segona edició el proper més d'Octubre, els dies 12, 13 i 14. El Pallars Sobirà, concretament a La Caseta de la Coma de Burg, es tornarà a viure aquests festival amb ànims d'alimentar la tradició balboera de Catalunya. Aquest anys els professors seran els francesos Anne-Hélène i Bernard i els catalans Albert i Glòria, que repeteixen.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Trailwalker Intermon Oxfam 2012

Article publicat el 02/05/2012. Escrit per Xavi Armengol

Curses de muntanya

El proper cap de setmana 5 i 6 de maig, es celebra la segona edició de la Trailwalker Intermón Oxfam. Una cursa de 100km en 32h en equips de 4 persones, les quals han d'aconseguir un mínim de 1.500€ en donatius per ajudar a millorar les vides de milers de persones que viuen en la pobresa.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Tancament temporada d'esquí 2012

Article publicat el 20/04/2012. Escrit per Xavi Armengol

Esquí

Candanchú i Masella a la banda espanyola, i Piau Engaly i Cauterets al vessant francès del Pirineu, seguiran obertes aquest cap de setmana, 21 i 22 d'abril. Les abundants i constants nevades de les últimes setmanes, han permès a aquestes 4 estacions seguir obertes uns dies més abans de tancar les seves portes fins la propera temporada. Una temporada que va començar més tard del normal, ja que les nevades van arribar tard.

LLEGIR ARTICLEdetalle

Regala un llibre de muntanya per Sant Jordi

Article publicat el 16/04/2012. Escrit per Xavi Armengol

Llibres

Milers de persones celebraran el proper 23 d'abril, el dia de Sant Jordi. Una festivitat que no es celebra només a Catalunya, sinó que són molts els punts d'Europa i del món on es celebra. Durant aquest dia es commemora també el Dia Internacional del Llibre amb l'objectiu de fomentar la lectura, la indústria editorial i la protecció de la propietat intel·lectual per mitjà del dret d'autor. L'UNESCO va començar a promulgar aquest dia a partir de l'any 1995.

LLEGIR ARTICLEdetalle