pdf-ruta9
GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà
(9)
(0)
GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà

Llarga etapa de mitja muntanya per l'extrem nord-occidental de l'Empordà durant la que visitem Maçanet de Cabrenys

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+850m / -1.159m

Distància totalDistància total

25,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

7:40h

altitud_minimaAltitud mínima

220m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

La Vajol

altitud_maximaAltitud màxima

703m

distanciaPunt final de l´etapa

Albanyà

banner apadrina

La cinquena etapa de la travessa Transpirinenca comença a la Vajol. Des d'aquesta històrica població fronterera, primer caminem fins al bonic i conegut municipi de Maçanet de Cabrenys. Continuem l'etapa cap a Oliveda, des d'on a continuació abordem el tram més dur de la jornada: la llarga pujada fins al coll de la Trilla. En aquest punt comencem un llarg descens de gairebé 8 km fins a Albanyà. Durant tota l'etapa alternem trams llargs per pista de terra amb algun tram per corriol.

Des de la petita població de la Vajol, situada prop de la frontera francesa, caminem tota l'etapa en direcció S - SO, creuant diverses valls i colls de mitja muntanya fins que arribem a Albanyà, a la vall del riu de la Muga. Aquesta és l'última etapa del GR 11 completament empordanesa, en concret l'etapa avança en tot moment per la zona coneguda com a Salines - Bassegoda.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 7:40h en total: 2:15h des del punt d'inici fins a Maçanet de Cabrenys, 1:45h des d'aquesta població fins a Sant Andreu d'Oliveda, 2:00h des d'aquest punt fins al coll de la Trilla i 1:40h des d'aquesta collada fins a Albanyà.

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: Tot l'any.

:

· Alt Empordà. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Durant l´etapa trobem diversos punts on podem aconseguir-ne: la Vajol, Maçanet de Cabrenys, el Molí d´en Robert, Albanyà.

:
· Pàgina web de Salines-Bassegoda: ca.salines-bassegoda.org
· Guia oficial d´establiments turístics (Generalitat de Catalunya): Guia Oficial
· Càmping Bassegoda: està situat a 1 km d´Albanyà, per arribar-hi cal seguir els senyals del GR 11 per la carretera GI-511 en direcció O (972 542 020, info@bassegodapark.com, www.bassegodapark.com).

: A Maçanet de Cabrenys hi ha diversos restaurants, allotjaments i botigues. A Albanyà hi ha una petita botiga de queviures (Cal Músic).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_216
  Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
  L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Sortim del nucli de la Vajol (0:00h - 546m) en direcció SO seguint els senyals blancs i vermells del GR 11. Quasi immediatament arribem al mirador de l'Empordà, un espai que ens ofereix unes molt bones vistes de tota la plana empordanesa. Continuem avançant i ràpidament arribem a la Mina Canta, una antiga mina de talc on, durant la Guerra Civil, s'hi va fer construir una cambra cuirassada per amagar-hi quadres del Museu del Prado i lingots d'or del Banc d'Espanya, un tresor valorat en més de 500 milions de dòlars. Rodegem el puig de la Creu (623m) i comencem a baixar, primer per una pista de terra i després per un corriol. El camí ens porta fins a la carretera de Maçanet de Cabrenys. Avancem uns metres per aquesta via i travessem el rec de Mas Castells. Just després de creuar el barranc, agafem el camí que surt a mà dreta i que puja fins al Suro de la Pubilla (1:20h - 326m), una alzina surera monumental.

Continuem l'etapa per aquest camí i al cap d'aproximadament 3,5 km arribem a la població de Maçanet de Cabrenys (2:15h - 372m). Entrem a Maçanet per la carretera i anem seguint els senyals del GR fins a un ampli creuament de carrers. En aquest punt l'itinerari del GR 11 gira cap a l'esquerra (SE) sense entrar al casc antic de Maçanet de Cabrenys. És molt recomanable abandonar durant una estona el GR i visitar aquesta bonica vila plena d'història.

LA LLEGENDA DE LA MAÇA DE L'HEROI ROTLLÀ

Segons la llegenda, trobem l'origen de Maçanet de Cabrenys en l'heroi carolingi Rotllà i la seva maça, que utilitzava contra els sarraïns. Diu la llegenda que Rotllà, després de vèncer als sarraïns en una batalla a Ceret, va llençar la seva maça a l'aire tot dient: "Allà on la meva maça caurà, Maçanet de Cabrenys serà". A la plaça de Maçanet de Cabrenys hi ha una barra de ferro que representa la maça de l'heroi Rotllà.Des de l'entrada de Maçanet de Cabrenys continuem per una pista de terra en direcció SE. Arribem a un trencall on deixem enrere la pista i agafem un corriol que surt a la dreta i baixa fins al restaurant Molí d'en Robert. Tornem a enllaçar amb la pista i l'agafem cap a la dreta (O). Pugem suaument per un bosquet fins que arribem a la solitària ermita de Sant Andreu d'Oliveda (4:00h - 385m) . L'edifici actual encara conserva algunes parts de la construcció original preromànica, que data dels segles VIII i IX. Continuem ascendint pel mateix camí fins que assolim el coll d'Oliveda. Girem cap a l'esquerra (S) i baixem fins al fons d'un barranc. Un corriol ens porta fins a l'enrunat mas Rimaló. Deixem enrere aquest mas i continuem pujant, suaument, fins al coll de Rovirós. El camí gira cap a l'esquerra (S) i finalment assolim la collada de la Trilla (6:00h - 693m), ens trobem en el punt més elevat de l'etapa.

Des de la collada de la Trilla comencem un prolongat descens de gairebé 8 km que ens portarà fins a la població d'Albanyà. Durant aquest llarg descens, molt agradable, passem per la bonica ermita de Sant Feliu de Carbonils, d'estil romànic. Caminem per pistes de terra que només deixem puntualment per fer drecera. Finalment arribem a Albanyà (7:40h - 237m), un nucli de població ple d'encant que s'erigeix al voltant de la preciosa església romànica de Sant Pere, que antigament fou la capella d'un monestir benedictí. Albanyà és l'última població empordanesa de la travessa Transpirinenca.
 GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

GR 11 - Etapa 05: La Vajol - Albanyà 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


5 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta