- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
Notable
Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.+925m / -775m
21,1 km
6:00h
5m
El Port de la Selva
515m
Vilamaniscle
Comencem aquesta segona etapa de la travessa Transpirinenca a la població marinera del Port de la Selva, des d'on pugem fins al monestir benedictà de Sant Pere de Rodes. Aquesta ascensió -per un corriol estret i costerut- esdevé el primer esforç destacable del GR 11. A continuació baixem fins a Llançà i ens acomiadem de les aigües del mar Mediterrani que ens han acompanyat durant la primera etapa i un bon tram de la segona. Des de Llançà i fins a Vilamaniscle, punt final de l'etapa, avancem gairebé tota l'estona per una ampla pista de terra, que només abandonem puntualment als voltants de l'ermita de Sant Baldiri.
La serra de Rodes és el principal accident muntanyós de la penÃnsula del Cap de Creus i el castell de Sant Salvador de Verdera (682m) -que està situat just per sobre del monestir de Sant Pere de Rodes- n'és el seu punt culminant. Aquesta etapa sorprèn per la magnÃfica combinació de paisatges marÃtims i muntanyosos i ens permet descobrir una de les construccions més importants del romà nic català : el fabulós monestir benedictà de Sant Pere de Rodes.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 6:00h en total: 2:00h des del punt d'inici fins a Sant Pere de Rodes, 1:30h des d'aquest punt fins a Llançà i 2:30h des d'aquest poble fins a Vilamaniscle.
: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.
: Tot l'any.
:
· Cap de Creus. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Alt Empordà . 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogrà fica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogrà fic i Geològic de Catalunya (ICGC).
: El recorregut d'aquesta etapa es troba molt exposat al sol i les ombres són escasses. Si anem bé de temps i les forces ens acompanyen, des del monestir de Sant Pere de Rodes, podem pujar fins al panorà mic castell de Sant Salvador de Verdera (682m), punt més elevat de la penÃnsula del Cap de Creus (anada i tornada: 1,6 km, 0:35h).
: Cal que en portem, durant l´etapa no trobarem fonts. Podem aprovisionar-nos al Port de la Selva, al monestir de Sant Pere de Rodes i a Llançà .
:
· L´Ajuntament de Vilamaniscle ha habilitat una zona d´acampada municipal al costat de la piscina del poble (972 530 518).
· Altres establiments a Vilamaniscle - Guia oficial d´establiments turÃstics (Generalitat de Catalunya): Guia Oficial
: Al Port de la Selva i a Llançà tots els serveis estan coberts (botigues, supermercats, bars i restaurants, oficina de turisme,...). A Vilamaniscle hi ha una petita botiga que també disposa de servei de bar.
: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves à rees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camà i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camà que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogrà fics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.
: Desembre de 2015.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
Riba es Pianc, 3, 17488 CadaquésL'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panorà miques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantà stiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!
Recorregut
Antigament aquest municipi era el nucli més important de la zona i el Port de la Selva només era el port de la Selva de Mar. No fou fins l'any 1787 que el Port de la Selva va esdevenir un nucli independent. La Selva de Mar rep aquest nom pels extensos boscos que antigament cobrien el seu terme. Posteriorment, sota la influència del monestir de Sant Pere de Rodes, el conreu de la vinya i l'olivera es va anar estenent i va substituir completament el bosc. Ja al segle XIX, les gelades i la fil·loxera van afectar greument les vinyes i moltes foren abandonades.
Sortim de la Selva de Mar pel costat de l'ermita de Sant Sebastià -que més aviat sembla un castell- i abordem l'ascens al monestir de Sant Pere de Rodes. L'ascensió és exigent i en alguns trams el camà puja fent ziga-zagues. Anem guanyant altitud i arribem a l'aparcament oriental del monestir. Continuem per una pista que rodeja el monestir just per sota seu i que ens porta fins a la seva portalada principal. Hem arribat al monestir de Sant Pere de Rodes (2:00h - 510m). Sant Pere de Rodes esdevingué una abadia benedictina independent l'any 947 i tingué una gran vitalitat i influència fins al segle XIV. El monestir és una de les construccions romà niques més rellevants de Catalunya i és molt recomanable fer-hi una visita (més informació: 972 387 559, santperederodes.cultura@gencat.cat).
Des del monestir continuem l'etapa en direcció NO. Passem pel costat de l'ermita de Santa Helena i creuem la carretera. A partir d'aquest punt comencem a baixar suaument cap a Llançà pel llom d'una muntanya. Les vistes són espectaculars: el massÃs del Canigó i les grans muntanyes del Pirineu oriental, la serra de l'Albera, l'Empordà ,... Arribem al coll del Perer (2:45h - 356m) i continuem el descens fins al bonic poble de Llançà (3:30h - 10m). El GR 11 no passa pel nucli antic de Llançà , només creua l'extrem occidental del poble.
Sortim de Llançà i travessem la carretera i les vies de tren. Avancem per una pista ampla i assolellada. A poc a poc anem guanyant altitud i, si mirem enrere, veiem el mar i Llançà cada cop més lluny. Assolim el coll de les Portes (4:30h - 230m), on hi ha un creuament de pistes. Nosaltres seguim per la pista que continua recte endavant, que primer avança planera i després comença a baixar. Arribem a un punt on deixem la pista i baixem per un corriol que ens porta fins a la bonica ermita romà nica de Sant Silvestre de Velleta (4:50h - 118m).
Des de Sant Silvestre pugem uns metres per un corriol (O) que ens torna a deixar a la pista de terra. Seguim els senyals blancs i vermells en els diversos trencalls que ens trobem. Finalment arribem al coll de la Serra (5:35h - 258m). Només ens falta fer un últim tram de descens fins al coll de Quirc i fins a Vilamaniscle (6:00h - 155m). Vilamaniscle és una bonica població empordanesa que està rodejada de conreus de vinya i olivera. Els seus vins i olis són molt apreciats i, si en tenim l'oportunitat, és molt recomanable provar-los.
El Port de la Selva.
Moll del Port de la Selva.
Pesquer al Port de la Selva.
Vistes del Port de la Selva durant l'ascensió al monestir de Sant Pere de Rodes.
Senyalització.
El Port de la Selva i la Selva de Mar.
Monestir de Sant Pere de Rodes.
Monestir de Sant Pere de Rodes.
Monestir de Sant Pere de Rodes des del castell de Verdera.
Castell de Verdera.
Castell de Verdera i massÃs del Canigó (al fons).
Ermita de Santa Helena.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.