pdf-ruta28
GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle

Ens enfilem fins al monestir romànic de Sant Pere de Rodes i deixem enrere les aigües del Mediterrani i la península del Cap de Creus

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+925m / -775m

Distància totalDistància total

21,1 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

6:00h

altitud_minimaAltitud mínima

5m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

El Port de la Selva

altitud_maximaAltitud màxima

515m

distanciaPunt final de l´etapa

Vilamaniscle

banner apadrina

Comencem aquesta segona etapa de la travessa Transpirinenca a la població marinera del Port de la Selva, des d'on pugem fins al monestir benedictí de Sant Pere de Rodes. Aquesta ascensió -per un corriol estret i costerut- esdevé el primer esforç destacable del GR 11. A continuació baixem fins a Llançà i ens acomiadem de les aigües del mar Mediterrani que ens han acompanyat durant la primera etapa i un bon tram de la segona. Des de Llançà i fins a Vilamaniscle, punt final de l'etapa, avancem gairebé tota l'estona per una ampla pista de terra, que només abandonem puntualment als voltants de l'ermita de Sant Baldiri.

La serra de Rodes és el principal accident muntanyós de la península del Cap de Creus i el castell de Sant Salvador de Verdera (682m) -que està situat just per sobre del monestir de Sant Pere de Rodes- n'és el seu punt culminant. Aquesta etapa sorprèn per la magnífica combinació de paisatges marítims i muntanyosos i ens permet descobrir una de les construccions més importants del romànic català: el fabulós monestir benedictí de Sant Pere de Rodes.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 6:00h en total: 2:00h des del punt d'inici fins a Sant Pere de Rodes, 1:30h des d'aquest punt fins a Llançà i 2:30h des d'aquest poble fins a Vilamaniscle.

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: Tot l'any.

:

· Cap de Creus. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Alt Empordà. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: El recorregut d'aquesta etapa es troba molt exposat al sol i les ombres són escasses. Si anem bé de temps i les forces ens acompanyen, des del monestir de Sant Pere de Rodes, podem pujar fins al panoràmic castell de Sant Salvador de Verdera (682m), punt més elevat de la península del Cap de Creus (anada i tornada: 1,6 km, 0:35h).

: Cal que en portem, durant l´etapa no trobarem fonts. Podem aprovisionar-nos al Port de la Selva, al monestir de Sant Pere de Rodes i a Llançà.

:
· L´Ajuntament de Vilamaniscle ha habilitat una zona d´acampada municipal al costat de la piscina del poble (972 530 518).
· Altres establiments a Vilamaniscle - Guia oficial d´establiments turístics (Generalitat de Catalunya): Guia Oficial

: Al Port de la Selva i a Llançà tots els serveis estan coberts (botigues, supermercats, bars i restaurants, oficina de turisme,...). A Vilamaniscle hi ha una petita botiga que també disposa de servei de bar.

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_216
  Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
  L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Recorregut

Amagar fotosdetalle
La segona etapa de la Transpirinenca comença al Port de la Selva (0:00h - 5m). Avancem pel costat del mar, resseguint la badia, fins al trencall de la carretera de la Selva de Mar. Durant aquest primer tram hem coincidit amb el GR 92, un sender de llarg recorregut que ressegueix el Mediterrani des de Portbou fins a Ulldecona (en el seu sector català). Al creuament de carreteres, nosaltres girem a l'esquerra (S), cap a la Selva de Mar, i deixem enrere el mar i la carretera de Llançà. Avancem pel costat de la carretera de la Selva de Mar fins que arribem a unes instal·lacions esportives. En aquest punt, agafem un camí que surt en perpendicular a la carretera i que rodeja les instal·lacions. Anem seguint els senyals blancs i vermells del GR 11 fins que arribem al nucli de la Selva de Mar (0:50h - 60m).
LA SELVA DE MAR

Antigament aquest municipi era el nucli més important de la zona i el Port de la Selva només era el port de la Selva de Mar. No fou fins l'any 1787 que el Port de la Selva va esdevenir un nucli independent. La Selva de Mar rep aquest nom pels extensos boscos que antigament cobrien el seu terme. Posteriorment, sota la influència del monestir de Sant Pere de Rodes, el conreu de la vinya i l'olivera es va anar estenent i va substituir completament el bosc. Ja al segle XIX, les gelades i la fil·loxera van afectar greument les vinyes i moltes foren abandonades.


Sortim de la Selva de Mar pel costat de l'ermita de Sant Sebastià -que més aviat sembla un castell- i abordem l'ascens al monestir de Sant Pere de Rodes. L'ascensió és exigent i en alguns trams el camí puja fent ziga-zagues. Anem guanyant altitud i arribem a l'aparcament oriental del monestir. Continuem per una pista que rodeja el monestir just per sota seu i que ens porta fins a la seva portalada principal. Hem arribat al monestir de Sant Pere de Rodes (2:00h - 510m). Sant Pere de Rodes esdevingué una abadia benedictina independent l'any 947 i tingué una gran vitalitat i influència fins al segle XIV. El monestir és una de les construccions romàniques més rellevants de Catalunya i és molt recomanable fer-hi una visita (més informació: 972 387 559, santperederodes.cultura@gencat.cat).

Des del monestir continuem l'etapa en direcció NO. Passem pel costat de l'ermita de Santa Helena i creuem la carretera. A partir d'aquest punt comencem a baixar suaument cap a Llançà pel llom d'una muntanya. Les vistes són espectaculars: el massís del Canigó i les grans muntanyes del Pirineu oriental, la serra de l'Albera, l'Empordà,... Arribem al coll del Perer (2:45h - 356m) i continuem el descens fins al bonic poble de Llançà (3:30h - 10m). El GR 11 no passa pel nucli antic de Llançà, només creua l'extrem occidental del poble.

Sortim de Llançà i travessem la carretera i les vies de tren. Avancem per una pista ampla i assolellada. A poc a poc anem guanyant altitud i, si mirem enrere, veiem el mar i Llançà cada cop més lluny. Assolim el coll de les Portes (4:30h - 230m), on hi ha un creuament de pistes. Nosaltres seguim per la pista que continua recte endavant, que primer avança planera i després comença a baixar. Arribem a un punt on deixem la pista i baixem per un corriol que ens porta fins a la bonica ermita romànica de Sant Silvestre de Velleta (4:50h - 118m).

Des de Sant Silvestre pugem uns metres per un corriol (O) que ens torna a deixar a la pista de terra. Seguim els senyals blancs i vermells en els diversos trencalls que ens trobem. Finalment arribem al coll de la Serra (5:35h - 258m). Només ens falta fer un últim tram de descens fins al coll de Quirc i fins a Vilamaniscle (6:00h - 155m). Vilamaniscle és una bonica població empordanesa que està rodejada de conreus de vinya i olivera. Els seus vins i olis són molt apreciats i, si en tenim l'oportunitat, és molt recomanable provar-los.
 GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

El Port de la Selva.

GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

Moll del Port de la Selva.

GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

Pesquer al Port de la Selva.

GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

Vistes del Port de la Selva durant l'ascensió al monestir de Sant Pere de Rodes.

GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

Senyalització.

GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

El Port de la Selva i la Selva de Mar.

GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

Monestir de Sant Pere de Rodes.

GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

Monestir de Sant Pere de Rodes.

GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

Monestir de Sant Pere de Rodes des del castell de Verdera.

GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

Castell de Verdera.

GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

Castell de Verdera i massís del Canigó (al fons).

GR 11 - Etapa 02: El Port de la Selva - Vilamaniscle 1

Ermita de Santa Helena.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


5 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta