pdf-ruta14
GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases

Admirem el castell de Rocabruna, visitem Molló i superem la collada de Fembra Morta i el coll de Lliens abans d'arribar a Setcases

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+1.600m / -861m

Distància totalDistància total

23,0 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

6:50h

altitud_minimaAltitud mínima

531m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Beget

altitud_maximaAltitud màxima

1.865m

distanciaPunt final de l´etapa

Setcases

banner apadrina

Comencem la vuitena etapa de la travessa Transpirinenca a l'idíl·lic poble de Beget. Primer remuntem la vall de la riera de Beget fins a Rocabruna i a continuació superem el coll de la Boixeda i el collet de la Costa. Des de Molló, població situada a meitat d'etapa, abordem el llarg ascens fins a la collada de Fembra Morta i el coll de Lliens. Finalment descendim fins a Setcases, bonica població d'alta muntanya situada al bell mig de la vall del Ter. L'etapa és físicament exigent i requereix estar molt atents a l'orientació perquè hi ha molts canvis de camí (pistes, carretera, corriols i zones de prats de pastura sense camins definits).

Etapa de transició entre l'Alta Garrotxa i l'alta muntanya de la part alta de les valls del Ter i del Freser. Durant aquesta etapa, gairebé tota de pujada, superem la cota dels 1800m d'altitud al coll de Lliens i fem nit, per primer cop durant la Transpirinenca, per sobre dels 1200m. L'itinerari també ens ofereix diversos atractius com el preciós tram de camí per la riera de Beget, la silueta del castell de Rocabruna, els lloms enlairats i panoràmics o la visita a les poblacions de Molló i Setcases.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 6:50h en total: 2:50h des de Beget fins al collet de la Costa, 0:40h des d'aquest punt fins a Molló, 2:10h des de Molló fins assolir el coll de Lliens i 1:10h des d'aquest punt fins a Setcases.

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. L'etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: Tot l'any.

: Res en especial.

:

· Parc Natural Capçaleres del Ter i del Freser. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Ripollès. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: L'etapa és llarga i el desnivell que cal superar és elevat, per aquest motiu, si ho considerem oportú, podem dividir l'etapa en dues jornades fent nit a Molló. A la collada de Fembra Morta comença la variant GR 11-6 de la Transpirinenca: aquesta variant arriba al refugi d'Ulldeter -on torna a enllaçar amb l'itinerari base del GR 11- passant pel coll de Pal, el pic de Costabona, la portella del Callau i l'estació d'esquí de Vallter 2000.

: És recomanable aprovisionar-nos a Beget i a Molló (el tram entre Molló i Setcases és molt assolellat i no hi trobem cap font).

:
Setcases disposa d´una àmplia oferta d´allotjaments. Més informació:
· Pàgina web de Setcases: www.setcases.cat
· Guia oficial d´establiments turístics (Generalitat de Catalunya): Guia Oficial
Si fem nit a Molló també hi ha diverses opcions d´allotjament:
· Pàgina web de Molló (Camprodon): www.valldecamprodon.org
· Guia oficial d´establiments turístics (Generalitat de Catalunya): Guia Oficial

: A Beget no hi ha botigues (hi ha diversos bars i restaurants). A Molló i a Setcases hi ha botigues, allotjaments i restaurants.

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_176
  Camí de Ventaiola, s/n, 17534 Ribes de Freser
  L'Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents és tranquil·litat en estat pur. Si voleu desconnectar, aquí podreu fer un bon bany enmig de la naturalesa i ben lluny de tot plegat. I si l'entorn és meravellós, l'hotel és un luxe: magnífiques instal·lacions, decorades amb bon gust -contemporani-, grans vistes de la Vall de Ribes i millor tracte.
 • partner_image_225
  GIV-4011, 4, 17534 Ribes de Freser
  La Casassa de Ribes és una antiga masia del segle XVII molt ben restaurada i rehabilitada com a casa rural. La Casassa ens ofereix quatre apartaments de quatre, sis o vuit places amb totes les comoditats i fantàsticament equipats. La Casassa està situada a Ribes de Freser, al cor de la vall de Ribes (Ripollès) i és la base ideal per descobrir les grans muntanyes de l'entorn, com el sensacional Puigmal (2.913m) o el popular cim del Taga (2.040m), del qual tenim fantàstiques vistes des de la mateixa casa!

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la vuitena etapa de la Transpirinenca a Beget (0:00h - 531m). Sortim de la població pel seu extrem NO. Durant el primer sector de l'etapa anem remuntant el curs de la riera de Beget. Alternem alguns trams per carretera i alguns trams per corriol, seguint en tot moment els senyals blancs i vermells del GR. Aviat, la silueta del castell de Rocabruna es converteix en protagonista. Aquesta fortificació, que ja apareix documentada al segle XI, està situada al capdamunt d'un turó des d'on es domina tota la part alta de la vall de la riera de Beget. Nosaltres rodegem la muntanya on s'aixeca el castell per la seva base i, a continuació, passem pel Molí d'en Sorolla i les masies de Can Planes i Can Pujol. Podem distingir el coll de la Boixeda, el nostre proper objectiu, a l'O. El camí fa algunes llaçades i guanya altitud. Finalment assolim el coll de la Boixeda. Travessem la carretera i seguim pujant en direcció NO. Deixem a l'esquerra la casa del Mas Querol i arribem al collet de la Costa (2:50h - 1.172m).

Des del collet de la Costa ja podem intuir les cases de Molló (NO). Fem el descens per un terreny molt agradable i còmode. Passem pel costat de la casa de la Costa i continuem caminant fins al riu Ritort, que creuem a través d'un pont. Passem pel nucli del Riberal i pugem per l'antic camí del Riberal fins a Molló (3:30h - 1.183m), un nucli de muntanya ple d'encant. Cal destacar-ne molt especialment l'espectacular campanar de l'església de Santa Cecília, que està situada just al centre del poble. Molló està ubicat just a mitja etapa i és una bona opció si volem fer-hi nit i dividir-la en dues jornades.

Des de Molló abordem ara l'exigent ascensió a la collada de Fembra Morta i al coll de Lliens. Comencem la pujada caminant per una pista cimentada, però aviat la deixem enrere i continuem per diverses pistes de terra i per prats de pastura sense camí definit. Cal que estiguem molt atents a l'orientació: els canvis de camí són freqüents i hi ha molts corriols de vaques que ens poden desorientar. Pugem per un llom arrodonit on només hi ha alguns arbres aïllats, fet que ens permet gaudir de molt bones vistes. Passem a prop del petit cim del puig Moscós (1.740m), que rodegem per la nostra esquerra (S), i arribem a la collada de Fembra Morta (5:10h - 1.727m).
LA LLEGENDA DE LA COLLADA DE FEMBRA MORTA

Segons una llegenda, la collada de Fembra Morta rep aquest nom perquè fa molts anys hi va morir una noia. Era una minyona del Mas Galceran, que per demostrar davant dels seus amics i familiars que no li feien por els fantasmes que es deia que rondaven la muntanya, va voler pujar-hi una nit. Un cop dalt del coll, va clavar un ast al terra perquè quedés constància del punt fins on havia arribat, però sense adonar-se'n va enganxar-se el seu propi vestit al terra amb l'ast. La noia no es podia moure, se sentia atrapada i no s'adonava què la retenia. Llavors, morta de por, se li va parar el cor i es va morir.Des de la collada de Fembra Morta continuem avançant, sense camí definit, per la carena arrodonida de la muntanya. Passem pel costat del cim del puig Sistra (1.989m) i continuem avançant fins al coll de Lliens (5:40h - 1.865m). Comencem l'últim tram de l'etapa, el descens fins a Setcases. Anem alternant trams per corriol amb algun curt tram per pista de terra. Finalment arribem a la bonica població de Setcases (6:50h - 1.270m), que està situada a la riba del riu Ter.
 GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

GR 11 - Etapa 08: Beget - Setcases 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


3 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta