pdf-ruta80
GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva

Comencem la gran aventura de la Transpirinenca caminant pel territori màgic del Cap de Creus, allà on els Pirineus es fonen amb el mar

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+550m / -565m

Distància totalDistància total

15,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:00h

altitud_minimaAltitud mínima

5m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Punta del Cap de Creus

altitud_maximaAltitud màxima

190m

distanciaPunt final de l´etapa

El Port de la Selva

banner apadrina

La primera etapa de la travessa Transpirinenca comença a la punta del Cap de Creus, a l'extrem oriental de la gran serralada pirinenca. Des d'aquest punt caminarem pels paisatges rocosos del Cap de Creus -alternant corriols, pistes de terra i algun tram de carretera- fins arribar al bonic poble del Port de la Selva. Aquesta primera etapa té 15,5 km de longitud i no presenta cap dificultat: és ideal per familiaritzar-nos amb els senyals blancs i vermells del GR 11 i amb la documentació i mapes del recorregut (i/o dispositius GPS), i per habituar-nos a la motxilla i material que duem a l'esquena.

El Parc Natural del Cap de Creus és el lloc on els Pirineus esvaloten el mar Mediterrani. Aquesta unió entre la terra i el mar dóna lloc a un paratge excepcional, una de les grans joies del Pirineu Català per la seva gran singularitat i bellesa. Les dues primeres etapes del GR 11 -la gran travessa Transpirinenca- ens permeten descobrir aquest paratge màgic que l'aigua i la tramuntana han anat modelant durant milions d'anys.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:00h en total: 1:50h des del punt d'inici fins al trencall de cala Tavellera, 1:15h des d'aquest punt fins a l'ermita de Sant Baldiri i 0:55h des de l'ermita fins al Port de la Selva.

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: Tot l'any.

:

· Cap de Creus. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: El recorregut d'aquesta etapa es troba molt exposat al sol i les ombres són escasses. Si anem bé de temps, podem desviar-nos del GR 11 per visitar el Paratge de Tudela, un espai de gran interès geològic, vegetal, faunístic i marí.

: Cal que en portem, durant l´etapa no trobarem fonts. Podem aprovisionar-nos a Cadaqués (si hi passem abans de començar l´etapa), al bar i restaurant que hi ha al far del Cap de Creus i al Port de la Selva.

:
El Port de la Selva disposa d´una àmplia oferta d´allotjaments. Més informació:
· Pàgina web del Port de la Selva: www.elportdelaselva.cat
· Guia oficial d´establiments turístics (Generalitat de Catalunya): Guia Oficial

: Al Port de la Selva tots els serveis estan coberts (botigues, supermercats, bars i restaurants,...).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_216
  Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
  L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Recorregut

Amagar fotosdetalle
El punt d'inici -o final- de la Transpirinenca se situa a la punta del Cap de Creus. Per arribar-hi, des del far del Cap de Creus hem de seguir un corriol que baixa per entre les roques i ens porta fins a la punta en aproximadament 10 minuts. Un cercle blanc amb un punt vermell ens marca l'extrem oriental del GR 11. També és el punt més oriental de tota la península Ibèrica.

Comencem la travessa Transpirinenca a la punta del Cap de Creus (0:00h - 20m). Són molts els excursionistes que baixen uns metres més, fins arran de mar, per remullar-se les mans al Mediterrani i/o per recollir una mica d'aigua en algun recipient. Més endavant, quan els excursionistes finalitzen la travessa al Cap Higuer, el gest es repeteix i l'aigua és abocada al mar Cantàbric.

Des de la punta del Cap de Creus desfem el camí i arribem novament al far del Cap de Creus (0:12h - 80m). Rodegem el far pel seu costat S i gaudim de molt bones vistes de l'anomenada mar d'Avall. Baixem per unes escales de pedra i arribem a un revolt de la carretera. Hem de seguir en tot moment els senyals blancs i vermells del GR 11, que ens ajuden a identificar el camí. En aquesta primera etapa de la Transpirinenca els canvis de camí i els trencalls són constants, per això cal estar ben atents a la senyalització. Després de creuar diversos cops la carretera, arribem a un punt on la deixem definitivament enrere: ens desviem cap a la dreta i passem pel costat del Mas dels Rabassers de Baix i pel Mas dels Rabassers de Dalt (1:10h - 115m), que està abandonat.

Avancem per una pista de terra. Passem pel costat del puig Melús (156m), que deixem a la nostra dreta (N) i arribem al trencall de cala Tavellera (1:50h - 125m). L'antic traçat del GR 11 baixava fins a aquesta cala (NO). Actualment l'itinerari continua uns metres més per la pista (O) i, quan aquesta gira cap a l'esquerra (S), enllaça amb un corriol (O). El camí ens porta fins a la riera de cala Tavellera o de Nou Recs. Creuem aquesta riera i abordem un tram de pujada fins que arribem a la zona del Mas Vell, que està en runes. Desemboquem a una pista ampla i veiem el Mas Paltré just a la nostra dreta. Creuem la pista i baixem fins al Rec de Talabre (2:50h - 98m). Travessem aquest petit barranc i superem un turonet. Aviat arribem a l'ermita de Sant Baldiri de Tavellera (3:05h - 135m), que ja apareix documentada al segle X, encara que la construcció que podem veure és posterior.

En el proper tram de l'etapa cal que ens fixem bé en els senyals blancs i vermells del GR 11: des de Sant Baldiri continuem per una pista de terra (O), abordem un seguit de trencalls i canvis de camí i arribem a les runes del Mas Puignau, que deixem a la nostra dreta. Estem en el punt més elevat de la jornada (190m). A partir d'aquí comencem un suau descens cap al Port de la Selva (NO). Entrem al Port de la Selva per la urbanització de les Figuerasses. Rodegem el turó de la Carbonera (121m) i donem la volta a la Punta de la Creu. Finalment arribem al carrer del Mar i al moll del Port de la Selva (4:00h - 5m), punt final d'aquesta primera etapa. El Port de la Selva té aproximadament 1.000 habitants repartits en diversos nuclis de població i la seva economia està basada en la pesca i en el turisme.

EL FAR DE LA FI DEL MÓN

L'abrupte i solitari paratge del Cap de Creus fou l'escenari escollit l'any 1971 pel rodatge de la pel·lícula "La llum de la fi del món" protagonitzada per Kirk Douglas i Yul Brynner. Aquesta pel·lícula és una adaptació de la novel·la d'aventures "El Far de la fi del món" de Jules Verne que es va publicar l'any 1905. Pel rodatge de la pel·lícula es va construir un segon far a la punta del Cap de Creus que fou enderrocat l'any 2006.

 GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Punt d'inici del GR 11 a la punta del Cap de Creus.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Al Cap de Creus, els Pirineus es fonen amb el Mediterrani.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Far del Cap de Creus.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Vistes de la mar d'Avall des dels voltants del far del Cap de Creus.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Al Cap de Creus s'hi va rodar la pel·lícula "El far de la fi del món".

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Roca de s'Encalladora, prop de la punta del Cap de Creus.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Roques al Cap de Creus.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

El far del Cap de Creus a la llunyania.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Roca de s'Àliga al Paratge de Tudela.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Far del Cap de Creus.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Corriol i far del Cap de Creus.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Esquistos (de color gris) i pegmatites (blanques i ataronjades) al Parc Natural del Cap de Creus.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Camí d'accés al Paratge de Tudela.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

El mar Mediterrani és protagonista durant la primera etapa de la Transpirinenca.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

El Port de la Selva.

GR 11 - Etapa 01: Cap de Creus - El Port de la Selva 1

Pesquer al Port de la Selva.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


3 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta
EL TIEMPO - El Port de la Selva