pdf-ruta22
GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol

Caminem pel sector occidental de la serra de l'Albera, passem per la Jonquera i descobrim el drama que visqueren milers d'exiliats de la Guerra Civil

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+ 915m / - 869m

Distància totalDistància total

24,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

7:00h

altitud_minimaAltitud mínima

105m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Requesens

altitud_maximaAltitud màxima

768m

distanciaPunt final de l´etapa

La Vajol

banner apadrina

La quarta etapa de la travessa Transpirinenca comença al petit nucli de població de Requesens. Des d'aquest punt recorrem l'extrem occidental de la serra de l'Albera: avancem per una pista forestal i després continuem per un corriol que primer ens porta al puig dels Falguers (778m) i que a continuació baixa fins a l'ermita de Sant Llúcia. Des d'aquest punt continuem el descens cap a la Jonquera alternant trams per pista i trams per corriols que anem agafant per fer drecera. Després de creuar la concorreguda i sorollosa població fronterera de la Jonquera, ens endinsem en una zona d'extensos boscos d'alzina surera. Diverses pistes ens porten fins a l'ermita de Santa Eugènia i la masia de Can Carreres. Finalment enllacem amb la carretera d'Agullana a la Vajol, per on fem els últims quilòmetres d'aquesta etapa.

Aquesta és una etapa amb dues parts ben diferenciades. Primer, encara a la serra de l'Albera, l'itinerari del GR 11 avança per camins solitaris i plens d'encant que ens ofereixen unes vistes magnífiques de tota la plana empordanesa. La segona part de l'etapa comença amb l'arribada a la població de la Jonquera, molt concorreguda i punt de pas de carreteres, autopistes i trens. Si bé actualment gairebé tot el trànsit transfronterer passa per la Jonquera i el coll del Pertús, durant els últims mesos de la Guerra Civil Espanyola milers de persones intentaren arribar a França creuant les muntanyes per infinitat de punts. El camí fins a la Vajol i el final d'etapa en aquesta població, per on passaren milers d'exiliats, ens acosta a la tragèdia de la guerra i de l'exili.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 7:00h en total: 3:20h des del punt d'inici fins a la Jonquera i 3:40h des d'aquest poble fins a la Vajol.

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: Tot l'any.

:

· Alt Empordà. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: A la Jonquera comença el sender de llarg recorregut GR 2, que uneix en 10 etapes aquesta població empordanesa amb Aiguafreda (Vallès Oriental).

: Cal que en portem, durant l´etapa trobarem poques fonts o punts on aconseguir-ne. Podem aprovisionar-nos a Requesens i a la Jonquera (just a la meitat de l´etapa).

:
· Alberg-Refugi Sol Ponent de la Vajol: disposa de 8 places en 2 habitacions (634 114 710, alberg@lavajol.cat, ca.lavajol.cat).
· Altres establiments a la Vajol - Guia oficial d´establiments turístics (Generalitat de Catalunya): Guia Oficial

: A Requesens hi ha un bar-restaurant. A la Jonquera tots els serveis estan coberts. A la Vajol hi ha diversos restaurants, allotjaments i una botiga.

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_216
  Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
  L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Des del nucli de Requesens (0:00h - 500m) agafem la pista que flanqueja la muntanya en lleugera pujada i en direcció O. Resseguim la falda del puig de les Canals i anem guanyant alçada fins que assolim el coll de les Canals, cruïlla de diversos camins. Nosaltres deixem la pista, que baixa pel vessant N de la muntanya, i agafem un corriol que puja per la carena arrodonida de la muntanya (SO). No triguem en arribar al coll de l'Auleda i continuem pujant per la carena fins al puig dels Falguers (1:40h - 778m). Ens trobem en el punt més elevat d'aquesta quarta etapa. Les vistes són magnífiques!

A continuació abordem el tram de baixada fins a la Jonquera. Durant el descens passem pel costat de l'ermita de Santa Llúcia (2:25h - 432m), una bonica església romànica dels segles XII i XIII. Deixem l'ermita enrere i enllacem amb una pista de terra, que només deixem puntualment en algunes llaçades, per fer drecera, i que ens porta fins a la població fronterera de la Jonquera (3:20h - 115m). Entrem a la Jonquera i comencem a travessar el poble fins que arribem a l'avinguda Miquel Mateu Pla. Agafem aquesta via cap a l'esquerra (O) i creuem el riu Llobregat -a través d'un pont- i la carretera N-II i l'autopista AP-7 -a través d'un túnel-. Sortim d'aquest túnel i agafem una pista que puja uns metres cap a la dreta (N). Arribem a un segon túnel, per sota de les vies del tren, i el creuem.

Deixem enrere la Jonquera, i tot el seu moviment imparable, i comencem la segona part de l'etapa. En el tram que abordarem a continuació caldrà parar molta atenció a l'orientació i als senyals blancs i vermells del GR 11: els creuaments i els canvis de camí seran constants. Aviat ens endinsem en els extensos boscos d'alzina surera que dominen tota la zona compresa entre els pobles de la Jonquera, Agullana i la Vajol. Superem un collet i ens trobem l'anomenat Suretell, una alzina surera monumental. Caminem durant una estona pel torrent dels Querols i arribem a l'ermita de Santa Eugènia (5:30h - 350m). Passem pel costat de la masia de Can Carreres i continuem avançant fins a la carretera GI-501, que comunica els pobles d'Agullana i la Vajol. Nosaltres l'agafem cap a la dreta en direcció a la Vajol (O). Fem uns últims quilòmetres per aquesta via, en pujada, i finalment arribem a la població de la Vajol (7:00h - 546m), punt final d'aquesta quarta etapa.

L'EXILI REPUBLICÀ

El 5 de febrer de l'any 1939, el president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys va fugir cap a França pel camí del coll de Lli des de la Vajol. També van creuar la frontera aquell mateix dia el president de la República Manuel Azaña, el president del Govern Espanyol Juan Negrín i d'altres polítics i militars destacats. La ruta de la Vajol fou utilitzada per milers de persones en el seu exili cap a França durant els últims dies de la Guerra Civil Espanyola. Un cop a França, molts d'ells van ser reclosos en camps de concentració en condicions d'una duresa extrema. A la Jonquera, el Museu Memorial de l'Exili recorda i ret homenatge a totes aquestes persones. (Més informació: www.museuexili.cat)

 GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

GR 11 - Etapa 04: Requesens - La Vajol 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


3 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta