pdf-ruta33
GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles

Caminem pel popular Camí Vell des del santuari de Núria fins al bonic poble de Queralbs i continuem fins a Planoles

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+840m / -1.655m

Distància totalDistància total

17,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:45h

altitud_minimaAltitud mínima

1.145m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Santuari de Núria

altitud_maximaAltitud màxima

1.986m

distanciaPunt final de l´etapa

Planoles

banner apadrina

La desena etapa de la travessa Transpirinenca comença al santuari de Núria. Des d'aquest punt baixem per la vall del riu Núria fins a Queralbs seguint el traçat del popular i concorregut Camí Vell de Núria. Des de Queralbs remuntem la vall del riu de Tosa -alternant pistes i corriols- fins que arribem a la font de l'Home Mort. Continuem l'ascens fins al collet de les Barraques, des d'on baixem cap a Planoles -punt final de l'etapa- travessant una agradable zona boscosa.

Aquesta jornada de la Transpirinenca consta de dues parts força diferenciades. Durant la primera part de l'etapa el GR 11 coincideix amb el bonic Camí Vell de Núria, que uneix el santuari amb el pintoresc poble de Queralbs. El Camí Vell, que nosaltres fem de baixada, és un dels grans clàssics de l'excursionisme català. Durant la segons part de l'etapa, de Queralbs a Planoles, descobrim un terreny força menys concorregut però igualment atractiu: la vall del riu de Tosa, que delimita el massís del Puigmal pel seu costat meridional, i el collet de les Barraques, un excel·lent mirador del propi Puigmal i de la vall de Ribes.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 5:45h en total: 2:00h des del santuari de Núria fins a Queralbs, 2:25h des de Queralbs fins al collet de les Barraques i 1:20h de baixada des d'aquest punt fins a Planoles.

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: Tot l'any. A l'hivern l'entorn del santuari de Núria pot estar nevat.

: Res en especial.

:

· Parc Natural Capçaleres del Ter i del Freser. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Puigmal. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Ripollès. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Al pla de la Creu d'en Riba comença la variant GR 11-8 de la Transpirinenca: aquesta variant arriba a Planoles sense passar per Queralbs (torna a enllaçar amb l'itinerari base a la font de l'Home Mort). És un itinerari més curt i més directe.

: Durant l´itinerari trobem diverses fonts on podem aprovisionar-nos sense problemes.

:
· Alberg Pere Figuera de Planoles (972 736 177 o 934 838 363, alberg.planoles@gencat.cat, www.xanascat.cat).
· Refugi Corral Blanc: refugi guardat de 36 places propietat de l´Ajuntament de Planoles i situat prop del collet de les Barraques (626 274 395, info@corralblanc.net, www.corralblanc.net).
Més establiments a Planoles:
· Pàgina web de Planoles (Vall de Ribes): www.vallderibes.cat
· Guia oficial d´establiments turístics (Generalitat de Catalunya): Guia Oficial

: A Queralbs i a Planoles la majoria de serveis estan coberts (allotjaments, botiga de queviures, restaurants,...).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_176
  Camí de Ventaiola, s/n, 17534 Ribes de Freser
  L'Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents és tranquil·litat en estat pur. Si voleu desconnectar, aquí podreu fer un bon bany enmig de la naturalesa i ben lluny de tot plegat. I si l'entorn és meravellós, l'hotel és un luxe: magnífiques instal·lacions, decorades amb bon gust -contemporani-, grans vistes de la Vall de Ribes i millor tracte.
 • partner_image_225
  GIV-4011, 4, 17534 Ribes de Freser
  La Casassa de Ribes és una antiga masia del segle XVII molt ben restaurada i rehabilitada com a casa rural. La Casassa ens ofereix quatre apartaments de quatre, sis o vuit places amb totes les comoditats i fantàsticament equipats. La Casassa està situada a Ribes de Freser, al cor de la vall de Ribes (Ripollès) i és la base ideal per descobrir les grans muntanyes de l'entorn, com el sensacional Puigmal (2.913m) o el popular cim del Taga (2.040m), del qual tenim fantàstiques vistes des de la mateixa casa!

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la desena etapa del GR 11 al santuari de Núria (0:00h - 1.960m). Rodegem el llac i passem pel costat de l'ermita de Sant Gil. Fem una petita pujada i arribem al pla de la Creu d'en Riba (0:08h - 1.986m). Cap a la dreta comença la variant GR 11-8 de la Transpirinenca, que s'enfila fent llaçades per la muntanya. Aquesta variant passa per la collada de Fontalba i torna a enllaçar amb l'itinerari base del GR 11 a la font de l'Home Mort, més enllà de Queralbs. Nosaltres, però, continuem recte endavant, seguint l'itinerari base del GR 11 que baixa per la vall de Núria i passa per Queralbs.

Anem seguint les marques blanques i vermelles del GR 11 i les indicacions de "Queralbs". Estem recorrent un dels camins més populars de l'excursionisme català: el Camí Vell de Núria. Durant el llarg descens podem gaudir de diversos salts d'aigua i boniques zones engorjades, com per exemple la cascada de la Cua de Cavall o el salt del Sastre. També observem -i creuem un parell de cops- les vies del conegut cremallera de Núria.

EL CREMALLERA DE NÚRIA

El cremallera de Núria va entrar en funcionament l'any 1931 i és l'únic mitjà motoritzat que arriba al santuari. El tren connecta Ribes de Freser, Queralbs i Núria, superant un desnivell total de 1059m en només 12,5 km de recorregut. Els 5,5 km inferiors funcionen mitjançant un sistema de rails tradicional. La resta disposa d'una cremallera central, que permet que el tren pugui superar rampes de fins a un 15% de pendent. Juntament amb el cremallera de Montserrat, és l'únic tren cremallera de tota la península. Les característiques tan especials del cremallera de Núria i el bonic entorn d'alta muntanya per on transcorre, l'han convertit en un dels grans símbols de la Vall de Núria, del Ripollès i del Pirineu català.Seguim descendint en direcció a Queralbs. A la zona de Daió la vall de Núria conflueix amb la vall del Freser. Durant aquest tram el camí s'allunya del fons de la vall i flanqueja la muntanya per sobre dels cingles de la Passereta. No triguem en arribar al bonic nucli de Queralbs (2:00h - 1.201m). Val molt la pena fer una parada en aquest poble de muntanya i descobrir els seus carrerons i places. Destaca especialment l'església romànica de Sant Jaume de Queralbs, que ens trobem a la sortida del poble. Aquesta església data del segle XII i és coneguda pel bonic porxo que hi ha en el seu mur sud: sis arcs adovellats de mig punt que descansen sobre cinc columnes de marbre. Aquest és un dels millors exemples de porxo de l'art romànic català!

Continuem l'etapa seguint les indicacions de Planoles i els senyals blancs i vermells del GR 11. Comencem una pujada llarga i sostinguda que ens portarà fins a la font de l'Home Mort i el collet de les Barraques. Estem remuntant la vall del riu de Tosa -també anomenada vall d'Estremera- pel seu costat septentrional. Caminem per una pista que després esdevé corriol. Després de gairebé dues hores de camí des de Queralbs, arribem a la font de l'Home Mort (3:50h - 1.805m). Estem just en el punt on conflueixen dos barrancs secundaris. Passem a l'altre costat de la vall -fent un gir gairebé en rodó- i continuem ascendint, ara en clara direcció S. Finalment assolim el panoràmic collet de les Barraques (4:25h - 1.894m). Les vistes des d'aquest coll són espectaculars: el Puigmal (N), les muntanyes de l'Olla de Núria (N - NE), el Balandrau (E), la vall de Ribes (S), la serra del Montgrony (S),...

Per acabar l'etapa, només ens falta realitzar el descens fins al nucli de Planoles, que ja podem intuir al fons de la vall. Baixem per una zona boscosa alternant trams de pista i trams de corriol. El descens és molt agradable i finalment arribem a Planoles (5:45h - 1.145m).
 GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

Santuari de Núria.

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

GR 11 - Etapa 10: Santuari de Núria - Planoles 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


2 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta