pdf-ruta26
GR 11 - Etapa 14: Refugi de l'Illa - Encamp

Recorrem la meravellosa vall andorrana del Madriu-Perafita-Claror i visitem el concorregut i turístic estany d'Engolasters

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+225m / -1.435m

Distància totalDistància total

16,0 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:15h

altitud_minimaAltitud mínima

1.270m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Refugi de l'Illa

altitud_maximaAltitud màxima

2.480m

distanciaPunt final de l´etapa

Encamp

banner apadrina

La catorzena etapa de la travessa Transpirinenca comença al refugi de l'Illa, que està situat a la capçalera de la vall andorrana del Madriu-Perafita-Claror, just a tocar del pas fronterer cap a la Cerdanya pel coll de l'Illa. Des del refugi recorrem tota la vall fins als Cortals de Ràmio, on comencem un curt tram de pujada fins al coll Jovell, punt on abandonem la vall del Madriu. A continuació abordem un còmode descens fins al turístic estany d'Engolasters i, tot seguit, fins a la població d'Encamp.

Aquesta etapa de la Transpirinenca ens permet descobrir un dels indrets més excepcionals de tota la serralada pirinenca, la vall del Madriu-Perafita-Claror. Aquesta vall ha estat declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO pel seu magnífic estat de conservació i per l'extraordinari equilibri que hi ha entre l'entorn natural i l'activitat humana (agricultura, ramaderia i siderúrgia). Un cop abandonem la vall, l'itinerari del GR 11 també ens portarà fins a l'estany d'Engolasters, un dels grans clàssics d'Andorra, i fins a la població d'Encamp.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:15h en total: 2:35h des del refugi de l'Illa fins al coll Jovell i 1:40h des d'aquest punt fins a Encamp.

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: De maig a octubre. A l'hivern i a la primavera, trobarem neu i gel en cotes altes.

: Res en especial.

:

Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: Als Cortals de Ràmio hi arriba la variant GR 11-10 de la Transpirinenca. Aquesta variant comença a la cabana dels Esparvers (etapa 13), baixa per la vall de la Llosa, passa pel refugi de Cap del Rec, els estanys de la Pera i el coll de Perafita.

: Durant l´itinerari trobem diverses fonts on podem aprovisionar-nos d´aigua sense problemes.

:
Encamp disposa d"una àmplia oferta d"allotjaments (càmping, hostals, hotels,...). Més informació: www.encamp.ad

: A Encamp tots els serveis estan coberts (botigues, supermercats, bars i restaurants,...).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
src='https://www.rutaspirineos.org/images/iconos/rond_1.png' /> refugi de l'Illa (0:00h - 2.480m), que està situat al costat de l'estany de l'Illa, just a la capçalera de la vall de Madriu-Perafita-Claror. Durant els dos primers terços de l'etapa caminarem pels preciosos corriols de muntanya i pels antics camins empedrats d'aquesta meravellosa vall d'origen glacial, que ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, per la integració extraordinària que presenten l'entorn natural i els usos humans tradicionals.

Des del refugi comencem a baixar pel corriol senyalitzat que passa per l'estany Rodó i l'estany de la Bova. Durant aquest tram de l'etapa coincidim amb la ruta d'alta muntanya GRP i amb el el GR 7, un llarguíssim sender històric que creua tot Europa fins a Andalusia. Aviat deixem enrere el refugi Riu dels Orris (0:40h - 2.230m), que disposa de 6 places lliures. Creuem el paratge del pla de l'Ingla i passem per la font de la Caitana. A poc a poc la vall es va orientant cap al NO. Durant l'agradable descens observem i admirem els murs de pedra seca, les terrasses, les bordes, les restes d'antigues fargues i els camins empedrats de la vall del Madriu. Enmig d'un entorn natural excepcional, ens sorprèn l'extraordinari equilibri que s'ha mantingut durant segles entre la natura i l'activitat humana.

Passem pel petit refugi de Fontverd (1:45h - 1.880m), que ens pot ser d'utilitat en cas d'emergència, i continuem baixant fins als Cortals de Ràmio (2:15h - 1.640m). Aquí arriba la variant GR 11-10 que baixa des del coll de Perafita i la Cerdanya. També en aquest punt, nosaltres, que seguim l'itinerari base del GR 11, deixem el camí del fons de la vall i agafem ara un corriol que s'enfila cap a la dreta, pel vessant N de la vall. Anem guanyant altitud i no triguem en assolir el coll Jovell (2:35h - 1.780m).

Deixem enrere la vall del Madriu i comencem l'últim sector de l'etapa. Des del coll descendim per una zona boscosa en direcció N. Cap a la nostra esquerra, per entre els arbres, podem distingir el nucli dels Cortals del Soque i l'imponent campanar romànic de Sant Miquel d'Engolasters. Arribem a una ampla pista de terra, per on caminem durant uns metres fins que sortim a la carretera que dóna accés a l'estany d'Engolasters. Avancem per aquesta via uns 500m en pujada i arribem a l'aparcament de l'estany d'Engolasters (3:25h - 1.620m). Baixem fins a l'estany i el rodegem per la seva riba oriental. Un cop arribem al seu extrem NE, prenem el Camí Vell d'Encamp a Engolasters. Aquest camí baixa directe fins a la població d'Encamp (4:20h - 1.270m), punt final d'aquesta bonica catorzena etapa de la Transpirinenca.

LA LLEGENDA D'ENGOLASTERS

Moltes llegendes ens parlen sobre l'origen de l'estany d'Engolasters. Segons una d'elles, on ara hi ha l'estany hi havia hagut fa molts i molts anys una ciutat molt rica i opulent. Els seus habitants, però, eren egoistes i poc caritatius. Com a càstig, Déu va fer baixar aigua en tromba des de les muntanyes fins a 'engolir' el poble i formar l'estany. Per això es diu estany d'Engolasters.

 GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

GR 11 - Etapa 14: Refugi de l

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

jordiet58
03-07-2018 11:54:26h

El dia 12 de juny 2018 vam fer aquesta etapa, i el recorregut, espectacular. El refugi de l'Illa un excel·lent en tot, comoditat, tracte amb els guardes, tot excel·lent.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

MOL
29-08-2017 15:18:28h

Hola, estoy preparando la travesia completa y me estaba bajando los tracks de las etapas hasta la 13ª pero a partir de esta, los ficheros gpx estan vacios con 0 baytes. No se si es un error o se pueden ajar de otra localización.br/Gracias!

1 vot
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta