pdf-ruta22
GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca

Extraordinària etapa d'alta muntanya entre el refugi de Colomers i el refugi Restanca pel port de Caldes i el coll d'Oelhacrestada, al PN d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

+555m / -685m

Distància totalDistància total

7,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:30h

altitud_minimaAltitud mínima

2.010m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Refugi de Colomers

altitud_maximaAltitud màxima

2.567m

distanciaPunt final de l´etapa

Refugi dera Restanca

banner apadrina

En aquesta vint-i-tresena etapa de la travessa Transpirinenca enllacem el refugi de Colomers amb el refugi dera Restanca. Ho fem seguint la variant GR 11-18 de la Transpirinenca, molt més atractiva i directa que l'itinerari base del GR 11 entre aquests dos mateixos punts. Avancem durant tota l'etapa per corriols d'alta muntanya que, encara que no presenten dificultats tècniques específiques, són força exposats en alguns punts. Des de Colomers pugem fins al port de Caldes, a continuació assolim el coll d'Oelhacrestada i, des d'aquest punt, baixem fins al refugi dera Restanca.

Aquesta és una de les etapes d'alta muntanya més boniques i espectaculars de tota la Transpirinenca. Durant la primera part de l'etapa ascendim fins al port de Caldes, un dels grans colls de muntanya del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que comunica el sector aranès de Colomers amb la vall ribagorçana de Caldes. Continuem l'etapa caminant pel costat de bonics estanys d'origen glacial fins que arribem als peus del majestuós Montardo. Finalment baixem per la vall de Rius fins al refugi dera Restanca, que es troba situat en un indret meravellós al costat de l'estany dera Restanca.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:30h en total: 1:45h des del refugi de Colomers fins al port de Caldes, 1:15h des d'aquest punt fins al coll d'Oelhacrestada i 1:30h des d'aquest coll fins al refugi dera Restanca.

: Alta (F). Etapa que transcorre per terreny d'alta muntanya. En condicions hivernals, la dificultat tècnica de l'etapa augmenta considerablement.

: De maig a octubre. A l'hivern i a la primavera, hi trobarem neu i gel.

: Res en especial.

:

· Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Vall de Boí. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: L'etapa d'avui ens porta des del refugi de Colomers fins al refugi dera Restanca. L'itinerari base del GR 11 uneix aquests dos refugis passant per Valarties. Aquest itinerari és llarg, feixuc, poc racional i transcorre durant diversos quilòmetres per pistes de terra poc atractives. Segurament per aquests motius s'ha dissenyat la variant GR 11-18, que també uneix Colomers i Restanca però seguint un itinerari més racional i, sobretot, molt més atractiu des d'un punt de vista paisatgístic i natural. Aquesta opció és la més utilitzada pels excursionistes que fan la Transpirinenca i la que us proposem aquí.

L'etapa és força curta. Si tenim temps i forces és molt recomanable abordar l'ascensió als preciós cim del Montardo (2:00h anada i tornada des del coll d'Oelhacrestada) o visitar el bonic estany de Mar (1:45h anada i tornada des del refugi dera Restanca).

: Durant l´itinerari trobem diversos punts on podem aprovisionar-nos sense problemes.

:
· Refugi Restanca: disposa de 80 places guardades (www.restanca.com, 608 036 559 / 973 641 681). Encara que el refugi Restanca disposa de 80 places, recomanem reservar plaça prèviament perquè sovint hi ha problemes de disponibilitat, sobretot a l"estiu i durant els caps de setmana.

: Als refugis Colomers i Restanca hi ha servei de bar i restaurant. Durant aquesta etapa no passem per cap població. Si necessitéssim passar per alguna població, hauríem de desviar-nos fins a Arties des del refugi de Colomers (4:00h) o des del refugi dera Restanca (3:00h).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_625
  Passeig dera Llibertat, 11, 25530 Vielha
  L’Hotel Albares és un allotjament familiar molt acollidor i amb totes les comoditats situat estratègicament just al centre de Vielha, al cor de la Vall d’Aran. És un hotel ideal per fer base i recuperar forces després de gaudir de les infinites excursions de tot tipus que podem fer a la zona.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la vint-i-tresena etapa de la travessa Transpirinenca al refugi de Colomers (0:00h - 2.138m). Comencem a caminar en direcció NO i, quasi immediatament, ens desviem a la dreta i agafem la variant GR 11-18 de la Transpirinenca, que remunta un barranc en direcció SO i coincideix amb l'itinerari de la travessa Carros de Foc. Estem remuntant el port de Caldes, un pas d'alta muntanya que comunica el circ de Colomers (Val d'Aran) amb la capçalera de la vall de Caldes (Alta Ribagorça). La pujada és dura, llarga i exigent però el terreny d'alta muntanya per on avancem és espectacular. Finalment assolim el port de Caldes (1:45h - 2.572m). Ja hem recorregut el primer terç de l'etapa.

Des del port de Caldes comencem un descens bastant abrupte fins a l'estany del Port de Caldes. Passem pel costat d'aquest estany i comencem a pujar per un llom rocós. Ens dirigim a un petit collet (O) i el superem. Des d'aquest punt ja podem veure el camí que haurem de seguir fins al coll d'Oelhacrestada. També observem el pic del Montardo (2.837m, NO) que domina tota la regió. Caminem per un terreny planer i observem, a l'esquerra, uns centenars de metres per sota nostra, el bonic estany de Monges. Arribem al coll d'Oelhacrestada (3:00h - 2.475m), també conegut com a port de Rius.

Si volem ascendir al cim del Montardo (2.837m), abans d'arribar al coll d'Oelhacrestada hem de desviar-nos per algun dels diversos corriols que pugen fins a la cresta oriental del Montardo Petit. Un cop allà, un caminet ens porta fins al coll de Montardo i després puja fins al cim. Gràcies a la seva situació aïllada i a la seva altitud, aquesta gran muntanya es converteix en un fabulós mirador del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i de bona part del Pirineu central.

Abordem l'últim terç de l'etapa: des del coll d'Oelhacrestada baixarem fins al refugi dera Restanca. El primer tram del descens és molt agradable i ens ofereix unes vistes fantàstiques de l'estany de Cap de Port amb la serra dels Malhs de Rius al fons. Després de rodejar aquest estany, el pendent augmenta i l'últim tram de baixada és molt abrupte. Finalment arribem al refugi dera Restanca (4:30h - 2.010m), situat just al costat de l'estany dera Restanca.

EL PARC NACIONAL D'AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici fou fundat l'any 1955 i és l'únic espai natural de Catalunya que ostenta la categoria de parc nacional. La seva superfície està repartida en quatre comarques: l'Alta Ribagorça, la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. El parc conté dues àrees diferenciades, la zona l'oriental, l'estany de Sant Maurici i els Encantats, accessible des d'Espot, i la zona occidental, Aigüestortes, accessible des de la Vall de Boí. Tot el parc és un paradís extraordinari pels excursionistes i pels amants de la muntanya i la natura!

 GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

GR 11 - Etapa 23: Refugi de Colomers - Refugi dera Restanca 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


0 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta