pdf-ruta25
GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau

Espectacular etapa d'alta muntanya pels voltants de la muntanya més alta del Principat d'Andorra -el Comapedrosa- i el circ de Baiau

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

+2.100m / -938m

Distància totalDistància total

12,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:45h

altitud_minimaAltitud mínima

1.355m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Arans

altitud_maximaAltitud màxima

2.757m

distanciaPunt final de l´etapa

Refugi de Baiau

banner apadrina

Comencem la setzena etapa de la travessa Transpirinenca a Arans. Des d'aquesta població superem l'exigent coll de les Cases i baixem fins a Arinsal. Fem un tram per carretera remuntant la turística vall d'Arinsal fins a la seva capçalera. A partir d'aquí abordem una llarga ascensió per terreny d'alta muntanya fins a la Portella de Baiau, punt d'entrada a Catalunya. Finalment, des d'aquest coll, baixem fins a l'estany de Baiau i fem nit al refugi lliure que hi ha al seu costat.

Aquesta dura etapa de la Transpirinenca ens permet descobrir el pic de Comapedrosa (2.939m), màxima elevació d'Andorra i protagonista indiscutible del dia: durant la llarga ascensió fins a la Portella de Baiau rodegem aquest gran cim pel seus costats meridional i occidental. Al seu torn, el circ de Baiau és la cirereta de la jornada: farem nit per sobre dels 2500m i rodejats per muntanyes que superen els 2900m!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 5:45h en total: 1:50h des d'Arans fins a Arinsal, 2:55h des d'Arinsal fins a la Portella de Baiau i 1:00h des d'aquest punt fins al refugi Baiau.

: Alta (F). Etapa que transcorre per terreny d'alta muntanya. Cal parar especial atenció al descens des de la Portella de Baiau a l'estany de Baiau. En condicions hivernals, la dificultat tècnica de l'etapa augmenta considerablement.

: De maig a octubre. A l'hivern i a la primavera, hi trobarem neu i gel.

: Res en especial.

:

Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: Fem nit en un refugi obert. Haurem de comprar les provisions que considerem necessàries el dia anterior o el mateix dia a Arans o a Arinsal.

: Durant l´itinerari trobem diverses fonts on podem aprovisionar-nos sense problemes.

:
· Refugi de Baiau: refugi obert amb capacitat per a 18 persones (www.feec.cat).
· Si preferim fer nit a un refugi guardat, tenim dues opcions: el refugi de Comapedrosa, per on passem durant l"etapa (www.comapedrosa.ad) o el refugi Vallferrera, per on passarem durant la següent etapa (973 641 681, www.feec.cat).

: A Arans i al nucli proper de la Cortinada hi ha bars i restaurants. A Arinsal tots els serveis estan coberts (botigues, supermercats, bars i restaurants,...).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
La setzena etapa de la Transpirinenca comença al nucli d'Arans (0:00h - 1.355m). Des d'aquí comencem l'ascensió al coll de les Cases, que està situat uns 600m per sobre d'on ens trobem ara. Pugem per la canal Torta, per una zona boscosa. La pujada és exigent, sostinguda i sense descans. Finalment, al cap d'una hora d'ascensió, assolim el coll de les Cases (1:00h - 1.958m). Després de l'esforç, gaudim de l'ampli coll de les Cases, des d'on tenim bones vistes del Cassamanya (E) i de les pistes d'esquí de Pal-Arinsal (O). Des de l'any 2004 la marca comercial 'Vallnord' engloba els dominis esquiables de Pal-Arinsal i Ordino-Arcalís.

Des del coll de les Cases comencem el descens cap a la vall d'Arinsal. La baixada és directa i molt abrupta. Un cop arribem a la urbanització del Mas de Ribafeta, desemboquem a un carrer asfaltat que ens porta fins a la carretera. Comencem a remuntar la vall en direcció NO per aquesta via. Creuem el nucli d'Arinsal (1:50h - 1.490m) -que ha esdevingut un important centre turístic gràcies a la seva estació d'esquí- i continuem amunt per la carretera. Passem pel costat d'un gran aparcament i creuem un túnel. La via asfaltada fa un revolt cap a la dreta i rodeja unes cases. A continuació prenem la pista de terra que remunta la vall (NO, en direcció al refugi de Comapedrosa).

A partir d'aquí comencem un dels trams de pujada més exigents de tota la Transpirinenca: l'ascensió a la Portella de Baiau. Aquesta ascensió, però, ens ofereix vistes meravelloses i ens permet avançar i descobrir una grandíssima varietat de paisatges i ambients de muntanya diferents. En un revolt deixem enrere la pista de terra i continuem pel corriol que puja cap al refugi de Comapedrosa. Travessem el riu d'Areny i continuem pujant per l'Obaga de Comapedrosa. Després d'un tram força costerut arribem el collet de Comapedrosa (3:45h - 2.224m). Des d'aquest punt surt un corriol (S) que ens portaria fins al refugi de Comapedrosa (2.276m). Donada la gran exigència física d'aquesta etapa, molts excursionistes opten per dividir-la en dos dies i fer nit en aquest refugi guardat, que està situat en un indret preciós, just a costat de l'estany de les Truites. D'aquesta manera, durant el dia següent és més fàcil poder abordar l'ascensió al proper cim del Comapedrosa (2.939m), la muntanya més alt d'Andorra.

Des del collet de Comapedrosa continuem l'ascensió cap a la Portella de Baiau. Avancem en direcció O fins aproximadament la cota 2650m d'altitud. En aquest punt el camí gira cap a la dreta (NE) i s'endinsa en una canal rocosa. Fem algunes ziga-zagues que ens ajuden a guanyar altitud amb més facilitat. Rodegem les basses d'estany Negre i arribem a l'estany Negre. Passem pel costat oriental d'aquest estany i afrontem l'últim tram d'ascensió a través d'una tartera. Finalment assolim la Portella de Baiau (4:45h - 2.757m). L'ambient d'alta muntanya és sensacional i les vistes que tenim des d'aquest punt són extraordinàries!

A la Portella de Baiau sortim del Principat d'Andorra i tornem a entrar a Catalunya. Ens falta poc per acabar l'etapa però cal que parem molta atenció, el descens fins a l'estany de Baiau és molt abrupte. Un cop hem baixat fins aquest estany, el rodegem per la dreta i pugem uns metres fins al refugi de Baiau (5:45h - 2.517m), que està situat en un turonet. Ens trobem en un dels indrets més salvatges i espectaculars de tota la serralada pirinenca!
 GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

GR 11 - Etapa 16: Arans - Refugi de Baiau 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


2 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta