Pots apuntar-te a aquesta activitat enviant-nos un e-mail a info@rutespirineus.cat o trucant-nos al 691772966 (horari d´atenció de 9h-14h i de 16h-18h).

Si tens qualsevol dubte, contacta´ns igualment per e-mail o telèfon i t´ajudarem.

Ens iniciem en les tècniques bàsiques d'orientació i lectura del paisatge en terrenys de muntanya

Curs d´orientació a la muntanya
Ruta guiada.Curs d'orientació a la muntanya
Informació
Llagunes, Pallars Sobirà, Lleida
PER QUÈ FER AQUEST CURS?

Vols aprendre a moure't per la muntanya sense perdre't? Saps llegir un mapa cartogràfic i coneixes les moltes dades que incorpora? Saps utilitzar tota la informació que ens aporta un paisatge determinat per identificar on som i cap a on hem d'anar? Saps establir un rumb a la muntanya i seguir-lo de manera segura? Combines les eines clàssiques i les eines digitals adequadament en les teves excursions? Saps què has de fer si et perds a la muntanya?

Contingut del curs

El desenvolupament d'aquest curs està pensat per generar un espai d'aprenentatge de caràcter eminentment pràctic, és a dir, aprendre tot un conjunt de conceptes, eines i tècniques posant-les en pràctica sobre el terreny en situacions reals.

Tot i que els continguts del curs estan tots interrelacionats, aquests s'aniran presentant de forma ordenada a través de quatre grans blocs:

a. Instrumental bàsic en orientació: cartografia, brúixola i mitjans digitals (introducció).

Aprendrem els fonaments i les eines bàsiques en orientació a la muntanya. Des del funcionament i usos de la brúixola i la lectura de mapes a través dels seus elements, fins a una petita introducció als cada cop més usuals mitjans digitals de localització, els dispositius GPS.

b. Interpretació i lectura del paisatge.

Ens iniciarem en la interpretació del paisatge que ens envolta, reconèixer les formes del relleu i la vegetació i com les societats hem anat modificant aquest paisatge. Aquesta lectura del paisatge ens dona eines imprescindibles per millorar la nostra orientació a través d'un coneixement que enriqueix també la nostra visita sobre el medi. Saber identificar les característiques de l'entorn és fonamental en tot exercici d'orientació a la muntanya.

c. Tècniques bàsiques d'orientació.

A partir dels coneixements de les eines bàsiques anteriors, coneixerem quins procediments pràctics ens permeten orientar-nos amb la màxima fiabilitat en el medi: l'orientació del mapa i identificar la nostra posició, identificar i seguir rumbs, el paper de les corbes de nivell, aprendre a recopilar les característiques i les referències que ens trobem al llarg de les nostres rutes i com identificar-les sobre el mapa, procediment fonamental per conèixer millor la nostra ubicació i validar el nostre pas pels itineraris que realitzem. Aprendrem també com cronometrar el nostre pas i conèixer la velocitat en la qual ens movem i les distàncies recorregudes, i poder identificar també aquelles línies de trànsit que podem utilitzar com a referències conegudes sobre les quals moure'ns sobre el medi.

d. Planificació de rutes.

La planificació de les rutes és un element essencial per preparar les nostres sortides. Realitzarem una introducció als principals elements a tenir en compte a l'hora de preparar una ruta i ho posarem en pràctica al mateix territori. Escollir una ruta adequada, analitzar la distància d'aquesta, preveure els possibles contratemps o identificar rutes alternatives d'escapament, ens serà de gran ajuda per visualitzar i orientar-nos millor en les rutes triades.

Nota: els continguts i la zona concreta de realització del curs podran variar lleugerament en funció de les condicions meteorològiques i de les condicions del terreny.

Fitxa resum
Durada de l´activitat:3 dies (2 dies d'activitat sobre el terreny) / 2 nits.
Exigència física:Baixa.
Grup:màxim 14 persones.
Època recomanable:T0t l'any.
Hora i punt de trobada:20:30h del divendres al refugi Vall de Siarb de Llagunes. Llagunes és un petit nucli de població del municipi de Soriguera que està situat a uns 12 km de Sort. S´hi pot accedir fàcilment per la carretera N-260 que comunica Sort i la Seu d´Urgell pel port del Cantó.
Horari:Dissabte de 9h a 22h i diumenge de 9h a 16h.
Material individual imprescindible:Llapis o bolígraf i una llibreta per prendre notes. Roba de muntanya còmode per les sessions de camp. Motxilla de muntanya adequada. Frontal o llanterna. Sac-llençol (al refugi hi ha mantes). Taps per les orelles per les nits al refugi (opcional).
Alimentació:Els sopars, esmorzars i dinars (pícnics) ens els proporcionen al refugi.
Perfil del guia que realitzarà l´activitat:Totes les sessions del curs (teòriques i pràctiques) es realitzen amb la presència de 2 professors: un geògraf especialitzat en cartografia de muntanya i interpretació dels accidents geogràfics que trobem a la muntanya i un guia de muntanya titulat especialitzat en el disseny, planificació i realització d'activitats a la muntanya.
Observacions:El curs comença el divendres a les 20:30h amb la instal·lació al refugi i una petita introducció que farem durant l'hora de sopar. En cas que no puguis arribar el divendres i et vulguis incorporar al curs el mateix dissabte a primera hora (8:30h) comenta'ns-ho en el moment de fer la reserva per coordinar-ho adequadament i, també, per descomptar la nit i el sopar del divendres de l'import total del teu curs.

Nota: Rutes Pirineus no es fa responsable dels incidents ocasionats pel fet de no portar el material imprescindible indicat. Rutes Pirineus es reserva el dret d´excloure un participant si no porta el material imprescindible. Si alguna persona pren algun tipus de medicació, pateix alguna patologia o ha tingut alguna lesió recentment, si us plau comenteu-ho en el moment de fer la reserva.

Preu

FORMAT DE GRUP OBERT

Conformació del grup per part de RUTES PIRINEUS en les dates que s'indiquen a la secció "Dates programades".

· Preu total reserva anticipada 15 dies (curs + refugi 2 nits): 297 €/persona (IVA inclòs). -10%

· Preu total reserva última hora (curs + refugi 2 nits): 330 €/persona (IVA inclòs).

Reserva anticipada 10% de descompte: confirma la teva reserva 15 dies o més abans de la data del curs i gaudeix d'un 10% de descompte! Una reserva es considera confirmada amb l'abonament de la paga i senyal corresponent.

El preu inclou:

· La planificació i preparació del curs i el seguiment de les condicions meteorològiques i del terreny abans i durant la seva realització.

· La gestió de la inscripció.

· La realització del curs.

· L'allotjament al refugi Vall de Siarb (2 nits en modalitat de Pensió Completa (allotjament, sopar, esmorzar i pícnic pel dia següent).

· Els materials i eines que farem servir durant el curs.

· Els continguts treballats durant el curs i continguts de suport. Inclou un mapa cartogràfic de detall de la zona.

· L'assegurança d'accidents per a activitats realitzades en el medi natural.

El preu no inclou:

· El desplaçament fins al punt de trobada, els consums extres al refugi (ús de dutxes, begudes extres, etc.), les despeses ocasionades per l'abandonament del curs per qualsevol motiu, les despeses ocasionades per canvis al curs per motius de seguretat (transfers...).

Nota: el grup mínim necessari per realitzar-se l´activitat és de 8 persones. En cas de no poder-se formar el grup mínim necessari, es tornarà el 100% de l´import. Per a grups de 12 persones o més, si us plau sol·licitar pressupost a mida.

FORMAT DE GRUP PRIVAT

En cas de voler realitzar l´activitat en format de grup privat (un guia per a vosaltres sols i dates a convenir), contacteu-nos per e-mail (info@rutespirineus.cat) o telèfon (+34 691 772 966) i us prepararem un pressupost a mida.

Reserva i pagament

La reserva es podrà realitzar per e-mail (info@rutespirineus.cat) o mitjançant el formulari web i es considerarà confirmada un cop efectuat el pagament. Mètodes de pagament: transferència bancària o pagament online amb targeta mitjançant la passarel·la de pagament segura de CaixaBank.

Consulta les condicions generals d´anul·lació i canvi per a les sortides organitzades de més d´un dia (viatge combinat).

Punt de trobada

20:30h del divendres al refugi Vall de Siarb de Llagunes. Llagunes és un petit nucli de població del municipi de Soriguera que està situat a uns 12 km de Sort. S´hi pot accedir fàcilment per la carretera N-260 que comunica Sort i la Seu d´Urgell pel port del Cantó.

Accés amb transport públic

La companyia d'autobusos ALSA opera els trajectes Barcelona - Sort i Lleida - Sort amb regularitat. A la seva web es mostren tots els horaris i es pot fer la reserva (www.alsa.es). Atenció!, els bitllets no acostumen a estar en venta fins a 3-4 setmanes abans de la ruta. La mateixa companyia també opera els trajectes Barcelona - la Seu d'Urgell i Lleida - la Seu d'Urgell.

Per arribar al petit nucli de Llagunes des de Sort o des de la Seu d'Urgell, podem utilitzar el servei d'autobús a la demanda del port del Cantó. Aquest servei cal reservar-lo telefònicament el dia anterior i avisar que la nostra destinació serà el poble de Llagunes. Més informació i contacte: Passem el Cantó.

Una altra opció per pujar fins a Llagunes des de Sort és fer-ho amb taxi local. Més informació i contactes: Taxis - Pallars Sobirà. El trajecte és d'uns 12 km (15 minuts).

7 Opinions de persones que han realitzat aquesta sortida guiada amb nosaltres

També et podria interessar...

No dubtis en contactar-nos per a qualsevol consulta enviant-nos un e-mail a info@rutespirineus.cat o trucant-nos al +34 691772966 (Gemma, horari de dilluns a divendres de 9h-14h i de 16h-18h).