pdf-ruta30
GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens

Visitem el monestir de Sant Quirze de Colera i caminem per la solitària serra de l'Albera, entre fabulosos boscos d'alzina surera

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+990m / -645m

Distància totalDistància total

29,0 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

8:30h

altitud_minimaAltitud mínima

100m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Vilamaniscle

altitud_maximaAltitud màxima

700m

distanciaPunt final de l´etapa

Requesens

banner apadrina

La tercera etapa de la travessa Transpirinenca comença a la bonica població de Vilamaniscle. Des d'aquest poble -que està envoltat de conreus de vinya i olivera- ens endinsem a la serra de l'Albera, dirigint-nos, en primer lloc, al monestir de Sant Quirze de Colera. Continuem l'etapa cap al coll de la Plaja i el Mas Pils, des d'on baixem per la vall del riu Orlina fins a un trencall que ens porta al veïnat dels Vilars. Abordem a continuació el tram més dur de la jornada: la pujada al coll de l'Esparreguera i posteriorment al coll de la Llosarda. Des d'aquest punt baixem cap al rec de Mirapols i després flanquegem la muntanya fins a Requesens. Durant aquesta etapa anem alternant trams per carretera, pista asfaltada, pista de terra i corriol. Els canvis de camí són freqüents, per aquest motiu cal parar especial atenció en els encreuaments.

Aquesta etapa ens permet descobrir la serra de l'Albera (Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera), un massís que separa la plana de l'Empordà de la plana del Rosselló i té el seu punt culminant al puig Neulós (1.257m). Les Alberes presenten una vegetació variada on destaquen especialment les suredes, encara que també hi podem trobar alzinars, castanyedes, rouredes, aurons, algunes fagedes i àmplies zones de matolls. Però aquesta etapa també ens acosta a dues construccions d'especial interès històric: el monestir romànic de Sant Quirze de Colera i el castell de Requesens, una construcció espectacular que se'ns presenta de cop i volta, i que és la protagonista durant l'últim tram de l'etapa.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 8:30h en total: 1:20h des del punt d'inici fins a Sant Quirze de Colera, 1:00h des d'aquest punt fins al Mas Pils, 1:30h des del Mas Pils fins als Vilars, 2:30h des d'aquest nucli fins al coll de la Llosarda i 2:10h des del coll fins a Requesens.

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: Tot l'any.

:

· Alt Empordà. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Cal que en portem, durant l´etapa trobarem poques fonts o punts on aconseguir-ne. Podem aprovisionar-nos a Vilamaniscle.

:
· Bivac o pernoctació amb tenda a Requesens. Més informació: www.empordaturisme.com
· Refugi Forn de Calç: refugi obert (10 places) propietat del Centre Excursionista Empordanès; està situat a l´altura del castell de Requesens, 2 km abans d´arribar al nucli de Requesens. (Més informació: www.cee.cat)

: A Vilamaniscle hi ha una petita botiga que també disposa de servei de bar (no sempre oberta). Si necessitéssim passar per alguna població, hauríem de desviar-nos fins a l´Espolla o continuar fins a la Jonquera des de Requesens (3:00h).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_216
  Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
  L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la tercera etapa de la Transpirinenca a Vilamaniscle (0:00h - 155m). Sortim del poble per la carretera de Rabós (NO). Caminem per la carretera uns 2 km fins que arribem al trencall de la pista asfaltada de Sant Quirze de Colera. Comencem a ascendir molt suaument per aquesta pista asfaltada, que ens porta fins al monestir de Sant Quirze de Colera (1:20h - 176m). El conjunt -declarat Bé Cultural d'Interès Nacional- està integrat per diferents edificis i dependències: la basílica de Sant Quirze, el claustre, l'església de Santa Maria, una torre de defensa, un tros de muralla i les restes de l'antic hospital.

Continuem l'etapa per una pista de terra que puja en direcció NO fins al coll de la Plaja (1:55h - 390m). Des d'aquest punt, ja podem veure el creuament de camins del Mas Pils, el nostre proper objectiu. Descendim per una vall secundària i no triguem en arribar al Mas Pils (2:20h - 245m). En aquesta cruïlla de camins històrica, nosaltres hem de girar cap a l'esquerra (SO) i agafar la carretera de l'Espolla. Anem baixant suaument per aquesta via seguint el curs del riu Orlina durant uns 5 km. Finalment arribem al trencall dels Vilars (3:25h - 156m), on deixem la carretera de l'Espolla i agafem una pista que surt cap a la dreta (SO) en lleugera pujada. Fem un tram per pista de terra i un tram per corriol i arribem al nucli dels Vilars (3:50h - 220m).

Des dels Vilars continuem la ruta per una pista que s'enfila pel llom de la muntanya en direcció N. Fem algunes ziga-zagues que ens ajuden a guanyar altitud. Finalment assolim el coll de l'Esparreguera (4:35h - 388m). Des d'aquí gaudim de bones vistes cap al N i podem observar el tram que abordarem a continuació fins al coll de la Llosarda. Des del coll de l'Esparreguera continuem l'etapa flanquejant la muntanya en direcció O. Passem pel costat de la font de la Verna i gaudim de la preciosa sureda d'en Vinyes. Comencem a guanyar altitud i, quan ens trobem a l'altura del puig de la Roureda, deixem la pista i ascendim per un corriol. Durant aquest tram cal estar ben atents als senyals blancs i vermells del GR 11. Passem pel costat del cim del puig del Mig (735m) i arribem al coll de la Llosarda (6:20h - 689m). Les vistes des d'aquest punt són magnífiques! Veiem la serra de l'Albera amb el cim del Puig Neulós (1.257m), la seva màxima elevació, el massís del Canigó (2.786m), la fabulosa plana empordanesa, el golf de Roses, la serra de Rodes,...

Comencem el darrer tram de l'etapa. Des coll de la Llosarda descendim cap al rec de Mirapols i passem al vesant N del barranc. Passem pel costat de les restes del mas de Mirapols i continuem en direcció O per una pista que va flanquejant la muntanya. Arribem a un punt des d'on ja podem observar el monumental castell de Requesens. A poc a poc ens hi anem acostant. Uns metres abans d'assolir el coll del Castell, deixem enrere a la dreta el refugi del Forn de Calç, un refugi obert propietat del Centre Excursionista Empordanès. Deixem el castell de Requesens a la nostra esquerra i continuem uns 2 km fins que arribem al petit nucli de Requesens (8:30h - 500m), punt final d'aquesta tercera etapa.

EL CASTELL DE REQUESENS

L'impressionant castell de Requesens es troba situat al capdamunt d'un turó des d'on es domina tota la regió. El castell és originari del segle XI i romangué habitat fins al segle XVI, però posteriorment fou abandonat. Els comtes de Peralada, propietaris del castell, el reconstruïren entre els anys 1893 i 1899 seguint els criteris de les construccions neomedievals de l'època per convertir-lo en residència d'estiu. Els espectaculars elements defensius que s'hi afegiren, li donen una imatge de llegenda i totalment cinematogràfica. El castell es pot visitar i hi ha un bar-restaurant.
Més informació: www.castellderequesens.cat.

 GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

GR 11 - Etapa 03: Vilamaniscle - Requesens 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


4 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta