- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
Alta (F)
Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fà cils amb pendents suaus (mà xim 30-35°). F (Fà cil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.+1.200m / -850m
15 km
5:20h
2.090m
Refugi de Malniu
2.691m
Refugi de l'Illa
La tretzena etapa de la travessa Transpirinenca comença al refugi de Malniu i, tot i finalitzar al Principat d'Andorra, transcorre gairebé en la seva totalitat per la Cerdanya. És una etapa d'alta muntanya durant la que avancem per corriols abruptes i en alguns punts exposats. Des del refugi de Malniu flanquegem el massÃs del Puigpedrós i remuntem la vall del riu Duran fins al circ d'Engorgs. Després de superar l'exigent Portella d'Engorgs, baixem fins a la cabana dels Esparvers, que està situada en una cruïlla de camins a la capçalera de la vall de la Llosa. Finalment, remuntem la vall secundà ria de Vallcivera i superem el coll de l'Illa, punt d'entrada del GR 11 a Andorra.
Etapa que transcorre Ãntegrament per sobre de la cota dels 2.000m d'altitud. Enmig d'un gran ambient d'alta muntanya, aquesta etapa ens descobreix alguns dels indrets més espectaculars de la Cerdanya: caminem pel circ d'Engorgs i visitem els seus estanys, creuem la pintoresca vall de la Llosa i ens enfilem fins al coll de l'Illa i l'estany homònim. El final d'etapa està situat en un indret meravellós, a la capçalera de la preciosa vall andorrana del riu Madriu.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 5:20h en total: 1:40h des del refugi de Malniu fins al refugi J. Folch Girona, 1:00h per pujar des d'aquest punt fins a la Portella d'Engorgs, 1:05h per baixar des de la Portella fins a la cabana dels Esparvers i 1:35h des d'aquest punt fins al refugi de l'Illa.
: Alta (F). Etapa sense dificultats tècniques remarcables però que transcorre Ãntegrament per terreny d'alta muntanya. En condicions hivernals, la dificultat tècnica de l'etapa augmenta considerablement.
: De maig a octubre. A l'hivern i a la primavera, trobarem neu i gel en cotes altes.
:
· Cerdanya. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogrà fica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogrà fic i Geològic de Catalunya (ICGC).
: A la cabana dels Esparvers comença la variant GR 11-10 de la Transpirinenca: aquesta variant baixa per la vall de la Llosa, passa pel refugi de Cap del Rec (Lles de Cerdanya), els estanys de la Pera, el coll de Perafita i torna a enllaçar amb l'itinerari base del GR 11 a la part baixa de la vall del Madriu, prop d'Escaldes (Andorra).
: Durant l´itinerari trobem diverses fonts on podem aprovisionar-nos sense problemes.
: Refugi de l´Illa: refugi guardat amb capacitat per a 60 persones (www.refugidelilla.com).
: Durant aquesta etapa no passem per cap població. Si necessitéssim passar per alguna població, haurÃem de desviar-nos fins a Meranges des del refugi de Malniu (1:00h).
: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves à rees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camà i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camà que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogrà fics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.
: Desembre de 2015.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Recorregut
Continuem pujant i assolim el refugi J. Folch Girona (1:40h - 2.380m) o refugi d'Engorgs, una petita barraca que podria servir-nos d'aixopluc en cas de necessitat. En aquest punt girem a l'esquerra (O) i abordem un tram de pujada bastant exigent fins a la Portella d'Engorgs. Durant aquesta pujada el camà està poc definit i cal parar atenció a l'orientació. Després de passar per un barranc secundari arribem als estanys dels Minyons. L'ambient d'alta muntanya és espectacular! Gaudim de vistes meravelloses dels estanys i del circ d'Engorgs: la Tosseta de l'Esquella (2.869m), els pics d'Engorgs (2.831m i 2.819m), el Puigpedrós (2.915m),...
Arribem a l'estany de la Portella, el més occidental del conjunt lacustre d'Engorgs, i abordem un tram de forta pujada fins a la Portella d'Engorgs (2:40h - 2.691m), punt més elevat de l'etapa. Aquest espectacular coll d'alta muntanya comunica la capçalera de la vall del riu Duran (E) amb la capçalera de la vall de la Llosa (O). Comencem ara el descens cap aquesta bonica vall. Primer avancem per un terreny força planer que ens permet gaudir de vistes sensacionals cap a ponent: el pic de la Muga (2.861m), la vall de Vallcivera -per on pujarem més endavant- i els coneguts pics de RÃbuls (2.819m) i de Montmalús (2.781m). A continuació el pendent augmenta i el terreny és fa més abrupte. Finalment arribem a la cabana dels Esparvers (3:45h - 2.100m), ja al fons de la vall de la Llosa.
Fins fa poques dècades la vall de la Llosa era una important via de comunicació utilitzada per pastors, traginers, contrabandistes, bandolers, fugitius,... Des de la cabana dels Esparvers es pot accedir a Andorra per la Vallcivera o a França per la Portella Blanca. Actualment diversos itineraris senyalitzats de llarg recorregut coincideixen a l'encreuament de la cabana dels Esparvers. El GR 11 puja per la vall de Vallcivera (O) cap a Andorra. La variant GR 11-10 de la Transpirinenca, que comença just aquÃ, baixa per la vall de la Llosa i torna a enllaçar amb l'itinerari base del GR 11 a la part baixa de la vall del Madriu (Andorra). El Camà dels Bons Homes o ruta dels Cà tars -el GR 107- arriba per la vall de la Llosa (S) i continua cap a França pel Pas dels Rabadans (NE).
Des de la cabana dels Esparvers nosaltres seguim l'itinerari base del GR 11 i remuntem la vall secundà ria de Vallcivera en clara direcció O. Arribem al pla de Vallcivera, ja a la capçalera de la vall, un indret d'una bellesa immensa. El camà gira lleugerament cap al NO i s'enfila per la muntanya fins al coll de l'Illa, espectacular punt d'entrada del GR 11 al Principat d'Andorra. Des d'aquest pas de muntanya, baixem fins al proper estany de l'Illa on hi trobem el refugi de l'Illa (5:20h - 2.480m), un refugi guardat que està situat en un indret preciós, just a la capçalera de la singular vall del Madriu-Perafita-Claror.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Aquesta etapa la vam fer l'11 de juny de 2018, què podem dir de les impressionants vistes. Aigua i gel. El més delicat va ser pujar la Portella d'Engordans per una paret de gel de 200m. Els guardes dels refugis, pendents de la nostra sortida i la nostra arribada, impressionant, felicitats per la feina que feu.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.