pdf-ruta42
GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu

Visitem el petit nucli de Guils de Cerdanya i ens enfilem fins als peus del massís del Puigpedrós

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+1.100m / -110m

Distància totalDistància total

15,0 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:15h

altitud_minimaAltitud mínima

1.140m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Puigcerdà

altitud_maximaAltitud màxima

2.210m

distanciaPunt final de l´etapa

Refugi de Malniu

banner apadrina

Aquesta dotzena etapa de la travessa Transpirinenca comença a Puigcerdà, capital de la Cerdanya. Gairebé tota l'etapa transcorre en pujada, primer avançant per carretera asfaltada i després per corriols i pistes de terra. Des de Puigcerdà ens dirigim primer a Guils de Cerdanya. Des d'aquest poble ceretà remuntem el serrat de Peransalt fins al pla de la Feixa i, finalment, arribem al refugi de Malniu. Aquesta etapa presenta un desnivell positiu força remarcable però una longitud de només 15 km; per això és molt recomanable aprofitar la tarda per fer una passejada fins al proper estany de Malniu.

Aquesta etapa de la Transpirinenca transcorre íntegrament per la Cerdanya i ens permet descobrir tota la zona de Guils de Cerdanya, l'estany de Malniu i el massís del Puigpedrós. Després de fer un bon tram per carretera, a partir de Guils de Cerdanya el GR 11 avança per una zona de prats i boscos molt agradable i bonica. Al seu torn, el refugi de Malniu està situat a més de 2100m i està envoltat de muntanyes que superen els 2800m, enmig d'un gran ambient d'alta muntanya.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:15h en total: 1:30h des de Puigcerdà fins a Guils de Cerdanya, 2:00h des d'aquest punt fins al refugi de la Feixa i 0:45h des d'aquest punt fins al refugi de Malniu.

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: Tot l'any. A l'hivern i a principis de primavera és molt probable que bona part del recorregut estigui nevat.

: A l'hivern, les raquetes de neu poden ser necessàries per progressar.

:

· Cerdanya. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Durant l´itinerari trobem alguns punts on podem aconseguir aigua en cas de necessitat. Recomanem, però, agafar aigua suficient a Puigcerdà i/o a Guils de Cerdanya.

:
Refugi de Malniu: disposa de 34 places guardades (616 855 535, www.refugimalniu.com). Encara que el refugi de Malniu disposa de 34 places, recomanem reservar plaça prèviament perquè sovint hi ha problemes de disponibilitat, sobretot a l"estiu i durant els caps de setmana.
· Refugi de la Feixa: refugi guardat situat en el punt de pas d´aquesta etapa (666 137 088, www.refugidelafeixa.com).

: A Puigcerdà tots els serveis estan coberts (allotjaments, botigues, supermercats, restaurants,...).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la dotzena etapa de la travessa al poble de Puigcerdà (0:00h - 1.140m), la capital de la Cerdanya i principal motor econòmic, administratiu i cultural de la tota la regió. Sortim de Puigcerdà pel sector de l'estació de tren. Travessem les vies del tren pel carrer Pont de Sant Martí i creuem el riu d'Aravó. Uns 50m més endavant arribem a un creuament de carrers. Nosaltres girem a la dreta (N) i agafem la carretera de Guils de Cerdanya. Caminarem per aquesta via durant els propers 3 km.

Travessem el petit nucli de cases de Saneja i seguim avançant per la carretera fins a l'entrada de Guils de Cerdanya. En aquest punt deixem momentàniament la carretera i superem un turonet arrodonit fent drecera per unes pistes. Tornem a sortir a la carretera i entrem al bonic poble de Guils de Cerdanya (1:30h - 1.365m). A Guils de Cerdanya podem visitar-hi l'església romànica de Sant Esteve, que està considerada una de les obres romàniques més destacades de la Cerdanya. Aquesta església data del segle XI i destaca per la seva peculiar portalada, amb tres parells de columnes.

Travessem el nucli de Guils en direcció NO. Ja al final del poble agafem una pista de terra (durant 100m) i un corriol que s'enfila pel serrat de Peransalt. Els senyals blancs i vermells del GR 11 ens ajuden a identificar el camí. També veiem alguns senyals verticals del 'Refugi de la Feixa' i del 'Refugi de Malniu', els nostres propers objectius. Anem guanyant altura per un terreny força agradable. Alternem trams boscosos amb alguns trams més oberts que ens ofereixen molt bones vistes de la vall de la Cerdanya.

Finalment assolim el pla de la Feixa i arribem al refugi de la Feixa (3:30h - 2.160m). Just davant del refugi desemboquem a una pista ampla, que nosaltres agafem cap a l'esquerra (O) i seguim durant uns 800m. Arribem a un petit prat obert on hem de desviar-nos cap a la dreta (NO) per un corriol poc definit que baixa per un terreny força salvatge. Anem seguint les marques del GR 11 i no triguem en arribar al refugi de Malniu (4:15h - 2.130m), punt final d'aquesta bonica etapa ceretana. Si ens sobre temps, és molt recomanable visitar el proper i bonic estany de Malniu.

LES GOGES DE L'ESTANY DE MALNIU

Es diu que l'estany de Malniu era el punt de trobada de les bruixes de la Cerdanya, anomenades goges, per tal d'invocar el diable. Les goges arribaven fins a l'estany volant amb les seves graneres o escombres. Diu la llegenda que la nit de Divendres Sant es pot veure una imatge de la crucifixió de Jesucrist al fons de les aigües de l'estany.

 GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


4 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta