pdf-ruta38
GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d'Aguja

Superem el coll de Bassegoda: deixem enrere l'Empordà i ens endinsem al territori màgic de l'Alta Garrotxa

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+975m / -769m

Distància totalDistància total

16,8 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:30h

altitud_minimaAltitud mínima

220m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Albanyà

altitud_maximaAltitud màxima

1.128m

distanciaPunt final de l´etapa

Sant Aniol d'Aguja

banner apadrina

La sisena etapa de la travessa Transpirinenca comença a Albanyà. Durant la primera meitat de l'etapa abordem la llarga ascensió fins al coll de Bassegoda, assolint -per primera vegada a la travessa- la cota dels 1000m d'altitud. Exceptuant només el seu últim tram, aquesta ascensió transcorre per pistes asfaltades o de terra. Durant la segona meitat de l'etapa, descendim per l'interior d'extenses fagedes fins a Sant Aniol d'Aguja, un paratge preciós situat al cor de l'Alta Garrotxa. Realitzem aquest descens per corriols abruptes però ben fressats.

Aquesta etapa ens permet conèixer una de les muntanyes més populars i boniques de l'Empordà i la Garrotxa, el puig de Bassegoda i el seu cim quasi bé piramidal, silueta espectacular que ens acompanya durant bona part de l'etapa. L'altre gran atractiu del recorregut és, sens dubte, el descobriment de l'Alta Garrotxa, una terra salvatge i màgica alhora, i de Sant Aniol d'Aguja, un indret meravellós per la seva bellesa i per la pau que transmet.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 5:30h en total: 3:15h des del punt d'inici fins al coll de Bassegoda i 2:15h des d'aquest punt fins a Sant Aniol d'Aguja, punt final de l'etapa.

: Notable. La derivada de la longitud i el desnivell que cal superar. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: Tot l'any.

:

· Alta Garrotxa. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Durant l´etapa en podem aconseguir a Albanyà, a Can Nou o a la font de Sant Aniol.

:
· Bivac o pernoctació amb tenda a Sant Aniol d´Aguja.
· A mitja etapa, entre Sant Miquel de Bassegoda i Can Nou, hi trobem el refugi de Bassegoda-Can Galan, un refugi guardat que gestiona el Centre Excursionista Empordanès. Per reservar nit cal escriure a refugis@cee.cat.
· A Talaixà (1:15h seguint pel GR 11 des de Sant Aniol, veure etapa 7) hi ha el petit refugi lliure de Can Torner. (Més informació: www.amicsdetalaixa.org).

: A Albanyà hi ha una petita botiga de queviures (Cal Músic). Si necessitéssim passar per alguna població, hauríem de desviar-nos fins a Sadernes (3:00h des de Sant Aniol).

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L´itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la sisena etapa del GR 11 a Albanyà (0:00h - 237m). Sortim de la població per la pista asfaltada que remunta la vall de la Muga en direcció O. Ràpidament arribem al càmping Bassegoda (0:15h - 251m). Deixem el càmping enrere a l'esquerra i continuem avançant per la pista durant aproximadament 20 minuts, fins que arribem a una cruïlla de pistes. Seguim els senyals blancs i vermells del GR 11 i comencem la llarga ascensió fins al coll de Bassegoda. Durant els propers quilòmetres haurem de superar més de 800m de desnivell positiu fins a assolir aquest coll que comunica les comarques de l'Empordà i la Garrotxa. Fem la pujada per una pista de terra que va ascendint fent llaçades. En diversos punts trobem trams de corriol que ens permeten fer drecera.

Cap al quilòmetre 11 de l'etapa arribem a la masia de Can Nou (2:40h - 769m), que també ofereix servei de bar. Continuem l'etapa pel corriol que surt des del darrere de Can Nou (N) i al cap de 10 minuts arribem al refugi lliure de Can Galan, també conegut com a refugi Bassegoda. Si ens interessés fer nit en aquest indret, caldria demanar la clau a Can Nou. Si des de Can Galan continuéssim uns 200m en direcció O, arribaríem a l'església de Sant Miquel de Bassegoda, d'estil romànic. Fins l'any 1969, quan fou annexat a Albanyà, Bassegoda era un municipi independent. Durant les últimes dècades, el nucli de Bassegoda ha anat patint un procés de despoblament progressiu i actualment només hi té censats 7 habitants. Sant Miquel de Bassegoda era l'església parroquial del poble.

Des de Can Galan agafem un corriol que puja pel vessant de la muntanya (NO). Fem diverses ziga-zagues i sortim a una pista. Immediatament arribem al coll de Bassegoda (3:15h - 1.105m). Continuem per la pista que va rodejant el cim piramidal del Bassegoda i arribem al coll de Principi. Des d'aquest coll surt el camí que puja fins al cim del Bassegoda (1.373m). És molt recomanable deixar un moment el GR 11 i pujar fins al cim, una talaia extraordinària que ens ofereix vistes magnífiques en totes direccions! Veiem les muntanyes del Pirineu oriental, el massís del Canigó, l'Empordà, les Guilleries, el Montseny,...

Des del coll de Principi comencem el llarg descens fins a Sant Aniol d'Aguja. No triguem a abandonar la pista de terra i agafem un corriol. Fem el descens caminant per diversos senderons que avancen per l'interior de boniques fagedes. Ens estem endinsant a la zona coneguda com l'Alta Garrotxa, que està declarada Espai d'Interès Natural. Garrotxa significa "terra aspra, de mala petja" i, realment, el terreny salvatge i accidentat per on avancem, fa honor al seu nom. Anem baixant fins que finalment arribem a la riera de Sant Aniol. Només ens falta remuntar la riera durant uns metres fins a Sant Aniol d'Aguja (5:30h - 443m). L'ermita romànica de Sant Aniol és del segle XII i era la capella d'un antic monestir benedictí. Al costat de l'ermita també podem visitar les restes de l'antiga rectoria i la font de Sant Aniol. L'aigua és la gran protagonista a tot el paratge de Sant Aniol: la font, la riera, els gorgs, el salt del Brull,... Diu la llegenda que sant Aniol curava el mal d'ulls amb l'aigua que regalimava de les parets de la cova de l'Abat!
 GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

GR 11 - Etapa 06: Albanyà - Sant Aniol d

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


3 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta