GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu
(1)
(0)
GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu

Baixem per la pintoresca Vall Ferrera: des de l'espectacular circ de Baiau fins a la bonica població d'Àreu

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d'interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

+60m / -1.352m

Distància totalDistància total

15,4 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:00h

altitud_minimaAltitud mínima

1.225m

distanciaPunt d'inici de l'etapa

Refugi de Baiau

altitud_maximaAltitud màxima

2.517m

distanciaPunt final de l'etapa

Àreu

banner apadrina

Comencem la dissetena etapa de la travessa Transpirinenca al refugi de Baiau. Des d'aquest punt descendim la Vall Ferrera fins a la població d'Àreu, alternant corriols i pistes de terra sense cap dificultat tècnica i ben senyalitzats. Aquesta etapa transcorre en baixada i ens permet recuperar del gran esforç que hem fet els dies anteriors per les muntanyes d'Andorra.

Agradabilíssima etapa de la Transpirinenca que transcorre íntegrament per l'interior del Parc Natural de l'Alt Pirineu, l'espai natural protegit més gran de Catalunya. La Vall Ferrera, que recorrem des del circ de Baiau fins a Àreu, és la gran protagonista de la jornada. Aquesta vall d'origen glacial està considerada una de les valls més verges i solitàries del Pirineu i ens ofereix paisatges preciosos i plens d'encant.

Mapa cartogràfic

mapa
Editorial Alpina

© Editorial Alpina.

Aquest croquis aproximat amb l'itinerari de la ruta ha estat creat a partir del mapa "Parc Natural de l'Alt Pirineu. 1:50.000." propietat de l'Editorial Alpina.

Recorregut de la ruta

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

trkTwoNav (.trk) gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Punts importants de pas (Waypoints)

Punt de pas
Temps
Altura
Latitud
Longitud
 •  Refugi de Baiau
  0:00h
  2.517m
  42.597554º
  1.429166º
 •  Trencall del refugi de Vallferrera
  1:40h
  1.850m
  42.621277º
  1.386588º
 •  Pla de la Selva
  2:30h
  1.700m
  42.621128º
  1.342923º
 •  Àreu
  4:00h
  1.225m
  42.589499º
  1.326307º

Sistema de coordenades geogràfiques. Datum WGS84.

Més informació

: 4:00h en total: 1:40h des del refugi de Baiau fins al trencall del refugi Vallferrera i 2:20h des d'aquest punt fins a Àreu.

: +60m / -1.352m

: Notable. Aquesta etapa no presenta cap dificultat tècnica.

: De maig a octubre. A l'hivern i a la primavera, trobarem neu i gel en cotes altes.

: Res en especial.

:

· Parc Natural de l'Alt Pirineu. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Alguns excursionistes aprofiten el pas pel proper refugi de Vallferrera per fer una pausa en la Transpirinenca i ascendir la Pica d'Estats (3.143m), la muntanya més alta de Catalunya.

: Durant l´itinerari trobem diversos punts on podem aprovisionar-nos sense problemes.

:
Establiments a Àreu:
· Pàgina web d"Àreu (Vall Ferrera): www.vallferreratourist.com
· Guia oficial d"establiments turístics (Generalitat de Catalunya): Guia Oficial

: A Àreu hi ha allotjaments, restaurants i una botiga de queviures.

: El GR 11 és un sender de llarg recorregut subjecte a petites modificacions per adaptar-se als canvis que es produeixen al territori, especialment en les zones urbanes i les seves àrees més properes. L'itinerari del GR 11 presenta molts trencalls, bifurcacions, canvis de camí i tipus de via diferents: corriols, pistes i trams de carretera asfaltada. La descripció del recorregut que presentem en aquesta guia enumera i explica tots els punts de pas i elements del recorregut que considerem rellevants per a poder realitzar la travessa, però no inclou un inventari exhaustiu de tots els trencalls i canvis de camí que hi ha. Sobre el terreny caldrà que estem atents als senyals blancs i vermells del GR 11 i els seguim en tot moment. També recomanem utilitzar la cartografia que ja inclou aquesta guia o els mapes cartogràfics que indiquem; o bé utilitzar els tracks GPS que també us oferim.

: Desembre de 2015.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Totes les rutes han estat realitzades sobre el terreny per RUTES PIRINEUS. Les rutes poden variar molt en funció de l'època de l'any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s'han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Aquí la nostra selecció d'establiments propers recomanats:

Mostrar al mapadetalle
 • partner_image_207
  Casa Massa, 25593 Estac www.casamassa.cat - info@casamassa.cat - 973252433 | 687502027
  Casa Massa va obrir les seves portes l'any 2007 en una antiga casa completament rehabilitada que la Núria gestiona amb passió, professionalitat i saviesa. Des de Casa Massa podrem caminar per antics camins de muntanya, gaudir d'un cel estrellat meravellós, descobrir les moltes activitats esportives i culturals que ens ofereix el Pallars i, a la taula, tastar excel·lents productes de proximitat! Casa Massa és el lloc ideal per gaudir de la natura i del Pallars!
 • partner_image_210
  Avinguda Generalitat, 27, 25560 Sort www.hotellesbrases.com - info@hotellesbrases.com - 973 621 071
  Les Brases de Sort és un hotel i restaurant situat al mateix poble de Sort, al cor del Pallars Sobirà, en un entorn privilegiat per a la pràctica del senderisme, l'alta muntanya o els esports d'aventura com el ràfting, el barranquisme o l'escalada. Tant l'hotel com el restaurant Les Brases ens ofereixen un tracte professional i càlid, i una excel·lent relació qualitat preu!
 • partner_image_240
  Carrer de Martí, 1, 25575 Àreu www.hotelvallferrera.com - info@hotelvallferrera.com - 973 624 343
  Al nucli d'Àreu, al cor de la pintoresca i solitària vall Ferrera, hi trobem l'acollidor hotel Vallferrera. L'hotel es troba en un edifici de muntanya típic de l'arquitectura tradicional pallaresa i ens ofereix 17 habitacions molt agradables i amb tots els serveis. Al seu torn, al restaurant gaudim d'una cuina tradicional amb productes autòctons i de proximitat. Nota: L'establiment ofereix preus especials d'allotjament i de restaurant per a excursionistes federats (FEEC).
Els establiments recomanats al mapa
logo rutas pirineos
Punt d'inici de la ruta
Hotels i hostalsMuseus i culturaNaturalesaAventuraProductors i artesansRestaurantsEsquíCàmpingsRefugis de muntanyaBenestar i spaApartaments i Cases RuralsAlbergsRutes per etapesActivitats aquàtiques
Recomanacions

Recorregut

Amagar fotosdetalle
La dissetena etapa de la Transpirinenca comença al refugi de Baiau (0:00h - 2.517m), que està situat en un indret espectacular, al bell mig de l'extraordinari circ de Baiau. Creuem el riu just per l'extrem inferior de l'estany petit de Baiau i passem al costat esquerre orogràfic del riu. Tota l'etapa transcorrerà per aquest costat de la vall. Avancem per un terreny d'alta muntanya amb prats alpins. Aviat passem pel costat de l'estany d'Escorbes (2.375m). Podem observar la marcada forma d' 'U' que presenten les valls d'origen glacial.

A mesura que anem perdent altitud el paisatge va canviant i comencen a aparèixer els boscos de pi negre. Passem per la zona de la Socalma, baixem fins al Pla d'Arcalís i continuem el descens fins al Pla de Boet. A continuació arribem al trencall del refugi de Vallferrera (1:40h - 1.850m). El camí que surt cap a la nostra dreta creua el riu Noguera de Vallferrera pel pont de Boet i puja fins al refugi de Vallferrera. Aquest refugi és el punt d'inici de l'ascensió a la Pica d'Estats -la muntanya més alta de Catalunya- per la ruta dels estanys de Sotllo i el port de Sotllo. Nosaltres no creuem el pont de Boet, continuem recte endavant fins a l'aparcament del Pont de la Molinassa. Fins aquí hi arriba una pista de terra que puja des del poble d'Àreu. A partir d'aquest punt el GR 11 anirà alternant trams per aquesta pista i trams per corriol.

Continuem el descens pel vessant obac de la vall. Arribem a l'aparcament del Pla de la Selva (2:30h - 1.700m) i deixem enrere el camí que puja cap al bosc d'Aixeus i l'estany d'Aixeus. La vall va girant a poc a poc cap a l'esquerra fins que finalment s'orienta cap al S. Aproximadament 600m abans d'arribar a Àreu, deixem enrere a la dreta l'itinerari del GR 11 -senyals blancs i vermells- que puja cap a les Bordes de Costuix (O) i que nosaltres seguirem a la propera etapa. Ara continuem recte fins a la petita i pintoresca població d'Àreu (4:00h - 1.225m), on passarem la nit. Si tenim temps, és molt recomanable visitar el Molí Fariner i la Serradora d'Àreu, que estan ubicats en dos edificis a la part alta del poble. La serradora, construïda al segle XIX, aprofitava la força de l'aigua per serrar els troncs. Al seu torn, el molí aprofitava la força de l'aigua per moldre el gra. El conjunt disposa d'un espai habilitat com a museu i està integrat a la xarxa d'equipaments del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

LA VALL DEL FERRO

El topònim Vall Ferrera ens dóna moltes pistes sobre la seva morfologia i també sobre els seus usos. Tota la vall presenta el color vermellós del ferro, des de les roques oxidades de la seva capçalera al circ de Baiau fins als boscos que abracen la desembocadura de la vall al nucli de la Bana, quan les seves aigües s'ajunten amb el riu de Cardós i formen la Ribera de Cardós. Des de l'època romana els jaciments de ferro de tota la vall han estat explotats per l'home, fins al punt que, ja en època moderna, s'hi van construir tres fargues que forjaven ferro de la millor qualitat i que era distribuït per tot Catalunya. Aquestes fargues van estar en actiu fins a les darreries del segle XIX; produïen eines, ferradures pel bestiar, reixes i panys de gran qualitat i durabilitat. Fins i tot, segons consta en alguns documents històrics, part d'aquest ferro era transportat des d'aquestes muntanyes llunyanes fins al port de Tarragona, on era carregat als vaixells de mercaderies per a la seva exportació a d'altres països.

 GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

GR 11 - Etapa 17: Refugi de Baiau - Àreu 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia'ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna'ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d'alguna altra manera? Opina!


0 vots
Codi Captcha
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t'animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d'educació. Tampoc s'acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s'eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

Si ho prefereixes comenta amb Facebook...
MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta