APRÈN AMB TWONAV
TwoNav-CompeGPS és una empresa catalana amb més de 10 anys d´història que s´ha convertit en un referent mundial en solucions GPS per a activitats de natura i aventura. TwoNav creu en el projecte Rutes Pirineus i els valors que representa i per això ha decidit donar-li tot el seu suport i patrocinar-lo. Tecnologia i muntanya es donen la mà !
Dispositiu GPS o Smartphone?
Article publicat el 17/04/2015 per TwoNav - Rutes Pirineus
Actualment és habitual orientar-nos i desplaçar-nos en el dia a dia amb l'ajuda d'algun aparell que disposi de GPS. Però són molts els dubtes que se'ns plantegen quan hem d'escollir entre anar a la muntanya amb el suport d'un dispositiu GPS o d'un Smartphone. Quin és el dispositiu més fiable? Quan és millor utilitzar l'un o l'altre? Què ens aporta un GPS? Quins són els avantatges d'un Smartphone?
A continuació revisem 10 factors que hem de tenir en compte per valorar quin és el dispositiu que millor s'adapta a les nostres necessitats particulars i al tipus d'activitat que realitzem. Abans d'abordar la comparativa, no hem d'oblidar que l'oferta de GPS i d'Smartphones és molt à mplia, que no tots els dispositius GPS són igual de fiables, que les possibilitats i prestacions que ens ofereixen els diferents models de mòbil poden ser molt diferents, que al mercat hi ha una oferta força extensa d'aplicacions,...
1. Autonomia
L'autonomia juga a favor del GPS. És un punt determinant. La navegació és una activitat que consumeix molta energia i, en el millor dels casos, un Smartphone pot estar funcionant sense descans entre 3 i 4 hores, mentre que un dispositiu GPS pot fer-ho entre 6 i 20 hores (depenent del model i marca). Per tant hem de pensar en l'activitat que realitzem i les hores que normalment dura, i valorar quin aparell ens assegura el temps d'autonomia necessari. Més enllà d'això, en el cas d'activitats esportives, cal pensar que molts esportistes volen registrar alguns parà metres que requereixen de sensors externs (sensor de velocitat, sensor de cadència o pulsòmetre) que acceleren encara més el consum energètic del nostre aparell.
Nota: Qualsevol altra activitat realitzada amb l'Smartphone -trucades, fotografies,...- accelerarà el consum energètic. També hem de tenir en compte que si el nostre Smartphone es queda sense bateria, ens quedarem sense GPS i sense la possibilitat de realitzar trucades si, per exemple, tenim una incidència.
2. Pes
El pes és un factor molt variable en funció dels models. Fins fa poc temps els Smartphones eren aparells més lleugers que els dispositius GPS. Però l'imparable avanç de la tecnologia ha convertit els Smartphones en aparells complexos i cada vegada més grans i pesats. De fet, comparant taules d'especificacions, molts dispositius GPS -sobretot si estan dissenyats per anar al canell- són més lleugers que els Smartphones. Aquest factor és determinant només si l'activitat de l'usuari ho requereix, per exemple en modalitats esportives.
3. Resistència
La resistència és un factor que juga a favor del GPS. En lÃnies generals -ja hem comentat que l'oferta de GPS en el mercat és molt à mplia i, per tant, hi ha dispositius de qualitats molt diferents- els models de GPS han estat dissenyats especÃficament per realitzar un determinat tipus d'activitat -normalment outdoor- i, per tant, acostumen a certificar la seva resistència a la humitat, la pluja, els cops, la calor, el fred extrem,... (no totes les certificacions són iguals però). Per la seva banda, els Smartphones són aparells més delicats i amb certificats de resistència menys exigents. Les caracterÃstiques de l'activitat que realitzem determinarà l'elecció.
4. Preu
El preu és un factor que juga a favor de l'Smartphone. Sense tenir en compte el preu del propi Smartphone, que ja hem comprat per fer servir com a telèfon, la descà rrega d'una aplicació per navegar en condicions amb l'Smartphone pot oscil·lar entre els 0€ i 40€. El nostre Smartphone integrarà pel mateix preu (o per poc més) les funcions pròpies de telefonia i de navegació. Els Smartphones són un 2 en 1.
5. Pantalla
La pantalla és un factor que juga a favor dels dispositius GPS. Actualment hi ha marques de GPS que ofereixen un bon disseny funcional i un arxiu de cartografia de qualitat. Si ens centrem en l'ús dels dispositius en muntanya, és important poder visualitzar els mapes en una pantalla resistent i transreflectiva (també visible amb l'impacte de la llum del sol). És cert que hi ha Smartphones amb excel·lents pantalles, però en cap cas integren les caracterÃstiques abans esmentades. Un altre punt a favor del GPS.
6. Usabilitat
La "usabilitat" és un factor variable. Pot ser un factor molt rellevant depenent de l'activitat que es realitzi i en quin perÃode de l'any es faci. En aquest sentit, entenem per "usabilitat" que el dispositiu sigui prà ctic i intuïtiu en el seu ús. En principi, el disseny de la majoria d'Smartphones fa que el seu ús sigui popular i òptim. Cal tenir en compte, però, que un GPS pot estar dissenyat exclusivament per cobrir necessitats concretes que un Smartphone no pot resoldre. Per exemple, els botons de la majoria de dispositius GPS estan dissenyats (mida, tacte, resistència a la suor,...) per ser utilitzats a l'aire lliure i, fins i tot, amb guants. També les pantalles de la majoria de GPS estan dissenyades en aquesta lÃnia: la pantalla resistiva de molts GPS és una mica més lenta i menys intuïtiva que la de l'Smartphone però ens permet navegar amb guants o amb les mans mullades.
7. Processador
El processador és un factor que beneficia els Smartphone. Els processadors de la majoria d'Smartphones són superiors als que integren la majoria de GPS. Aquest fet influeix en la major rapidesa i agilitat d'ús dels Smartphones en detriment dels dispositius GPS.
8. Accessoris
Els accessoris són un factor que no decanta la balança. Al mercat, tant les marques de GPS com les d'Smartphone ofereixen tot un seguit d'accessoris que permeten adaptar l'aparell a les diferents necessitats de l'usuari: fundes protectores, corretges pel braç, fixacions, "cradles" per bicicleta,... Cada marca i model disposa dels seus accessoris.
9. Receptor del dispositiu
El receptor del dispositiu és un factor que beneficia clarament al GPS. Bà sicament perquè els receptors que inclouen la majoria de GPS són més sensibles i, per tant, permeten captar el senyal d'un major nombre de satèl·lits. D'aquesta manera el senyal que rep el dispositiu és més rà pid, fluid i precÃs. En qualsevol cas, cal remarcar que hi ha models d'Smartphone amb receptors de qualitat que permeten una navegació acceptable.
10. Connectivitat
L'ús d'internet juga a favor dels Smartphones. El fet que els Smartphones puguin connectar-se directament a Internet sense haver de connectar-se a un ordinador ens ofereix moltes possibilitats: descà rregues en lÃnia, intercanvi de contingut (mapes, tracks, rutes,...) o accés a diferents aplicacions que no tenen en l'actualitat els GPS. En qualsevol cas és important particularitzar pel cas del Pirineu i el Prepirineu: a la muntanya ens trobem amb moltes zones sense cobertura (o amb cobertura limitada, sense 3G/4G). Això implica que totes les funcionalitats que requereixen d'intercanvi de dades no puguin ser utilitzades. Cal parar especial atenció en aquest punt, moltes de les aplicacions de rutes disponibles no estan preparades per a la navegació offline. I atenció amb el roaming si intercanviem dades en zones frontereres entre els 3 països dels Pirineus: Andorra, Espanya, França.
Nota: la tecnologia avança molt rà pidament i actualment ja hi ha GPS amb connexió bluetooth que permeten l'intercanvi d'informació entre dispositius GPS, i entre GPS i els propis Smartphone.
Comentari final
Aquest anà lisis pretén posar sobre la taula els aspectes més rellevants a tenir en compte alhora de prendre una decisió. Però sobretot volem remarcar que l'elecció ha de venir molt marcada per les necessitats reals de cada usuari i el tipus d'activitats que realitzi. Quina és la teva elecció? GPS o Smartphone? El debat està servit!
Més informació: TwoNav.com