Els Pirineus. Records i reflexions.

Article publicat el 02/09/2013 per Leopold Rossell�

Societat

Les paraules ens evoquen determinades imatges, sentiments i records que tenim interioritzats i que potser de vegades ja no reflecteixen una realitat actual.

"Pirineus" m'aboca a la meva infantesa, a la imatge d'una Vall d'Aran, Salardú més concretament, extremadament rural, amb camins de terra i pedres tots plens d'excrements de vaca.

Sento, com si fos ara, l'aire fresc i pur que et despertava, et feia estar atent i amatent a tot el que t'envoltava.

Sento el murmuri acaronador del riuet, aigua clara, fresca i transparent que saltironava d'un costat a l'altre de les ribes.

Veig el mostrari de colors, des del verd brillant i net dels prats fins al verd més fosc de l'arbrada muntanya amunt, i tota la immensa varietat de colors de les flors silvestres de l'entorn.

Recordo l'anècdota del pare, mil vegades explicada, de quan feia el servei militar i havia de pujar per aquestes conrades. En una casa on s'hostatjava, oferint-li esmorzar, li van fer una torrada i li digueren que ell mateix es posés la mantega. No trobant-la, preguntà i resulta que estava en una galleda a sota la taula.

Senzillesa i austeritat en tots els aspectes és el que ens ofereix aquesta terra. Fauna, flora i recursos naturals que teixeixen un medi ambient a gestionar i a preservar.

Entendre bé que l'economia d'aquestes terres, avui, ha de respectar i considerar l'entorn. I no únicament com una idea ecològicament correcte, sinó també perquè s'ha de conèixer que tot el gaudi per a nosaltres i per a les generacions futures serà funció de la nostre gestió mediambiental. He visitat recentment dos països, Nepal i Bhutan, que ofereixen models socioambientals de desenvolupament diferents i cap dels dos models considero que acompleix el que m'agradaria.

Voldria trobar pels Pirineus una via de gestió diferent, una via de desenvolupament del territori amb una conservació de les essències bàsiques d'aquesta terra i amb els recursos que el segle XXI ofereix. On la sostenibilitat sigui el factor comú de les accions que en qualsevol camp s'endeguin.

Consulta les rutes a la Vall d'Aran.
Consulta les rutes de rius, llacs i cascades.
Consulta les rutes de patrimoni històric als Pirineus.