Cinc consells per a la cura dels peus quan fem senderisme

Article publicat el 24/05/2016 per Saltratos - Rutes Pirineus

Articles Tècnics

Els peus són una part del nostre cos essencial quan fem rutes de senderisme o d'alta muntanya. Malgrat això, moltes vegades no els hi parem l'atenció que mereixen i només ens recordem d'ells quan tenim algun problema: dolor, inflamació, ampolles, sequedat,... De la mà del nostre patrocinador Saltratos -marca farmacèutica especialitzada en la cura dels peus des de l'any 1921- a continuació us donem cinc consells que poden ser-vos de moltíssima utilitat per cuidar adequadament els vostres peus:

1. Fer servir un calçat adequat.

El calçat és vital per a la salut dels peus. Les butllofes, per exemple, solen produir-se com a conseqüència d'un ajust defectuós del peu en el calçat, ja sigui amb la bota o amb el mitjó de muntanya, provocant fregament dolorós i molest. És important que els mitjons s'adaptin bé al peu sense possibilitat de plecs sobre la pell i que estiguin confeccionats amb el mínim de costures. També és important escollir les botes adequades per als nostres peus i que mai les utilitzem noves (per primera vegada) per a realitzar una activitat de llarga durada. Recomanem preguntar i deixar-nos aconsellar pels professionals que hi ha a les botigues especialitzades. En funció de l'activitat i característiques del terreny, els elements clau que haurem de valorar són: canya (alta/baixa), sola, impermeabilitat, transpiració, flexibilitat i duresa, gramponable (per a rutes amb neu i gel).

2. Mantenir els peus hidratats per evitar la sequedat.

Quan sotmetem els nostres peus a esforços intensos ens els sentim cansats i reescalfats. Cuidar adequadament els peus després de l'exercici escurça el temps de recuperació i pot evitar problemes majors. En aquest sentit, la hidratació dels peus és fonamental. Un producte que ens pot ajudar a hidratar els peus després de l'esforç és:

· Crema balsàmica i tonificant específica per a peus cansats sotmesos a esforços. Veure producte

3. Realitzar massatges de recuperació a cames i peus.

Els massatges de recuperació aplicats sobre els músculs de cames i peus afavoreixen la desaparició de les sensacions desagradables provocades per la fatiga després d'haver realitzat una activitat a la muntanya. Els massatges estimulen el retorn venós i acceleren els processos de recuperació. El millor moment per fer aquest tipus de massatge és uns 30 minuts després de finalitzar l'activitat, quan l'organisme encara està calent. És altament recomanable utilitzar algun tipus d'oli o gel durant la realització del massatge. Saltratos disposa de productes especialment dissenyats per a això:

· Gel Fred Cames. Veure producte

· Gel Refrescant per a peus. Veure producte

A l'article "Com es fa un massatge de recuperació a cames i peus?" trobareu més informació sobre els massatges de recuperació.

4. Mantenir una higiene dels peus adequada.

Una bona higiene dels peus és important per gaudir de la muntanya sense molèsties. Tenir els peus nets, rentar-los bé i assecar-los adequadament, parant molta atenció a l'espai entre els dits -per evitar l'aparició de fongs-, és una cosa que hauríem de fer abans i després de realitzar qualsevol ruta. És recomanable utilitzar sabons lleugerament àcids i aigua temperada. Al seu torn, les ungles s'han de tallar rectes per evitar puntes que puguin clavar-se a la puntera de la bota.

5. Prevenir la formació de calls i dureses.

Els calls són produïts per la pressió contínua sobre un punt concret de la pell. Per compensar aquesta pressió, el cos produeix un excés de cèl·lules cutànies i forma una capa de pell morta i endurida que protegeix l'àrea afectada per la pressió. En alguns casos aquesta capa de pell morta penetra fins a les capes més profundes de la pell i provoca dolor. La millor manera per prevenir els calls és evitant l'excés de pressió, un podòleg podria ajudar-nos a realitzar un estudi de pressions. La hidratació també és un factor clau per a la prevenció. Us recomanem l'aplicació diària d'una crema regenerant:

· Crema regenerant formulada per peus secs i espatllats. Veure producte