Com evitar lesions quan fem senderisme?

Article publicat el 11/07/2016 per Saltratos - Rutes Pirineus

Articles Tècnics

Quan fem senderisme, excursionisme o activitats a la muntanya ens exposem a les temudes lesions i als efectes de la fatiga. De la mà del nostre patrocinador Saltratos -marca farmacèutica especialitzada en la cura dels peus des de l'any 1921- a continuació us donem diversos consells per prevenir i evitar les lesions:

Fes l'escalfament!

Moltes vegades comencem a caminar sense fer l'escalfament. Com en qualsevol altra disciplina esportiva o de lleure que impliqui activitat física, fer exercicis d'escalfament i estiraments prepara el nostre cos per a l'activitat i ajuda a prevenir lesions: ens ajuden a augmentar la temperatura dels músculs, activar el sistema càrdio-respiratori i evitar la fatiga prematura durant els primers minuts d'activitat.

Troba el teu ritme

El senderisme és una activitat aeròbica (aportem als músculs l'oxigen necessari per al seu funcionament) i per tant mai hauríem d'assolir el punt de fatiga respiratòria. Com a referència: "hauríem de poder parlar mentre caminem".

Un cop acabada l'activitat, fes estiraments i massatges de recuperació

Una bona mesura per facilitar la recuperació de les nostres cames després d'una activitat a la muntanya són els estiraments de recuperació, que ens ajudaran a descarregar la tensió dels músculs. L'aplicació de fred a músculs i articulacions també ens ajudarà a recuperar-nos de l'esforç, el fred és un antiinflamatori natural i impedirà que els músculs o zones més sol·licitades durant l'excursió pateixin una inflamació excessiva. En aquest sentit, alguns productes que ens poden ajudar:

· Gel Fred Cames. Veure producte

· Gel Refrescant per a peus. Veure producte

Menja i beu durant la ruta

La deshidratació del nostre cos pot produir desorientació, rampes, defalliment... Durant la ruta hem d'anar bevent aigua o begudes isotòniques que ens aportin les sals minerals que anem perdent. És molt important beure contínuament i en petites quantitats. En relació a l'alimentació, recomanem realitzar un bon esmorzar ric en hidrats de carboni i fruita. Durant la ruta recomanem anar menjant barretes energètiques o fruits secs. I, si la ruta és llarga, recomanem menjar un bon entrepà al migdia!

UUtilitza el calçat adequat per a l'activitat i hidrata els teus peus després de l'activitat

El calçat és vital per a la salut dels peus. Les butllofes, per exemple, solen produir-se com a conseqüència d'un ajust defectuós del peu en el calçat. És important utilitzar mitjons sense costures i escollir les botes adequades per als nostres peus i que mai les utilitzem per primera vegada per a realitzar una activitat de llarga durada. En funció de l'activitat i de les característiques del terreny, els elements que haurem de valorar són: canya (alta/baixa), sola, impermeabilitat, transpiració, flexibilitat i duresa, gramponable (per a rutes amb neu i gel).

Al seu torn, quan sotmetem els nostres peus a esforços intensos ens els sentim cansats i reescalfats. Cuidar adequadament els peus després de l'exercici escurça el temps de recuperació i pot evitar problemes majors. En aquest sentit, un producte que ens pot ajudar després de l'esforç és:

· Crema balsàmica i tonificant específica per a peus cansats sotmesos a esforços.. Veure producte

Utilitza bastons de tresc

L'ús de bastons telescòpics ens ajuda a mantenir l'equilibri i a reduir la càrrega que suporten les articulacions dels tren inferior (turmells i genolls). Els bastons telescòpics regulables també ens aporten seguretat en passos compromesos, en trams relliscosos i en baixades.

Prepara bé la teva motxilla

La motxilla és un element bàsic quan sortim a la muntanya. És important portar una motxilla d'una mida adequada per a l'activitat que anem fer i, sobretot, preparar-la bé. Cal que distribuïm bé el pes dintre de la motxilla: els elements més pesats han d'anar al fons i a tocar de l'esquena, també és important distribuir equitativament el pes a dreta i esquerra. Un cop ens posem la motxilla, cal regular-la perquè quedi ben recolzada a l'esquena i a la zona lumbar.