Atenció, perill d'allaus! (Allaus post 1 de 5)
Article publicat el 15/01/2014 per David Pag�s Farr� - Centre Excursionista Molins de Rei
Articles Tècnics
El mantell de neu imposa condicions molt especials a les activitats realitzades a la muntanya bàsicament per dos motius: la dificultat de progressió i la possibilitat de veure's implicat en un accident per allaus. És per això que cal que utilitzem raquetes de neu o esquís per tal de no enfonsar-nos, que preparem bé la sortida, que portem un DVA (Detector de Víctimes per Allau, també conegut com a "arva"), que tinguem una formació adient,... No és el mateix anar a la muntanya a l'hivern que fer una sortida a l'estiu, temporada en la que molta gent s'atreveix a fer muntanya per primera vegada. En aquesta sèrie de cinc articles que avui inaugurem us parlarem de les allaus. Us donarem algunes dades estadístiques rellevants, us explicarem els tipus de neu i d'allaus que hi ha i per què es produeixen i, finalment, tractarem alguns aspectes que ens poden ajudar a reduir el risc de veure'ns implicats en una allau.
Volem remarcar, però, que amb aquesta informació que publicarem aquí o que es pot consultar en altres pàgines web no n'hi ha prou per aventurar-nos en terreny perillós en temporada hivernal i que cal que ens formem fent algun curs específic o que anem sempre acompanyats d'algú amb experiència i bons coneixements en la matèria.
Són perilloses les allaus? Quants accidents per allaus hi ha als Pirineus?
Primer de tot exposarem quatre números per saber quina importància tenen i què cal tenir en compte quan parlem d'allaus al Pirineu, i és que les allaus no tenen la mateixa incidència a tot arreu, especialment per les diferències en el tipus de clima i terreny de cada zona.
En tot el Pirineu, des de la temporada hivernal 1989-90 fins a la temporada 2012-13 s'han registrat 122 morts per causes relacionades amb allaus, la qual cosa constitueix una mitjana aproximada de 5 morts per temporada. I segons l'Institut Geològic de Catalunya, la mitjana de víctimes mortals al Pirineu català des de la temporada 1982-83 fins a la temporada 2012-13 és d'1,5 per temporada, i la d'accidents per allau és de 6,9 per temporada.
La major part de les víctimes d'un accident, ja sigui mortal o no, són a causa d'allaus del tipus “allaus de placa” (un 78% dels accidents i un 56% dels accidents amb víctimes mortals), dada que ens demostra que el tipus d'allau més perillosa és la de placa, i és, per tant, l'allau a la que més respecte hem de tenir. Això explica, en part, que la majoria dels morts ho siguin per traumatisme (50%), mentre que la segona causa és la hipotèrmia (30%) i la tercera l'asfixia (20%). Per tant, ja avancem que una bona recomanació és portar casc. (En el tercer post d'aquesta sèrie sobre allaus us explicarem en detall els diversos tipus d'allaus que hi ha)
La majoria dels accidentats i dels morts que hem detallat practicaven esquí de muntanya, tot i que també n'hi ha alguns que practicaven alpinisme, feien esquí fora de pistes i d'altres activitats. Tothom que practica esquí de muntanya hauria de tenir un bon coneixement de la neu i les allaus per tal de minimitzar-ne els riscos.
D'entre les víctimes d'accidents, un 43% portava un DVA, però d'entre les víctimes mortals només un 8% portava aquest equipament. Aquests números posen de de manifest la importància de dur un DVA (així com una pala i una sonda).
Si bé l'ús dels DVA's i d'altres dispositius com els airbags ens poden ajudar a reduir el número de víctimes mortals, sembla clar que el més assenyat és fer tot el possible per evitar ser atrapat per una allau. Si malgrat tot, pel motiu que sigui, ens atrapa una allau, també és clar que haurem d'estar ben preparats per executar un autorescat amb seguretat i celeritat. És per això que és molt recomanable participar en pràctiques d'autorescat, com a mínim una vegada a l'any i tenir molt clar què cal fer. En aquest sentit, cal alertar que cada DVA és diferent i que hem de conèixer molt bé l'equip que nosaltres portem.
Després de presentar aquestes dades, en el següent post sobre allaus, la setmana vinent, descriurem quins tipus d'allaus hi ha i quines són les seves característiques principals. Si en voleu saber més, no us el perdeu!