pdf-ruta33
Torreta de l'Orri (2.439m) des de Llagunes

Ascendim a la Torreta de l'Orri des del poble de Llagunes i passant pel despoblat de Santa Creu, Coma-sarrera i els planells de les Collades

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

1.200m

Distància totalDistància total

16,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

6:00h

altitud_minimaAltitud mínima

1.302m

distanciaPunt de sortida / arribada

Llagunes - Refugi Vall de Siarb

altitud_maximaAltitud màxima

2.439m

distanciaPoblació més propera

Llagunes

banner apadrina

Ruta exigent que ens porta fins a una de les millors talaies del Parc Natural de l'Alt Pirineu i de tot Catalunya. Sortim del bonic nucli de Llagunes i remuntem les Comes del Marquet fins a l'àrea de lleure de Santa Creu, que està situada just a sota del despoblat ibèric homònim. Una ascensió sense descans pel llom del serrat de Santa Creu ens porta fins a la Basseta, des d'on guanyem la carena cimera, que anem seguint fins al cim de la Torreta de l'Orri (2.439m). Fem el descens per un altre llom, fins a la Coma-sarrera. Passem pel bosc del Forcat i arribem als agradables planells de les Collades. Un llarg descens combinant pista i corriols ens porta fins al coll del Vilar. Travessem una bonica roureda i arribem al barranc de Coma-sarrera, que seguim durant un tram tot gaudint d'un bonic bosc de ribera. Finalment arribem a l'antiga mola d'en Birbe, des d'on retornem fins a Llagunes.

Habitualment associem la Torreta de l'Orri a les antenes de telecomunicacions que hi ha al seu cim o bé a l'estació d'esquí de Port-Ainé, que està ubicada a la cara nord de la muntanya. La majoria de rutes que hi pugen aprofiten la comoditat de l'accés septentrional (N), deixant solitàries les vies d'accés pel vessant sud. Malgrat la presència de les antenes, pocs miradors naturals són tan captivadors com el cim de la Torreta de l'Orri. Si el dia és net, podrem gaudir d'unes vistes inoblidables que abasten des del Tossal de Guara i el massís del Turbó, a l'Aragó, fins al Puigmal, al Pirineu oriental, passant pels cims del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, les muntanyes de la Vall d'Aran, la Pica d'Estats, els cims andorrans i ceretans, el Cadí, el Port del Comte i tot el mantell prepirinenc. Hi ha qui diu que, durant els dies més clars d'hivern, fins i tot es pot albirar el mar!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Torreta de l'Orri (2.439m)

: 6:00h en total: 2:30h des del punt d'inici fins al cim de la Torreta de l'Orri i 3:30h des d'aquest punt fins a Llagunes passant per la Coma-sarrera, el planell de les Collades i el coll del Vilar.

: Notable. El recorregut no presenta cap dificultat tècnica però és llarg i té un desnivell considerable, amb pujades i baixades costerudes. Cal tenir nocions d'orientació i saber llegir un mapa i/o utilitzar un dispositiu GPS; bona part de la ruta transcorre per camins poc fressats o inexistents.

: Ruta que es pot realitzar durant tot l'any. A l'hivern, depenent de l'estat del mantell nival es recomana fer la part alta del recorregut amb raquetes de neu o esquís de muntanya.

: A l'hivern, raquetes de neu o esquís de muntanya en cas de neu consolidada a la part alta del recorregut. Binocles per gaudir, encara més, de les vistes des del cim i/o per a l'observació d'aus com el voltor comú, el trencalòs, l'aligot, el trencapinyes, la mallerenga petita o les gralles de bec groc i vermell.

:

Alt Pirineu. Parc Natural de l'Alt Pirineu. 1:50.000. Editorial Alpina.

: L'itinerari és exigent i no trobem cap font durant el recorregut, per aquest motiu recomanem sortir de Llagunes ben proveïts d'aigua.

Com arribar-hi en cotxe

Per arribar a Llagunes des del Pallars Sobirà, hem d'agafar la carretera N-260 a Sort en direcció a "La Seu d'Urgell - Port del Cantó" i pujar uns 11 km fins arribar al trencall senyalitzat de Llagunes. Des d'aquest punt, una carretera de 1,2 km ens porta fins al poble. Ja a Llagunes, al costat mateix de la carretera, trobem un espai habilitat per estacionar-hi vehicles. Si volem arribar a Llagunes des de l'Alt Urgell, hem d'agafar la carretera N-260 a Adrall en direcció a "Sort - Port del Cantó". Superem el port del Cantó i baixem uns 8 km en direcció a Sort fins que arribem al trencall de Llagunes.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_27
    Refugi Vall de Siarb, 25566 Llagunes
    El refugi Vall de Siarb, situat a Llagunes i gestionat per la Laia i en Marc, és una base ideal per gaudir d'una de les zones més poc conegudes del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Descobriu-lo!
  • partner_image_82
    Diputació, 3, 25560 Sort
    L'Hotel Pessets, Restaurant&Spa, és l'hotel de tota la vida de Sort. Està situat al centre de la vila i ofereix una enorme quantitat de serveis i, per a nosaltres més important, un tracte absolutament professional però alhora proper i afable.
  • partner_image_98
    c/ Major, 1, 25587 València d´Àneu
    Lo Paller és un hotel de muntanya situat al poble de València d'Àneu. Lo Paller és sinònim de tracte familiar, calidesa i professionalitat enmig d'una de les valls més pintoresques del Pirineu. Un establiment 100% recomanable!
  • partner_image_110
    Carretera de Tavascan, Km 9.5, 25570 Ribera de Cardós
    El càmping La Borda del Pubill es troba al Pallars Sobirà. La Borda del Pubill compta amb unes instal·lacions excel·lents, punt de partida i retorn ideals mentre descobrim la preciosa i encara desconeguda i solitària vall de Cardós.
  • partner_image_210
    Avinguda Generalitat, 27, 25560 Sort
    Les Brases de Sort és un hotel i restaurant situat al mateix poble de Sort, al cor del Pallars Sobirà, en un entorn privilegiat per a la pràctica del senderisme, l'alta muntanya o els esports d'aventura com el ràfting, el barranquisme o l'escalada. Tant l'hotel com el restaurant Les Brases ens ofereixen un tracte professional i càlid, i una excel·lent relació qualitat preu!
  • partner_image_240
    Carrer de Martí, 1, 25575 Àreu
    Al nucli d'Àreu, al cor de la pintoresca i solitària vall Ferrera, hi trobem l'acollidor hotel Vallferrera. L'hotel es troba en un edifici de muntanya típic de l'arquitectura tradicional pallaresa i ens ofereix 17 habitacions molt agradables i amb tots els serveis. Al seu torn, al restaurant gaudim d'una cuina tradicional amb productes autòctons i de proximitat.
  • partner_image_333
    Hug Roger III, s/n, 25570 Ribera de Cardós
    L'Hotel Cardós és un establiment familiar amb més de 80 anys d'història que es troba enmig de la Vall de Cardós, un dels paratges naturals més idíl·lics de l'Alt Pirineu. També disposa d'un restaurant de cuina tradicional amb excel·lents productes de proximitat. L'hotel és el destí ideal per gaudir de la natura, fer llargues passejades, abordar grans excursions o gaudir dels esports d'aventura.
  • partner_image_359
    Carrer de Peguera, 3, 25597 Espot
    L'Hostal Casa Palmira va ser un dels primers allotjaments que van obrir les seves portes a Espot. Casa Palmira és un establiment familiar, agradable i senzill que disposa de 7 habitacions amb bany privat completament reformades.
  • partner_image_360
    Plaça Sant Martí, 2, 25597 Espot
    L'Hotel Saurat d'Espot és un establiment familiar que està situat just al centre d'aquest bonic poblet d'alta muntanya, a les portes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L'hotel disposa de 39 habitacions, totes exteriors, completament equipades i amb totes les comoditats.
  • partner_image_519
    C. Major, 54, 25580 Esterri d´Àneu
    Un complex turístic d'ambient familiar que ens ofereix hostal, apartaments i apart-hotel a Esterri d'Àneu al cor de les Valls d'Àneu i entre el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.
  • partner_image_88
    c/ Únic s/n, 25577 Tavascan
    L'Hotel Estanys Blaus, al petit poble de Tavascan, es troba enmig d'un entorn privilegiat. No només fent rutes o escapades des de l'hotel, sinó des de qualsevol punt de les seves instal·lacions –certament generoses- podreu relaxar-vos i gaudir de la naturalesa en estat pur.
  • partner_image_89
    c/ Únic s/n, 25577 Tavascan
    Llacs de Cardós és un hotelet enmig de la vall de Cardós, al Pallars Sobirà. Aquest és un hotel de muntanya tan senzill com acollidor que us oferirà sempre un tracte familiar i amable, i des d'on podreu emprendre nombroses rutes per una zona preciosa i encara molt desconeguda.
  • partner_image_131
    C-13 La Guingueta d´Àneu, 25597 La Guingueta d´Àneu
    A la Guingueta d'Àneu, al bell mig de les valls d'Àneu, hi trobem el càmping Nou Càmping, una opció fantàstica per aprofitar còmodament una zona meravellosa. El Nou Càmping, a només 6 km d'Espot, on es troba l'entrada oriental al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, és ja tota una referència per viure la natura al màxim!
  • partner_image_149
    Port de la Bonaigua s/n, 25587 Sorpe
    El Refugi del Gerdar és un punt de partida i de pas ideal per a emprendre moltíssimes rutes d'alta muntanya. Situat al Pallars Sobirà, al capdamunt de les valls d'Àneu, no només us permetrà aprofitar les seves instal·lacions com si fóssiu a casa sinó també el seu coneixement: els responsables del refugi coneixen bé el terreny i us podran orientar molt!
  • partner_image_271
    Plaça Major s/n Pujalt
    L'alberg rural Ca L'Anton és un allotjament de gestió familiar situat al petit nucli de Pujalt, dins del terme municipal de Sort (Pallars Sobirà). Ofereix el lloguer d'habitacions privades amb bany i l'opció de lloguer de casa sencera. I, a la cuina, bons plats amb productes de proximitat!

Què més podem visitar?

  • Nucli de Malmercat
    Nucli de Malmercat

    Molt a prop de Tornafort hi trobem el nucli de Malmercat, on hi destaquen les runes del seu antic castell i l'església parroquial de Sant Andreu, d'estil romànic. D'aquest bonic temple podem destacar el seu campanar doble i les vistes que tenim des de l'indret panoràmic on va ser construïda. Hi ha una llegenda que ens parla d'un cavaller de Malmercat que va aconseguir matar un drac que atemoria tota la comarca.

    Coordenades GPS: 42.3699210º 1.1221290º

  • Activitats aquàtiques al riu Noguera Pallaresa
    Activitats aquàtiques al riu Noguera Pallaresa

    Sort i el riu Noguera Pallaresa han esdevingut durant els darrers anys tot un referent mundial per a la pràctica dels esports d'aventura; i molt especialment pel que fa al caiac en aigües braves, el ràfting i el barranquisme. A Sort i a la resta de pobles de la vall del riu Noguera Pallaresa hi trobareu una àmplia oferta d'empreses que ofereixen aquestes activitats.

    Coordenades GPS: 42.495559º 1.212218º

  • Indrets literaris de la Vall d´Àssua
    Indrets literaris de la Vall d'Àssua

    La Vall d'Àssua i el Batlliu de Sort han esdevingut escenari de diverses novel·les d'èxit: Les veus del Pamano (Jaume Cabré); Pedra de tartera, País íntim i Mel i metzines (Maria Barbal); Verd madur (Josep Virós),... El projecte La vall d'Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel·la ens proposa quatre itineraris que ens porten a descobrir aquesta geografia màgica, real i de ficció alhora. (Més informació: www.valldassua.cat)

    Coordenades GPS: 42.451178º 1.073880º

  • Castell de Sort
    Castell de Sort

    El castell dels Comtes de Pallars, o Castell de Sort, està situat entre el nucli antic de Sort i l'àrea on ara hi ha l'escola i l'institut. El castell data dels segle XIII, encara que, posteriorment, a finals del segle XV, fou reconvertit en palau. Actualment se'n conserven la torre de l'homenatge -una gran torre de planta circular-, diversos murs, una porta dovellada i dos finestrals gòtics.

    Coordenades GPS: 42.412301º 1.129917º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta al centre del nucli de Llagunes, davant del refugi Vall de Siarb (0:00h - 1.302m). Sortim del poble per la seva part alta. Al costat del cementiri de Llagunes hi trobem un senyal vertical de Turisme de Catalunya que ens indica el camí cap al Despoblat de Santa Creu. Durant els propers 45 minuts seguirem aquesta tipus de senyalització vertical combinada amb plaques metàl·liques de color groc. Torreta de l

Bonic clarobscur al poble de Tornafort.

Torreta de l

Entrada al cementiri de Llagunes i inici del corriol.

El corriol, poc fressat i mig cobert per la vegetació, remunta prats de dall abandonats i arriba a la carretera N-260. La creuem i continuem pel corriol que segueix progressant per entre antics prats coberts de gavarreres i esbarzers. Torreta de l

El corriol arriba a la N-260.

Deixem a la dreta la borda del Bosch i, girant a l'esquerra, anem a espetegar a una pista que es troba força deteriorada. Torreta de l

Deixem a la dreta la borda del Bosch.

Abans que aquesta pista arribi al fons del barranc, agafem un trencall a la dreta que puja pel llom de les Comes del Marquet. Després de sortir d'un bosquet de pins avancem tot seguint les fites per un terreny rogenc, on s'hi barregen conglomerats, gresos i llims, que aporten gran personalitat a tota la vall i fan les delícies dels aficionats a la geologia. Torreta de l

Seguim les fites per entre roques de conglomerat, gresos i llims.

Després de superar un darrer pendent, arribem a l'àrea de descans de Santa Creu (0:45h - 1.596m), on podem recuperar forces. Des d'aquesta esplanada podem accedir al despoblat medieval de Santa Creu, un jaciment arqueològic situat al cim d'un turó on s'hi conserven les restes d'un antic recinte emmurallat de l'Edat Mitjana i d'un assentament molt més antic, datat cap a l'any 1.500 aC. Torreta de l

L'àrea de descans de Santa Creu.

Havent descansat, avancem cap una capa de gresos que es troba al N de l'àrea de descans. En aquesta capa hi ha diversos forats cilíndrics. Es calcula que aquestes cavitats tenen uns 250 milions d'anys i, per tant, ja existien abans de la formació dels Pirineus, ara fa 85 milions d'anys. Els experts afirmen que podrien ser caus de peixos pulmonats. El corriol, poc definit, fa una diagonal cap al NO. Hem de seguir en tot moment les fites de pedres, passant primer per una canaleta de gresos vermellosos i avançant, després, per entre les restes d'un bosquet de pins que es va cremar fa alguns anys. Torreta de l

Avancem per una canaleta.

Torreta de l

Vistes del despoblat de Santa Creu.

Fent alguna llaçada arribem a un antic prat i a l'enrunat corral del Marquet. Aquí s'acaben les fites. En aquest punt hem d'estar molt atents a l'orientació. Hem d'apropar-nos fins a la carena del llom de la muntanya -anomenat serrat de Santa Creu-. Un cop allà hem d'anar seguint la carena en direcció al cim de la Torreta (N-NE), deixant a l'esquerra un bosc de pi negre. Torreta de l

L'enrunat corral del Marquet, on s'acaben les fites.

Torreta de l

Llom del serrat de Santa Creu, amb vistes a Llagunes.

Torreta de l

Caminem llom amunt en direcció N-NE, evitant els arbres.

Torreta de l

Continuació del llom, ara nu de vegetació.

Anem pujant i arribem a la Basseta (1:45h - 2.146m), un planell on trobem dues basses que el bestiar aprofita per desassedegar-se. Creuem la pista coneguda com la Forestal i continuem ascendint, en direcció N, sempre pel fil de l'ampla carena. Torreta de l

La Basseta, creuem la pista i seguim cap al N.

Les vistes que tenim són cada cop més àmplies. Torreta de l

El cim de la Torreta de l'Orri des de la carena.

Passem per un primer cim, la Roca de Coma-sarrera (2.377m) i continuem avançant per la carena, que durant aquest tram separa la Coma de l'Orri (E) de la Coma-sarrera (O). Torreta de l

Panoràmica de l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Fem un darrer esforç i assolim el cim de la Torreta de l'Orri (2:30h - 2.439m), cota màxima de la nostra excursió. Torreta de l

Una de les dues antenes que hi ha al cim.

Encara que les dues torres de telecomunicacions i els remuntadors de la propera estació d'esquí de Port-Ainé són un càstig visual, cal dir que aquest cim, que Jacint Verdaguer definia com un gegant sense cap, és una grandíssima recompensa, sobretot perquè constitueix un dels millors miradors naturals que hi ha a Catalunya i als Pirineus. Si el dia és clar i anem bé de temps, val la pena que ens hi quedem una bona estona i gaudim contemplant les extensíssimes vistes que ens ofereixen els seus dos miradors. A l'oest: Tossal de Guara i Turbó. Al nord: Montsent de Pallars, Montorroio, Mainera, Mauberme, Mont-roig, Certascan, Pica d'Estats, Monteixo, Comapedrosa, Escobes i Salòria. A l'est: Tossa Plana de Lles, Puigpedrós, Puigmal, Tosa d'Alp, Penyes Altes de Moixeró i Cadí. Al sud: Port del Comte, Turp, Aubenç, Boumort, Les Piques, Cuberes, Peracalç, Montsec i, més lluny, Montserrat i les serres de Prades i Montsant! Torreta de l

Montsent de Pallars i panell informatiu.

Torreta de l

Pic de Sotllo, Pica d'Estats i Monteixo.

Torreta de l

Inversió tèrmica a la conca del Segre i, al fons, la Tosa d'Alp.

Torreta de l

El perfil de Montserrat a la llunyania.

Torreta de l

El màgic Turbó, cim de bruixes.

Després d'aquesta fantàstica experiència visual, continuem la nostra ruta per una pista que surt des del mateix cim en direcció O. Torreta de l

Seguim una pista cap a l'O.

Aviat l'abandonem i sortim cap a l'esquerra, seguint unes fites que ens porten per un contrafort que baixa cap al S. Anem descendint per aquest llom fins al fons de la vall anomenada Coma-sarrera. És fàcil que topem amb cavalls pasturant-hi i amb algun grupet d'isards. Torreta de l

La Torreta de l'Orri des del contrafort.

Torreta de l

El llom ens porta fins al fons de la Coma-sarrera.

Torreta de l

El curs alt del barranc de Coma-sarrera.

Ens atansem al curs d'aigua i l'anem seguint barranc avall fins que arribem al camí de la Forestal (3:10h - 2.090m), que nosaltres agafem cap a la dreta (O). Aquest camí l'obriren l'any 1926 els enginyers de l'Estat i comunicava Sort amb l'actual refugi de les Comes de Rubió, un edifici que llavors allotjava els operaris d'una explotació forestal. L'explotació dels boscos de la zona ja es realitzava segles enrere, quan els troncs s'empraven per la construcció de vaixells. Després, als anys 20 del segle passat, la fusta i la resina del pinastre que se n'extreien s'utilitzaven en les indústries i grans urbs de la terra baixa. Aquest camí permetia el pas de cavalleries i durant uns anys fou molt transitat. Arribava a fer 4m d'amplada i, per aquest motiu, se'l coneixia amb el nom de "la carretera". Avui en dia el camí de la Forestal només s'utilitza amb finalitats lúdiques. Torreta de l

Camí de la Forestal. Girem a la dreta resseguint el barranc.

Resseguim les faldes meridionals de la muntanya de l'Orri i ens endinsem a la bonica pineda de pi negre coneguda com el bosc del Forcat. Anem perdent alçada suaument, resseguint l'orografia del terreny i passant per diversos barrancs secundaris que tributen al barranc de Coma-sarrera. Torreta de l

L'espès bosc de pi negre del Forcat.

Arribem als planells de les Collades (4:00h - 2.020m), un preciós prat entre pins. Torreta de l

Els bonics planells de les Collades.

Ens desviem per una pista una mica desdibuixada que baixa cap al S. Aviat el traçat es fa més evident i la pista comença a fer llaçades. Torreta de l

La pista baixa fent marrada.

Anem descendint per aquesta pista fins que arribem a la cota 1.746m. En un revolt molt tancat, deixem la pista i girem a l'esquerra. Continuem per aquest nou camí, que després d'un revolt de 180º ens situa al costat d'un abeurador (4:45h - 1.711m). Torreta de l

Vistes de la Coma-sarrera des del costat de l'abeurador.

Cal estar molt atents a l'orientació. Seguim pel camí en direcció SO i al cap d'uns 150m ens desviem a l'esquerra. Agafem un corriol, gairebé imperceptible, entre bàlecs i gavarreres. Torreta de l

Agafem un corriol molt poc definit a l'esquerra.

El camí baixa per un llom herbat entre bardisses i, més avall, desemboca a una pista, que nosaltres agafem a la dreta. Torreta de l

Baixem per un llom herbat entre bardisses.

Resseguim un barranc i passem per una borda enrunada. Avancem uns metres més i tornem a trobar-nos un trencall poc definit, agafem el camí de l'esquerra que ens porta a través d'un nou llom embardissat. Baixem en fort pendent fins a un prat a on hi han crescut uns quants pins i molts matolls. Creuem aquest prat i el corriol ens condueix fins a un punt panoràmic des d'on veiem el poble de Llagunes. Torreta de l

Vistes de Llagunes des del petit prat.

Passem un vailet. Continuem avançant i observem com els pins comencen a barrejar-se amb els roures. Fent petites ziga-zagues arribem al pintoresc coll del Vilar (5:20h - 1.495m), que es caracteritza per tenir uns colors rogencs que li venen donats per la barreja de gresos, llims i conglomerats. Si mirem cap a l'O veurem el bonic poble de Tornafort, encimbellat dalt d'un turó, i, a la llunyania, el cim inclinat de l'Avedoga d'Adons, a la serra de Sant Gervàs. Torreta de l

Coll del Vilar.

Continuem la ruta en direcció SE. Anem seguint les fites i baixem cap al barranc de Coma-sarrera, que al seu curs baix s'anomena barranc de Llagunes. Torreta de l

Seguim les fites i entrem a la roureda del Vilar.

Entrem a la roureda del Vilar. Hem d'estar molt atents a les fites, que ens fan baixar de manera molt abrupte. Passem pel costat d'un panell informatiu sobre geologia i més endavant veiem un senyal al terra que indica "Camí Campassos". Seguim les fites i de seguida ens veiem caminant per sobre d'un talús rogenc. Torreta de l

Passem per sobre d'un talús vermellós.

Després de fer unes llaçades anem a parar a la carretera N-260 (5:40h - 1.365m). Creuem la via i girem a l'esquerra, passant per sota d'un gran arbre. El camí travessa un prat inclinat i se situa paral·lel al barranc de Llagunes, que seguim per la seva riba dreta, gaudint d'un bonic bosc de ribera. Torreta de l

Prat de dall i bosc de ribera.

Creuem un pontet i passem a l'altra riba. Una mica més avall passem novament a la riba dreta. Torreta de l

Pont sobre el barranc de Llagunes.

El corriol ens deixa a l'antiga mola del Birbe, tot just al costat de l'estreta carretera de Llagunes. Caminem uns últims minuts per aquesta via fins al refugi Vall de Siarb (6:00h - 1.302m), punt i final del nostre recorregut. Torreta de l

Carretera de Llagunes.

Torreta de l

Entrada a Llagunes.

TOPÃ’NIMS QUE DONEN PISTES

Els noms dels pobles de la vall de Siarb sembla que donin pistes sobre el seu origen. Així, Tornafort ens parla del desig que tenien els seus habitants que el seu castell fos més fort. Vilamur ens explica que era una vila emmurallada. Llagunes no fa referència a cap fortificació defensiva sinó que ens parla d'un accident geogràfic: si pugem al mirador que hi ha a l'obaga de Soriguera podrem apreciar que el poblet de Llagunes sembla emplaçat sobre una esllavissada que hauria lliscat des de la part alta de la carena roja. Aquesta massa de roques i terra hauria obstruït el riu del Cantó originant un petit llac o algunes llacunes, que s'haurien mantingut fins fa uns centenars d'anys. Els prats propers al riu estan formats pels sediments que es van anar dipositant al fons d'aquest llac.

Text parcialment extret del llibre "Meravelles geològiques del Pallars Sobirà. 10 itineraris geoturístics per gaudir de la natura aprenent." Varis autors.

 Torreta de l

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


4 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta