pdf-ruta33
Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat

Ascendim el pic de la Coma del Forn a la capçalera de la vall de Cardós, una atalaia magnífica al cor de l'Alt Pirineu

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

965m

Distància totalDistància total

6,8 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:35h

altitud_minimaAltitud mínima

1.720m

distanciaPunt de sortida / arribada

Refugi Pleta del Prat

altitud_maximaAltitud màxima

2.685m

distanciaPoblació més propera

Tavascan

banner apadrina

Itinerari lineal de 6,8 km (anada i tornada) i 965m de desnivell que des del refugi de la Pleta del Prat ens enlaira fins al panoràmic cim de la Coma del Forn (2.685m). Sortim des de la base de l'estació d'esquí de Tavascan i remuntem el torrent de Mascarida passant per la Pleta de Gavàs i arribant a tocar de l'estany de Mascarida i del Diable. Més amunt envoltem els estanys de Mascarida de Dalt i flanquegem el vessant S de la muntanya. Finalment anem a buscar la carena i assolim el pic de la Coma del Forn. El recorregut de tornada el fem pel mateix camí.

Gairebé al límit nord del Parc Natural de l'Alt Pirineu i de la frontera amb l'estat francès, a cavall de la vall de la Gola i la vall de Tavascan, s'alça un cim imponent amb forma piramidal relativament aïllat: el pic de la Coma del Forn (2.685m). Amb un desnivell considerable, aquesta ruta ens permet enlairar-nos a una magnífica talaia que ens ofereix unes vistes sensacionals del Pallars Sobirà més salvatge. Durant l'hivern, quan aquesta muntanya es deixa cobrir per la neu, l'ascensió al pic de la Coma del Forn esdevé una ruta clàssica per fer amb raquetes de neu o esquís de muntanya.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Pic de la Coma del Forn (2.685m)

: 5:35h en total: 1:25h des del refugi de la Pleta del Prat fins a la Pleta de Gavàs, 0:50h des de la Pleta de Gavàs fins a l'estany de Mascarida de Dalt, 0:45h des d'aquest punt fins al cim del pic de la Coma del Forn i 2:30h per tornar des del cim fins al refugi de la Pleta del Prat pel mateix camí.

: Tot l'any. En condicions hivernals aquesta ascensió és una clàssica per fer amb raquetes de neu o esquís de muntanya.

: En condicions hivernals raquetes de neu o esquís de muntanya. I també piolet i grampons, DVA, pala i sonda.

:

Pica d'Estats - Mont-roig. Vallferrera - Vall de Cardós. Escala 1:25.000. Editorial Alpina.

: Si fem l'ascensió en condicions hivernals caldrà que prèviament consultem el butlletí de predicció de risc d'allaus. El primer tram de la ruta, fins al pla de Meli, també es pot fer per l'altre costat del barranc a tocar de les pistes, a l'hivern aquesta opció és més segura en cas de perill d'allaus.

Com arribar-hi en transport públic

La companyia d'autobusos ALSA opera els trajectes Barcelona - Llavorsí i Lleida - Llavorsí amb regularitat. A la seva web es mostren tots els horaris i es pot fer la reserva. Atenció!, els bitllets no acostumen a estar en venta fins a 3-4 setmanes abans de la ruta.

Per arribar a Tavascan des de Llavorsí ho podem fer amb el servei de transport públic a la demanda de la Vall de Cardós (línia Llavorsí - Tavascan) que opera l'empresa Serveis Turístics Gabriel. Per tal de reservar aquest servei -que s'ofereix tots els dies laborables de l'any- cal trucar el dia abans al número de telèfon 973 623 109. Per a més informació consultar: servei Llavorsí - Tavascan.

Des de Tavascan fins al refugi de la Pleta del Prat podem pujar a peu, seguint un camí que ascendeix molt més directament que la carretera i que ens deixa al refugi després de 2:20h d'agradable caminada. Podem fer nit a Tavascan o al mateix refugi de la Pleta del Prat.

Com arribar-hi en cotxe

Des de Llavorsí seguim per la carretera L-504/C-381 en direcció a Tírvia. Arribem a una rotonda amb indicacions a Tírvia, Alins i Àreu, que descartem, i agafem la sortida N en direcció a Ribera de Cardós, Lladorre i Tavascan. Continuem per la carretera L-504 fins a Tavascan. Passem el poble i continuem cap al N passant per les Bordes de Graus i les Bordes de Quanca. Seguim la carretera fins al final, on trobem l'aparcament de l'estació d'esquí de Tavascan i el refugi de la Pleta del Prat, on estacionem el vehicle.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_210
    Avinguda Generalitat, 27, 25560 Sort
    Les Brases de Sort és un hotel i restaurant situat al mateix poble de Sort, al cor del Pallars Sobirà, en un entorn privilegiat per a la pràctica del senderisme, l'alta muntanya o els esports d'aventura com el ràfting, el barranquisme o l'escalada. Tant l'hotel com el restaurant Les Brases ens ofereixen un tracte professional i càlid, i una excel·lent relació qualitat preu!
  • partner_image_27
    Refugi Vall de Siarb, 25566 Llagunes
    El refugi Vall de Siarb, situat a Llagunes i gestionat per la Laia i en Marc, és una base ideal per gaudir d'una de les zones més poc conegudes del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Descobriu-lo!
  • partner_image_82
    Diputació, 3, 25560 Sort
    L'Hotel Pessets, Restaurant&Spa, és l'hotel de tota la vida de Sort. Està situat al centre de la vila i ofereix una enorme quantitat de serveis i, per a nosaltres més important, un tracte absolutament professional però alhora proper i afable.
  • partner_image_98
    c/ Major, 1, 25587 València d´Àneu
    Lo Paller és un hotel de muntanya situat al poble de València d'Àneu. Lo Paller és sinònim de tracte familiar, calidesa i professionalitat enmig d'una de les valls més pintoresques del Pirineu. Un establiment 100% recomanable!
  • partner_image_110
    Carretera de Tavascan, Km 9.5, 25570 Ribera de Cardós
    El càmping La Borda del Pubill es troba al Pallars Sobirà. La Borda del Pubill compta amb unes instal·lacions excel·lents, punt de partida i retorn ideals mentre descobrim la preciosa i encara desconeguda i solitària vall de Cardós.
  • partner_image_240
    Carrer de Martí, 1, 25575 Àreu
    Al nucli d'Àreu, al cor de la pintoresca i solitària vall Ferrera, hi trobem l'acollidor hotel Vallferrera. L'hotel es troba en un edifici de muntanya típic de l'arquitectura tradicional pallaresa i ens ofereix 17 habitacions molt agradables i amb tots els serveis. Al seu torn, al restaurant gaudim d'una cuina tradicional amb productes autòctons i de proximitat.
  • partner_image_333
    Hug Roger III, s/n, 25570 Ribera de Cardós
    L'Hotel Cardós és un establiment familiar amb més de 80 anys d'història que es troba enmig de la Vall de Cardós, un dels paratges naturals més idíl·lics de l'Alt Pirineu. També disposa d'un restaurant de cuina tradicional amb excel·lents productes de proximitat. L'hotel és el destí ideal per gaudir de la natura, fer llargues passejades, abordar grans excursions o gaudir dels esports d'aventura.
  • partner_image_359
    Carrer de Peguera, 3, 25597 Espot
    L'Hostal Casa Palmira va ser un dels primers allotjaments que van obrir les seves portes a Espot. Casa Palmira és un establiment familiar, agradable i senzill que disposa de 7 habitacions amb bany privat completament reformades.
  • partner_image_360
    Plaça Sant Martí, 2, 25597 Espot
    L'Hotel Saurat d'Espot és un establiment familiar que està situat just al centre d'aquest bonic poblet d'alta muntanya, a les portes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L'hotel disposa de 39 habitacions, totes exteriors, completament equipades i amb totes les comoditats.
  • partner_image_519
    C. Major, 54, 25580 Esterri d´Àneu
    Un complex turístic d'ambient familiar que ens ofereix hostal, apartaments i apart-hotel a Esterri d'Àneu al cor de les Valls d'Àneu i entre el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.
  • partner_image_786
    Casa 11, 25568 Pujalt
    Casa Forn és una casa rural situada al pintoresc nucli de Pujalt (municipi de Sort) amb tres habitacions i un ampli menjador amb xemeneia. Està completament equipada amb roba de llit, tovalloles, sabons i utensilis de cuina. És perfecte per a desconnectar uns dies i gaudir de tranquil·litat i pau en plena natura!
  • partner_image_88
    c/ Únic s/n, 25577 Tavascan
    L'Hotel Estanys Blaus, al petit poble de Tavascan, es troba enmig d'un entorn privilegiat. No només fent rutes o escapades des de l'hotel, sinó des de qualsevol punt de les seves instal·lacions –certament generoses- podreu relaxar-vos i gaudir de la naturalesa en estat pur.
  • partner_image_89
    c/ Únic s/n, 25577 Tavascan
    Llacs de Cardós és un hotelet enmig de la vall de Cardós, al Pallars Sobirà. Aquest és un hotel de muntanya tan senzill com acollidor que us oferirà sempre un tracte familiar i amable, i des d'on podreu emprendre nombroses rutes per una zona preciosa i encara molt desconeguda.
  • partner_image_131
    C-13 La Guingueta d´Àneu, 25597 La Guingueta d´Àneu
    A la Guingueta d'Àneu, al bell mig de les valls d'Àneu, hi trobem el càmping Nou Càmping, una opció fantàstica per aprofitar còmodament una zona meravellosa. El Nou Càmping, a només 6 km d'Espot, on es troba l'entrada oriental al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, és ja tota una referència per viure la natura al màxim!
  • partner_image_149
    Port de la Bonaigua s/n, 25587 Sorpe
    El Refugi del Gerdar és un punt de partida i de pas ideal per a emprendre moltíssimes rutes d'alta muntanya. Situat al Pallars Sobirà, al capdamunt de les valls d'Àneu, no només us permetrà aprofitar les seves instal·lacions com si fóssiu a casa sinó també el seu coneixement: els responsables del refugi coneixen bé el terreny i us podran orientar molt!
  • partner_image_271
    Plaça Major s/n Pujalt
    L'alberg rural Ca L'Anton és un allotjament de gestió familiar situat al petit nucli de Pujalt, dins del terme municipal de Sort (Pallars Sobirà). Ofereix el lloguer d'habitacions privades amb bany i l'opció de lloguer de casa sencera. I, a la cuina, bons plats amb productes de proximitat!

Què més podem visitar?

  • Santa Maria de Ribera de Cardós
    Santa Maria de Ribera de Cardós

    L'església romànica de Santa Maria de Cardós, amb una preciosa portalada del segle XII, està situada entre el riu Noguera de Cardós i la vila de Ribera de Cardós. També destaca el campanar de tres pisos, planta quadrada i decoració llombarda.

    Coordenades GPS: 42.563720º 1.228070º

  • Museu de les Papallones de Catalunya
    Museu de les Papallones de Catalunya

    El Museu de les Papallones de Catalunya, situat al poble de Ribera de Cardós, és un centre d'interpretació, investigació i divulgació dedicat a les papallones i a les seves relacions amb el medi i els processos en què intervenen. (Més informació i horaris de visita: www.papallones.net)

    Coordenades GPS: 42.563102º 1.226368º

  • Pont de Cassibrós a la Noguera de Cardós
    Pont de Cassibrós a la Noguera de Cardós

    Petit pont romànic d'uns 2 metres d'amplada i amb arcada de mig punt sobre el riu Noguera de Cardós. El pont, inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, està construït amb lloses primes de pissarra disposades com a dovelles.

    Coordenades GPS: 42.575549º 1.231646º

  • Central Hidroelèctrica de Tavascan
    Central Hidroelèctrica de Tavascan

    El complex hidroelèctric de la Vall de Cardós és una obra colossal que fou construïda entre l'any 1959 i el 1974 i que compta amb més de 75 km de túnels que uneixen diversos estanys entre ells i dues grans cavernes excavades a la roca que allotgen les turbines. Les visites comencen a l'Oficina de Turisme de Tavascan i s'han de concertar prèviament (973 623 079 / 656 535 492).

    Coordenades GPS: 42.644090º 1.257237º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta des del mateix refugi de la Pleta del Prat (0:00h - 1.720m), un refugi obert tot l'any i porta d'entrada a l'alta muntanya a la Vall de Cardós (615 241 414 / refugipletadelprat.net). A l'hivern el refugi és el punt de recepció i centre neuràlgic de l'Estació d'Alta Muntanya de Tavascan. Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

A peu de refugi de la Pleta del Prat trobem diversos panells i senyalització vertical.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Refugi de la Pleta del Prat a primera hora del matí.

Seguint durant una bona estona les indicacions de l'itinerari de Mascarida, proposat pel Parc Natural de l'Alt Pirineu, pugem per una pista que aviat espetega a un sender. En aquesta primera part del recorregut remuntem per la dreta el torrent de Mascarida (marge hidrogràfic esquerre del rierol), que queda mig dissimulat pels remuntadors de l'estació d'esquí i, alhora, embellit per bonics exemplars d'avet i pi negre. Deixem un trencall enrere a l'esquerra (0:15h - 1.764m) que no agafem i que connecta amb el camí que puja cap al mirador de Corbiu. Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Trencall; deixem a l'esquerra el camí que va cap al mirador de Corbiu.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Torrent de Mascarida: a l'inici progressem al costat del remuntador.

L'ascensió és costeruda i no ens dona treva, fet que ens eleva precipitadament cap a l'estatge alpí, on desapareix definitivament el bosc. Cap a la cota 1.950m ens allunyem definitivament del remuntador i del pla de Meli i ascendim el darrer tram del torrent de la Mascarida. Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Ascensió feixuga en el primer tram de pujada.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Durant una bona estona pugem al costat del torrent de Mascarida.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Vistes a la vall de Tavascan.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Ens allunyem del remuntador.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Rumb O-NO.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Muntanyes pallareses: pic de Flamissella i pic de Certescan.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Deixem enrere el bosc.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Vistes de la vall per on hem pujat.

Passem per un trencall (1:05h - 2.036m) amb un senyal vertical que indica el retorn al refugi de la Pleta del Prat pel camí del pla de Meli i les pistes d'esquí (aquesta pot ser una alternativa que podem valorar de baixada). Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Ens apropem a un trencall.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Trencall. Seguim recte.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Arribant a la Pleta de Gavàs.

Seguim remuntant el torrent en direcció NO-O fins que sortim a la Pleta de Gavàs (1:25h - 2.184m), un replà on es nota el passat ramader de la vall de Tavascan, amb vàries bordes mig enrunades. Deixem enrere la perxa nivomètrica que hi ha al bell mig del torrent i emprenem ara les rampes més inclinades i dures de la ruta. Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Pleta de Gavàs, ambient d'alta muntanya hivernal.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Pal de colors; perxa nivomètrica.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Remuntant cap a l'estany de Mascarida.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Vistes enrere de la Pleta de Gavàs.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Últimes rampes de la pujada més inclinada abans d'assolir l'estany de Mascarida.

Seguim resseguint el torrent fins al seu naixement, quan arribem a tocar del preciós estany de Mascarida (1:50h - 2.346m), estany de marcat origen glacial, com gairebé tots els del Pirineu axial, on ens trobem. Al costat del mateix estany de Mascarida, a ponent i mig amagat, trobem l'estany del Diable, difícil d'identificar a l'hivern per les seves petites dimensions i per la gran quantitat de neu que s'acumula en aquest indret. La llegenda de l'estany del Diable ens recorda el passat ramader oví de la zona alhora que ens parla del voluntarisme d'un diable sortosament fèrtil (novament el conflicte de la fe a les dures valls pirinenques). Segurament antigament l'estany del Diable i el de Mascarida formaven un sol estany però el fenomen erosiu del rebliment (acumulació de sediments que acaba taponant l'aigua de l'estany formant molleres o torberes) va acabar per separar-los. Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Estany de Mascarida.

EL LLEGENDARI ESTANY DEL DIABLE

Conta la llegenda que aquest és el més diabòlic de tots els estanys pirinencs, al ser la porta de l'infern, per on sortia el mateix dimoni disfressat amb la pell d'un marrà negre. Un dia, un ramat d'ovelles que pasturava per la zona no parava quiet davant de l'estany i el pastor, nerviós, cridà: "Així sortís el diable i us amarrís a totes!". Acte seguit, va sortir de l'estany un marrà negre amb banyes i molt ben dotat, i una per una va amarrir cada ovella, fins a desaparèixer de nou dins de l'estany. Al cap de cinc mesos les ovelles criaren corders negres i, l'estiu següent, quan pasturaven vora l'estany, va sortir el marrà negre fent uns bels que feien esfereir i el pastor, atemorit, va veure com tots els corders van córrer cap a l'estany i van desaparèixer per sempre dins l'aigua, darrere de son pare.

Font: Pep Coll i Parc Natural de l'Alt Pirineu.


Ascendim una pala més amable que ens eleva fins als estanys de Mascarida de Dalt (2:20h - 2.437m). Ens trobem ja en un ambient de pura alta muntanya, a una discreta coma que no arriba a formar un circ veritablement escarpat, tot i així la muralla que constitueix la cresta que culmina al Montforcado és remarcable.
 Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Obrint traça cap al pic de la Coma del Forn.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Montforcado i planícia que precedeix els estanys de Mascarida de Dalt.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

La pujada ofereix petits replans per recuperar forces.

Hem d'encarar ara la darrera part de l'ascensió, fent una llarga llaçada que ens situa al contrafort S-SE del pic de la Coma del Forn, que ja tenim damunt nostre. Tant bon punt hem guanyat l'ampla carena, només ens cal fer un darrer esforç per tal d'assolir el cim del pic de la Coma del Forn (3:05h - 2.685m), veritable talaia natural del Pallars Sobirà més septentrional. Des d'aquí les vistes són impressionants. Cap a l'E destaca el sostre de Catalunya, la Pica d'Estats (3.143m), acompanyada per la Punta Gabarró (3.115m) i el pic Verdaguer (3.129m). Al N, la mateixa carena del nostre cim enllaça amb la pregona collada dels Tres Estanys, el pic dels Tres Estanys (2.755m) i el pic de Ventolau (2.851m). Al S, la serra de Cadius i la interminable carena que comença amb el pic de Campirme (2.633m) i que acaba a Llavorsí. Tot en aquest territori ens parla d'allò salvatge, però també de l'aprofitament que els humans han fet d'aquestes valls i muntanyes des del neolític: des de la cultura de pastors seminòmades fins a la cultura dels esquiadors; des de l'inici del desgel -i molt abans- el Pallars Sobirà sempre ha estat habitat. Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Una mirada al SE; en ple hivern els estanys resten enclotats a l'ombra.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Rampes finals abans d'assolir el cim.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Ja queda molt poc per finalitzar l'ascensió.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Darrera gran llaçada fins al pic de la Coma del Forn.

Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Vistes a l'E-SE, amb el pic del Sotllo, pic Verdaguer, la Pica d'Estats, la Punta Gabarró i la piràmide del Monteixo.

Havent fruït amb la contemplació del panorama que ens envolta, ens disposem a baixar. Ho fem pel mateix camí utilitzat a l'anada, davallant fins als estanys de Mascarida de Dalt, del Diable i de Mascarida, continuant torrent de Mascarida avall i arribant finalment al refugi de la Pleta del Prat (5:35h - 1.720m), on posem fi a aquesta ascensió típicament pallaresa. Pic de la Coma del Forn (2.685m) des de la Pleta del Prat 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


1 vot
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta