pdf-ruta38
Pic d'Amitges (2.848m) i Tuc de Saboredo (2.829m)

Ascendim les dues grans muntanyes de la capçalera d'Amitges, miradors majestuosos situats al bell mig del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

1.500m

Distància totalDistància total

21 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

11:00h

altitud_minimaAltitud mínima

1.634m

distanciaPunt de sortida / arribada

Aparcament de Prat Pierró

altitud_maximaAltitud màxima

2.848m

distanciaPoblació més propera

Espot

banner apadrina

Itinerari de 21 km de longitud i 1.500m de desnivell positiu acumulat, que ens eleva fins al pic d'Amitges (2.848m) i el Tuc de Saboredo (2.829m). Sortint des de l'aparcament del Prat Pierró, remuntem el curs alt del riu Escrita fins a l'estany de Sant Maurici. Un cop allà voregem la riba N de l'estany i enfilem cap a la cascada de Ratera i la pista que ens porta fins al refugi d'Amitges. Des d'aquest punt envoltem la riba N de l'estany Gran d'Amitges i ascendim la pedregosa Coma d'Amitges desviant-nos cap al NO i remuntant una ampla canal fins al coll d'Amitges (2.760m). D'aquest coll estant, primer pugem al pic d'Amitges i després al Tuc de Saboredo. Des d'aquest pic, en comptes de retornar al coll d'Amitges, davallem fins a un collet que separa el contrafort S del Tuc de Saboredo de les Agulles d'Amitges. Seguim baixant per un gran caos de blocs fins a la riba N de l'estany de Munyidera i fins al refugi d'Amitges. Un cop aquí, desfem tota la pista fins a l'estany de Sant Maurici. Finalment seguim el camí per on hem passat en el primer tram de la pujada fins que arribem a l'aparcament del Prat Pierró.

L'ascensió al pic d'Amitges (2.848m) i al seu veí occidental, el Tuc de Saboredo (2.829m), és una de les millors maneres de descobrir el cor del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Una ruta enriquida, a més, per l'ambient alpí del que gaudim a la part més alta del recorregut i que demana i exigeix que parem atenció. L'esforç de coronar aquestes dues grans talaies es veu recompensat per les vistes fantàstiques que aquestes ens regalen, fent-nos sentir gairebé com els voltors, trencalossos i àguiles daurades que volen per damunt nostre. La cresta granítica que assolim, vista com una muralla desafiant des del refugi d'Amitges, fa de partió de la vall de Sant Maurici i el riu Escrita amb les valls de Ruda i Gerber, encarades cap al N. Totes elles marcades per la gran erosió glacial que tingué lloc durant el Plistocè, popularment conegut com l'Edat de Gel.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Pic d'Amitges (2.848m) i Tuc de Saboredo (2.829m).

: 11:00h en total: 1:15h des de l'aparcament de Prat Pierró fins a l'extrem E de l'estany de Sant Maurici, 2:00h des de l'extrem E de l'estany de Sant Maurici fins al refugi d'Amitges, 2:00h des del refugi d'Amitges fins al coll d'Amitges, 0:30h des del coll d'Amitges fins al pic d'Amitges, 0:50h des del pic d'Amitges fins al Tuc de Saboredo, 0:45h des del Tuc de Saboredo fins al collet de la cota 2.619m al costat de les Agulles d'Amitges, 1:00h des d'aquest collet fins al refugi d'Amitges, 1:30h des del refugi d'Amitges fins a l'extrem E de l'estany de Sant Maurici i 1:10h des d'aquest punt fins a l'aparcament de Prat Pierró.

: Estiu i principis de tardor.

: Si hi ha neu caldrà que portem piolet i grampons.

:

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Sector Sant Maurici. Escala 1:25.000. Editorial Alpina.

: Si volem estalviar-nos una molt exigent jornada maratoniana de muntanya, podem dividir el recorregut en dues etapes, fent el primer dia l'aproximació des de l'aparcament de Prat Pierró fins al refugi d'Amitges i deixant pel segon dia l'ascensió al pic d'Amitges i al Tuc de Saboredo i tot el descens fins a Prat Pierró. L'ascensió al pic d'Amitges des del coll d'Amitges no la fem just per la mateixa cresta sinó un xic decantats per la cara sud de la muntanya, tot seguint unes fites que còmodament ens porten fins al cim. El tram de caos de blocs que hi ha tot just abans d'assolir el Tuc de Saboredo reclama que utilitzem les mans en alguna ocasió. Especialment si fem la ruta a principis d'estiu o bé a la tardor caldrà que ens informem prèviament de si hi ha neu o no i, en cas que n'hi hagi, saber quin és el seu estat i equipar-nos degudament amb piolet i grampons si s'escau.

Com arribar-hi en transport públic

Podem arribar a Prat Pierró -punt d'inici de la ruta ressenyada en aquesta guia- des d'Espot seguint el GR 11 (marques blanques i vermelles) a peu durant aproximadament 4 km. En cas de fer la ruta a peu des d'Espot, recomanem abordar l'ascensió en 2 dies, fent nit al refugi d'Amitges (veure apartat "Observacions"). Una altra opció és desplaçar-nos amb els taxis 4x4 del Parc Nacional des d'Espot fins a Prat Pierró o, directament, fins a l'estany de Sant Maurici, i començar l'ascensió en aquest punt.

Per arribar a Espot amb transport públic, la companyia d'autobusos ALSA opera els trajectes Barcelona - la Guingueta i Lleida - la Guingueta amb regularitat. A la seva web es mostren tots els horaris i es pot fer la reserva. Atenció!, els bitllets no acostumen a estar en venta fins a 3-4 setmanes abans de la ruta. Cal baixar de l'autobús ALSA després d'Escaló i just abans d'arribar a la Guingueta, a la parada anomenada "Cruïlla Espot", on hi ha una gasolinera i una petita àrea de servei (qualsevol dubte se li pot preguntar al conductor, és una parada molt habitual d'excursionistes i visitants del Parc Nacional).

Per pujar fins a Espot des de "Cruïlla Espot", durant els mesos d'estiu es pot utilitzar l'autobús del Parc Nacional. Hi ha dues freqüències al dia (12:12h i 20:12h) i el trajecte és de 13 minuts. El bitllet també es pot comprar online a través de la web d'ALSA o directament al conductor. Una altra opció molt habitual dels excursionistes que van a Espot és pujar des de "Cruïlla Espot" fins a Espot amb algun vehicle privat que passi per l'encreuament de camins i vulgui compartir el curt trajecte.

En cas de desplaçar-se amb transport públic segurament serà necessari arribar el dia abans i fer nit a la zona.

Com arribar-hi en cotxe

Des de Sort seguim la carretera C-13 en direcció a Esterri d'Àneu i la Vall d'Aran, passant per Llavorsí i descartant al NE l'accés a la Vallferrera. Passat el poble d'Escaló i la presa del pantà de la Torrassa ens desviem a l'esquerra en direcció a Espot i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (trencall situat al costat d'una benzinera). Pugem fins a Espot, travessem el poble per la seva dreta i seguim uns 4 km, ara per una carretera molt més estreta, fins que arribem al Prat Pierró: una esplanada amb una caseta del Parc Nacional i un gran aparcament on estacionem el vehicle.

Des de Vielha agafem la carretera C-28 en direcció a Salardú i el port de la Bonaigua. Superem el port i baixem cap al Pallars Sobirà. Deixem enrere Esterri d'Àneu i la Guingueta d'Àneu i continuem baixant fins que trobem a la dreta (al costat d'una benzinera) el trencall d'Espot i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. A partir d'aquest punt seguim les indicacions descrites més amunt.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_210
    Avinguda Generalitat, 27, 25560 Sort
    Les Brases de Sort és un hotel i restaurant situat al mateix poble de Sort, al cor del Pallars Sobirà, en un entorn privilegiat per a la pràctica del senderisme, l'alta muntanya o els esports d'aventura com el ràfting, el barranquisme o l'escalada. Tant l'hotel com el restaurant Les Brases ens ofereixen un tracte professional i càlid, i una excel·lent relació qualitat preu!
  • partner_image_27
    Refugi Vall de Siarb, 25566 Llagunes
    El refugi Vall de Siarb, situat a Llagunes i gestionat per la Laia i en Marc, és una base ideal per gaudir d'una de les zones més poc conegudes del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Descobriu-lo!
  • partner_image_82
    Diputació, 3, 25560 Sort
    L'Hotel Pessets, Restaurant&Spa, és l'hotel de tota la vida de Sort. Està situat al centre de la vila i ofereix una enorme quantitat de serveis i, per a nosaltres més important, un tracte absolutament professional però alhora proper i afable.
  • partner_image_98
    c/ Major, 1, 25587 València d´Àneu
    Lo Paller és un hotel de muntanya situat al poble de València d'Àneu. Lo Paller és sinònim de tracte familiar, calidesa i professionalitat enmig d'una de les valls més pintoresques del Pirineu. Un establiment 100% recomanable!
  • partner_image_110
    Carretera de Tavascan, Km 9.5, 25570 Ribera de Cardós
    El càmping La Borda del Pubill es troba al Pallars Sobirà. La Borda del Pubill compta amb unes instal·lacions excel·lents, punt de partida i retorn ideals mentre descobrim la preciosa i encara desconeguda i solitària vall de Cardós.
  • partner_image_240
    Carrer de Martí, 1, 25575 Àreu
    Al nucli d'Àreu, al cor de la pintoresca i solitària vall Ferrera, hi trobem l'acollidor hotel Vallferrera. L'hotel es troba en un edifici de muntanya típic de l'arquitectura tradicional pallaresa i ens ofereix 17 habitacions molt agradables i amb tots els serveis. Al seu torn, al restaurant gaudim d'una cuina tradicional amb productes autòctons i de proximitat.
  • partner_image_333
    Hug Roger III, s/n, 25570 Ribera de Cardós
    L'Hotel Cardós és un establiment familiar amb més de 80 anys d'història que es troba enmig de la Vall de Cardós, un dels paratges naturals més idíl·lics de l'Alt Pirineu. També disposa d'un restaurant de cuina tradicional amb excel·lents productes de proximitat. L'hotel és el destí ideal per gaudir de la natura, fer llargues passejades, abordar grans excursions o gaudir dels esports d'aventura.
  • partner_image_359
    Carrer de Peguera, 3, 25597 Espot
    L'Hostal Casa Palmira va ser un dels primers allotjaments que van obrir les seves portes a Espot. Casa Palmira és un establiment familiar, agradable i senzill que disposa de 7 habitacions amb bany privat completament reformades.
  • partner_image_360
    Plaça Sant Martí, 2, 25597 Espot
    L'Hotel Saurat d'Espot és un establiment familiar que està situat just al centre d'aquest bonic poblet d'alta muntanya, a les portes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L'hotel disposa de 39 habitacions, totes exteriors, completament equipades i amb totes les comoditats.
  • partner_image_519
    C. Major, 54, 25580 Esterri d´Àneu
    Un complex turístic d'ambient familiar que ens ofereix hostal, apartaments i apart-hotel a Esterri d'Àneu al cor de les Valls d'Àneu i entre el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.
  • partner_image_786
    Casa 11, 25568 Pujalt
    Casa Forn és una casa rural situada al pintoresc nucli de Pujalt (municipi de Sort) amb tres habitacions i un ampli menjador amb xemeneia. Està completament equipada amb roba de llit, tovalloles, sabons i utensilis de cuina. És perfecte per a desconnectar uns dies i gaudir de tranquil·litat i pau en plena natura!
  • partner_image_131
    C-13 La Guingueta d´Àneu, 25597 La Guingueta d´Àneu
    A la Guingueta d'Àneu, al bell mig de les valls d'Àneu, hi trobem el càmping Nou Càmping, una opció fantàstica per aprofitar còmodament una zona meravellosa. El Nou Càmping, a només 6 km d'Espot, on es troba l'entrada oriental al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, és ja tota una referència per viure la natura al màxim!
  • partner_image_149
    Port de la Bonaigua s/n, 25587 Sorpe
    El Refugi del Gerdar és un punt de partida i de pas ideal per a emprendre moltíssimes rutes d'alta muntanya. Situat al Pallars Sobirà, al capdamunt de les valls d'Àneu, no només us permetrà aprofitar les seves instal·lacions com si fóssiu a casa sinó també el seu coneixement: els responsables del refugi coneixen bé el terreny i us podran orientar molt!

Què més podem visitar?

  • Torre dels Moros i ponts d´Espot
    Torre dels Moros i ponts d'Espot

    A la part alta de la població d'Espot, s'hi troba l'antiga Torre dels Moros, una construcció militar dels segles XII-XIII de caràcter defensiu. Espot, travessada pel riu Escrita, té dos bonics ponts romànics, el "Pont de la Capella" al nucli urbà i el "Pont de la Torrassa", a prop de la presa de la Torrassa.

    Coordenades GPS: 42.5747185º 1.0856847º

  • Embassament de la Torrassa
    Embassament de la Torrassa

    Bonic embassament situat a la Guingueta d'Àneu. Està envoltat de camins aptes per a fer-hi recorreguts amb bicicleta, senderisme, excursions a cavall,... Hi trobem també instal·lacions per a la pràctica d'esports nàutics, d'aventura i d'aigües tranquil·les. Aquest embassament és famós per les seves truites que són abundants i d'una gran qualitat.

    Coordenades GPS: 42.5759209º 1.1416334º

  • Estació d´esquí Gran Pallars Espot Esquí
    Estació d'esquí Gran Pallars Espot Esquí

    L'estació d'Espot Esquí està situada al municipi pallarès d'Espot i disposa de 22 pistes i 25 km de domini esquiable. És una estació d'esquí alpí familiar, ideal per aquells que fugen de les massificacions.

    Coordenades GPS: 42.5644799º 1.0942548º

  • Conjunt romànic Son del Pi
    Conjunt romànic Son del Pi

    La petita població de Son, antigament anomenada "Son del Pi", destaca pel seu important patrimoni arquitectònic. Sobretot per l'església romànica de Sant Just i Sant Pastor dels segles XI i XII. Podem arribar-hi des de València d'Àneu o des d'Espot per la carretera que passa per Estaís i Jou, i que gaudeix d'unes vistes magnífiques de les Valls d'Àneu.

    Coordenades GPS: 42.620733º 1.096775º

  • Ecomuseu de les Valls d´Àneu
    Ecomuseu de les Valls d'Àneu

    A Esterri trobem un dels espais dels que consta l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu: la Casa Gassia. Es tracta d'una exposició que recull les eines que s'utilitzaven en els oficis tradicionals i que reflecteix com era, fa algunes dècades, la vida de la zona basada en la pràctica de l'agricultura i la ramaderia. Al centre de la població podem visitar també el bonic pont romànic que s'eleva a sobre de la Noguera Pallaresa.

    Coordenades GPS: 42.6280278º 1.1234938º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Iniciem el recorregut a l'aparcament de Prat Pierró (0:00h - 1.634m), que és l'entrada oriental al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Pic d

La caseta del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al Prat Pierró.

Des d'aquí, abans d'arribar a l'estatge alpí haurem de superar el que ens queda de l'estatge montà (aproximadament fins a la cota 1.800m) i tot l'estatge subalpí (aproximadament entre les cotes 1.800m i 2.300m), en el que serà la descoberta de la bellíssima vall del riu Escrita, més coneguda com vall de Sant Maurici. Comencem a pujar tenint sempre a l'horitzó el nostre repte de fer els dos cims, fet que fa que no ens puguem distreure gaire a observar la flora, la fauna i la geologia que ens envolten. Descartem la pista reservada als taxis que pugen des d'Espot i seguim per un camí ben fressat que després de recórrer unes passarel·les de fusta travessa el riu per un pont i puja per un prat on veiem unes roques moltonades, testimoni de la glacera que baixava cap a Espot fa uns 12.000 anys. Pic d

Deixem la pista i prenem el sender senyalitzat que surt a la dreta.

Pic d

Creuem el riu Escrita per un pont de fusta.

Pic d

Creuem un bonic prat; al fons es veu l'Encantat Xic (2.734m).

Uns metres més endavant ens trobem la pista que puja a Sant Maurici, la creuem i seguim fins al límit del prat. Entrem a un bosc mixt de pi roig, pi negre i avet, amb algun arbre de fulla caduca com el trèmol o el bedoll. Anem guanyant alçada progressivament, passant al costat d'un avet monumental i, més endavant, amb vistes al riu Escrita. Pic d

Pugem per un bonic bosc mixt amb predomini de pi negre i avet.

En algun moment el camí ens ofereix vistes al riu Escrita, que ens queda a l'esquerra, i a la cara N dels Encantats, amb l'enforcadura que els separa i la seva fascinant canal central. Durant l'hivern aquesta canal s'omple de neu i gel i posa a prova a molts alpinistes, que la complementen amb alguna via que els porti fins al cim de l'Encantat Xic (2.734m). El camí avança molt a prop de la pista però mai arriba a creuar-la i, més amunt, la deixa definitivament enrere a la dreta. En aquest punt el mateix camí s'eixampla i es fa més dret, alhora que sortim parcialment del bosc, passant al costat d'un prat on, si ens hi fixem, hi veurem una penya de roca sota el qual hi ha una ermita amb un porxo. Pic d

El camí s'eixampla i comença a pujar més durament

És l'ermita de Sant Maurici, que dona nom a tota la contrada. Uns metres abans de l'ermita hi ha una font amb aigua potable Pic d

Font i ermita de Sant Maurici.

Pic d

Les rampes finals són més exigents.

Pic d

Grup de daines pasturant als voltants de Sant Maurici.

Seguim pel camí i després de dos revolts força empinats sortim a un replà herbat on ens trobem amb l'extrem E de l'estany de Sant Maurici (1:00h - 1.915m). L'indret és captivador, amb el preciós i grandiós estany de Sant Maurici tot just davant nostre, els monumentals Encantats a la nostra esquerra i les diferents valls d'origen glacial que alimenten i envolten l'estany, com la de Monestero o la de Subenuix. Estem ja a l'estatge subalpí, caracteritzat per tenir un clima més rigorós, amb uns boscos de coníferes que han fet la transició del pi roig al pi negre, per bé que aquí el trobem acompanyat d'arbres tan evocadors com l'avet, la moixera de guilla, el trèmol, el bedoll o el gatsaule. Pic d

Estany de Sant Maurici, Roca de l'Estany (2509m), Agulla del Portarró (2673m) i pic del Portarró (2734m).

Pic d

Encantat Xic (2734m) i Encantat Gran (2748m).

Pic d

Pi negre monumental.

Enlloc de continuar per la pista (aquest tram el farem a la baixada), ens disposem ara a seguir un viarany que ressegueix la riba N de l'estany de Sant Maurici, passant al costat d'una font on podem proveir-nos si ja anem malament de reserves d'aigua (des d'aquest punt ja no trobem cap més font, però podem agafar aigua dels cursos més alts dels rierols que ens anem trobant, sempre i quan aquesta estigui neta i flueixi bé). Pic d

Font.

Pic d

Estany de Sant Maurici. Al fons: Agulla del Portarró, pic del Portarró i Gran Tuc de Crabes (2.791m).

Pic d

La sendera ressegueix la riba nord de l'estany de Sant Maurici.

Aquest camí, també molt ben fressat, s'endinsa novament al bosc i va pujant l'ondulat vessant de la muntanya fins que ens situem sota la cabalosa cascada de Ratera, un salt d'aigua imponent i esglaonat. Continuem corriol amunt i arribem a un prat al final del qual hi ha la pista que puja cap a Amitges. Enlloc de travessar el prat, seguim a l'esquerra per un corriol que puja més directament, tot fent drecera i enllaçant de seguida amb la mateixa pista, que seguim a l'esquerra. Pic d

Cascada de Ratera.

Pic d

Cascada de Ratera.

Pic d

Encantats i Roca de l'Estany.

Continuem per aquest vial fins al refugi d'Amitges, que ens queda mig amagat al capdamunt d'un llom. Abans, però, voregem la riba S del preciós estany de Ratera. Pic d

Estany de Ratera.

Pic d

Estany de Ratera i, al fons, l'inici de la cresta de Bassiero.

Deixem enrere aquest bonic estany d'origen glacial, remuntem un pendent i sortim a un ampli replà on trobem l'estanyola de Ratera, un estany d'alta muntanya que amb el pas del temps s'ha anat reblint de sediments, perdent així molt del seu volum inicial d'aigua. Pic d

Pont a l'Estanyola de Ratera.

Pic d

Estanyola de Ratera.

Pic d

Vistes als estanys de la Cabana i Ratera, la Roca de l'Estany, els Encantats i el Pui de Linya (2.870m).

Continuem cap a la dreta de l'estanyola de Ratera, passem pel costat de l'estany de la Cabana i encarem les dures rampes finals que ens situen al refugi d'Amitges (3:00h - 2.366m). Podem aprofitar per aturar-nos un moment a recuperar forces i afrontar millor el tram més exigent del recorregut, l'ascensió als dos cims cobejats. Pic d

Refugi d'Amitges (2366m) i a la dreta les Agulles d'Amitges.

Pic d

Agulles d'Amitges. Al fons a l'esquerra, el Tuc de Saboredo (2.829m); a la dreta, el pic d'Amitges (2.848m).

Reprenem la marxa per la pista cap al NO, sota l'atenta mirada de les ciclòpies Agulles d'Amitges, deixant a la nostra esquerra el pintoresc estany dels Barbs, d'aigües molt somes. Justament al replà on acaba la pista agafem un corriol que surt a la dreta (NE) i davalla fins a un petit pont (2.368m) que creua l'estret natural que comunica l'esprimatxat estany de la Munyidera (digne del seu nom) amb l'estany Gran d'Amitges, tot just a sota del contrafort S de les Agulles d'Amitges, que ja no veiem. Atenció!: a partir d'aquest moment i fins que no haguem retornat a aquest petit pont, el camí esdevé perdedor i, tot i que està senyalitzat amb fites i alguna marca de pintura, convé parar molta atenció i no despistar-se en cap moment.

Havent creuat el petit pont seguim el corriol fitat que surt cap a la dreta i que va seguint un rumb E-NE, vorejant primer la riba N de l'estany Gran d'Amitges i, tot seguit, remuntant la Coma d'Amitges, un gran caos de blocs de granit on haurem d'estar atents per no perdre les fites. Si fem la ruta a principis d'estiu és possible que tot aquest tram estigui cobert per la neu, fet que ens facilitarà molt les coses. Si hi ha neu i és dura, caldrà que ens posem els grampons (el pendent s'anirà accentuant cada cop més fins al coll d'Amitges).
 Pic d

Remuntem la Coma d'Amitges.

Cap als 2.470m deixem la canal principal de la Coma d'Amitges i ens desviem cap al NO anant a buscar uns replans sota la paret de la cara S del pic d'Amitges, que ja tenim al damunt. Seguim cap al NO i sortim a una canal també molt profunda situada entre el pic d'Amitges i el Tuc de Saboredo. Remuntem aquesta canal sempre amb rumb NO fins que assolim el coll d'Amitges (5:00h - 2.760m), on trobem un senyal del límit del Parc Nacional. Les vistes des d'aquest punt són colpidores, i podem aturar-nos un moment a recuperar forces, però caldrà que continuem sense demora cap al primer dels dos cims que volem ascendir. Pic d

Coll d'Amitges (2.760m).

Del coll estant descartem la carena cimera, que en algun punt resulta força aèria, i busquem unes fites que progressen per la cara S de la muntanya i que en pujada sostinguda ens porten fins al cim del pic d'Amitges (5:30h - 2.848m), màxima cota del nostre recorregut i talaia privilegiada del sector més oriental del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i de la zona perifèrica nord, on destaca la preciosa vall de Gerber, de la que el pic d'Amitges, juntament amb els pics de Bassiero, n'és la capçalera. Al N hi podem veure el Pirineu més axial, amb cims que destaquen per sobre de la resta com el Tuc de Mauberme i el Mont Valier. Pic d

Carena O del pic d'Amitges.

Pic d

Al fil de la carena camí del Pic d'Amitges. És més segur baixar uns metres i seguir les fites.

Retornem al coll d'Amitges (5:50h) i encarem ara el segon cim de la jornada. Des del coll les fites ens condueixen per l'aresta N del Tuc de Saboredo. Primer hem de superar un ressalt feixuc més que no pas tècnic que ens enlaira fins a la cota 2.775m. Des d'aquí seguim ben a prop de la carena però sense arribar al seu fil. Arribem a un segon ressalt rocallós, ben bé un caos de blocs molt dret que hem de superar ajudant-nos amb les mans en més d'una ocasió. Superat aquest ressalt assolim, ara sí, el Tuc de Saboredo (6:20h - 2.829m), que segurament ens haurà resultat més exigent tècnicament que el seu veí oriental. Novament, una talaia privilegiada del Parc Nacional i del Pirineu axial. Cap al SE destaca la preciosa piràmide del pic de Peguera i els pics de Morto i de Subenuix. A l'O, el pic de Ratera, gairebé aïllat, avantsala del circ lacustre de Colomers. Al SO, el majestuós Gran Tuc de Colomers fa que la nostra mirada s'aturi uns instants. Al NO-N, la profunda vall de Ruda, de la que el Tuc de Saboredo n'és la capçalera, ens porta els aires humits i atlàntics de la Vall d'Aran, ja a tocar de França. Pic d

Agulles d'Amitges vistes des del N. Al fons es veu el refugi d'Amitges.

Pic d

Roca de l'Estany i, en darrer terme, el pic de Monestero (2877m) i el pic de Peguera (2983m).

Pic d

Molt a prop ja del cim del Tuc de Saboredo.

Pic d

Vistes al pic d'Amitges. Al fons, la cresta de Bassiero.

Havent gaudit de la contemplació de la meravella inabastable que ens envolta, ens disposem a baixar la muntanya. Desfem el ressalt agafant-nos als blocs que ens donen més confiança i, enlloc de recular fins al coll d'Amitges, ens dirigim cap a l'E, buscant gairebé el llit de la canal per on hem pujat abans d'arribar al coll d'Amitges. Un cop allà seguim baixant cap al S, passant un replà i mantenint la cota fins que arribem a un collet a la cota 2.619m (7:05h - 2.619m) que connecta el contrafort SE del Tuc de Saboredo amb les Agulles d'Amitges. Pic d

Mantenim alçada fins al collet a la cota 2.619m, al costat de les Agulles d'Amitges.

Aquest és un indret salvatge amb unes vistes panoràmiques que bé mereixen un cop d'ull. Si anem bé de temps podem apropar-nos a una canaleta que, amb un mur de I+ no exposat, ens eleva fins a un collet des d'on fent un petit flanqueig accedim a l'abismal Agulla Gran d'Amitges (2.663m). Des del collet a la cota 2.619m continuem el nostre recorregut, ara ja en franca baixada, per un darrer caos de blocs, immens i perdedor, on farem bé de no perdre cap fita de vista. Sempre amb l'estany de la Munyidera com a següent objectiu, tracem un rumb S-SO-S i anem progressant per aquests blocs granítics -aquest desert petri- fins que arribem a la riba N de l'estany de la Munyidera, al seu estret natural i al petit pont (2.368m), que tornem a creuar. Pic d

Arribant a l'estany de la Munyidera.

Un cop a l'altra banda, enlloc de pujar fins al replà on acaba la pista, seguim per un sender que avança a mig vessant de la riba S de l'estany Gran d'Amitges i que ens porta fins la presa de l'estany. Un cop aquí seguim per un camí que ens porta directament al refugi d'Amitges (8:05h). Des d'aquest punt desfem la pista per on hem vingut de pujada. Passat l'estany de Ratera descartem el trencall a mà dreta i enlloc de seguir el sender que ens portaria per la cascada de Ratera, ara continuem baixant per la pista, que fa voltera però que, cansats com anem, ens facilita les passes. Pic d

Retorn agradable per pista. Al fons, una darrera mirada als Encantats i a un tímid pic de Peguera, que també s'acomiada.

La pista ens deixa a l'extrem E de l'estany de Sant Maurici (9:35h). Si ja no ens queda aigua, cal recordar que aquí hi tenim una font. Des d'aquest punt desfem el camí fet a l'inici, passant a tocar de l'ermita de Sant Maurici, creuant el bosc mixt de pins i avets, sortint al prat, creuant el riu Escrita, passant les passarel·les per darrer cop i arribant a l'aparcament de Prat Pierró (11:00h - 1.634m), on posem punt i final a aquesta maratoniana i espectacular jornada d'alta muntanya. Pic d

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


3 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta