pdf-ruta80
Itinerari pel Bosc de Virós

Ens endinsem i descobrim una de les masses forestals més impressionats del Parc Natural de l'Alt Pirineu

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

185m

Distància totalDistància total

5,8 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

2:00h

altitud_minimaAltitud mínima

1.280m

distanciaPunt de sortida / arribada

Aparcament bordes de Virós

altitud_maximaAltitud màxima

1.430m

distanciaPoblació més propera

Araós

banner apadrina

Ruta circular amb poc desnivell i gairebé 6 km de longitud que fa un tomb per les bordes de Virós i el pla de Buiro tot seguint els corriols, camins i pistes que travessen el sensacional bosc de Virós. Comencem l'itinerari a l'aparcament de les bordes de Virós i, des d'aquest punt, flanquegem la muntanya cap a orient fins al pla de Buiro, des d'on accedim a l'ermita de Santes Creus. Continuem flanquejant el vessant, ara en sentit contrari (O), visitant el mirador de les Fargues i retornant a les bordes de Virós.

Ubicat al cor del Parc Natural de l'Alt Pirineu, el bosc de Virós és un petita joia encara força desconeguda per a la majoria de senderistes, molt sovint atrets per les excursions en cotes més altes. Aquest fet confereix atractiu a la ruta, un atractiu que no farà més que créixer a mesura que ens apropem a aquesta sensacional boscúria, encara jove però molt fonda i immensa, amb exemplars d'arbres ben conservats i amb la presència d'una de les dues úniques fagedes que hi ha al parc natural. A banda de la riquesa arbòria, cal destacar l'aprofitament dels recursos naturals que se n'ha fet des de fa uns 2.000 anys i que encara avui se'n conserva la seva empremta, ja sigui en forma de mines de ferro, places carboneres o prats de dall amb les seves bordes -com les de Virós- i ermites romàniques -com la de Santes Creus-.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 2:00h en total: 1:00h des de les bordes de Virós fins al pla de Buiro, 0:20h per visitar l'ermita de Santes Creus des del pla de Buiro (anada i tornada) i 0:40h des del pla de Buiro fins a les bordes de Virós passant pel mirador de les Fargues.

: Tot l'any. A l'hivern, si hi ha força neu, es recomana utilitzar raquetes de neu.

: Es recomana portar binocles per a la possible observació de mamífers i aus. I per gaudir encara més de les vistes que tenim des del pla de Buiro i el mirador de les Fargues.

:

· Alt Pirineu. Parc Natural de l'Alt Pirineu. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: A l'hivern, amb condicions de neu dura o gel l'itinerari pot resultar perillós, especialment el tram de flanqueig abans d'arribar al mirador de les Fargues. Caldrà informar-se molt bé de l'estat de la neu abans de realitzar l'activitat.

Com arribar-hi en cotxe

Des de Llavorsí agafem la carretera L-504 en direcció a Alins. Al cap d'uns 4 km arribem a una rotonda on deixem la carretera L-504, que continua cap a Ribera de Cardós, Lladorre i Tavascan, i nosaltres seguim per la carretera L-510 en direcció a Alins. Passem pel poblet d'Araós i, després de la darrera casa d'Araós, girem a la dreta per una pista asfaltada seguint un senyal vertical que ens indica l'accés a l'estació d'esquí nòrdic Virós-Vallferrera, juntament amb un altre senyal del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Ascendim per aquest vial uns 4,5 km i arribem a l'aparcament de les bordes de Virós.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_27
    Refugi Vall de Siarb, 25566 Llagunes
    El refugi Vall de Siarb, situat a Llagunes i gestionat per la Laia i en Marc, és una base ideal per gaudir d'una de les zones més poc conegudes del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Descobriu-lo!
  • partner_image_82
    Diputació, 3, 25560 Sort
    L'Hotel Pessets, Restaurant&Spa, és l'hotel de tota la vida de Sort. Està situat al centre de la vila i ofereix una enorme quantitat de serveis i, per a nosaltres més important, un tracte absolutament professional però alhora proper i afable.
  • partner_image_98
    c/ Major, 1, 25587 València d´Àneu
    Lo Paller és un hotel de muntanya situat al poble de València d'Àneu. Lo Paller és sinònim de tracte familiar, calidesa i professionalitat enmig d'una de les valls més pintoresques del Pirineu. Un establiment 100% recomanable!
  • partner_image_110
    Carretera de Tavascan, Km 9.5, 25570 Ribera de Cardós
    El càmping La Borda del Pubill es troba al Pallars Sobirà. La Borda del Pubill compta amb unes instal·lacions excel·lents, punt de partida i retorn ideals mentre descobrim la preciosa i encara desconeguda i solitària vall de Cardós.
  • partner_image_210
    Avinguda Generalitat, 27, 25560 Sort
    Les Brases de Sort és un hotel i restaurant situat al mateix poble de Sort, al cor del Pallars Sobirà, en un entorn privilegiat per a la pràctica del senderisme, l'alta muntanya o els esports d'aventura com el ràfting, el barranquisme o l'escalada. Tant l'hotel com el restaurant Les Brases ens ofereixen un tracte professional i càlid, i una excel·lent relació qualitat preu!
  • partner_image_240
    Carrer de Martí, 1, 25575 Àreu
    Al nucli d'Àreu, al cor de la pintoresca i solitària vall Ferrera, hi trobem l'acollidor hotel Vallferrera. L'hotel es troba en un edifici de muntanya típic de l'arquitectura tradicional pallaresa i ens ofereix 17 habitacions molt agradables i amb tots els serveis. Al seu torn, al restaurant gaudim d'una cuina tradicional amb productes autòctons i de proximitat.
  • partner_image_333
    Hug Roger III, s/n, 25570 Ribera de Cardós
    L'Hotel Cardós és un establiment familiar amb més de 80 anys d'història que es troba enmig de la Vall de Cardós, un dels paratges naturals més idíl·lics de l'Alt Pirineu. També disposa d'un restaurant de cuina tradicional amb excel·lents productes de proximitat. L'hotel és el destí ideal per gaudir de la natura, fer llargues passejades, abordar grans excursions o gaudir dels esports d'aventura.
  • partner_image_359
    Carrer de Peguera, 3, 25597 Espot
    L'Hostal Casa Palmira va ser un dels primers allotjaments que van obrir les seves portes a Espot. Casa Palmira és un establiment familiar, agradable i senzill que disposa de 7 habitacions amb bany privat completament reformades.
  • partner_image_360
    Plaça Sant Martí, 2, 25597 Espot
    L'Hotel Saurat d'Espot és un establiment familiar que està situat just al centre d'aquest bonic poblet d'alta muntanya, a les portes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L'hotel disposa de 39 habitacions, totes exteriors, completament equipades i amb totes les comoditats.
  • partner_image_519
    C. Major, 54, 25580 Esterri d´Àneu
    Un complex turístic d'ambient familiar que ens ofereix hostal, apartaments i apart-hotel a Esterri d'Àneu al cor de les Valls d'Àneu i entre el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.
  • partner_image_786
    Casa 11, 25568 Pujalt
    Casa Forn és una casa rural situada al pintoresc nucli de Pujalt (municipi de Sort) amb tres habitacions i un ampli menjador amb xemeneia. Està completament equipada amb roba de llit, tovalloles, sabons i utensilis de cuina. És perfecte per a desconnectar uns dies i gaudir de tranquil·litat i pau en plena natura!

Què més podem visitar?

  • El Molí Fariner i la Serradora d´Àreu
    El Molí Fariner i la Serradora d'Àreu

    El Molí Fariner i la Serradora estan ubicats en dos edificis a la part alta del poble d'Àreu. La serradora, construïda al segle XIX, és una màquina que aprofita la força de l'aigua per serrar els troncs de la mateixa manera que el molí ho fa per moldre el gra. El conjunt forma part de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya i disposa d'un espai habilitat com a museu que es pot visitar d'abril a novembre.

    Coordenades GPS: 42.5933544º 1.3262747º

  • Museu de les Papallones de Catalunya
    Museu de les Papallones de Catalunya

    El Museu de les Papallones de Catalunya, situat al poble de Ribera de Cardós, és un centre d'interpretació, investigació i divulgació dedicat a les papallones i a les seves relacions amb el medi i els processos en què intervenen. (Més informació i horaris de visita: www.papallones.net)

    Coordenades GPS: 42.563102º 1.226368º

  • La Milla Vertical d´Àreu
    La Milla Vertical d'Àreu

    La Milla Vertical, que en les seves primeres edicions es va anomenar "Cuita el Sol", és una cursa realment singular que es realitza cada mes de juny al poble d'Àreu des de 2004. La cursa es basa en córrer contra el Sol. La sortida es produeix a la Plaça Major d'Àreu just quan el Sol es pon i consisteix en córrer cap al cim del Monteixo per poder-hi arribar abans que l'ombra el cobreixi. Es tracta d'un esdeveniment molt recomanable que va més enllà de la pròpia cursa, en paral·lel s'organitzen diverses activitats culturals i festives.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta al costat de l'aparcament i l'àrea d'esbarjo de les bordes de Virós (0:00h - 1.291m). D'entre les enrunades construccions que queden dempeus, n'hi una que fa la funció de centre d'informació del parc natural i servei de bar. Itinerari pel Bosc de Virós 1

Centre d'informació i bar.

D'entre els molts panells interpretatius i senyals verticals que veiem, a partir d'ara i fins al final del recorregut haurem de fixar-nos en el recorregut "Itinerari de Buiro", marcat en verd sobre el senyal vertical i amb marques de pintura groga de continuïtat sobre el terreny. Itinerari pel Bosc de Virós 1

L'itinerari que seguirem en tot moment.

Així, envoltats per un gran prat de dall, observem la immensa forest que s'estén davant nostre. Prenem un camí ample i ben fressat que puja suaument, s'apropa al límit del bosc i aviat es decanta cap al SE-E. Entre pins i bedolls deixem a la dreta un trencall que ens portaria cap al mirador del Farro i continuem en direcció E-NE uns 450m, fins que ens trobem amb una intersecció. Aquí hem de girar a la dreta (SE-E), deixant temporalment la pista i progressant per un bonic corriol. Ens trobem en un jove bosc de pi roig força esclarissat, que ens recorda que Virós encara roman explotat en l'actualitat, tot i que, com molt bé ens explica el panell, avui en dia s'intenta fer una tala més respectuosa amb els bioritmes forestals. La presència de joves bedolls reafirma aquest fet. Itinerari pel Bosc de Virós 1

Pineda de pi roig.

Gairebé 400m corriol amunt tombem a l'esquerra (E), descartant el sender que puja cap al refugi Gall Fer. Tot i la joventut dels pins és fàcil sentir la màgia i la quietud d'un bosc que es fa cada cop més majestuós a mesura que avancem. Com a sotabosc ens acompanya una estora de boixerola (Arctostaphylos uva-ursi), arbust típic de l'estatge altimontà i subalpí que també rep el nom de raïm d'ossa. El seu fruït vermellós és un aliment molt preuat per l'os bru i, fins i tot, és comestible pels humans, si bé ens resulta insípid. Itinerari pel Bosc de Virós 1

Boixerola.

Ben il·lustrats pels panells interpretatius descobrim que en aquesta raconada van haver-hi fins a 900 places carboneres que abastien de carbó als ferrers i les cuines de les cases. Itinerari pel Bosc de Virós 1

Majestuosa pineda de pi roig.

Més endavant el pi roig cedeix una mica i dóna pas al faig, un arbre que al Pirineu occidental català és pràcticament inexistent i que, per tant, sobta molt de trobar-se'l aquí. Itinerari pel Bosc de Virós 1

El pi roig dóna pas al faig.

Un altre panell ens n'informa, però no trobem cap faig que hagi arribat a la seva maduresa perquè segurament han estat talats progressivament des de fa segles. Cal fixar-se en els rebrots, si veiem que el tronc es presenta molt ramificat des del principi és un bon indicador de que l'arbre s'ha anat talant. Itinerari pel Bosc de Virós 1

Vistes a la solana de Buscallado.

Itinerari pel Bosc de Virós 1

"Chaga" (Inonotus obliquus), el fong del bedoll blanc.

Continuem avançant i 900m més endavant ens trobem amb la pista del refugi Gall Fer, que nosaltres agafem cap a l'esquerra, en baixada. Davallem molt suaument i sortim del bosc, davant nostre s'estén el magnífic pla de Buiro (1:00h - 1.393m). Itinerari pel Bosc de Virós 1

Panell informatiu al pla de Buiro.

Aquest pla, avui en dia convertit en un prat de dall mig abandonat, fa uns segles va ser un centre agrícola i ramader que proveïa d'aliments als veïns del proper poble d'Ainet de Besan. Les activitats agropecuàries en aquesta zona van ser molt intenses durant el segle XIX i principis del XX, tot just abans de l'abandonament rural. Es pot dir que els que hi vivien ho feien amb una economia de subsistència, venent com podien el poc excedent que els hi quedava als mercats locals. Si el dia és clar, la vista que ens ofereix el pla és fascinant, amb els pics de Gerri (2.855m), Norís (2.826m) i el piramidal i bellíssim Monteixo (2.905m). Itinerari pel Bosc de Virós 1

El pla de Buiro amb el Monteixo al fons.

Seguim el corriol que surt al NO i, després d'uns 350m, arribem a l'ermita de Santes Creus (1:10h - 1.382m), també dita Mare de Déu de Buiro. Itinerari pel Bosc de Virós 1

Interior de l'ermita de Santes Creus.

El temple és d'origen romànic i està força restaurat i, malgrat tot, encara conserva una rústica pira baptismal. Retornem al pla de Buiro i reprenem la pista que baixa cap a Araós en direcció al mirador de les Fargues. Itinerari pel Bosc de Virós 1

La piràmide del Monteixo.

Pins i bedolls tornen a fer acte de presència per bé que sovint, especialment els pins, tenen un curiós hoste: el vesc (Viscum album), planta màgica i hemiparàsita que ens connecta amb els rituals druídics i que es diu que en poques proporcions tonifica l'arbre, però en gran quantitat l'acaba destruint. Però que, per sobre de tot, dóna bona sort i per això és tradicional posar-ne un ramat a les cases durant les festes de Nadal. Ens trobem un pas canadenc i abandonem la pista per un corriol que primer baixa i després avança paral·lel a la pista uns 60m per sota d'aquesta. Al cap d'uns 15 minuts arribem al mirador de les Fargues (1:45h - 1.305m), punt panoràmic equipat amb baranes de fusta i un banc que ens ofereix molt bones vistes de la Vallferrera, destacant al fons els pobles d'Ainet de Besan i, més enllà, Alins. Itinerari pel Bosc de Virós 1

Tram de flanqueig entre joves faigs.

Es veu lleugerament la Noguera de Vallferrera -el riu que vertebra tota la vall-, el barranc d'Eixerto, el Turó dels Trevessers (1.731m), les fondalades i barrancs de la vall de Tor i, acabant d'emmarcar el quadre, el cim del Monteixo. Itinerari pel Bosc de Virós 1

Mirador de les Fargues.

Itinerari pel Bosc de Virós 1

La Vallferrera i el poble d'Alins des del mirador de les Fargues.

Itinerari pel Bosc de Virós 1

El poble d'Ainet de Besan des del mirador de les Fargues.

Havent gaudit de les vistes, continuem pel corriol creuant la pista en diagonal i avançant per un camí més ample que desemboca novament a la pista, que ja no deixem fins que arribem novament al pla on hi ha les antigues bordes de Virós (2:00h - 1.291m), punt on donem per acabada aquesta bonica ruta forestal. Itinerari pel Bosc de Virós 1

Arribant a les bordes de Virós.

Si ens queda temps podem atansar-nos a la propera ermita preromànica de Sant Lliser de Virós (segle X), tot copsant que els carreus amb els que va ser reconstruïda tenen aquest color vermellós propi de les pissarres oxidades riques en ferro i que han configurat els relleus esquistosos de la profunda Vallferrera. Itinerari pel Bosc de Virós 1

Ermita preromànica de Sant Lliser (segle X).

EL GALL FER, UN OCELL QUE NO CAL VEURE

El gall fer (Tetrao urogallus) és una au força gran (74-90 cm el mascle i 54-63 cm la femella) que s'estén a bona part del continent euroasiàtic, des de Sibèria fins al nord d'Escòcia passant pels països escandinaus, centreeuropeus i balcànics. A la península ibèrica la seva presència es limita als Pics d'Europa, als Pirineus i a algunes serres exteriors. S'alimenta de fulles, brots i fruits i, a l'hivern, de fulles de pi. Al Pirineu li agrada l'estatge altimontà i subalpí (entre els 1.200m i els 2.300m d'altitud aproximadament) amb preferència per pinedes de pi negre però també habita pinedes de pi roig, avetoses i fagedes barrejades amb avets, fins i tot alguna pineda de pinassa.

Durant la primavera els mascles s'ajunten en "cantadors", que normalment són clarianes a les parts més remotes del bosc. En aquests emplaçaments, des d'una gran branca o des del terra mateix realitzen la parada nupcial normalment a l'alba, fent un cant sord i únic, amb la cua oberta i les ales penjant, emetent un "plop" que només es sent de molt a prop. D'aquesta forma exhibeixen el seu potencial davant les femelles, que n'hauran de triar els més dominants per a la còpula, esdevenint aquest el moment més vulnerable per a l'espècie, ja que poden ser depredats durant el coit. Un estudi del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) ha determinat que els "cantadors", els indrets de festeig del gall fer, estan relacionats amb l'estat dels boscos i la seva biodiversitat. Aquestes àrees de festeig i aparellament es mantenen durant generacions i poden indicar que el bosc no ha patit alteracions greus per part dels humans. Quan més vell és el bosc, quanta més biodiversitat té, millor és el "cantador" i més ben assegurada té el gall fer la seva descendència. Bons "cantadors", doncs, vol dir bons boscos d'arbres molt alts i vells, matolls i molt humus al terra.

Amb 1.500 exemplars mascles comptabilitzats, a Catalunya el gall fer es troba en regressió com a la resta d'Europa, i el seu estat de conservació és un termòmetre que mesura l'estat de salut dels nostres boscos. Com també passa amb la perdiu blanca, una de les principals amenaces del gall fer són les activitats de lleure a la muntanya (trail running, senderisme, btt, raquetes de neu, trial, enduro, quads, caça, recol·lecció de bolets, observació de fauna i flora, esquí de muntanya, alpinisme,...) especialment durant l'hivern, ja que és el moment en que la seva alimentació és més precària i les seves reserves energètiques estan al límit. Tant si anem en grup com si anem sols, topar-nos pel bosc amb un gall fer pot significar-li la mort a l'ocell, ja que aquest sortirà volant, consumint així les seves últimes reserves d'energia. Per tant haurem de vigilar, anar en silenci i no sortir mai dels corriols. Podem advertir la seva presència detectant al terra o sobre branques els seus excrements cilíndrics plens de fulles de pi. Durant l'hivern, al bosc de Virós no és gens estrany trobar-nos les seves petjades a la neu. Així, doncs, podem concloure que el gall fer és un ocell que no cal veure per saber-ne de la seva presència i que farem bé de no molestar en el cas que el veiem de lluny.

 Itinerari pel Bosc de Virós 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

José
15-08-2020 18:03:13h

Hem pujat avui. La pega és que des de l'aparcament fins al Pla de Buiro, pugen per la pista forestal molts cotxes i li treuen la gràcia a la passejada. El tram al Mirador de Les Fargues, té molt d'encant, sembla un bosc de contes. Està molt ben senyalitzat. S'especifiquen 3 rutes de diferent durada.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Pepitu
15-01-2019 09:28:29h

Espectacular també a l'hivern! Rutes Pirineus sous els millors!!!

Anutxi
11-09-2018 16:35:55h

Hi hem anat amb els nens! Ens h hem passat genial! graaaaàcies!!!!

9 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta