pdf-ruta87
La Dou del Bastareny

Curta passejada fins al naixement del riu Bastareny al Parc Natural del Cadí-Moixeró

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

25m

Distància totalDistància total

0,4 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

0:10h

altitud_minimaAltitud mínima

945m

distanciaPunt de sortida / arribada

Pont de pedra del Bastareny

altitud_maximaAltitud màxima

961m

distanciaPoblació més propera

Bagà

Curta passejada de 400m de longitud (anada i tornada) en la que primer passarem pel salt d'aigua del Bastareny i després anirem fins al naixement del riu Bastareny. El camí fins a la Dou del Bastareny està senyalitzat i presenta un primer tram en ascens, després continua en lleuger descens i finalment torna a pujar lleugerament. No presenta cap dificultat tècnica però cal vigilar amb les pedres humides que poden relliscar una mica.

Aquesta passejada fins a la Dou del Bastareny ens permet conèixer el naixement d'un dels afluents més rellevants del riu Llobregat en la seva part alta. El Bastareny recull les aigües de la vall del Bastareny i de la vall del riu Gréixer i desemboca al Llobregat a l'altura de Guardiola de Berguedà. La Dou del Bastareny és un indret poc conegut i amb un encant especial on l'aigua és la gran protagonista. La gran paret de roques per on brolla l'aigua des de l'interior de la muntanya és espectacular.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 0:10h en total. 0:02h des del punt d'inici fins al salt d'aigua i 0:03h des del salt fins a la Dou. 0:05h per tornar.

: Baixa. Es tracta d'una excursió fàcil i apta per a tothom.

: Tot l'any. L'època en la que la Dou és més espectacular és a la primavera i a la tardor, coincidint amb els períodes més plujosos. Algun estiu de forta sequera, la Dou ha arribat a assecar-se casi completament.

: Res en especial.

:

Moixeró - La Tosa. Parc Natural Cadí-Moixeró. E-25. 1:25.000. Editorial Alpina.

: L'itinerari és adequat per fer amb nens. El camí és curt i presenta el gran atractiu de l'aigua: el salt d'aigua i la pròpia font del Bastareny, en la que l'aigua brolla amb força d'entre les roques.

Com arribar-hi en cotxe

Arribem a Bagà per la carretera C-16. A Bagà agafem la carretera que surt en direcció NO cap a Gisclareny. Tenim en tot moment el riu Bastareny a la nostra esquerra. Després d'aproximadament 2 km, uns 50m abans del pont de Sant Joan de l'Avellanet (on la carretera creua el Bastareny en un gran revolt de 180º) agafem una pista de terra en bon estat que surt a mà dreta enfilant-se uns metres. Aquesta pista ens porta, després de 2 km, fins a la casa de colònies de La Salle Natura, també coneguda com a Cal Cerdanyola. Deixem enrere aquesta casa i arribem a una bifurcació. A la dreta tenim el camí cap al Bullidor de la Llet i, a l'esquerra, el camí cap a la Dou del Bastareny. Agafem, doncs, la pista de l'esquerra. El camí s'enfila tot fent alguns revolts, l'hem de seguir durant uns altres 2 km fins que arribem a un pont de pedra. Just abans del pont hi ha espai per estacionar els vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_171
  Ctra. B-400 Km 13,5, 08697 Saldes
  El Càmping Repòs del Pedraforca, als peus del mateix Pedraforca i presidit per la seva ja mítica silueta, és la base ideal per a practicar senderisme i aprofitar aquest seu entorn natural privilegiat. Ells mateixos disposen d'una guia amb 40 itineraris i us podran aconsellar molt bé. Una gran descoberta per a gaudir tota la família!
 • partner_image_260
  Carretera de Berga s/n., 25716 Gósol
  L'hostal i restaurant Cal Franciscó està situat a l'entrada de Gósol i és el punt de trobada ideal per fer tot tipus de rutes al massís del Pedraforca o a la serra del Verd. L'allotjament disposa de 24 habitacions acollidores i el seu bar i restaurant de cuina casolana està obert a tothom.

Què més podem visitar?

 • Àrea de lleure de Sant Joan de l´Avellanet
  Àrea de lleure de Sant Joan de l'Avellanet

  L'àrea de lleure de Sant Joan de l'Avellanet està situada a la carretera que va de Bagà a Gisclareny pel coll de Bena, a 2 km de Bagà. L'àrea té dos espais habilitats a la riba del riu Bastareny on es pot descansar, fer un pícnic o jugar. També disposa d'infraestructura per a realitzar-hi barbacoes.

  Coordenades GPS: 42.262673º 1.837126º

 • Jardins Artigas
  Jardins Artigas

  Els Jardins Artigas, a la Pobla de Lillet, van ser projectats per Antoni Gaudí l'any 1905. Foren concebuts com a regal per a la família Artigas que allotjà l'arquitecte a casa seva. L'obra fon fonts, bancs, baranes i ponts amb la frondosa vegetació de l'entorn. Un bon racó per a passejar!

  Coordenades GPS: 42.253312º 1.976088º

 • La Salle Natura - Cal Cerdanyola
  La Salle Natura - Cal Cerdanyola

  Aquest espai de la institució La Salle ofereix activitats relacionades amb el medi natural a famílies i grups: itineraris a peu, en bicicleta o a cavall, tallers de geologia, estudi de la flora i la fauna, allotjament,... S'hi arriba fent 2 km per una pista de terra que s'agafa des de la carretera de Bagà a coll de Bena (Gisclareny), a 2 km de Bagà. (Més informació: 932 902 478 / 938 244 798)

  Coordenades GPS: 42.268024º 1.815046º

 • Centre històric de Bagà i mercat medieval
  Centre històric de Bagà i mercat medieval

  Bagà és una poble de 2.300 habitants ubicat a la zona de l'Alt Berguedà, al vessant S de la serra del Cadí. Bagà és un poble preciós. En destaquem especialment el seu casc antic, amb l'encantadora plaça porxada Galceran de Pinós, i la seva intensa activitat cultural. No us perdeu el mercat medieval que s'hi celebra cada mes de juliol (més informació al web: www.baga.cat).

  Coordenades GPS: 42.2526200º 1.8617110º

 • Museu del Ciment ASLAND
  Museu del Ciment ASLAND

  A Castellar de n'Hug (al Berguedà) hi trobem la fàbrica de ciment Asland, tancada l'any 1975; avui un museu. El Museu del Ciment posa de relleu l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més importants de la industrialització catalana, ubicat en un edifici modernista impressionant i al bell mig d'un entorn natural. Podreu visitar les ruïnes de la fàbrica i fer un recorregut pel seu centre d'interpretació.

  Coordenades GPS: 42.260407724º 1.9781841280º

 • Monestir de Sant Llorenç
  Monestir de Sant Llorenç

  El monestir de Sant Llorenç, situat a Guardiola de Berguedà, és una de les construccions romàniques més rellevants del Berguedà. L'estructura de l'església és complexa i té la particularitat de comptar amb una tribuna a la nau central. L'església, que fou consagrada l'any 983, ha sofert moltes modificacions al llarg del temps i va quedar greument afectada per un terratrèmol l'any 1428. El monestir ha estat restaurat i es pot visitar. (Informació sobre els dies i horaris d'obertura: tel. 938 226 005).

  Coordenades GPS: 42.2348002º 1.8752452º

 • Mina de petroli de Riutort
  Mina de petroli de Riutort

  La mina de petroli de Riutort està situada al km 4 de la carretera B-402 que va de Guardiola de Berguedà a La Pobla de Lillet. Va estar en explotació des de l'any 1906 fins a l'any 1916. La mina té una longitud total de 340m de galeries i, si la visitem, encara podem observar com hi regalima el petroli per la roca. (Informació sobre els dies i horaris d'obertura: tel. 938 226 005).

  Coordenades GPS: 42.2385600º 1.9189991º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari al costat del pont de pedra sobre el riu Bastareny (0:00h - 947m). Agafem el camí que s'enfila en direcció O pel vessant sud de la vall. Hi ha un indicador que ens assenyala el camí que hem de seguir ("Adou del Bastareny"). La Dou del Bastareny 1

Pont de pedra sobre el riu Bastareny.

La Dou del Bastareny 1

Primer tram del cami (en direcció O).

Ens enfilem per aquest camí i després d'avançar uns 40m ens desviem a la dreta per admirar el salt d'aigua del Bastareny (0:02h - 948m). Quan el cabal d'aigua que baixa és abundant, el salt d'aigua és espectacular. De fet, antigament hi havia una serradora que aprofitava la força de l'aigua per serrar fusta. La Dou del Bastareny 1

Salt d'aigua del Bastareny. El salt és espectacular.

La Dou del Bastareny 1

Salt d'aigua del Bastareny vist des del costat del riu.

Reprenem el camí cap a la Dou. Seguim en tot moment els senyals que anem trobant. El camí segueix guanyant alçada, ara en direcció E, tot rodejant la muntanya. La Dou del Bastareny 1

Reprenem el camí cap a la Dou. El camí està senyalitzat.

Després d'uns 45m el sender gira de nou cap a l'O. Fem ara un tram de camí en lleuger descens i arribem de nou a la riba del Bastareny. La Dou del Bastareny 1

Tram final. Avancem en paral·lel al Bastareny.

Continuem en direcció S per la vora del riu, que ens queda a la nostra dreta, i arribem a la Dou del Bastareny (0:05h - 958m). L'aigua brolla per entre les roques de la muntanya en aquest preciós indret, un espai poc conegut i que té un encant especial. Estem davant del naixement del riu Bastareny, que desemboca al Llobregat uns quants kilòmetres aigües avall, a l'altura de Guardiola de Berguedà, després de recórrer la vall del Bastareny i travessar el poble de Bagà. La Dou del Bastareny 1

La Dou del Bastareny.

La Dou del Bastareny 1

L'aigua brolla per entre les roques de la muntanya.

El camí de tornada fins al punt d'inici (0:10h - 947m) el realitzem pel mateix itinerari. La Dou del Bastareny 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Cristina
07-01-2022 15:19:21h

Molt accesible i s'arriba molt bé amb cotxe turisme. Ruta que val la pena. Molt ben indicada.

9 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta