pdf-ruta417
Via del Nicolau a l'Alt Berguedà

Excursió de caire familiar que segueix l'antic recorregut ferroviari del Nicolau

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

265m

Distància totalDistància total

12 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

3:30h

altitud_minimaAltitud mínima

739m

distanciaPunt de sortida / arribada

Sant Joan de l'Avellanet

altitud_maximaAltitud màxima

947m

distanciaPoblació més propera

Bagà

Excursió de 12 km de longitud (anada i tornada) que segueix l'anomenada Via del Nicolau. El punt d'inici de la ruta és l'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet, des d'on seguim -sempre en suau baixada- l'antic traçat ferroviari del Nicolau, que passa per Bagà i acaba a Guardiola de Berguedà. El camí ha estat senyalitzat, netejat i adaptat per a usos turístics i no presenta cap dificultat. El desnivell és escàs i al llarg del recorregut anem alternant trams de sender, pista de terra i pista asfaltada. En arribar a Guardiola de Berguedà pugem per un caminet fins al monestir de Sant Llorenç, que ha estat restaurat i es pot visitar. La tornada es realitza pel mateix itinerari, ara en lleugera pujada. Si disposeu de dos vehicles, podeu realitzar el recorregut només d'anada (de Sant Joan de l'Avellanet a Guardiola), aleshores serà una passejada de 6 km de longitud.

La Via del Nicolau fou construïda a principis del segle XX (1914-1916) per tal de transportar fusta des de Gisclareny fins a Guardiola de Berguedà. El seu promotor fou Tomàs Nicolau i Prieto, propietari de la serradora de Berga, que en va tenir la concessió fins a mitjans dels anys 30. Posteriorment va caure en desús i la infraestructura es va anar deteriorant. L'any 2009 el camí fou restaurat amb finalitats turístiques. Gràcies a aquesta restauració, avui en dia senderistes i ciclistes poden gaudir d'aquest camí que recorre la vall del riu Bastareny i que uneix Sant Joan de l'Avellanet i el monestir de Sant Llorenç prop Bagà a Guardiola de Berguedà. El gran atractiu de la ruta són els diversos túnels i ponts que hi ha, entre els que destaca la passarel·la del Nicolau, un pont penjant de més de 35m de longitud que segur que deixarà bocabadats als més petits de la família.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 3:30h en total: 1:40h des de Sant Joan de l'Avellanet fins al monestir de Sant Llorenç prop Bagà i 1:50h de tornada pel mateix camí, ara en lleugera pujada.

: Mitjana. Es tracta d'una excursió sense cap dificultat tècnica i apta per a tothom. Classifiquem aquesta ruta en el grau de dificultat "Mitjana" pels seus 12 km de longitud. Si es fes el recorregut només d'anada, classificaríem aquesta ruta en el grau de dificultat "Baixa".

: Tot l'any.

: Res en especial.

:

· Moixeró - La Tosa. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

: L'itinerari és ideal per fer amb nens: el camí és fàcil i presenta atractius molt variats. El recorregut es pot iniciar tant a Sant Joan de l'Avellanet com a Guardiola de Berguedà. Recomanem, però, començar la ruta a Sant Joan de l'Avellanet perquè així seguim la Via del Nicolau en el mateix sentit que seguien les vagonetes carregades de fusta. Si teniu dos vehicles disponibles, us recomanem fer la ruta només d'anada, ja que la tornada es fa pel mateix camí. Si voleu escurçar la ruta, us recomanem prioritzar el tram entre Sant Joan de l'Avellanet i Bagà (3,5 km d'anada) ja que és on es concentren els principals atractius de la Via.

Com arribar-hi en cotxe

Arribem a Bagà per la carretera C-16. A Bagà agafem la carretera que surt en direcció NO cap a Gisclareny. Tenim en tot moment el riu Bastareny a la nostra esquerra. Després d'aproximadament 2 km arribem al pont de Sant Joan de l'Avellanet i la carretera creua el Bastareny en un gran revolt de 180º. Seguim avançant, la carretera s'enfila per la muntanya i després de 800m arribem a un trencall. A la dreta la carretera continua cap al poble de Gisclareny (túnel), però nosaltres hem de girar cap a l'esquerra i després de fer 350m arribem a l'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet. Hi ha espai per estacionar els vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_171
  Ctra. B-400 Km 13,5, 08697 Saldes
  El Càmping Repòs del Pedraforca, als peus del mateix Pedraforca i presidit per la seva ja mítica silueta, és la base ideal per a practicar senderisme i aprofitar aquest seu entorn natural privilegiat. Ells mateixos disposen d'una guia amb 40 itineraris i us podran aconsellar molt bé. Una gran descoberta per a gaudir tota la família!
 • partner_image_260
  Carretera de Berga s/n., 25716 Gósol
  L'hostal i restaurant Cal Franciscó està situat a l'entrada de Gósol i és el punt de trobada ideal per fer tot tipus de rutes al massís del Pedraforca o a la serra del Verd. L'allotjament disposa de 24 habitacions acollidores i el seu bar i restaurant de cuina casolana està obert a tothom.

Què més podem visitar?

 • Àrea de lleure de Sant Joan de l´Avellanet
  Àrea de lleure de Sant Joan de l'Avellanet

  L'àrea de lleure de Sant Joan de l'Avellanet està situada a la carretera que va de Bagà a Gisclareny pel coll de Bena, a 2 km de Bagà. L'àrea té dos espais habilitats a la riba del riu Bastareny on es pot descansar, fer un pícnic o jugar. També disposa d'infraestructura per a realitzar-hi barbacoes.

  Coordenades GPS: 42.262673º 1.837126º

 • Jardins Artigas
  Jardins Artigas

  Els Jardins Artigas, a la Pobla de Lillet, van ser projectats per Antoni Gaudí l'any 1905. Foren concebuts com a regal per a la família Artigas que allotjà l'arquitecte a casa seva. L'obra fon fonts, bancs, baranes i ponts amb la frondosa vegetació de l'entorn. Un bon racó per a passejar!

  Coordenades GPS: 42.253312º 1.976088º

 • La Salle Natura - Cal Cerdanyola
  La Salle Natura - Cal Cerdanyola

  Aquest espai de la institució La Salle ofereix activitats relacionades amb el medi natural a famílies i grups: itineraris a peu, en bicicleta o a cavall, tallers de geologia, estudi de la flora i la fauna, allotjament,... S'hi arriba fent 2 km per una pista de terra que s'agafa des de la carretera de Bagà a coll de Bena (Gisclareny), a 2 km de Bagà. (Més informació: 932 902 478 / 938 244 798)

  Coordenades GPS: 42.268024º 1.815046º

 • Centre històric de Bagà i mercat medieval
  Centre històric de Bagà i mercat medieval

  Bagà és una poble de 2.300 habitants ubicat a la zona de l'Alt Berguedà, al vessant S de la serra del Cadí. Bagà és un poble preciós. En destaquem especialment el seu casc antic, amb l'encantadora plaça porxada Galceran de Pinós, i la seva intensa activitat cultural. No us perdeu el mercat medieval que s'hi celebra cada mes de juliol (més informació al web: www.baga.cat).

  Coordenades GPS: 42.2526200º 1.8617110º

 • Museu del Ciment ASLAND
  Museu del Ciment ASLAND

  A Castellar de n'Hug (al Berguedà) hi trobem la fàbrica de ciment Asland, tancada l'any 1975; avui un museu. El Museu del Ciment posa de relleu l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més importants de la industrialització catalana, ubicat en un edifici modernista impressionant i al bell mig d'un entorn natural. Podreu visitar les ruïnes de la fàbrica i fer un recorregut pel seu centre d'interpretació.

  Coordenades GPS: 42.260407724º 1.9781841280º

 • Àrea de lleure de Riugréixer
  Àrea de lleure de Riugréixer

  L'àrea de lleure de Riugréixer està ubicada a 2km de Bagà, pujant per la carretera BV-4024 en direcció al coll de Pal. Aquesta zona de descans a la riba del riu Gréixer disposa de taules de pedra i barbacoes. També hi trobem una petita font. A l'estiu és un lloc força concorregut.

  Coordenades GPS: 42.2691874º 1.8501238º

 • Monestir de Sant Llorenç
  Monestir de Sant Llorenç

  El monestir de Sant Llorenç, situat a Guardiola de Berguedà, és una de les construccions romàniques més rellevants del Berguedà. L'estructura de l'església és complexa i té la particularitat de comptar amb una tribuna a la nau central. L'església, que fou consagrada l'any 983, ha sofert moltes modificacions al llarg del temps i va quedar greument afectada per un terratrèmol l'any 1428. El monestir ha estat restaurat i es pot visitar. (Informació sobre els dies i horaris d'obertura: tel. 938 226 005).

  Coordenades GPS: 42.2348002º 1.8752452º

 • Mina de petroli de Riutort
  Mina de petroli de Riutort

  La mina de petroli de Riutort està situada al km 4 de la carretera B-402 que va de Guardiola de Berguedà a La Pobla de Lillet. Va estar en explotació des de l'any 1906 fins a l'any 1916. La mina té una longitud total de 340m de galeries i, si la visitem, encara podem observar com hi regalima el petroli per la roca. (Informació sobre els dies i horaris d'obertura: tel. 938 226 005).

  Coordenades GPS: 42.2385600º 1.9189991º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'excursió a l'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet (0:00h - 936m). Al costat de l'edifici de pedra hi ha un panell informatiu de la Via del Nicolau que ens mostra diverses imatges dels treballs de recuperació de la via que es dugueren a terme l'any 2009. Via del Nicolau a l

Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet i panell informatiu.

Des de l'Ecomuseu pugem per un sender en direcció S -60m- fins al petit llom on hi ha l'ermita de Sant Joan de l'Avellanet (0:05h - 947m). Ens trobem al davant d'una petita església romànica del segle XII que presenta la singularitat de tenir la porta al seu costat lateral N, en comptes de tenir-la a la seva façana O, que és el més habitual en les esglésies romàniques. Via del Nicolau a l

Exterior de l'ermita de Sant Joan de l'Avellanet.

Via del Nicolau a l

Interior de l'ermita de Sant Joan de l'Avellanet.

Després de visitar l'ermita, tornem a baixar fins a la pista asfaltada de l'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet i fem uns 200m per aquesta pista en direcció NO en lleuger descens. Via del Nicolau a l

Vista de la vall del Bastareny amb el Comabona (2.547m) i el coll de Tancalaporta al fons.

Via del Nicolau a l

Avancem per una pista asfaltada.

Arribem al punt d'inici de la Via del Nicolau (0:10h - 930m); un senyal vertical ens ho indica. A partir d'aquest punt seguirem en tot moment l'anomenada Via del Nicolau. Via del Nicolau a l

Inici de la Via del Nicolau.

Avancem per un còmode camí de terra en lleuger descens i en direcció E. Primer creuem una zona boscosa, on predomina el pi roig. Via del Nicolau a l

Primers metres de la Via del Nicolau.

Aviat se'ns obre la perspectiva sobre la vall del Bastareny a la nostra esquerra. És fàcil distingir les diferències en la vegetació entre l'obaga -on ens trobem nosaltres- i la solana, a l'altre costat de la vall. Via del Nicolau a l

Vistes de la vall del Bastareny.

La Via del Nicolau segueix sempre la direcció de la vall, direcció SE. Creuem una zona fortament erosionada -badland- on podem observar com la muntanya s'està "desfent": les pedres i les argiles van desprenent-se a poc a poc i cauen cap al fons de la vall. Via del Nicolau a l

Badland.

Seguim avançant i arribem a l'espectacular passarel·la del Nicolau (0:25h - 867m). Aquest és probablement el punt més espectacular de la Via. Val la pena que ens aturem un moment al mig del pont penjant i observem les bones vistes que ens ofereix. Via del Nicolau a l

Passarel·la del Nicolau.

Via del Nicolau a l

Passarel·la del Nicolau, un pont penjant de 35m.

Deixem enrere la passarel·la i arribem a una vagoneta (0:28h - 857m) carregada de fusta. L'antiga Via del Nicolau s'utilitzava per transportar fusta des dels boscos de Gisclareny fins a Guardiola de Berguedà. A l'anada les vagonetes baixaven carregades i gràcies al seu propi pes i de tornada eren arrossegades per animals. Via del Nicolau a l

Vagoneta carregada de fusta.

Immediatament arribem al mirador de la vall del Bastareny (0:30h - 858m). Un panell orientatiu ens ajuda a ubicar les diverses muntanyes, pobles i elements de l'entorn. Via del Nicolau a l

Panell orientatiu.

Via del Nicolau a l

Vistes de la vall del Bastareny.

Continuem l'excursió i arribem al primer túnel (0:33h - 840m) dels tres que creuarem al llarg de la Via. El túnel està net i perfectament condicionat; no està il·luminat però això no suposa cap dificultat: quan entrem els ulls se'ns acostumen a la foscor i, en tot moment, veiem la llum que entra per l'altre extrem. Via del Nicolau a l

Entrada del primer túnel.

Via del Nicolau a l

Sortida del primer túnel.

Poc a poc ens anem acostant al poble de Bagà, que podem veure des de diversos punts del camí. Via del Nicolau a l

Vistes de Bagà.

Després de fer un parell de giragonses, arribem al segon túnel (0:45h - 810m) de la Via del Nicolau. Via del Nicolau a l

Segon túnel de la Via del Nicolau.

Via del Nicolau a l

Sortida del segon túnel de la Via del Nicolau, amb el poble de Bagà al fons.

Estem ara a tocar de Bagà. Anem a parar a una pista asfaltada (0:55h - 789m), és l'anomenat Camí de la Vinya Vella, que nosaltres seguirem en direcció S, cap a la nostra dreta. Per aquells que ho vulguin, en aquest punt és possible deixar momentàniament la Via del Nicolau i visitar el preciós nucli històric de Bagà, que tenim a molt poca distància. Via del Nicolau a l

Arribem a una pista asfaltada.

Via del Nicolau a l

Seguim la pista asfaltada en direcció S.

Seguim avançant i ben aviat arribem al tercer túnel (1:00h - 790m) de la Via del Nicolau. Via del Nicolau a l

Tercer túnel de la Via del Nicolau.

Deixem el túnel enrere i seguim per la pista asfaltada fins que ens trobem un camí de terra que surt cap a l'esquerra (1:10h - 786m). Un senyal vertical de la Via del Nicolau ens indica que hem de continuar per aquest camí. Via del Nicolau a l

Trencall: nosaltres seguim el camí de terra de l'esquerra.

El camí es agradable i en lleugera baixada ens anem apropant a Guardiola de Berguedà. Via del Nicolau a l

Tram de la Via del Nicolau entre Bagà i Guardiola de Berguedà, el camí és fàcil i agradable.

Via del Nicolau a l

Flors.

Via del Nicolau a l

Flors.

Després de caminar uns 20 minuts (1:30h), el camí s'eixampla i passa a estar asfaltat. Després de fer uns 300m per camí asfaltat i just abans d'arribar a la carretera, ens trobem un sender estret que surt cap a la dreta. És el sender del monestir (1:35h - 739m), que nosaltres agafem. Via del Nicolau a l

Sender del monestir.

Ens enfilem uns metres per aquest camí i arribem al monestir de Sant Llorenç prop Bagà (1:40h - 776m). Aquest monestir és una de les construccions romàniques més rellevants del Berguedà. L'estructura de l'església és complexa i té la particularitat de comptar amb una tribuna a la nau central. L'església, que fou consagrada l'any 983, ha sofert moltes modificacions al llarg del temps i va quedar greument afectada per un terratrèmol l'any 1428. El monestir ha estat restaurat i es pot visitar. (Informació sobre els dies i horaris d'obertura: tel. 938 226 005). Via del Nicolau a l

Monestir de Sant Llorenç prop Bagà.

Via del Nicolau a l

Monestir de Sant Llorenç prop Bagà.

El recorregut de tornada es realitza pel mateix itinerari. Hem de tornar, doncs, pel mateix camí pel qual abans hem baixat per arribar novament a l'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet (3:30h - 936m). Via del Nicolau a l

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Cristina
06-01-2022 19:18:41h

Nosaltres hem començat la ruta a Bagà i l'hem estat a punt d'acabar, com que no hem vist indicacions i no coneixien la ruta l'hem acabat abans. Ruta molt senzilla, nivell molt baix. Crec que la pot fer qualsevol persona amb condicions físiques baixes ideal per nens. És bonica.

Oriol Navascuez
24-11-2020 11:06:11h

Ruta tancada temporalment per esllavissades als túnels. 24-11-2020

Ramon
12-09-2017 11:06:57h

Hola, som un grup de famílies que ens agradaria fer aquesta ruta en bicicleta, alguns només tenim bicis de passeig. És factible?.br/Moltes gràcies.

Andrea
21-07-2017 13:41:56h

Hola! Me gustaría hacer este camino en bicicleta con mi pareja y me gustaría saber donde alquilan. Gracias! andreagarpon@gmail.com

Belen
21-05-2017 02:59:13h

Només comentar que la persona que va fer la via fèrria va ser Tomàs Nicolau Sabater, natural de Tortosa i propietari d'aquestes terres i d'una serreria.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Carles
10-12-2016 18:52:46h

Itinerari ideal per fer amb petits/es, almenys fins al primer túnel des de Sant Joan de l'Avellanet. Dues recomanacions si hi aneu a l'hivern: abrigueu-vos perquè no hi toca gaire el sol, i calceu-vos bé perquè amb el gebre de la nit hi ha trams que es converteixen en petits fangars

RUTES PIRINEUS
26-06-2015 18:14:49h

Hola Sego, gràcies per contactar-nos.
Ja pots baixar-te sense problemes el track de la ruta.
Salutacions

sego139
26-06-2015 13:25:20h

Bones.
La descàrrega del GPX retorna un fitxer buit, el podeu tornar a pujar? No tingueu això en compte com a comentari, no sé com contactar per privat.
Gràcies!

ANNA
28-04-2014 12:02:37h

Fantàstica per fer amb família. Un camí molt entretingut!

46 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta