pdf-ruta24
Pels voltants de Vilada al Berguedà

Excursió que ens descobreix el bonic entorn prepirinenc de Vilada, al vessant SO de la serra del Catllaràs i enfront de la serra de Picancel

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

670m

Distància totalDistància total

14,8 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:00h

altitud_minimaAltitud mínima

629m

distanciaPunt de sortida / arribada

Parc dels Gronxadors

altitud_maximaAltitud màxima

1.038m

distanciaPoblació més propera

Vilada

Ruta circular de 14,8 km de longitud pels voltants de Vilada, al vessant SO de la serra del Catllaràs. És un itinerari fàcil de seguir, senyalitzat en la seva totalitat com a PR-C 147 (marques de pintura blanques i grogues). La ruta comença al poble de Vilada i puja pel camí de l'Aigua fins al castell de Roset. Des d'aquí baixa per sota dels cingles de la Gotzera i enllaça amb el GR 241, el sender circular de Borredà i antiga variant del GR 4. L'itinerari abandona el GR més endavant, davalla i creua la carretera C-26, i continua fins a l'antic molí fariner del Cavaller, ja a la riba de l'embassament de la Baells. Finalment, retorna a Vilada passant pels camps de Vilarrassa. És un itinerari d'una distància considerable i un desnivell moderat, on cal anar en compte si es va amb canalla en el tram del camí de l'Aigua abans del túnel, on el sender és estret i passa a una alçada considerable.

Aquest itinerari circular ens permet conèixer els voltants del poble de Vilada, situat al vessant S de la serra del Catllaràs, sobre el pantà de la Baells, a la comarca del Berguedà. En la seva major part, el recorregut transcorre per l'interior de boscos, principalment pinedes de pi roig i alzinars, amb boniques vistes de la serra de Picancel i el pantà de la Baells.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:00h en total: 1:05h des de Vilada fins al castell de Roset i 2:55h per tornar a Vilada pel molí del Cavaller.

: Tot l'any, tot i que a l'estiu s'han d'evitar les hores de màxima insolació i portar suficient aigua.

:

· Catllaràs - Picancel. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Tota la ruta està senyalitzada amb les marques blanques i grogues del PR-C 147. En alguns trams el camí de l'Aigua és estret i passa a una alçada considerable: cal anar en compte, sobretot si anem amb nens. Si es vol, es pot escurçar la ruta retornant a Vilada des de l'enllaç del GR 241 (agafant la direcció contrària i enllaçant amb el camí d'anada al pla de les Collades).

Com arribar-hi en cotxe

Des de la carretera C-16, entre Berga i Cercs, agafem la carretera C-26 en direcció a Vilada - Borredà - Ripoll. Travessem el pont sobre el pantà de la Baells i arribem a Vilada al cap d'uns 6 km. El parc dels Gronxadors, punt d'inici de l'excursió, queda a l'entrada del poble, just a la dreta d'un revolt molt marcat. Podem aparcar ben a prop.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_171
  Ctra. B-400 Km 13,5, 08697 Saldes
  El Càmping Repòs del Pedraforca, als peus del mateix Pedraforca i presidit per la seva ja mítica silueta, és la base ideal per a practicar senderisme i aprofitar aquest seu entorn natural privilegiat. Ells mateixos disposen d'una guia amb 40 itineraris i us podran aconsellar molt bé. Una gran descoberta per a gaudir tota la família!
 • partner_image_260
  Carretera de Berga s/n., 25716 Gósol
  L'hostal i restaurant Cal Franciscó està situat a l'entrada de Gósol i és el punt de trobada ideal per fer tot tipus de rutes al massís del Pedraforca o a la serra del Verd. L'allotjament disposa de 24 habitacions acollidores i el seu bar i restaurant de cuina casolana està obert a tothom.

Què més podem visitar?

 • Les petjades de dinosaure de Fumanya
  Les petjades de dinosaure de Fumanya

  El conjunt paleontològic del coll de Fumanya es troba a més de 1.400m d'altitud i a 7 km de Sant Corneli, dins del terme municipal de Fígols. L'impressionant jaciment allotja milers de petjades, ossos i ous de dinosaure que van viure en aquesta zona fa uns 65 milions d'anys. L'explotació de les mines a cel obert ha deixat al descobert aquest impressionant jaciment. Més informació: www.dinosauresfumanya.com

  Coordenades GPS: 42.179645º 1.796164º

 • Santuari de Queralt
  Santuari de Queralt

  El santuari de Queralt -conegut popularment com el "balcó de Catalunya"- és un conjunt arquitectònic dedicat a la Mare de Déu de Queralt que es troba situat a uns 1.200m d'altura al capdamunt de la serra de Queralt, just per sobre de la ciutat de Berga. La seva espectacular ubicació ens permet gaudir de grans vistes de tota la Catalunya central.

  Coordenades GPS: 42.107679º 1.827422º

 • Jardins Artigas
  Jardins Artigas

  Els Jardins Artigas, a la Pobla de Lillet, van ser projectats per Antoni Gaudí l'any 1905. Foren concebuts com a regal per a la família Artigas que allotjà l'arquitecte a casa seva. L'obra fon fonts, bancs, baranes i ponts amb la frondosa vegetació de l'entorn. Un bon racó per a passejar!

  Coordenades GPS: 42.253312º 1.976088º

 • El Museu de les Mines de Cercs
  El Museu de les Mines de Cercs

  El Museu de les Mines de Cercs està dedicat a l'explotació del carbó a Sant Corneli i a l'Alt Berguedà. El museu és un centre d'interpretació que dóna a conèixer la història de l'explotació d'aquest combustible fòssil i la seva relació amb l'entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà del Berguedà. La visita també inclou un emocionant recorregut amb el tren miner que ens porta fins a l'interior de l'antiga mina de Sant Romà. Més informació: www.mmcercs.cat.

  Coordenades GPS: 42.183443º 1.852804º

 • La Patum de Berga
  La Patum de Berga

  La Patum de Berga, declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, és una festa tradicional i popular que se celebra a Berga durant la festivitat de Corpus. La Patum consta de diversos actes i representacions on els elements religiosos -l'origen de la festa és pagà, però fou assimilada i readaptada per l'església durant l'edat mitjana-, la pirotècnia i el foc són protagonistes.

  Coordenades GPS: 42.104257º 1.846014º

 • Museu del Ciment ASLAND
  Museu del Ciment ASLAND

  A Castellar de n'Hug (al Berguedà) hi trobem la fàbrica de ciment Asland, tancada l'any 1975; avui un museu. El Museu del Ciment posa de relleu l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més importants de la industrialització catalana, ubicat en un edifici modernista impressionant i al bell mig d'un entorn natural. Podreu visitar les ruïnes de la fàbrica i fer un recorregut pel seu centre d'interpretació.

  Coordenades GPS: 42.260407724º 1.9781841280º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari al parc dels Gronxadors de Vilada (0:00h - 725m), on hi ha un cartell indicatiu del PR-C 147, que seguirem durant tota la ruta (marques blanques i grogues). Passem per davant d'un curiós rellotge de sol i seguim per la vora de la carretera en direcció a Borredà. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Rellotge de sol del parc dels Gronxadors.

Prenem el primer carrer a l'esquerra, on trobem les indicacions del camí ral de Vilada a Borredà, i el seguim amunt. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Rètol indicatiu de l'itinerari.

Passem pel costat de la capella de Fàtima i l'Ajuntament, seguim el carrer de la Vinya, tot passant per la font de la Vinya, i arribem a l'església de Sant Joan Baptista. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Capella de Fàtima.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Vilada i la serra de Picancel.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Església de Sant Joan Baptista.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Detall de l'església de Sant Joan Baptista.

Continuem amunt per una pista, passem per davant d'una casa i del camí del cementiri. Més amunt deixem a mà dreta uns dipòsits d'aigua, arribem al collet de Sant Joan i continuem recte per la pista endinsant-nos en una pineda de pi roig. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Collet de Sant Joan.

Arribem al pla de les Collades (0:15h - 804m), on creuem el GR 241 que ve de Borredà. Deixem de banda el GR i continuem seguint les franges blanques i grogues del PR-C 147 en direcció al castell de Roset. Avancem per un corriol enmig d'una jove pineda de pi roig i remuntem el serrat del Carme fins a atènyer la creu de Roset (0:25h - 901m). Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Creu del Roset.

Girem a la dreta en direcció N i arribem a una nova collada. Deixem enrere a la dreta un camí que va a Sobrepuny i nosaltres continuem pel PR. Creuem una pista i arribem a la font del Dipòsit. Seguim pel camí de l'Aigua en direcció a ponent, primer per un corriol i després per un camí estret que voreja la roca fins al túnel de l'Aigua. Travessem el túnel i arribem a la font de l'Arç. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Turó del castell de Roset i els cingles del Tastanós.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

La serra de Picancel i la vall de Vilada.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Camí de l'Aigua.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Camí de l'Aigua.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Alzina sobre del túnel de l'Aigua.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Túnel de l'Aigua.

Davallem una metres i ens enfilem de nou pel mig del bosc fins al pla del castell de Roset. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Pla del castell de Roset.

Deixem un moment el PR i prenem el corriol que s'enfila en direcció S cap al turó rocallós on s'aixeca el castell de Roset (1:05h - 1.024m), del qual encara en resten dempeus alguns murs. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Extenses vistes des del castell de Roset.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Castell de Roset.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

La Baells des del castell de Roset.

Després de contemplar i gaudir de les vistes des d'aquest mirador natural, tornem al pla del castell i continuem seguint el PR. Davallem per la pista amb les imponents cingleres del Cap del Tastanós al nostre davant. Al cap de poc, deixem la pista i agafem un corriol a la dreta que s'endinsa de nou al bosc. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

El Cap del Tastanós des del pla del castell de Roset.

Baixem una mica i flanquegem en direcció O pel mig d'un alzinar, resseguint les lleixes de Viladomat fins a enllaçar amb el camí ral de La Nou a Vilada. Nosaltres seguim les indicacions de "Vilada / La Nou / Borredà". Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

La serra de Picancel i la vall de Vilada.

Més avall arribem a una nova cruïlla i a l'enllaç amb el GR 241 (1:35h - 888m). Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Enllaç amb el GR 241.

A partir d'aquí coincidim durant un tram amb els senyals blancs i vermells del GR 241. Caminem en direcció a ponent amb vistes al pantà de la Baells, a la nostra esquerra, i als Rasos de Peguera, que ens queden enfront. Anem pujant i baixant durant força estona i finalment arribem a una altra cruïlla on deixem el GR 241 (2:00h - 900m). Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Seguint el GR 241, el sender de Borredà.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Vista de La Baells.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Els Rasos de Peguera.

Descendim per un corriol, tot seguint el PR. Més avall travessem la carretera asfaltada que va a La Nou de Berguedà, passem per sobre d'un gran esllavissada i continuem baixant pel mig de la pineda. Travessem altra vegada la carretera i seguim per una antiga pista, força malmesa, que més avall ens condueix altre cop fins a la carretera. La creuem i continuem baixant fins que arribem a un tallafoc, per sobre de la carretera C-26 i molt a prop del pantà de La Baells. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

L'embassament de La Baells.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

La C-26 i el pantà de La Baells.

Girem a l?esquerra i continuem, primer per pista forestal i després per corriol, en direcció E, fins que enllacem de nou amb la carretera de La Nou. La seguim uns metres avall, fins a un marcat revolt, ens trobem al collet del Molí (2:35h - 680m). Deixem l'asfalt i continuem per una pista que voreja uns camps. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Camps al collet del Molí.

Més enllà travessem una cadena que barra el pas als vehicles motoritzats i continuem per la pista que planeja fins al mas la Sala (2:25h - 720m). Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Camí al mas la Sala.

Passem per darrera el mas, on hi pastura tranquil·lament un petit ramat de vaques, i continuem per un corriol que s'endinsa en una petita roureda. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

El ramat del mas la Sala.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

El mas la Sala.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Roureda del mas la Sala.

Travessem el rec de Puigmorer o del Sofre, i continuem en direcció E. Flanquegem la solana de Bertrana enllaçant corriols i pistes i, finalment, davallem a la carretera C-26, que seguim uns metres a la dreta fins que trobem un trencall a l'esquerra cap al molí del Cavaller. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Boscos i abeurador a la solana de Bertrana.

Baixem per l'ampla pista de terra fins a una cruïlla, on abandonem el PR per baixar un moment fins al molí del Cavaller (3:35h - 630m). Després de gaudir de la frescor de les aigües del pantà de La Baells, retornem a la cruïlla i reprenem el nostre camí cap a Vilada. Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Les aigües del pantà de La Baells, als peus de la serra de Picancel.

Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Àrea recreativa del molí del Cavaller.

Continuem primer per la pista i després per un corriol que baixa i travessa un rec. Enfilem per sobre d'uns camps i arribem a un collet i als camps de Vilarrassa (3:50h - 700m). Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

Els camps de Vilarrassa i el Tastanós.

Enllacem amb una pista asfaltada que seguim en direcció E i que ens porta fins a l'entrada de Vilada. Girem a la dreta i retornem al punt d'inici i final de l'itinerari, al parc dels Gronxadors de Vilada (4:00h - 725m). Pels voltants de Vilada al Berguedà 1

La serra de Picancel, cal Pere i els camps de Vilarrassa.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Albert
21-04-2018 20:49:22h

Ruta realitzada el 21 abril2018 amb temp.de 20 °. m'ha semblat una ruta molt bonica i amb tota l'aigua d'aquesta temporada baixaven els rius i rierols al màxim, i el pantà al 100%! té zones d'ombra i la zona més tècnica només és per l'estretor de la senda. La ruta molt ben senyalitzada. Al poble hi ha fleca, botigues d'embotits locals i bar-restaurant. La zona del Molí (a peu del pantà) també ofereixen menjars i cafès.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

5 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta