pdf-ruta68
La volta al Catllaràs

Descobrim el Catllaràs: una de les serres menys conegudes però alhora més interessants del Prepirineu català!

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

1.014m

Distància totalDistància total

17,1 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:45h

altitud_minimaAltitud mínima

839m

distanciaPunt de sortida / arribada

La Pobla de Lillet

altitud_maximaAltitud màxima

1.695m

distanciaPoblació més propera

La Pobla de Lillet

banner apadrina

Ruta circular de 17,1 km de longitud per l'entorn de la Pobla de Lillet, al vessant NE de la serra del Catllaràs. La ruta comença a la Pobla de Lillet, puja cap al monestir de Santa Maria i el castell de Lillet, passa pel xalet del Catllaràs, el Joc de Pilota i ateny la roca del Catllaràs. A partir d'aquí, baixa cap al camp de l'Ermità i el santuari de Falgars i retorna a la Pobla de Lillet pel camí dels Graus. Es tracta d'un itinerari fàcil de seguir -està senyalitzat com a PR-C 52 i GR 4- i d'una distància i desnivell considerables però sense dificultats tècniques.

La Pobla de Lillet està situada al Prepirineu, a la part alta de la vall del riu Llobregat, a la comarca del Berguedà, casi al seu límit amb el Ripollès. Gran part de l'itinerari transcorre per extenses pinedes de pi roig, fagedes i rouredes, i per sobre dels 1000m d'altitud. Durant el recorregut gaudim de vistes sensacionals de la serra del Moixeró, el Puigllançada i la Tosa d'Alp, i coneixem la singular vegetació i flora vascular d'aquest massís calcari. A més a més, descobrim interessants elements arquitectònics com el monestir de Santa Maria de Lillet i el xalet del Catllaràs.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:45h en total: 3:00h des de la Pobla de Lillet fins a la Roca del Catllaràs passant pel xalet del Catllaràs i 1:45h per tornar a la Pobla de Lillet passant pel santuari de Falgars.

: Tot l'any, tot i que a l'hivern pot haver-hi neu o glaç en algun punt.

:

· Catllaràs - Picancel. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Fem la ruta en sentit horari. La primera meitat de la ruta (la Pobla de Lillet - xalet del Catllaràs - collet Llobató) està senyalitzada amb les marques blanques i grogues del PR-C 52. La segona meitat de la ruta (collet Llobató - santuari de Falgars - la Pobla de Lillet) està senyalitzada amb les marques blanques i vermelles del GR 4. Des del xalet del Catllaràs, si continuem per la pista podem visitar una de les boques de la mina d'Arderiu.

Com arribar-hi en cotxe

Des de la carretera C-16, a prop de Guardiola de Berguedà, agafem la carretera BV-402 en direcció a la Pobla de Lillet i Ripoll. Seguim per aquesta carretera durant poc més de 8 km i arribem a la Pobla de Lillet. Just a l'entrada del poble trobem un aparcament a mà dreta, al costat del riu.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_171
  Ctra. B-400 Km 13,5, 08697 Saldes
  El Càmping Repòs del Pedraforca, als peus del mateix Pedraforca i presidit per la seva ja mítica silueta, és la base ideal per a practicar senderisme i aprofitar aquest seu entorn natural privilegiat. Ells mateixos disposen d'una guia amb 40 itineraris i us podran aconsellar molt bé. Una gran descoberta per a gaudir tota la família!
 • partner_image_260
  Carretera de Berga s/n., 25716 Gósol
  L'hostal i restaurant Cal Franciscó està situat a l'entrada de Gósol i és el punt de trobada ideal per fer tot tipus de rutes al massís del Pedraforca o a la serra del Verd. L'allotjament disposa de 24 habitacions acollidores i el seu bar i restaurant de cuina casolana està obert a tothom.

Què més podem visitar?

 • Jardins Artigas
  Jardins Artigas

  Els Jardins Artigas, a la Pobla de Lillet, van ser projectats per Antoni Gaudí l'any 1905. Foren concebuts com a regal per a la família Artigas que allotjà l'arquitecte a casa seva. L'obra fon fonts, bancs, baranes i ponts amb la frondosa vegetació de l'entorn. Un bon racó per a passejar!

  Coordenades GPS: 42.253312º 1.976088º

 • Museu del Pastor a Castellar de n´Hug
  Museu del Pastor a Castellar de n'Hug

  El Museu del Pastor ens ofereix informació sobre la tradicional professió del pastor, actualment en perill d'extinció. El museu és un centre de documentació sobre l'ofici del pastor i actua com a canal dinamitzador de la memòria històrica. Està situat a la part alta de la població, a la plaça del Castell (Tel.93 825 70 57).

  Coordenades GPS: 42.2834096º 2.0159728º

 • Concurs de Gossos d´Atura de Castellar de n´Hug
  Concurs de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug

  Es tracta d'un concurs que va néixer el 1962 per demostrar quin pastor tenia el millor gos d'atura. Des de llavors se celebra anualment cada últim diumenge d'agost. Es tracta d'una celebració amb un gran reclam turístic tant pel poble com per la zona en general. A l'entrada del poble, hi trobem el monument que fa homenatge al gos d'atura català, una escultura realitzada per Emili Armengou.

  Coordenades GPS: 42.2802643º 2.0151923º

 • Museu del Ciment ASLAND
  Museu del Ciment ASLAND

  A Castellar de n'Hug (al Berguedà) hi trobem la fàbrica de ciment Asland, tancada l'any 1975; avui un museu. El Museu del Ciment posa de relleu l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més importants de la industrialització catalana, ubicat en un edifici modernista impressionant i al bell mig d'un entorn natural. Podreu visitar les ruïnes de la fàbrica i fer un recorregut pel seu centre d'interpretació.

  Coordenades GPS: 42.260407724º 1.9781841280º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta al carrer Regatell de la Pobla de Lillet (0:00h - 840m). Sortim en direcció a llevant, passem pel costat del pont Vell i continuem pel carrer de la Font cap al barri de les Coromines. La volta al Catllaràs 1

El pont Vell a la Pobla de Lillet.

Arribem a la capella de Sant Antoni i seguim les indicacions del PR-C 52 a l'esquerra cap al monestir de Santa Maria. Pugem pel camí ral de la Pobla de Lillet a Sant Jaume de Frontanyà. Passem per darrera dels horts del barri obrer de les Coromines, creat a mitjans del segle XVIII per allotjar els treballadors de la incipient indústria tèxtil i una de les primeres mostres de planificació urbanística de Catalunya. La volta al Catllaràs 1

Horts de les Coromines.

Resseguim un mur de pedra seca i més amunt trobem la font del Pla. Continuem seguin les marques blanques i grogues del PR-C 52 i deixem enrere el poble. La volta al Catllaràs 1

El paisatge agro-forestal de la vall de la Pobla de Lillet.

Més amunt enllacem amb una pista que ens condueix fins al monestir de Santa Maria de Lillet (0:25h - 922m). Deixem la pista i girem a la dreta per enfilar-nos cap a l'església de Sant Miquel, també anomenada "la Rotonda de Sant Miquel" per la seva singular forma. La volta al Catllaràs 1

Monestir de Santa Maria de Lillet.

La volta al Catllaràs 1

Detall de la Rotonda de Sant Miquel.

Continuem pel corriol carena amunt endinsant-nos en un bosc de pi roig amb boix. Arribem a un prat sota la Roca del Castell. Deixem el camí que condueix al mas del Castell de la Vila i, seguint les marques del PR, travessem un prat acostant-nos a un petit collet on hi ha una cruïlla. Estem just als peus del castell de Lillet (0:45h - 1.058m). La volta al Catllaràs 1

Castell de Lillet.

Continuem pel PR-C 52 en direcció a Falgars i pugem seguint el corriol per l'obaga de serra Pigota fins que enllacem amb una pista forestal i arribem al collet de Terra Negra, on trobem una nova cruïlla. La volta al Catllaràs 1

Treballs forestals al collet de Terra Negra.

Continuem per la pista, avançant per l'interior d'una pineda de pi roig, en direcció a "la Pobla de Lillet / Falgars / Sant Romà de la Clusa". La volta al Catllaràs 1

El PR-C 52 pujant cap al xalet del Catllaràs.

Més amunt deixem la pista, fem drecera i aviat arribem al xalet del Catllaràs (1:35h - 1.368m). La volta al Catllaràs 1

El xalet del Catllaràs.

Després d'admirar aquesta peculiar construcció atribuïda al genial arquitecte modernista Antoni Gaudí, deixem la pista i continuem per un camí ample que pasa per sota del xalet i s'endinsa en una bonica fageda. A continuació guanyem altura per un corriol amb fort pendent a través d'una la pineda i assolim el collet Fred, on retrobem de nou la pista. Deixem un moment el PR per visitar el mirador de la Roca de la Lluna (1:55h - 1.492m), situat a menys de 5 minuts del collet. La volta al Catllaràs 1

Camí al mirador de la Roca de la Lluna.

La volta al Catllaràs 1

Mirador de la Roca de la Lluna.

Les vistes de la vall de la Pobla de Lillet i les serres del Moixeró i Montgrony -amb la Tosa d'Alp (2.536m) i el Puigllançada (2.409m) enfront i el Pedraforca (2.506m) a ponent- fan d'aquest indret una talaia privilegiada. La volta al Catllaràs 1

La Tosa d'Alp i el Puigllançada des del mirador.

La volta al Catllaràs 1

El santuari de Falgars des del mirador.

La volta al Catllaràs 1

Roques de l'Arderiu.

Deixem el mirador i retornem a la pista que seguim en direcció S cap a les Roques de l'Arderiu. Just en un revolt i al costat d'una petita font, el PR deixa la pista, gira a l'esquerra i s'enfila per un bosc esclarissat. La volta al Catllaràs 1

Bosc esclarissat.

Pugem per terrers vermellosos on abunden les orquídies i atenyem un petit prat sota la Roca del Joc de Pilota. Continuem en direcció S, deixem de banda un camí a l'esquerra que ens portaria al refugi de l'Ardericó i arribem al prat del Joc de Pilota, que era utilitzat pels enginyers anglesos que vivien al xalet per jugar a pilota, d'aquí el seu nom. La volta al Catllaràs 1

Caçadors d'orquídies.

La volta al Catllaràs 1

Vistes del Pedraforca i la serra del Cadí camí al Joc de Pilota.

La volta al Catllaràs 1

El prat del Joc de Pilota.

Travessem el prat i davallem seguint el corriol per una fageda amb boix fins que enllacem de nou amb la pista al prat Gespador i la font (2:30h - 1.532m). La volta al Catllaràs 1

El prat Gespador.

Deixem enrere aquest prat i continuem uns metres per la pista. Aviat l'abandonem i continuem per un camí a l'esquerra que puja cap a la font Assedegosa, que vessa les aigües dins un enorme tronc que fa d'abeurador. La volta al Catllaràs 1

La font Assedegosa.

Continuem seguint els senyals de pintura blancs i grocs del sender de petit recorregut i ens enfilem pel mig de la pineda fins que arribem a una pista. Veiem uns extensos prats i una enorme roca calcària al bell mig, és la Roca del Catllaràs (3:00h - 1.670m). La volta al Catllaràs 1

La Roca del Catllaràs.

Seguim la pista fins a una cruïlla i continuem recte en direcció O fins al collet de la Creu del Catllaràs, punt més alt de l'excursió. La volta al Catllaràs 1

El collet de la Creu del Catllaràs.

Davallem per la pista i prenem un corriol que fa drecera pel mig de la fageda i que ens condueix al collet del Llobató (3:10h - 1.627m), on deixem el PR-C 52 i comencem a seguir les marques blanques i vermelles del GR 4. A partir d'aquest punt i fins al final de la ruta seguirem aquestes marques. La volta al Catllaràs 1

La fageda malmesa per les glaçades tardanes.

Deixem la pista i continuem per un corriol que baixa en fort pendent fins que enllaça novament amb una pista al camp de l'Ermità (3:20h - 1.467m), un pla on s'alça una bonica pineda. La volta al Catllaràs 1

El camp de l'Ermità.

Seguim la pista que surt en direcció N i continuem perdent altura progressivament fins a la cruïlla del clot de la Fou. En aquest punt veiem els senyals blancs i grocs del PR-C 129 que continuen a l'esquerra cap a Sant Julià de Cerdanyola, nosaltres continuem seguint les marques blanques i vermelles del GR 4 cap a la dreta. Seguim una pista forestal que baixa pel mig d'una pineda. Més avall l'abandonem i prenem un corriol que, a través d'una fageda ombrívola, ens condueix fins a la font de la collada de Falgars. La volta al Catllaràs 1

Fageda arribant a la collada de Falgars.

La volta al Catllaràs 1

Font de la collada de Falgars.

En aquesta cruïlla continuem recte en direcció a una zona amb taules i barbacoes, deixem un moment el GR i visitem el santuari de Falgars (4:00h - 1.277m), on arribem per carretera asfaltada. La volta al Catllaràs 1

Vista a ponent des de la collada de Falgars.

La volta al Catllaràs 1

Santuari de Falgars.

Retornem fins a l'enllaç amb el GR 4 i el seguim en direcció E cap a la Pobla de Lillet (pel camí dels Graus). Passem per un petit mirador amb una bona panoràmica sobre la vall de Lillet i comencem a baixar per la serra de Falgars, resseguint el fil de la carena entremig d'una roureda de roure martinenc amb boix. La volta al Catllaràs 1

El mirador del santuari de Falgars.

La volta al Catllaràs 1

La roureda de la serra de Falgars.

El camí dels Graus davalla per la carena, a estones força estreta, entremig de bosc i seguint l'antic camí ral de Falgars a la Pobla de Lillet. Superem el Tercer Grau sense adonar-nos-en, arribem al Segon Grau, on la carena s'estreny força, i canviem de vessant. Resseguim el crestell pel vessant SE, que ens condueix fins al Primer Grau, on hi ha un trencall a la dreta que deixem de banda. Nosaltres continuem baixant sense treva per un camí força pedregós amb algun tram que encara conserva l'antic empedrat, a les envistes de la Pobla de Lillet. La volta al Catllaràs 1

El Primer Grau.

La volta al Catllaràs 1

A les envistes de la Pobla de Lillet.

Arribem a una zona de prats, travessem un parell de vegades la pista que porta al mas el Tinar, passem pel costat de l'heliport de la Pobla de Lillet i entrem al municipi per un caminoi que ens condueix fins al punt d'inici i final de l'itinerari, al carrer Regatell de la Pobla de Lillet (4:45h - 840m). La volta al Catllaràs 1

Entrant a la Pobla de Lillet.

La volta al Catllaràs 1

El majestuós pont Vell.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Agata
23-04-2019 15:34:40h

Hola, la ruta ens va agradar força. Només tenir en compte que si es fa amb gossos als pins hi havia força processionària.

RUTES PIRNEUS
10-03-2018 00:28:47h

Hola Marta, la ruta no passa concretament pel refugi de la Clusa, no obstant, hi passa molt a prop.

Marta
04-03-2018 19:21:36h

Hola, es passa prop del refugi de la clusa? Es una zona similar al Boumort?

6 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta