pdf-ruta320
Les Fonts del Llobregat

El naixement del riu Llobregat a Castellar de n'Hug

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

102m

Distància totalDistància total

2 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

0:45h

altitud_minimaAltitud mínima

1.270m

distanciaPunt de sortida / arribada

Castellar de n'Hug

altitud_maximaAltitud màxima

1.372m

distanciaPoblació més propera

Castellar de n'Hug

Passeig curt i fàcil que des de Castellar de n'Hug ens condueix per un camí ben senyalitzat i en bon estat fins al naixement d'un dels rius més importants de Catalunya, el Llobregat. En aproximadament uns 20min i 1 km de recorregut (anada), fem de baixada el sender empedrat i ple d'escales que ens porta fins al lloc on l'aigua brolla des de dins mateix de la muntanya formant una bonica cascada. Es tracta d'una visita apta per a totes les edats i un clàssic de l'Alt Berguedà.

Amb tota la força de la natura, les fonts on neix el riu brollen directament dels cingles que voregen Castellar de n'Hug i dels cims propers com el Puigllançada i la Tossa d'Alp. L'aigua que surt de la roca calcària és el resultat de les aigües de la pluja i de la neu que durant l'hivern s'han anat acumulant muntanya amunt. El riu Llobregat travessa Catalunya de nord a sud passant per les comarques del Berguedà, el Bages i el Baix Llobregat i desemboca finalment al Mediterrani formant el delta del Llobregat.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 0:45h en total. 0:20h aproximadament per la baixada. 0:25h per la tornada al ser pujada.

: Tot l'any.

:

Montgrony. Fonts del Llobregat. Parc Natural Cadí-Moixeró. 1:25.000. Editorial Alpina.

: Les fonts tenen la seva màxima espectacularitat en períodes de molta pluja, que és quan baixa molta aigua de la cascada. Es tracta d'un lloc molt turístic i, per tant, bastant freqüentat. Així, doncs, depèn del dia en que ens hi acostem, sobretot si és cap de setmana o festiu, podem trobar-hi força gent. Una altra alternativa per visitar les Fonts del Llobregat és anar-hi des de l'Hostal Les Fonts, situat pocs kilòmetres abans d'arribar a Castellar de n'Hug. En aquest hostal neix la carretera de la Farga Vella que porta fins al Molí de les Fonts. Si triem aquesta opció, i recorrem uns aproximadament 150m des de l'aparcament del Molí de les Fonts, arribem també al naixement del riu Llobregat.

Com arribar-hi en cotxe

A Guardiola de Berguedà agafem la carretera BV-402 que surt en direcció a la Pobla de Lillet. Un cop en aquest poble, agafem a l'esquerra la carretera BV-4031 cap a Castellar de n'Hug. Després d'uns aproximadament 11 km, arribem a aquesta població i deixem el cotxe al gran aparcament que hi ha habilitat a l'inici del poble.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_171
  Ctra. B-400 Km 13,5, 08697 Saldes
  El Càmping Repòs del Pedraforca, als peus del mateix Pedraforca i presidit per la seva ja mítica silueta, és la base ideal per a practicar senderisme i aprofitar aquest seu entorn natural privilegiat. Ells mateixos disposen d'una guia amb 40 itineraris i us podran aconsellar molt bé. Una gran descoberta per a gaudir tota la família!
 • partner_image_260
  Carretera de Berga s/n., 25716 Gósol
  L'hostal i restaurant Cal Franciscó està situat a l'entrada de Gósol i és el punt de trobada ideal per fer tot tipus de rutes al massís del Pedraforca o a la serra del Verd. L'allotjament disposa de 24 habitacions acollidores i el seu bar i restaurant de cuina casolana està obert a tothom.

Què més podem visitar?

 • Museu del Pastor a Castellar de n´Hug
  Museu del Pastor a Castellar de n'Hug

  El Museu del Pastor ens ofereix informació sobre la tradicional professió del pastor, actualment en perill d'extinció. El museu és un centre de documentació sobre l'ofici del pastor i actua com a canal dinamitzador de la memòria històrica. Està situat a la part alta de la població, a la plaça del Castell (Tel.93 825 70 57).

  Coordenades GPS: 42.2834096º 2.0159728º

 • Jardins Artigas
  Jardins Artigas

  Els Jardins Artigas, a la Pobla de Lillet, van ser projectats per Antoni Gaudí l'any 1905. Foren concebuts com a regal per a la família Artigas que allotjà l'arquitecte a casa seva. L'obra fon fonts, bancs, baranes i ponts amb la frondosa vegetació de l'entorn. Un bon racó per a passejar!

  Coordenades GPS: 42.253312º 1.976088º

 • Concurs de Gossos d´Atura de Castellar de n´Hug
  Concurs de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug

  Es tracta d'un concurs que va néixer el 1962 per demostrar quin pastor tenia el millor gos d'atura. Des de llavors se celebra anualment cada últim diumenge d'agost. Es tracta d'una celebració amb un gran reclam turístic tant pel poble com per la zona en general. A l'entrada del poble, hi trobem el monument que fa homenatge al gos d'atura català, una escultura realitzada per Emili Armengou.

  Coordenades GPS: 42.2802643º 2.0151923º

 • Església de Sant Vicenç del Rus
  Església de Sant Vicenç del Rus

  La bonica església de Sant Vicenç del Rus, una església d'estil romànic amb una sola nau, es troba al costat de la carretera BV-4031 entre els quilòmetres 5 i 6. Antigament, aquesta parròquia era el centre del nucli de població de Sant Vicenç del Rus, que esdevingué, temps més tard, barriada de Castellar de n'Hug.

  Coordenades GPS: 42.273589º 1.992028º

 • Museu del Ciment ASLAND
  Museu del Ciment ASLAND

  A Castellar de n'Hug (al Berguedà) hi trobem la fàbrica de ciment Asland, tancada l'any 1975; avui un museu. El Museu del Ciment posa de relleu l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més importants de la industrialització catalana, ubicat en un edifici modernista impressionant i al bell mig d'un entorn natural. Podreu visitar les ruïnes de la fàbrica i fer un recorregut pel seu centre d'interpretació.

  Coordenades GPS: 42.260407724º 1.9781841280º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Un cop hagueu deixat el cotxe a l'aparcament que hi ha a l'entrada de Castellar de n'Hug, us recomanem donar una volta pels carrers del poble abans de visitar les Fonts del Llobregat. El poble es troba situat en un cingle a uns 1.400m d'altitud sobre el naixement del riu. Castellar de n'Hug és un important centre turístic i un poble conegut arreu sobretot pel tradicional concurs de gossos d'atura que se celebra cada any. Les Fonts del Llobregat 1

Entrada al poble de Castellar de n'Hug amb la Casa de la Vila.

Les Fonts del Llobregat 1

Carrer principal de Castellar de n'Hug.

Entre els atractius de Castellar de n'Hug cal destacar també l'atractiva gastronomia local, el Museu del Pastor, la Casa de la Vila i la bonica església de Santa Maria de n'Hug. Les Fonts del Llobregat 1

Església de Santa Maria de n'Hug del segle XII.

Les Fonts del Llobregat 1

Plaça de l'església de Santa Maria de n'Hug.

L'itinerari pròpiament dit comença a l'aparcament de Castellar de n'Hug (0:00h - 1.372m), just a l'inici del poble. Des d'aquí es van seguint les indicacions. Les Fonts del Llobregat 1

Gran aparcament a Castellar de n'Hug.

Les Fonts del Llobregat 1

Comencem el recorregut.

El trajecte, que no presenta dificultats de cap tipus, disposa de baranes, petits ponts de fusta, bancs i papereres, tot molt ben arreglat. Les Fonts del Llobregat 1

El camí està molt ben cuidat.

Les Fonts del Llobregat 1

Una barana de fusta limita el camí.

Durant l'itinerari tenim ocasió d'admirar la bellesa del bosc de ribera i, tot seguint la informació que ens donen els plafons informatius que ens acompanyen al llarg del camí, podem conèixer també una mica millor el curs del Llobregat. Començant pel delta, seguint pel curs mitjà i arribant a les fonts, els plafons mostren alguns dels aspectes que han fet del Llobregat un riu inseparable de la història de Catalunya. Les Fonts del Llobregat 1

Plafons informatius al llarg del camí que ens parlen de la vegetació i de la fauna de la zona.

Les Fonts del Llobregat 1

Durant el recorregut passem per diferents ponts de fusta.

Les Fonts del Llobregat 1

Baixant cap al naixement del riu Llobregat.

Al cap de pocs minuts, arribem a les Fonts del Llobregat (0:15h - 1.280m). Diverses cascades brollen expulsant l'aigua de dins de la roca. En aquest indret s'ha habilitat un mirador per veure la cascada central i gaudir de la força i la bellesa de l'aigua. Les Fonts del Llobregat 1

Fonts del Llobregat.

Les Fonts del Llobregat 1

L'aigua surt de la roca calcària amb força.

Les Fonts del Llobregat 1

Una de les cascades de les Fonts del Llobregat.

Continuem l'itinerari. Encara hem de veure l'últim salt d'aigua del riu Llobregat. Les Fonts del Llobregat 1

Camí ben acondicionat.

Es tracta del salt d'aigua de l'antic Molí fariner de les Fonts que actualment s'ha convertit en una petita central hidroelèctrica. Les Fonts del Llobregat 1

L'espessa vegetació ens impedeix veure el salt del Molí de les Fonts en la seva totalitat.

Continuem baixant i arribem al punt final del nostre trajecte. Aquí, a mà dreta, hi ha el Snack-bar Molí de les Fonts (0:20h - 1.270m) amb unes taules de fusta, on es pot fer un pícnic, i també un gran aparcament. Si seguíssim avall per la carretera de terra trobaríem el lloc on actualment hi ha l'Hostal Les Fonts. Al costat d'aquest hostal, hi ha la cascada de la Farga Vella i el pont d'estil gòtic que permetia passar d'un cantó a l'altre del riu Llobregat. Les Fonts del Llobregat 1

Arribem al final del recorregut.

Les Fonts del Llobregat 1

Snack-bar Molí de les Fonts al final del recorregut.

Desfem tot el camí d'anada i en una mica més de 20min tornem a estar a l'aparcament de Castellar de n'Hug (0:45h - 1.372m) on finalitzem aquesta bonica passejada. Les Fonts del Llobregat 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Guillem
19-09-2018 18:32:32h

He vist que heu afegit 2 rutes com es poden buscar les rutes que heu afegit recentment?
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Mireia Casado
08-04-2013 10:36:27h

Totalment recomanable!!
La veritat és que és impressionant veure la quantitat d'aigua que brolla dins de la muntanya i la força en què surt a l'exterior per així formar el riu Llobregat del que tant hem sentit parlar.

Lucía Martínez
07-04-2013 12:28:43h

Ruta molt còmoda per anar amb els nens! Ara és la millor època, baixava moltíssima aigua! Està preciós!

Silvia Romero
06-04-2013 11:27:07h

Excursió molt fàcil que podem fer amb tota la família. El camí senzill i ple de bancs ens permet arribar fins al naixement del riu Llobregat ... Sortint del pàrquing com si fós un ampli Delta, serpentejant per un frondós bosc, remuntant el riu ... fins arribar a les Fonts. Els panells que anem trobant ens permeten conèixer més a fons un riu totalment arrelat a la història de Catalunya.
Del tot recomanable fer aquesta excursió a la primavera, així ens assegurarem que el naixement vessa aigua.

22 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta