pdf-ruta65
El tramvia de sang

Un recorregut històric apassionant que ens descobreix l'antic traçat del primer ferrocarril miner del Berguedà

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

317m

Distància totalDistància total

19,3 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:50h

altitud_minimaAltitud mínima

712m

distanciaPunt de sortida / arribada

Escola de Sant Jordi de Cercs

altitud_maximaAltitud màxima

798m

distanciaPoblació més propera

Cercs

banner apadrina

Ruta de 19,4 km de longitud (anada i tornada) entre Sant Jordi de Cercs i Berga. L'itinerari ressegueix un tram de l'antic traçat del ferrocarril miner del Berguedà que servia per transportar el carbó de les mines de Fígols fins a Berga, conegut com a tramvia de sang per ser de tracció animal. Es tracta d'una excursió sense dificultats tècniques i fàcil de seguir donat que el recorregut coincideix amb el GR 270. En aquesta guia s'indiquen l'exigència física, la distància i el temps globals d'anada i tornada (que es fan pel mateix camí). Tots aquells que viatgin amb dos vehicles poden valorar la possibilitat de fer combinació de vehicles i fer el recorregut només en un sentit (en aquest cas recomanem començar a Sant Jordi de Cercs i acabar a Berga).

Aquest itinerari ens permet conèixer l'antic traçat del ferrocarril de tracció animal -tramvia de sang- que transportava el carbó de les mines de Fígols fins a Berga i que constitueix una valuosa mostra de la història industrial del nostre país. L'itinerari transcorre en paral·lel al riu Llobregat, entre els pobles de Cercs i Berga, a la zona de transició entre l'Alt i el Baix Berguedà. Durant la ruta gaudim d'extenses panoràmiques de l'embassament de la Baells, la vall del Llobregat i la serra de Picancel.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 5:40h en total: 2:50h des de Sant Jordi de Cercs fins a Berga i 2:50h per tornar de Berga a Sant Jordi de Cercs pel mateix camí.

: Notable. En cas de realitzar-se l'itinerari només en un sentit, l'exigència física disminueix (classificaríem la ruta com a "Mitjana"). A nivell, tècnic, l'itinerari no presenta cap dificultat.

: Tot l'any.

:

· Rasos de Peguera - Serra d'Ensija. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Si disposem de dos vehicles, podem deixar-ne un al punt final de l'itinerari, a Berga, i així estalviar-nos la tornada pel mateix camí. L'itinerari es pot realitzar indistintament en els dos sentits de la marxa, encara que el sentit descrit, de N a S, és el més freqüent.

Com arribar-hi en cotxe

Arribem a Sant Jordi de Cercs per la carretera C-16. Uns 9 km al N de Berga prenem el trencall de Sant Jordi de Cercs. Seguim pel carrer de la Confederació Hidrogràfica del Pirineu Oriental i al final arribem al camí de Sant Jordi i a les escoles, punt d'inici de la ruta, on hi ha una zona per aparcar.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_171
    Ctra. B-400 Km 13,5, 08697 Saldes
    El Càmping Repòs del Pedraforca, als peus del mateix Pedraforca i presidit per la seva ja mítica silueta, és la base ideal per a practicar senderisme i aprofitar aquest seu entorn natural privilegiat. Ells mateixos disposen d'una guia amb 40 itineraris i us podran aconsellar molt bé. Una gran descoberta per a gaudir tota la família!
  • partner_image_260
    Carretera de Berga s/n., 25716 Gósol
    L'hostal i restaurant Cal Franciscó està situat a l'entrada de Gósol i és el punt de trobada ideal per fer tot tipus de rutes al massís del Pedraforca o a la serra del Verd. L'allotjament disposa de 24 habitacions acollidores i el seu bar i restaurant de cuina casolana està obert a tothom.

Què més podem visitar?

  • Santuari de Queralt
    Santuari de Queralt

    El santuari de Queralt -conegut popularment com el "balcó de Catalunya"- és un conjunt arquitectònic dedicat a la Mare de Déu de Queralt que es troba situat a uns 1.200m d'altura al capdamunt de la serra de Queralt, just per sobre de la ciutat de Berga. La seva espectacular ubicació ens permet gaudir de grans vistes de tota la Catalunya central.

    Coordenades GPS: 42.107679º 1.827422º

  • Les petjades de dinosaure de Fumanya
    Les petjades de dinosaure de Fumanya

    El conjunt paleontològic del coll de Fumanya es troba a més de 1.400m d'altitud i a 7 km de Sant Corneli, dins del terme municipal de Fígols. L'impressionant jaciment allotja milers de petjades, ossos i ous de dinosaure que van viure en aquesta zona fa uns 65 milions d'anys. L'explotació de les mines a cel obert ha deixat al descobert aquest impressionant jaciment. Més informació: www.dinosauresfumanya.com

    Coordenades GPS: 42.179645º 1.796164º

  • Jardins Artigas
    Jardins Artigas

    Els Jardins Artigas, a la Pobla de Lillet, van ser projectats per Antoni Gaudí l'any 1905. Foren concebuts com a regal per a la família Artigas que allotjà l'arquitecte a casa seva. L'obra fon fonts, bancs, baranes i ponts amb la frondosa vegetació de l'entorn. Un bon racó per a passejar!

    Coordenades GPS: 42.253312º 1.976088º

  • La Patum de Berga
    La Patum de Berga

    La Patum de Berga, declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, és una festa tradicional i popular que se celebra a Berga durant la festivitat de Corpus. La Patum consta de diversos actes i representacions on els elements religiosos -l'origen de la festa és pagà, però fou assimilada i readaptada per l'església durant l'edat mitjana-, la pirotècnia i el foc són protagonistes.

    Coordenades GPS: 42.104257º 1.846014º

  • El Museu de les Mines de Cercs
    El Museu de les Mines de Cercs

    El Museu de les Mines de Cercs està dedicat a l'explotació del carbó a Sant Corneli i a l'Alt Berguedà. El museu és un centre d'interpretació que dóna a conèixer la història de l'explotació d'aquest combustible fòssil i la seva relació amb l'entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà del Berguedà. La visita també inclou un emocionant recorregut amb el tren miner que ens porta fins a l'interior de l'antiga mina de Sant Romà. Més informació: www.mmcercs.cat.

    Coordenades GPS: 42.183443º 1.852804º

  • El poble abandonat de Peguera
    El poble abandonat de Peguera

    Peguera és un poble abandonat situat dins del terme municipal de Fígols. Es va donar a conèixer fa uns anys perquè s'hi volia construir un complex turístic que finalment es va desestimar. El poble està situat en un altiplà, a 1.700m d'altitud, entre els Rasos de Peguera i la serra d'Ensija, en un paratge de gran bellesa als peus d'una petita i esvelta cinglera. La crisi del carbó va accelerar el procés de despoblament de la zona i Peguera va quedar definitivament abandonat.

    Coordenades GPS: 42.159417º 1.772305º

  • Museu del Ciment ASLAND
    Museu del Ciment ASLAND

    A Castellar de n'Hug (al Berguedà) hi trobem la fàbrica de ciment Asland, tancada l'any 1975; avui un museu. El Museu del Ciment posa de relleu l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més importants de la industrialització catalana, ubicat en un edifici modernista impressionant i al bell mig d'un entorn natural. Podreu visitar les ruïnes de la fàbrica i fer un recorregut pel seu centre d'interpretació.

    Coordenades GPS: 42.260407724º 1.9781841280º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta al costat de l'escola de Sant Jordi de Cercs (0:00h - 754m) on hi ha un cartell informatiu de la ruta del "Tramvia de sang". Seguim els senyals senyals blancs i vermells del GR 270 i les indicacions cap a Cercs, Berga i Espinalbet. El tramvia de sang 1

Rètol informatiu de la ruta.

Avancem per la carretera asfaltada en direcció O tot deixant enrere a l'esquerra un trencall cap a Cercs. El tramvia de sang 1

Sortint de Sant Jordi de Cercs.

Continuem per la carretera i al cap de poc deixem l'asfalt i agafem un corriol a mà esquerra seguint les indicacions del GR 270. Passem pel costat d'una tanca i ens endinsem en una bonica roureda. El tramvia de sang 1

Roure martinenc al costat del GR 270.

El tramvia de sang 1

Senyalització de l'itinerari.

Aviat ja trobem un dels innumerables ponts del tramvia de sang que, en aquest cas, ens permet travessar el torrent de Peguera. El tramvia de sang 1

Pont sobre el torrent de Peguera.

Just després trobem un altre trencall a la dreta, en direcció a Peguera, que deixem de banda. Nosaltres continuem seguint les marques blanques i vermelles del GR. El tramvia de sang 1

Jove roureda de roure martinenc.

Poc més enllà deixem de banda un altre camí en direcció a Cercs i ens enfilem pel corriol de la dreta tot resseguint una paret de pedra seca, cap a una zona de feixes i bardisses, amb algunes cabanes i horts. El tramvia de sang 1

La sequera als boscos del Berguedà.

Continuem amunt fins que enllacem amb la carretera de la Casanova de les Garrigues (0:30h - 773m). Seguim la carretera avall a l'esquerra durant 1 km i, just passant un barranc embardissat, prenem un corriol a la dreta. El tramvia de sang 1

Cercs i el vessant O de la serra del Catllaràs.

Seguim el corriol cap al tallafocs d'una línia elèctrica des d'on gaudim de bones vistes cap als cims de la serra del Moixeró, al nord, amb la vall del Llobregat i la gran xemeneia de la central tèrmica de Cercs, i el poble de Cercs als nostres peus. El tramvia de sang 1

Cercs i la vall del Llobregat.

El tramvia de sang 1

El poble de Cercs.

Continuem per sota la línia elèctrica i més endavant tornem a endinsar-nos al bosc. Caminem a l'ombra d'una pineda de pi roig i, seguidament, per una roureda amb boix, tot gaudint de les vistes cap al pantà de la Baells. El tramvia de sang 1

El pantà de la Baells.

El tramvia de sang 1

Traçat del tramvia de sang.

Més endavant pugem unes escales que ens permeten superar el túnel de Cercs (1:15h - 746m), tornem a baixar per uns esglaons i seguim el corriol que flanqueja un vessant força dret i frescal. El tramvia de sang 1

L'embassament de la Baells i la serra de Picancel.

El tramvia de sang 1

Arbres caducifolis a la roureda.

Girem altra vegada cap a migjorn i gaudim de la vista de l'embassament i la serra de Picancel. El tramvia de sang 1

El camí del tramvia de sang.

Passem per sobre de l'antiga carretera i davallem fins arribar-hi. El tramvia de sang 1

Sobre l'eix del Llobregat.

Seguim per la carretera antiga poc més de 1 km fins a l'altura de la granja del Serrat del Gall, que queda enfilada a la dreta de la via. Trobem una portella a l'esquerra (1:45h - 796m) i deixem la carretera. Seguim pel camí que davalla cap a la casa de la Tossa, que voregem per sobre, pel costat d'uns pollancres altius. El tramvia de sang 1

Petita pollancreda sobre la casa de la Tossa.

Seguim descendint i ens endinsem de nou en una bonica i frescal roureda fins que retrobem novament el traçat original de la via del tren. El tramvia de sang 1

Falgueres al sotabosc.

Passem per un parell més de talussos de la carretera, que superem per unes escales, i altre cop gaudim de boniques vistes cap a l'embassament i la serra de Picancel. El tramvia de sang 1

Superant els talussos de la carretera.

El tramvia de sang 1

Vista als cingles de Sobrepuny des del camí.

El camí es fa més agradable i gaudim del bosc tot descobrint ponts curvilinis i parets de pedra seca que encara resten de l'antic traçat del tramvia. El tramvia de sang 1

El camí del tramvia de sang arribant a Berga.

El tramvia de sang 1

Aqüaducte sobre la Baells i la serra de Picancel.

Finalment enllacem amb la carretera vella de Cercs que ens condueix cap a un grup de cases al costat del pont de Cal Parraquer, a prop hi havia l'antiga estació de Cal Curriu. El tramvia de sang 1

Vista de l'embassament de la Baells.

El tramvia de sang 1

El camí, ombrívol i planer.

El tramvia de sang 1

Pont curvilini de l'antic traçat del tramvia.

El tramvia de sang 1

Horts i barraques prop de Berga.

El tramvia de sang 1

A l'ombra de l'avellanosa.

El tramvia de sang 1

Cavalls pasturant a l'entrada de Berga.

Seguim per la carretera fins al coll de Santa Magdalena (2:45h - 767m), baixem seguint les marques del GR i entrem a Berga passant pel portal de Santa Magdalena. El tramvia de sang 1

Ermita de Sant Pere de Madrona des del coll de Santa Magdalena.

El tramvia de sang 1

Santuari de Queralt.

El tramvia de sang 1

Portal de Santa Magdalena.

Continuem baixant per carrerons estrets fins que desemboquem a la plaça de Sant Pere (2:50h - 712m), davant de l'església de Santa Eulàlia, punt final d'aquest itinerari a Berga. El tramvia de sang 1

Carrerons del casc antic de Berga.

El tramvia de sang 1

Plaça de Sant Pere de Berga.

Fem la tornada desfent el mateix itinerari fins a l'escola de Sant Jordi de Cercs (5:40h - 754m). El tramvia de sang 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


7 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta