pdf-ruta22
L'Olla de Sant Julià de Cerdanyola

Excursió que ens descobreix el bonic entorn rural i de mitja muntanya de Sant Julià de Cerdanyola a la serra del Catllaràs

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

1.021m

Distància totalDistància total

15,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:05h

altitud_minimaAltitud mínima

939m

distanciaPunt de sortida / arribada

Parada d'autobús

altitud_maximaAltitud màxima

1.658m

distanciaPoblació més propera

Sant Julià de Cerdanyola

banner apadrina

Ruta circular de 15,6 km de longitud al voltant de l'olla de Sant Julià de Cerdanyola, al sector occidental de la serra del Catllaràs. Comencem la ruta al poble de Sant Julià de Cerdanyola i pugem per una zona d'antics conreus entre parets de pedra seca fins que assolim la carena. A partir d'aquí anem pujant i baixant, passant per diversos colls, donant la volta al clot natural on es troba el petit poble de Sant Julià i avançant sempre per l'interior del bosc: pinedes de pi roig, fagedes i rouredes. Es tracta d'un itinerari fàcil de seguir, està ben senyalitzat com a PR-C 129, però d'una distància i desnivell considerables, amb alguns trams aeris i exposats sobre la carena de la serra del Mill.

Aquest itinerari circular ens permet conèixer l'entorn del poble de Sant Julià de Cerdanyola, situat al vessant NO de la serra del Catllaràs, sobre Sant Salvador de Guardiola, al Berguedà. El recorregut transcorre, principalment, per la carena, a través de zones boscoses, per sobre dels 1000m d'altitud i enfilant-se fins als 1.650m. Durant la ruta gaudim de grans vistes del massís del Moixeró, el Pedraforca, els cingles de Vallcebre, el petit nucli de Malanyeu i dels camps de conreu i murs de pedra seca que envolten Sant Julià de Cerdanyola.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 5:05h en total: 2:40h des de Sant Julià de Cerdanyola fins al pla de la Clusa i 2:25h per tornar a Sant Julià de Cerdanyola per la serra del Mill.

: Notable. El tram més aeri de la cresta divisòria de la serra del Mill, abans d'arribar al Mal Pas, no és apte per a persones que tinguin vertigen. A l'hivern aquest tram pot estar nevat i/o glaçat i és exposat.

: Tot l'any, tot i que a l'hivern pot haver-hi neu o glaç que pot incrementar la dificultat tècnica de la ruta en alguns punts.

:

· Catllaràs - Picancel. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Tota la ruta està senyalitzada amb les marques blanques i grogues del PR-C 129.

Com arribar-hi en cotxe

Des de la carretera C-16, a prop de Guardiola de Berguedà, agafem la carretera BV-4021 en direcció a Sant Julià de Cerdanyola. La carretera és estreta i amb força revolts. Just a l'entrada del poble veiem la marquesina de la parada d'autobús, punt d'inici de la ruta. Ben a prop trobem lloc per aparcar.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_171
  Ctra. B-400 Km 13,5, 08697 Saldes
  El Càmping Repòs del Pedraforca, als peus del mateix Pedraforca i presidit per la seva ja mítica silueta, és la base ideal per a practicar senderisme i aprofitar aquest seu entorn natural privilegiat. Ells mateixos disposen d'una guia amb 40 itineraris i us podran aconsellar molt bé. Una gran descoberta per a gaudir tota la família!
 • partner_image_260
  Carretera de Berga s/n., 25716 Gósol
  L'hostal i restaurant Cal Franciscó està situat a l'entrada de Gósol i és el punt de trobada ideal per fer tot tipus de rutes al massís del Pedraforca o a la serra del Verd. L'allotjament disposa de 24 habitacions acollidores i el seu bar i restaurant de cuina casolana està obert a tothom.

Què més podem visitar?

 • Les petjades de dinosaure de Fumanya
  Les petjades de dinosaure de Fumanya

  El conjunt paleontològic del coll de Fumanya es troba a més de 1.400m d'altitud i a 7 km de Sant Corneli, dins del terme municipal de Fígols. L'impressionant jaciment allotja milers de petjades, ossos i ous de dinosaure que van viure en aquesta zona fa uns 65 milions d'anys. L'explotació de les mines a cel obert ha deixat al descobert aquest impressionant jaciment. Més informació: www.dinosauresfumanya.com

  Coordenades GPS: 42.179645º 1.796164º

 • Jardins Artigas
  Jardins Artigas

  Els Jardins Artigas, a la Pobla de Lillet, van ser projectats per Antoni Gaudí l'any 1905. Foren concebuts com a regal per a la família Artigas que allotjà l'arquitecte a casa seva. L'obra fon fonts, bancs, baranes i ponts amb la frondosa vegetació de l'entorn. Un bon racó per a passejar!

  Coordenades GPS: 42.253312º 1.976088º

 • El Museu de les Mines de Cercs
  El Museu de les Mines de Cercs

  El Museu de les Mines de Cercs està dedicat a l'explotació del carbó a Sant Corneli i a l'Alt Berguedà. El museu és un centre d'interpretació que dóna a conèixer la història de l'explotació d'aquest combustible fòssil i la seva relació amb l'entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà del Berguedà. La visita també inclou un emocionant recorregut amb el tren miner que ens porta fins a l'interior de l'antiga mina de Sant Romà. Més informació: www.mmcercs.cat.

  Coordenades GPS: 42.183443º 1.852804º

 • Centre històric de Bagà i mercat medieval
  Centre històric de Bagà i mercat medieval

  Bagà és una poble de 2.300 habitants ubicat a la zona de l'Alt Berguedà, al vessant S de la serra del Cadí. Bagà és un poble preciós. En destaquem especialment el seu casc antic, amb l'encantadora plaça porxada Galceran de Pinós, i la seva intensa activitat cultural. No us perdeu el mercat medieval que s'hi celebra cada mes de juliol (més informació al web: www.baga.cat).

  Coordenades GPS: 42.2526200º 1.8617110º

 • Museu del Ciment ASLAND
  Museu del Ciment ASLAND

  A Castellar de n'Hug (al Berguedà) hi trobem la fàbrica de ciment Asland, tancada l'any 1975; avui un museu. El Museu del Ciment posa de relleu l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més importants de la industrialització catalana, ubicat en un edifici modernista impressionant i al bell mig d'un entorn natural. Podreu visitar les ruïnes de la fàbrica i fer un recorregut pel seu centre d'interpretació.

  Coordenades GPS: 42.260407724º 1.9781841280º

 • Monestir de Sant Llorenç
  Monestir de Sant Llorenç

  El monestir de Sant Llorenç, situat a Guardiola de Berguedà, és una de les construccions romàniques més rellevants del Berguedà. L'estructura de l'església és complexa i té la particularitat de comptar amb una tribuna a la nau central. L'església, que fou consagrada l'any 983, ha sofert moltes modificacions al llarg del temps i va quedar greument afectada per un terratrèmol l'any 1428. El monestir ha estat restaurat i es pot visitar. (Informació sobre els dies i horaris d'obertura: tel. 938 226 005).

  Coordenades GPS: 42.2348002º 1.8752452º

 • Mina de petroli de Riutort
  Mina de petroli de Riutort

  La mina de petroli de Riutort està situada al km 4 de la carretera B-402 que va de Guardiola de Berguedà a La Pobla de Lillet. Va estar en explotació des de l'any 1906 fins a l'any 1916. La mina té una longitud total de 340m de galeries i, si la visitem, encara podem observar com hi regalima el petroli per la roca. (Informació sobre els dies i horaris d'obertura: tel. 938 226 005).

  Coordenades GPS: 42.2385600º 1.9189991º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta just a la marquesina de la parada d'autobús a Sant Julià de Cerdanyola (0:00h - 943m). Veiem un cartell indicatiu del PR-C 129, que seguirem durant tota l'excursió (marques de pintura blanques i grogues). L

Punt d'inici del PR-C 129 a Sant Julià de Cerdanyola.

Reculem uns metres per la carretera, travessem el pont i pugem unes escales. Anem guanyant altura per un alzinar en direcció N. Entrem en una zona amb feixes i nombrosos murs de pedra seca des d'on ja gaudim de bones vistes cap al Pedraforca i el poble de Sant Julià de Cerdanyola, que ens queda a l'esquena. L

Vistes de Sant Julià de Cerdanyola.

L

La inconfusible silueta del Pedraforca (2.506m).

Resseguim els murs de pedra seca que delimiten petits camps, alguns abandonats i d'altres replantats de vinya, que ja conreaven antigament els pobladors de la zona abans que la plaga de la fil·loxera malmetés les vinyes a finals del segle XIX. L

Antics murs de pedra seca.

Remuntem el vessant i anem a buscar la carena. El camí continua en direcció E, pel fil de la carena i per dins d'un bonic bosc de pi roig i boix, amb algunes alzines i roures. L

El camí de la carena.

Anem guanyant altura ràpidament, al fons de la vall veiem el poble de Sant Julià de Cerdanyola i els bonics cingles de Vallcebre com a teló de fons. L

Sant Julià de Cerdanyola i els cingles de Vallcebre.

Continuem carenejant fins a atènyer el punt més alt, des d'on tenim una bonica panoràmica de la serra de Moixeró, el coll de Pal i el Puigllançada, al N. L

La serra de Moixeró.

Baixem pel mig de la pineda i arribem al coll de Jou (1:00h - 1.250m). Travessem la pista i continuem recte, pujant ara per una bonica pineda de pi roig. L

La pineda a coll de Jou.

Més amunt el camí gira a l'esquerra i flanqueja el vessant obac del Cap dels Banyadors, endinsant-se en una fageda ombrívola on no és estrany sentir, o fins i tot veure, senglars. L

La fageda de l'obaga del Cap dels Banyadors.

Arribem a un petit collet i baixem fins a la carretera asfaltada que va cap al santuari de Falgars des de Sant Julià de Cerdanyola. Som a la collada de Sobirana (1:30h - 1.196m), dins de l'Espai d'Interès Natural de la Serra de Catllaràs. L

La serra d'Ensija des de la collada de Sobirana.

Ens dirigim ara cap al camp de l'Ermità. Deixem a mà dreta un extens prat i seguim un tram de pista forestal que, poc més enllà, abandonem: agafem un corriol que surt a l'esquerra i puja decididament pel mig d'una espessa pineda. Força més amunt enllacem amb una altra pista forestal que seguim a la dreta en direcció S. L

La pineda de pi roig camí al clot de la Fou.

Trobem una cruïlla en un revolt molt marcat i continuem per la pista de l'esquerra, pel camí de Falgars al tren de Cerdanyola, seguint les marques blanques i grogues del sender de petit recorregut PR-C 129. Anem pujant per la pista fins a una altra cruïlla de camins, el clot de la Fou (2:00h - 1.437m), on coincidim amb el GR 4 que ve de la Pobla de Lillet. Continuem pujant cap la dreta, seguint ara també les marques del sender de gran recorregut. L

Enllacem amb el GR 4.

L

Flor de lli a la serra del Catllaràs.

La pista ens condueix per una bonica pineda fins a una esplanada i una altra cruïlla, som al camp de l'Ermità (2:10h - 1.455m). L

Pineda al camp de l'Ermità.

L

Prats montans al Catllaràs.

Deixem els diversos trencalls a dreta i esquerra i continuem recte per un corriol que puja pel mig de la pineda i que, més amunt, s'endinsa en una fageda. El corriol puja pel costat del torrent del Forat i ens porta fins a una pista, al collet de Llobató (2:30h - 1.607m). Agafem la pista cap a l'esquerra (descartem el PR C-52 que ens portaria al refugi de l'Ardericó) i continuem fins a una nova cruïlla en un revolt marcat. Deixem la pista principal i continuem recte per una pista secundària en direcció a la collada de Sant Miquel. De nou se'ns obren àmplies vistes cap a Sant Julià de Cerdanyola, la serra de Gisclareny i la serra de la Moixa, amb el Comabona al fons. L

Sant Julià de Cerdanyola, serra de Gisclareny i serra del Cadí.

L

La Tosa d'Alp (2.536m), coll de Pal i Puigllançada (2.409m).

Arribem a un revolt molt marcat davant d'una penya vertical de conglomerat, el roc de la Clusa. Ens trobem al pla de la Clusa (2:40h - 1.657m), punt més alt de l'excursió d'avui. L

Vistes panoràmiques des del pla de la Clusa.

Deixem el GR 4, que segueix per la pista, i prenem un corriol a la dreta que davalla per la pineda. L

Corriol cap a la font del Llop.

Passem per la font del Llop i resseguim el peu del cingle del roc de la Clusa. L

El roc de la Clusa.

L

Moixeres sota el roc de la Clusa.

Davallem per un fort pendent fins a la cruïlla del Grapissot (3:00h - 1.466m). L

Orella d'ós sota als cingles de conglomerat del Grapissot.

Continuem baixant, seguint les marques del PR-C 129 i deixant de banda un corriol a la dreta a la collada del Tosquer. L

El bosc de pi roig a la collada del Tosquer.

El camí va girant a l'O i ressegueix la carena per dins del bosc fins que arribem a una nova cruïlla, el pas de Malanyeu (3:20h - 1.379m). En aquest punt enllacem amb el PR-C 199 i seguim cap a l'O per un corriol, aquí comencem la travessa de la serra del Mill, sempre a prop de la carena i entre pins, boixos i roures. L

La roureda de la serra del Mill.

A partir d'aquí la carena s'estreny i es va fent més abrupta, amb alguns passos força aeris i una mica exposats, que sovint el bosc ens amaga, i amb vertiginoses vistes cap al llogarret de Malanyeu, situat al fons de la vall. L

Malanyeu des de la serra del Mill.

El corriol va trampejant els trams més exposats de la cresta, ara per l'esquerra ara per la dreta, i anem perdent altura sempre pendents d'on posem els peus. Les boniques vistes cap als cingles de Vallcebre i la serra d'Ensija ens distreuen sovint. L

Espectaculars vistes des de la serra del Mill.

L

Vertiginoses vistes cap a Malanyeu.

Passem algun tram més rocós i continuem sempre per la cresta i envoltats pel bosc fins que arribem al Mal Pas (4:10h - 1.297m). L

Trams aeris a la serra del Mill.

L

Cruïlla del Mal Pas.

Deixem enrere el PR-C 199, que baixa a l'esquerra cap a Malanyeu, i continuem pel PR-C 129, que continua recte. Al fons, entremig de la roureda, ja veiem el poble de Sant Julià de Cerdanyola. L

Guardiola de Berguedà, Bagà i el Moixeró.

L

Sant Julià de Cerdanyola.

Deixem la carena, comencem a baixar per un pendent pronunciat, enmig de la fageda, i enllacem amb una ampla pista que seguim avall. Fem un revolt molt marcat a la dreta i, just abans de travessar el torrent de Lavaiol, ens trobem la cruïlla de la font del Bullidor. En aquest punt deixem la pista per on veniem, que és l'antic camí ral que unia Guardiola i Malanyeu, i continuem per una altra pista forestal que, més enllà, es converteix en corriol. Seguim baixant, passem la font de la Baga, girem a la dreta, continuem perdent altura i travessem el torrent de Lavaiol. A continuació tornem a enfilar-nos seguint el camí que encara conserva l'empedrat i ressegueix un mur de pedra seca. L

Parets de pedra seca camí del Cap del Grau.

L

Vistes del Pedraforca pujant al Cap del Grau.

L

Camí empedrat vers el Cap del Grau.

Arribem a dalt d'un penyal rocós on hi ha una cruïlla de camins, som al Cap del Grau (4:55h - 1.052m). A la dreta hi ha uns bancs per seure al costat d'un bonic canal on brolla l'aigua, abundant i fresca. L

Canal al Cap del Grau.

Continuem cap a l'esquerra i, tot seguit, girem a la dreta i baixem en direcció N seguint el curs del canal. Arribem a una zona de conreus i horts delimitats per boniques parets de pedra seca i anem seguint les marques grogues i blanques que giren lleugerament a l'esquerra. L

Seguint el canal.

L

Horts i conreus arribant a Sant Julià de Cerdanyola.

Anem davallant i trobem un camí més ample que seguim cap a la dreta fins a una placeta amb una creu, on retrobem el canal. L

La creu.

L

Horts entrant a Sant Julià de Cerdanyola.

A partir d'aquí ja només queda baixar pel carrer en direcció E i, seguint les indicacions, retornem a la parada de l'autobús de Sant Julià de Cerdanyola (5:05h - 943m), punt d'inici i final d'aquesta magnífica ruta de mitja muntanya per l'Olla de Sant Julià. L

Església de Sant Julià de Cerdanyola.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Jordi C
08-08-2020 18:37:07h

Ruta molt interessant i amb excel·lents vistes a l'alt Berguedà. A remarcar la part de la cresta del cap de la Baga (o serra del Mill). En alguna part s'ha d'anar amb compte, però l'esforç queda àmpliament compensat.

Joan
09-06-2019 08:19:22h

Excelente ruta con contrastes y buenas vistas. Fácil de seguir y casi toda sombreada. Lo que cuesta de entender, es que se permita en un espacio protegido que las motos de trial campen a su antojo. Gracias por su información.

11 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta