- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Alta (F)
Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fà cils amb pendents suaus (mà xim 30-35°). F (Fà cil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.+435m | +650m/-1.050m
19 km
2:15h | 5:35h
1.730m
Presa de Cavallers
2.883m
Caldes de BoÃ
Clà ssica ascensió al Montardo des de la presa de Cavallers, a la Vall de BoÃ. La ruta, que transcorre Ãntegrament dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, es divideix en dues jornades. El primer dia es puja fins al bonic refugi Ventosa i Calvell, i el segon dia es realitza l'ascensió fins al cim del Montardo.
A la zona de Cavallers és possible fer nombroses rutes molt interessants amb ascensions a diferents "tresmils". Potser per això aquesta zona atrau a nombrosos muntanyencs amants de cims com els Besiberris, la Punta Alta, el Comaloforno, el Montardo, la Creu de Colomers,... Es tracta d'una zona on hi ha desenes de llacs d'origen glacial que s'escampen per sota de la gran tutela dels pics. El Montardo és una de les grans muntanyes de la zona. El seu cim es converteix en un dels millors miradors de la Vall d'Aran, no tant per la seva altura, modesta en comparació a altres cims propers, sinó per la seva privilegiada situació.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: Montardo (2.833m) i Montardo Petit (2.781m)
: Dos dies
:
: 2:15h des de la presa de Cavallers fins al refugi Ventosa i Calvell.
: 5:35h en total. 2:20h des del refugi fins al cim del Montardo (1:10h fins al Coret d'Oelhacrestada, 0:40h des d'aquest punt fins al coll del Montardo i 0:30h des del coll fins al cim), 0:15h per pujar i baixar al Montardo Petit i 3:00h de descens fins a la presa de Cavallers (1:15h des del Montardo fins al refugi i 1:45h des d'aquest fins a la presa).
:
: +435m
: +650m/-1.050m
: Alta (F). No hi ha cap dificultat destacable.
: Tot l’any. Una clà ssica per fer amb esquÃs a l'hivern.
: Grampons i piolet segons l'època de l'any.
:
Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. 1:25.000. Editorial Alpina.
: Es tracta d'una ruta clà ssica amb moltes possibilitats i que compta amb múltiples variants. La zona es troba força concorreguda durant tot l'any.
A prop del Pont de Suert, capital de la comarca de l'Alta Ribagorça, agafem la carretera L-500 cap a la Vall de BoÃ. Passem per Barruera i continuem en direcció a Caldes de BoÃ. Deixem enrera les desviacions d'Erill la Vall i de BoÃ, i continuem per la mateixa carretera cap al balneari de Caldes de BoÃ. Deixem el balneari a mà esquerra i seguim pujant per la carretera fins a l'aparcament de l'embassament de Cavallers, ben a prop de la presa.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
Carretera del Parc Nacional d´Aigüestortes, s/n, 25528 BoÃEls apartaments La Peguera estan situats en dues ubicacions privilegiades de la vall de BoÃ: al poble de Barruera i a la carretera d'entrada del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per Sant Nicolau. La Peguera ens ofereix apartaments totalment equipats i de mides i caracterÃstiques diferents. Destaquem especialment el bon tracte que ens ofereix la Isabel i us recomanem que us deixeu aconsellar per ella sobre les moltÃssimes excursions que es poden realitzar des d'aquÃ!
-
Plaça Treio 4, 25528 BoÃL'Hostal i Hotel Pey de Boà està situat just al centre de BoÃ, al cor de la Vall de BoÃ. Ofereix diversos tipus d'habitacions, totes elles molt acollidores i còmodes i el seu restaurant ofereix bona cuina tradicional de muntanya amb els millors productes locals. El Pey és la base ideal per descobrir la vall i el Parc Nacional!
-
Carrer Major s/n BarrueraL'hotel Farré d'Avall està situat en una antiga casa pairal de pedra al bonic poble de Barruera, a la Vall de BoÃ. També disposa de restaurant i és una base ideal per descobrir els tresors naturals i històrics de l'entorn, com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i les esglésies romà niques de la vall.
-
Plaça de l´Església, 1, 25528 Erill la VallA Erill la Vall, al cor de la vall de BoÃ, hi trobem l'Hostal La Plaça, absolutament encantador! Aquest hotel de carà cter familiar ens ofereix habitacions renovades però alhora gratament acollidores, perfectes per descansar després de recórrer Aigüestortes o de fer la ruta pel conjunt d'esglésies romà niques de la vall. El tracte dels seus farà que, a més a més, us hi sentiu com a casa!
Què més podem visitar?
-
Centre del Romà nic de la Vall de BoÃ
A la Vall de Boà hi trobem un conjunt de nou esglésies romà niques declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Al bell mig d'una de les valls més boniques del Pirineu hi trobem joies com Sant Climent, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boà o Santa Eulà lia d'Erill la Vall amb el seu magnÃfic campanar. Més informació i horaris aquÃ.
Coordenades GPS: 42.5244231º 0.8258553º
-
Estació d'esquà de BoÃ-Taüll
Pels amants de l'esquÃ, la Vall de Boà disposa de BoÃ-Taüll. Es tracta de l'estació d'esquà amb la cota esquiable més alta de Catalunya, a més de 2.750m. S'hi accedeix pujant per la carretera que va del poble de Boà al poble de Taüll i seguint-la fins al final.
Coordenades GPS: 42.4778358º 0.8693729º
-
Balneari de Caldes de BoÃ
El complex termal de Caldes de Boà es troba a la capçalera de la Vall de BoÃ, enmig d'un marc natural incomparable. És un lloc ideal per passar uns dies de descans i de relax. Les seves aigües termals, provinents de fonts naturals, tenen propietats curatives. S'hi accedeix per la carretera LV-5000 des de Barruera.
Coordenades GPS: 42.5615373º 0.8410066º
-
Sant Nicolau. Entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes
El sender que puja per la vall del riu Sant Nicolau i passa per l'estany de la Llebreta és la porta d'entrada del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici des de BoÃ. S'hi accedeix pujant per la carretera LV-5000, deixant primer a mà esquerra Erill la Vall i després a mà dreta el desviament cap a BoÃ. Aproximadament 1 km més tard, ens desviem a la dreta per una estreta carretera fins a la barrera que ens impedeix continuar.
Coordenades GPS: 42.5426952º 0.8387321º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut 1r dia
PÃ rquing de la presa de Cavallers.
Pugem a la presa de Cavallers (0:05h - 1.785m) per un camà que hi ha marcat o per la mateixa carretera per on hem vingut, que no és transitable més enllà del desviament de l'aparcament, on hi ha una barrera.El llac de Cavalllers acostuma a gelar-se a l'hivern.
Les vistes de l'embassament dominen aquesta primera part del recorregut. L'envoltem per la dreta tot seguint un camà força ample.Voregem el llac per la dreta.
El camà és agradable i bastant pla.
Al cap d'uns 40min deixem l'embassament enrere i el camà comença a guanyar altitud.Cap al Planell de Riumalo.
El barranc de Riumalo i el Besiberri despuntant al fons.
Travessant el Planell de Riumalo.
Al final del Planell de Riumalo, creuem un pont (1:15h - 1.880m) per travessar les aigües que baixen de l'estany Negre i comencem a pujar per les Llastres de la Morta, una zona rocosa de pedres grans, planes i llises. Estem al lÃmit del Parc Nacional. A partir d'ara, tota la ruta transitarà per l'interior d'aquest magnÃfic parc.Pont que creuem.
Mirada enrere: plana de Riumalo i embassament de Cavallers al fons.
Pujant les Llastres de la Morta.
Ens queda molt poc per veure a la nostra dreta l'estany Negre.
Arribem, aixÃ, a un punt en que gaudim d'unes bones vistes de tot el que ens envolta. Veiem per primera vegada les Agulles de Travessani a davant nostre i se'ns obre al davant un petit pla amb la silueta minúscula del refugi Ventosa i Calvell a la llunyania. Si seguim endavant uns metres més, ens apareix a la nostra dreta i una mica enfonsat l'estany Negre (2:00h - 2.223m).Estany Negre (2.223m) a l'entrada de la vall de Colieto, descansant al peu de les imponents parets dels pics de Comalespada.
El camà planeja una mica (zona coneguda com a Pas de l'Osso) i després ja arriba l'últim tram de pujada fins al refugi. Aquesta pujada té el seu encant; a mesura que anem pujant les vistes del nostre voltant són cada vegada més boniques: Agulles de Travessani, massÃs dels Besiberris, serra de Tumeneia, pics de Comalespada,...Les Agulles de Travessani i el refugi al fons. L'escalada de la cresta de les Agulles de Travessani és una gran clà ssica de la zona, molt visitada també per la seva proximitat amb el refugi.
Arribant al refugi Ventosa i Calvell, les vistes del massÃs dels Besiberris i de la serra de Tumeneia són impressionants.
Refugi Ventosa i Calvell, amb els pics de la vall de Colieto al fons.
Recorregut 2n dia
Vorejant per la dreta l'estany de Travessani, tot gelat.
Estany de Travessani, als peus del pic i de les agulles homònimes.
Després de vorejar aquest estany per la dreta, pugem uns metres per travessar un petit coll.Pugem una mica després de l'estany de Travessani.
Aquesta pujada ens porta fins al següent llac, l'estany Clot (0:20h - 2.280m), molt més petit que l'anterior.Estany Clot, amb el Montardo al fons.
Voregem aquest estany per l'esquerra i, després de pujar uns metres, arribem a una cruïlla de camins (0:25h - 2.310m).Arribant a la intersecció.
Detall de la intersecció.
Nosaltres prenem aquesta ruta (cap al Coret d'Oelhacrestada). Anem trobant petits llacs que fan que el camà sigui més agradable i que el lleuger desnivell que fem de pujada gairebé no es noti. Deixem enrere a la nostra dreta l'estany de Mangades (2.379m), tot rodejant-lo pel SO.Estany de les Mangades, amb el port de Caldes al fons. Aquest port separa l'occidental capçalera de Caldes de l'oriental circ de Colomèrs.
Després de superar un altre collet, arribem a l'estany de Monges (0:55h - 2.418m).Cada vegada tenim el Montardo més a prop i la ruta d'ascensió apareix més evident.
Vistes de l'itinerari de pujada al Montardo des de la riba oriental de l'estany de Monges.
Estany i Tuc de Monges (2.707m).
Coret d'Oelhacrestada i Montardo.
Pujant cap al coll, enrere veiem el llac de Monges i el de Travessani.
Arribem al coll oriental del Montardo (1:50h - 2.730m) i el voregem, sense complicacions, pel vessant nord de la carena. Arribem al Còth deth Montardo (2.763m), just als peus del cim del Montardo. Pugem al cim pel camà que avança pel seu llom sudoriental.Còth deth Montardo als peus del Montardo.
El pendent en aquest últim tram abans d'arribar al cim és considerable, però no presenta cap dificultat. Cada vegada les vistes són més i més impressionants.Últimes rampes abans del cim.
Finalment arribem al cim del Montardo (2:20h - 2.883m).Montardo (2.883m).
Vall de Valarties amb la població d'Arties al fons de la vall.
Al nord veiem el Pla de Beret amb el Mont Valier.
A l'est veiem el massÃs de l'Aneto i la Maladeta.
Al sud eiem el massÃs dels Besiberris i la serra de Tumeneia.
Era Restanca, Lac de Mar, Pont de Rius.
Vista cap al SE, amb Travessani, Punta Alta, Colomèrs,...
Desfem el camà i tornem al Còth deth Montardo, sempre amb el Montardo Petit en primer pla.
De tornada pugem al Montardo Petit.
Baixem altra vegada pel coll oriental del Montardo i després baixem propers al Coret d'Oelhacrestada (2:55h - 2.475m): no cal arribar-hi del tot, podem baixar recte sense desviar-nos, en direcció a l'estany de Monges.A la baixada, la Punta Alta sempre ens queda davant.
Vista panorà mica del Montardo mentre tornem cap al refugi Ventosa i Calvell.
Les magnÃfiques Agulles de Travessani ens acompanyen en la nostra baixada cap al refugi.
Creuant l'estany Clot, les condicions de la neu ho permeten.
Passem una altra vegada pels diferents llacs que formen aquesta cubeta glacial i arribem altre cop al refugi Ventosa i Calvell (3:50h - 2.220m). Ens falta fer només la baixada fins a Cavallers.Prop de l'estany de Travessani.
Baixem fins al Planell del Riumalo (4:40h - 1.850m) i després voregem una altra vegada l'embassament de Cavallers. Arribem a l'aparcament de la presa de Cavallers (5:35h - 1.730m). AixÃ, tanquem aquesta ruta que ens ha portat fins al cim d'una de les muntanyes més conegudes i freqüentades d'aquest sector del Pirineu lleidetà .Vorejant l'embassament de Cavallers, gairebé arribant a la presa.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Una ruta molt completa. La vam fer el febrer passat amb l'entitat de muntanya i ho vam gaudir al mà xim. Salutacions.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola, acabo de llegir la resposta que li heu donat a en Xavier a la pregunta del risc d'allaus. Però nosaltres el voldrÃem fer aquest cap de setmana del 31 de març a l'1 d'abril. La meteo pinta pluja i neu... Com veieu el risc d'allaus en aquest temporal que està fent últimament? He vist a la televisió que a la Vall d'Aran el risc d'allaus avui mateix era de 4
Grà cies!
Hola Xavier, el recorregut en general transcorre per un terreny poc exposat a les allaus. No obstant, hi ha algunes zones a on haureu de veure concretament quines condicions de neu hi ha i fer-hi especial atenció. Sobretot estudieu bé la pujada des de l'estany de Monges fins al coll oriental del Montardo i la pujada des d'aquest coll fins el cim principal del Montardo. Us recomanem que us mireu bé el butlletà d'allaus pel dia de la ruta i que aneu equipats amb l'equip de seguretat hivernal (dva, pala i sonda). Molta sort!
Hola, Pensà vem anar-hi el cap de setmana 8-9 d'abril. El recorregut en general té baix risc d'allaus, oi? I la última pala abans del cim, realment és assequible amb grampons i piolet? Les fotos impressionen una mica.
Hola Miquel, fer la ruta de 2 dies al Montardo tal i com dius, també és una opció. Si ho fas d'aquesta manera hauràs de calcular bé els horaris del primer dia per tenir temps de fer l'ascensió des de Cavallers i baixar fins al refugi. Si ho planifiques d'aquesta forma el segon dia serà molt tranquil, ja que només et restarà desfer el camà des del refugi Ventosa i Calvell fins a l'embassament de Cavallers. Que tinguis molta sort!
Hola! Faré aquesta ruta els propers dies 10 i 11 de setembre. Tinc un dubte, hi hauria algun problema per invertir l'ordre de les etapes? És a dir, fer els cims del primer dia i dormir aquesta nit al refugi. Canvien molt els temps respecte a la descripció de la ruta? Moltes grà cies!
(Comentari introduït originà riament en castellà )
hola SEGO139, tinc intencions de fer aquesta mateixa ruta d'aquà 15 dies. Em pots dir com aquesta de neu?
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola.
Aquest passat cap de setmana vaig pujar al Montardo basant-me en la vostra ruta. Una de les millors que he fet, i la més dura fins al moment. Llà stima no poder veure el refugi per dins!
http://es.wikiloc.com/wikiloc/.do?id=9650441
Nosaltres vam fer el Montardo a l'estiu, com no trobem allotjament en Ventosa, dormim al Refugi de Restanca (deixant el cotxe a Arties, un preciós poblet) i comencem l'ascensió des d'aquÃ, al dia següent. Es diu que el Montardo és un dels millors miradors d'Aigüestortes, a part és molt assequible.
Molt bona ressenya!
He fet aquest mateix recorregut un parell de vegades però mai amb neu, com canvia el paisatge, es veu espectacular!
Amb aquesta ruta em vaig iniciar a l'alta muntanya hivernal. A més, era la meva primera vegada amb raquetes de neu! La primera pala va ser durilla per a una principiant com jo ... es va fer molt llarga. Però gaudi moltÃssim de tota l'ascensió. El temps ens va acompanyar i el paisatge nevat era especular. A sobre, el tracte al refugi va ser increïble: millor que molts hotels. SÃlvia, Xavi: estic desitjant repetir l'experiència!
- La gent del refugi ... encantadors.
- la primera pala cap al Montardo ... llarguÃssima!
- la segona pala per atacar el cim ... molt dreta però assequible.
- al Petit Montardo ... ja que no vam poder fer una circular ... vam fer 2 cims!
No us la perdeu, del tot recomanable.
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.