pdf-ruta64
Estanys del Pessó des del pont de la Ribera

Itinerari d'alta muntanya que ens permet descobrir dos magnífics estanys d'origen glacial situats a més de 2.400m d'altitud

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

800m

Distància totalDistància total

9,2 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

6:00h

altitud_minimaAltitud mínima

1.692m

distanciaPunt de sortida / arribada

Puente de la Ribera

altitud_maximaAltitud màxima

2.493m

distanciaPoblació més propera

Taüll

banner apadrina

Recorregut parcialment circular, de poc més de 9 km de longitud, que ens descobreix els dos estanys del Pessó. Comencem la ruta al pont de la Ribera i pugem pel marge dret orogràfic de la vall de Sant Martí, per la solana del Tuc des Costes i del Tuc des Carants. Seguim pujant, en fort pendent i ben a prop del barranc del Pessó, fins que arribem al primer dels estanys, ubicat en un balcó natural amb unes vistes privilegiades de les muntanyes veïnes, entre les que destaca el massís del Turbón. Guanyem còmodament una mica més de desnivell i arribem a l'estany superior del Pessó. La tornada la fem desfent el camí d'anada però variant lleugerament el recorregut pel fons de la vall de Sant Martí: tornem pel costat esquerre orogràfic de la vall, per l'obaga dels Bonys de Moró, seguint l'anomenat camí dels Marros.

El recorregut que us presentem ens permet descobrir la part alta de la ribera de Sant Martí, una tranquil·la i bonica vall secundària situada a l'àrea perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Aquest és un racó realment preciós, un antic circ glacial amb els dos estanys de Pessó situats de forma esglaonada i resguardats per una carena de muntanyes amb un notable caràcter alpí (Tuc dels Carants, Pic Roi, pic Gran del Pessó i pic Petit del Pessó). L'excursió ens ofereix l'oportunitat d'apropar-nos al Parc Nacional a través d'una vall molt menys freqüentada i molt més tranquil·la que la propera i popular vall de Sant Nicolau (Aigüestortes) o la vall de Caldes de Boí (Cavallers).

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 6:00h en total: 3:00h des del punt d'inici fins a l'estany Superior del Pessó i 3:00h per tornar al pont de la Ribera pel camí dels Marros.

: Notable. L'excursió no presenta cap dificultat tècnica específica més enllà de ser una ruta que transcorre per terreny d'alta muntanya.

: Primavera, estiu i tardor. La ruta també es pot realitzar a l'hivern, però només es recomana fer-ho si es té experiència en alta muntanya hivernal (caldrà portar l'equip de seguretat -pala, arva i sonda- i informar-se de l'estat del mantell nival i el perill d'allaus).

:

· Vall Fosca - Montsent de Pallars. 1:25.000 (Editorial Alpina).
· Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici - Vall de Boí. 1:25.000 (Editorial Alpina).

: El recorregut està ben senyalitzat. Durant el tram "Pont de la Ribera - Boïga de Sala" el nostre recorregut coincideix amb el GR 11-20 i, per tant, anem seguint les marques blanques i vermelles (el sender GR 11-20 puja cap al port de Rus, pas natural cap a la Vall Fosca). Poc abans d'arribar a una antiga cabana de pastor mig derruïda, comencem a seguir els pals de fusta grocs que pugen fins als estanys del Pessó. Durant el recorregut també trobem algun panell i senyal vertical. Si des de l'estany gran del Pessó volem allargar la ruta podem fer-ho pujant fins a la collada del Montanyó (2.655m) i fer l'ascensió al Tuc de Carants (2.791m) i al proper pic Roi (2.750m). Aquests dos cims ens ofereixen unes magnífiques panoràmiques de les muntanyes del Parc Nacional, el massís de la Maladeta - Posets, el Parc Natural de l'Alt Pirineu,...

Com arribar-hi en cotxe

Per arribar al pont de la Ribera (punt d'inici d'aquesta ruta) des de Pont de Suert hem d'agafar la carretera N-230 en direcció a Vielha i, al cap d'un parell de quilòmetres, trobem el trencall a la dreta cap a Barruera i la vall de Boí. Agafem aquesta carretera, passem Barruera i, just després del pont sobre el riu Noguera de Tor, agafem a mà dreta la carretera L-501. Recorrem 7,5 km de la vall de Sant Martí deixant enrere les poblacions de Boí, Taüll i el nucli residencial Pla de l'Ermita. Arribem al pont de la Ribera, on la carretera creua el riu en una marcada corba a la dreta. Abans del pont trobem espai a banda i banda de la carretera on podem estacionar el vehicle.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_208
  Carretera del Parc Nacional d´Aigüestortes, s/n, 25528 Boí
  Els apartaments La Peguera estan situats en dues ubicacions privilegiades de la vall de Boí: al poble de Barruera i a la carretera d'entrada del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per Sant Nicolau. La Peguera ens ofereix apartaments totalment equipats i de mides i característiques diferents. Destaquem especialment el bon tracte que ens ofereix la Isabel i us recomanem que us deixeu aconsellar per ella sobre les moltíssimes excursions que es poden realitzar des d'aquí!
 • partner_image_247
  Plaça Treio 4, 25528 Boí
  L'Hostal i Hotel Pey de Boí està situat just al centre de Boí, al cor de la Vall de Boí. Ofereix diversos tipus d'habitacions, totes elles molt acollidores i còmodes i el seu restaurant ofereix bona cuina tradicional de muntanya amb els millors productes locals. El Pey és la base ideal per descobrir la vall i el Parc Nacional!
 • partner_image_262
  Carrer Major s/n Barruera
  L'hotel Farré d'Avall està situat en una antiga casa pairal de pedra al bonic poble de Barruera, a la Vall de Boí. També disposa de restaurant i és una base ideal per descobrir els tresors naturals i històrics de l'entorn, com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i les esglésies romàniques de la vall.
 • partner_image_159
  Plaça de l´Església, 1, 25528 Erill la Vall
  A Erill la Vall, al cor de la vall de Boí, hi trobem l'Hostal La Plaça, absolutament encantador! Aquest hotel de caràcter familiar ens ofereix habitacions renovades però alhora gratament acollidores, perfectes per descansar després de recórrer Aigüestortes o de fer la ruta pel conjunt d'esglésies romàniques de la vall. El tracte dels seus farà que, a més a més, us hi sentiu com a casa!

Què més podem visitar?

 • Centre del Romànic de la Vall de Boí
  Centre del Romànic de la Vall de Boí

  A la Vall de Boí hi trobem un conjunt de nou esglésies romàniques declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Al bell mig d'una de les valls més boniques del Pirineu hi trobem joies com Sant Climent, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí o Santa Eulàlia d'Erill la Vall amb el seu magnífic campanar. Més informació i horaris aquí.

  Coordenades GPS: 42.5244231º 0.8258553º

 • Estació d´esquí de Boí-Taüll
  Estació d'esquí de Boí-Taüll

  Pels amants de l'esquí, la Vall de Boí disposa de Boí-Taüll. Es tracta de l'estació d'esquí amb la cota esquiable més alta de Catalunya, a més de 2.750m. S'hi accedeix pujant per la carretera que va del poble de Boí al poble de Taüll i seguint-la fins al final.

  Coordenades GPS: 42.4778358º 0.8693729º

 • Balneari de Caldes de Boí
  Balneari de Caldes de Boí

  El complex termal de Caldes de Boí es troba a la capçalera de la Vall de Boí, enmig d'un marc natural incomparable. És un lloc ideal per passar uns dies de descans i de relax. Les seves aigües termals, provinents de fonts naturals, tenen propietats curatives. S'hi accedeix per la carretera LV-5000 des de Barruera.

  Coordenades GPS: 42.5615373º 0.8410066º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'excursió al pont de la Ribera (0:00h - 1.692m). Un panell explicatiu ens dóna la benvinguda a la Ribera de Sant Martí i ens informa de les diferents opcions d'itineraris que podem fer per la zona. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Panell explicatiu de la Ribera de Sant Martí al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Prenem la pista forestal (GR 11-20) que, de manera molt còmoda, avança pel marge dret orogràfic de la vall de Sant Martí. En tot moment tenim el riu de Sant Martí a la nostra dreta, un curs d'aigua afluent del riu Noguera de Tor que, al seu torn, recorre tota la vall de Boí des de la seva capçalera fins a desembocar a la Noguera Ribagorçana. Al cap de pocs minuts deixem enrere a la nostra esquerra una antiga pedrera. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Comencem la ruta caminant per una pista forestal molt còmode seguint el GR 11-20.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Antiga explotació.

Seguidament la pista es converteix en un sender que continua avançant per la solana de la vall fent una sèrie de ziga-zagues que ens ajuden a superar el fort pendent. Ens hem anat allunyant del riu, que ara queda al fons de la vall. A l'altre vessant podem veure la pista que ressegueix l'obaga de Moró, per on tornarem. Recuperem la direcció SE de la vall i anem alternant trams boscosos i trams oberts. El camí se suavitza una mica i podem gaudir de la riquesa d'espècies que hi trobem, com la bruguerola, el gerd, el ginebró, el saüc, l'avellaner,... A mesura que anem avançant (en clara direcció SE) el camí s'endureix. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Mirada enrere cap a la Ribera de Sant Martí (vessant obac i solell).

Sortim del bosc i arribem a una gran clariana, la Boïga de Sala (1:00h - 1.980m), una zona de pastures. Ens trobem davant d'una antiga terra de conreu on se sembraven cereals. En aquest punt un cartell ens indica la direcció que hem d'agafar per pujar cap als estanys del Pessó. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Boïga de Sala, punt a on deixem el GR.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Senyalització vertical a la Boïga de Sala.

Abandonem el GR 11-20, que continua en direcció SE, cap al port de Rus, i nosaltres pugem decidits per un sender ben fressat en direcció NE, tot seguint les estaques de fusta amb marques grogues. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Creuem un prat de gramínies.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Seguim les marques grogues.

Creuem el barranc de les Mosqueroles i seguim per l'altra riba. A continuació abordem el tram més exigent de la ruta. Arribem a una clariana, la creuem i continuem en tendència cap a l'esquerra per guanyar alçada. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Vistes al SE: port de Rus i Tossal de la Mina.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Vistes al SO: bosc de Moró i Turbón al fons.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

El massís del Turbón s'alça majestuosament a la Ribagorça aragonesa.

A mesura que anem pujant el bosc de pi negre es va esclarissant i va cedint el protagonisme als prats d'alta muntanya. Anem ascendint més o menys en paral·lel al barranc del Pessó (que no arribem a creuar mai) i fem un últim tram de pujada per terreny més suau i força obert. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

La darrera pujada fins al primer dels estanys del Pessó se suavitza.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

A pocs metres d'arribar al primer estany, el pic del Pessó ens dóna la benvinguda.

Finalment arribem a la sortida d'aigües de l'estany inferior del Pessó (2:30h - 2.434m), un estany poc profund anomenat estany del Pessó d'Avall. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Estany inferior del Pessó, al fons pic del Pessó Petit.

Al fons, imponent, s'alça l'atractiu pic del Pessó amb la seva cresta esmolada i la colladeta de les Mussoles. Voregem l'estany per l'esquerra, entre caos de blocs i prats. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Estany inferior del Pessó, al fons pic del Pessó i colladeta de les Mussoles.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Estany inferior del Pessó, al fons Tossal de la Mina i Tossal des Raspes Roies.

El sender s'enfila mica en mica muntanya amunt. Hem de guanyar uns metres més d'alçada (no arriba a 60m) per situar-nos en la cubeta on trobem el segon dels estanys de la jornada. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Mirada enrere.

Arribem a l'estany superior del Pessó (3:00h - 2.493m), considerablement més gran que l'anterior, amb uns 32m de profunditat. Ens trobem en un indret preciós amb un gran ambient d'alta muntanya! Val la pena descansar i gaudir de l'entorn sense presses. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Estany superior del Pessó, al fons pic del Pessó.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Estany superior del Pessó, al fons pic del Pessó i pic del Pessó Petit separats pel colladó del Pessó.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Passegem una mica per la riba de l'estany per tenir altres perspectives de l'estany i de l'entorn.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Visió global del magnífic entorn a on es troba situat l'estany superior del Pessó.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Panoràmica dels dos estanys del Pessó des del cim del Tuc dels Carants (2.791m) (fora de ruta).

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Perspectiva del Tuc dels Carants des de l'estany superior del Pessó.

Emprenem la tornada desfent el camí de l'anada. Variem lleugerament el nostre recorregut pel fons de la vall de Sant Martí, passant ara per l'altre vessant de la vall. Un cop arribem a la Boïga de Sala (5:00h) girem a l'esquerra i agafem el GR 11-20 vall amunt. Deixem enrere una petita zona boscosa i sortim a una clariana (5 minuts). El GR 11-20 continua amunt cap al port de Rus, nosaltres l'abandonem i girem bruscament a la dreta (cartell). Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Senyalització vertical.

Anem a buscar el pont de fusta que ens permet creuar el riu del barranc del port de Rus. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Pont de fusta sobre el riu del barranc del Port de Rus.

Al costat del barranc podem observar diversos arbres caiguts, són les conseqüències d'alguna allau. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Arbres caiguts al barranc.

Un cop a l'altra riba, seguim el sender en direcció SO. Avancem per zones de pastures i a través d'una bonica pineda de pi negre. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Creuem una zona de pastures.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Des de l'altre vessant de la vall de Sant Martí tenim una bona panoràmica del barranc del Pessó.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Panoràmica cap al NO, on destaca el pic l'Aüt.

Comencem a trobar espècies com el neret i els nabius, pròpies de zones obagues. Hem entrat a l'Obaga de Moró. Aproximadament 30 minuts després d'haver creuat el riu, el corriol es converteix en una pista de terra. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Pista de l'Obaga de Moró, als seus marges hi abunden les gerderes.

Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

La pista avança paral·lela i a tocar del riu de Sant Martí.

Seguim aquesta pista fins que desemboquem a la carretera. Aquí trobem la font de Moró, anomenada també font de Santa Mònica, que ens pot servir per refrescar-nos. Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Font de Moró.

Fem els darrers metres per carretera fins al punt d'inici d'aquesta ruta, el pont de la Ribera (6:00h - 1.692m). Estanys del Pessó des del pont de la Ribera 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Anna M.
17-06-2019 06:59:57h

Cada estiu pugem a l'estany del Pessó a fer un pícnic. És un lloc preciós!

8 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta