pdf-ruta64
Estany Llong i Portarró d'Espot des d'Aigüestortes

Descobrim el planell d'Aigüestortes i pugem fins al panoràmic coll del Portarró d'Espot passant pels idíl·lics estanys Llong i Redó

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

625m

Distància totalDistància total

17,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:30h

altitud_minimaAltitud mínima

1.824m

distanciaPunt de sortida / arribada

Caseta d'Aigüestortes

altitud_maximaAltitud màxima

2.427m

distanciaPoblació més propera

Boí

banner apadrina

Recorregut de 17,5 km de longitud (anada i tornada) que recorre la vall de Sant Nicolau, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Des d'Aigüestortes pugem pel fons de la vall, enmig de boscos, fins a l'estany Llong. Continuem vall amunt fins al bonic estany Redó i ascendim al Portarró d'Espot: el pas natural cap a la vall de Sant Maurici. Fem la tornada al planell d'Aigüestortes pel camí més curt, passant a prop de la cabana del Portarró i del Pi de Peixerani. L'itinerari està senyalitzat fins a l'estany Redó i no presenta cap dificultat tècnica. A partir d'allà i fins a l'enllaç amb el Portarró d'Espot, el camí es desdibuixa una mica. Tot i superar un desnivell considerable, el recorregut presenta un perfil longitudinal esglaonat, assequible per a persones acostumades a caminar per la muntanya.

Aquest itinerari ens permet visitar la part occidental del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici recorrent la vall de Sant Nicolau d'O a E. Comencem la ruta a la zona d'Aigüestortes, on dominen les molleres i els boscos de pi negre. El camí ascendeix progressivament pel fons de la vall fins a la seva part alta, on dominen els prats alpins i on descobrim preciosos estanys d'origen glacial. Durant tot el recorregut tenim unes vistes impressionants sobre els cims més alts i emblemàtics de la zona i, des del Portarró d'Espot, podem gaudir d'unes panoràmiques magnífiques sobre els dos sectors principals del Parc Nacional: Aigüestortes i Sant Maurici.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 5:30h en total: 3:15h des del punt d'inici fins al Portarró d'Espot passant per l'estany Redó, i 2:15h per tornar al planell d'Aigüestortes.

: Notable. Es tracta d'una excursió que no presenta cap dificultat tècnica remarcable. No obstant, es tracta d'una ruta exigent físicament ja que supera un desnivell i una distància considerables i transcorre per terrenys d'alta muntanya. Cal estar atents al tram entre l'estany Redó i l'enllaç amb la pista que puja cap al Portarró, el camí està força desdibuixat i hem d'anar seguint les fites i orientant-nos correctament (recomanable l'ús de GPS).

: De juny a novembre si no hi ha neu. Amb neu la dificultat i el material necessari varien considerablement.

:

· Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici - Vall de Boí. 1 :25.000. (Editorial Alpina).
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

: Per accedir al punt d'inici de la ruta, al Planell d'Aigüestortes, podem utilitzar el servei de taxis 4x4 del Parc Nacional (fent el trajecte des del poble de Boí o des del Pont de la Farga - adults 10,50 euros, jubilats 9,10 euros, nens 6,50 euros) o bé fer el recorregut a peu des de la Palanca de la Molina per la ruta "Planell d'Aigüestortes i estany de la Llebreta". El fet que no es pugui accedir amb cotxe particular al punt d'inici de la ruta fa que sigui més recomanable accedir-hi amb el servei de taxis. Fer-ho a peu implica afegir 4:10h efectives més de caminada.

Com arribar-hi en cotxe

Per arribar a Boí des de Pont de Suert, primer hem d'agafar la carretera N-230 en direcció a Vielha i, al cap d'un parell de quilòmetres, trobem el trencall a la dreta cap a Barruera i la vall de Boí. Agafem aquesta carretera, passem Barruera i just després del pont sobre el riu Noguera de Tor, agafem a mà dreta la carretera L-501 que, en 1 km, ens porta fins a Boí. La parada dels taxis 4x4 del Parc Nacional es troba just al costat de l'església de Sant Joan de Boí.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_208
  Carretera del Parc Nacional d´Aigüestortes, s/n, 25528 Boí
  Els apartaments La Peguera estan situats en dues ubicacions privilegiades de la vall de Boí: al poble de Barruera i a la carretera d'entrada del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per Sant Nicolau. La Peguera ens ofereix apartaments totalment equipats i de mides i característiques diferents. Destaquem especialment el bon tracte que ens ofereix la Isabel i us recomanem que us deixeu aconsellar per ella sobre les moltíssimes excursions que es poden realitzar des d'aquí!
 • partner_image_247
  Plaça Treio 4, 25528 Boí
  L'Hostal i Hotel Pey de Boí està situat just al centre de Boí, al cor de la Vall de Boí. Ofereix diversos tipus d'habitacions, totes elles molt acollidores i còmodes i el seu restaurant ofereix bona cuina tradicional de muntanya amb els millors productes locals. El Pey és la base ideal per descobrir la vall i el Parc Nacional!
 • partner_image_262
  Carrer Major s/n Barruera
  L'hotel Farré d'Avall està situat en una antiga casa pairal de pedra al bonic poble de Barruera, a la Vall de Boí. També disposa de restaurant i és una base ideal per descobrir els tresors naturals i històrics de l'entorn, com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i les esglésies romàniques de la vall.
 • partner_image_159
  Plaça de l´Església, 1, 25528 Erill la Vall
  A Erill la Vall, al cor de la vall de Boí, hi trobem l'Hostal La Plaça, absolutament encantador! Aquest hotel de caràcter familiar ens ofereix habitacions renovades però alhora gratament acollidores, perfectes per descansar després de recórrer Aigüestortes o de fer la ruta pel conjunt d'esglésies romàniques de la vall. El tracte dels seus farà que, a més a més, us hi sentiu com a casa!

Què més podem visitar?

 • Centre del Romànic de la Vall de Boí
  Centre del Romànic de la Vall de Boí

  A la Vall de Boí hi trobem un conjunt de nou esglésies romàniques declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Al bell mig d'una de les valls més boniques del Pirineu hi trobem joies com Sant Climent, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí o Santa Eulàlia d'Erill la Vall amb el seu magnífic campanar. Més informació i horaris aquí.

  Coordenades GPS: 42.5244231º 0.8258553º

 • Estació d´esquí de Boí-Taüll
  Estació d'esquí de Boí-Taüll

  Pels amants de l'esquí, la Vall de Boí disposa de Boí-Taüll. Es tracta de l'estació d'esquí amb la cota esquiable més alta de Catalunya, a més de 2.750m. S'hi accedeix pujant per la carretera que va del poble de Boí al poble de Taüll i seguint-la fins al final.

  Coordenades GPS: 42.4778358º 0.8693729º

 • Balneari de Caldes de Boí
  Balneari de Caldes de Boí

  El complex termal de Caldes de Boí es troba a la capçalera de la Vall de Boí, enmig d'un marc natural incomparable. És un lloc ideal per passar uns dies de descans i de relax. Les seves aigües termals, provinents de fonts naturals, tenen propietats curatives. S'hi accedeix per la carretera LV-5000 des de Barruera.

  Coordenades GPS: 42.5615373º 0.8410066º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta a la caseta d'informació d'Aigüestortes (0:00h - 1.828m), punt on ens deixen els taxis 4x4 del Parc Nacional. Estany Llong i Portarró d

Caseta d'informació d'Aigüestortes.

Sortim de l'aparcament i ens desviem una cinquantena de metres a la dreta per anar fins al mirador de Sant Esperit. Les boniques vistes que tenim des d'aquest punt són un bon indicador del que ens depara l'excursió! Al davant, cap al S, s'estén la bella vall de Llacs, flanquejada per la serra de les Mussoles a la seva esquerra i el Bony Blanc a la dreta, i presidida pel Tossal del Graller. Estany Llong i Portarró d

Passarel·la adaptada per a persones amb mobilitat reduïda del mirador de Sant Esperit.

Estany Llong i Portarró d

Mirador de Sant Esperit.

Cap a ponent hi tenim l'estany de la Llebreta i, al fons de la vall, la piràmide del pic l'Aüt, una de les estampes més populars de la Vall de Boí i del Parc Nacional. Estany Llong i Portarró d

L'estany de la Llebreta i, al fons, el pic l'Aüt.

Deixem el mirador i retornem a la pista. Fem un centenar de metres en direcció E i deixem la pista enrere per seguir un camí que surt en direcció S, a través d'una clariana. Estany Llong i Portarró d

Pista del planell d'Aigüestortes.

Entrem de nou al bosc, baixem unes escales i travessem el riu de Sant Nicolau per un pont de fusta. Continuem caminant per la passarel·la que ens endinsa al planell d'Aigüestortes. Aquest tram de recorregut, que transcorre per un bosc majestuós de pi negre, coincideix amb un itinerari adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. La passarel·la ens permet travessar còmodament aquest tram de molleres, gaudint del paisatge que envolta aquesta zona de meandres que forma el riu de Sant Nicolau. La visita al planell d'Aigüestortes ens descobreix un dels paisatges més bucòlics de tota la serralada pirinenca. Estany Llong i Portarró d

Aigua cristal·lina a Aigüestortes.

Estany Llong i Portarró d

Aigüestortes.

Estany Llong i Portarró d

L'aigua inunda el Parc.

Estany Llong i Portarró d

Planell d'Aigüestortes.

Deixem enrere el trencall a la dreta que porta cap a la vall de Morrano i, després de recórrer els 500m de longitud de l'itinerari adaptat, travessem el riu pel pont de Morrano (0:15h - 1.824m). Estany Llong i Portarró d

Pont de Morrano, a on enllacem amb la pista.

Continuem per la pista, que va guanyant altura quasi imperceptiblement pel fons de la vall, en direcció NE. Gaudim del bonic bosc subalpí de pi negre amb alguns bedolls. Passem diverses zones on la vegetació és esclarissada degut a les allaus que periòdicament davallen pels pendents que tenim a la nostra esquerra. Arribem al planell Gran, on hi ha una font, i poc després deixem a mà dreta el trencall cap a la vall de Dellui. Nosaltres continuem pel mateix camí per on veníem. Seguim remuntant la vall, passem una altra clariana força gran i entrem dins d'un agradable bosc de pi negre que ens acompanya fins als prats d'Aiguadassi (1:05h - 1.904m). Aquesta zona totalment plana i desproveïda d'arbres és, de fet, un antic estany d'origen glacial que va omplir-se de sediments i s'ha convertit en un extens planell cobert d'herba. Estany Llong i Portarró d

Arribant als prats d'Aiguadassi.

A la nostra esquerra s'obre una vall que puja en direcció NO: és l'emblemàtica vall de Contraix, punt de pas de la coneguda ruta Carros de Foc, que enllaça tots els refugis del Parc Nacional. Just al davant ens queden els abruptes vessants de l'Alt de les Pales de l'Estany Llong i sota seu, al NE, el barranc per on s'escolen les aigües de l'estany Llong, indret cap on ens dirigim. Al fons destaca la silueta del pic del Portarró. Estany Llong i Portarró d

Prats d'Aiguadassi.

Travessem el planell d'Aiguadassi i, després de creuar un petit pont, comencem a remuntar el vessant obac tot seguint la pista per entremig del bosc. Després d'unes quantes llaçades arribem al refugi de l'estany Llong (1:25h -1.987m), un refugi guardat que, a més d'allotjament, també ofereix servei de bar i restauració durant els mesos d'estiu. Estany Llong i Portarró d

Refugi de l'estany Llong, un refugi d'alta muntanya situat en ple cor del Parc Nacional.

Continuem per la pista cap a llevant i al cap d'aproximadament 5 minuts arribem a l'estany Llong (1:30h - 2.000m). Aquest estany és un estany de vall, una morfologia característica de les valls d'origen glacial com la de Sant Nicolau, amb parets abruptes, valls esglaonades i roques polides pel gel de les glaceres que hi havia en aquesta zona fa milers d'anys. A l'altra costat de l'estany, al vessant solell, s'estén una enorme tartera on sovint es veuen ramats d'isards pasturant. Estany Llong i Portarró d

Primera visió de l'estany Llong entre una clariana del bosc.

Estany Llong i Portarró d

Estany Llong, al fons el pic i el coll del Portarró.

Estany Llong i Portarró d

Estany Llong.

Voregem l'estany tot resseguint la riba i seguint el camí marcat amb estaques i pintura groga fins a creuar el barranc de Peixerani per un pontet de fusta. En aquest punt, just després de creuar el barranc, agafem el camí de l'esquerra (també senyalitzat amb pintura groga) que continua pel fons de la vall cap al planell de l'estany Llong. Estany Llong i Portarró d

Planell de l'estany Llong.

Estany Llong i Portarró d

A mesura que anem pujant les vistes enrere vers l'estany són més boniques.

Superada la graonada, el pendent afluixa i arribem al desguàs de l'estany Redó (2:30h - 2.110m). Com el seu nom indica, es tracta d'un estany quasi rodó, un exemple clar d'estany de fons de circ: una cubeta excavada per l'antiga glacera que cobria aquesta zona pirinenca fa uns quants milers d'anys. Estany Llong i Portarró d

Estany Redó amb la seva petita illa tan característica.

Estany Llong i Portarró d

Estany Redó.

Resseguim l'estany uns 300m per la nostra dreta, per un petit sender que el voreja. Aquest tram de recorregut ens ofereix unes vistes precioses de l'estany i de les impressionants parets del circ que l'emmurallen. El corriol fa un gir brusc cap a la dreta (S-SE) i comença a remuntar el pendent. Ascendim per una zona on el camí està molt desdibuixat. Cal parar atenció a l'orientació. Les fites ens ajuden a trobar el camí i finalment arribem al pletiu dels Gavatxos, una planície enlairada per sobre de l'estany Redó, a l'esquerra del barranc del Portarró. Estany Llong i Portarró d

La cotonera de muntanya (Eriophorum angustifoliu) creix de manera abundant en zones humides.

Estany Llong i Portarró d

Orquídia tacada (Dactylorhiza maculata).

Des d'aquest punt davallem uns metres, creuem el barranc del Portarró (3:15h - 2.427m) i, després d'una petita pujada, enllacem amb el camí que puja directe des de l'estany Llong, senyalitzat amb pintura groga. Estany Llong i Portarró d

Vista del circ de muntanyes de l'estany Redó i del pletiu dels Gavatxos des de la pista pujant cap al Portarró.

Estany Llong i Portarró d

A mesura que anem guanyant alçada les perspectives són esplèndides.

A partir d'aquest punt només cal que anem seguint la pista, fent els diferents zig-zags que ens permeten superar l'últim tram de pujada. Estany Llong i Portarró d

Arribant a dalt de tot del Portarró per una petita drecera. A la dreta, l'Agulla del Portarró.

Finalment assolim l'àmplia collada que separa la vall de Sant Nicolau de la vall de Sant Maurici: hem arribat al Portarró d'Espot (3:15h - 2.427m). Des d'aquest punt gaudim d'una panoràmica excepcional sobre la vall de Sant Nicolau, que pertany a la comarca de l'Alta Ribagorça i per on hem pujat, i de la vall de Sant Maurici, cap a llevant, ja a la comarca del Pallars Sobirà. Si volem arrodonir la ruta, podem caminar uns 15 minuts més fins al mirador del Portarró, que queda en direcció SE, des d'on podem gaudir d'una estampa inoblidable sobre la vall de Sant Maurici i el sector oriental del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Contemplem durant una bona estona els cims emblemàtics de la zona: Montsaliente, el Pui Pla, els Encantats, Subenuix, el Gran Tuc de Colomers...  Estany Llong i Portarró d

Portarró d'Espot.

Estany Llong i Portarró d

Des del Potarró podem veure com la muntanya dels Encantats treu el cap des del sector de Sant Maurici.

Estany Llong i Portarró d

Estanyol del Portarró i, al fons, la silueta de la Pica d'Estats.

Estany Llong i Portarró d

Pic del Portarró (2.734m), fàcilment assolible des del mateix Portarró d'Espot.

Retornem cap a la vall de Sant Nicolau. Baixem per l'ampli camí, deixem enrere a la dreta el corriol de l'estany Redó, per on hem pujat abans, i continuem per la pista, que ens permet perdre altura còmodament fins a un llom. Deixem a l'esquerra el caminet que ens portaria a la cabana del Portarró i, una mica més avall, també a l'esquerra, el camí del Pi de Peixarani, un enorme pi negre declarat arbre monumental. Estany Llong i Portarró d

Pi de Peixerani.

Continuem baixant cap a l'estany Llong i enllacem amb el camí de pujada just al barranc de Peixerani. A partir d'aquí, desfem el camí de l'anada, passem pel refugi d'Estany Llong i davallem fins als prats d'Aiguadassi. Travessem el planell d'Aiguadassi i arribem al planell d'Aigüestortes. Deixem el camí adaptat per on hem passat a l'anada i continuem per la pista fins al punt d'inici i final de la ruta, a la caseta d'informació d'Aigüestortes (5:30h -1.828m). Estany Llong i Portarró d

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


6 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta