pdf-ruta197
Besiberri Sud (3.024m) i Comaloforno (3.029m) pels estanys de Gémena

Ascendim dos dels tresmils més espectaculars del Parc Nacional, el Besiberri Sud i el Comaloforno, i descobrim la preciosa vall de Llubriqueto i els estanys de Gémena

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d'interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (F+)

Rutes d'alta muntanya amb grimpades fàcils i amb bones preses, la qual cosa fa necessari utilitzar les mans per progressar.
desnivelDesnivell acumulat

1.600m

Distància totalDistància total

15 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

10:10h

altitud_minimaAltitud mínima

1.497m

distanciaPunt de sortida / arribada

Aparcament de Toirigo

altitud_maximaAltitud màxima

3.029m

distanciaPoblació més propera

Boí

banner apadrina

Recorregut lineal -amb possibilitat de fer algun bucle- de 15 km de longitud (anada i tornada) i uns 1.600m de desnivell positiu que ens descobreix la preciosa vall de Llubriqueto, els estanys de Gémena i els magnífics cims del Besiberri Sud (3.024m) i del Comaloforno (3.029m). Comencem la ruta des de l'aparcament de Toirigo del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Superem el barranc de Llubriqueto i ens situem a la bonica vall penjada de Llubriqueto. Continuem vers el NO superant el ressalt rocallós que ens separa de la capçalera septentrional de la vall. Un cop allà resseguim la riba oriental de l'estany Gémena de Baix i superem una cota que ens porta fins a l'estany Gémena de Dalt. Des d'aquí abordem un segon ressalt rocallós que ens ubica a un collet ben a prop dels estanys Gelats. Pugem fins a la collada d'Abellers (2.886m) i, des d'aquest punt, un sender carener ens situa al cim del Besiberri Sud. Seguim la cresta rocallosa -evitant el seu fil quan aquest sigui massa perillós- i assolim, fent un pas de grimpada obligada, el cim del Comaloforno. Seguint traces de sender i fites disseminades davallem per un terreny d'aventura fins a enllaçar amb el camí per on hem pujat i retornem a l'aparcament de Toirigo.

Situats a la capçalera de la vall de Boí, a la comarca lleidatana de l'Alta Ribagorça, els cims del Besiberri Sud (3.024m) i del Comaloforno (3.029m) són les dues màximes cotes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Tot presidint una cresta granítica amb timbes i congestes que cauen al buit, aquests dos pics constitueixen tot un repte per a qualsevol excursionista que vulgui gaudir de la bellesa i les vistes inigualables que els seus cims ens deparen. Si amb l'ànim d'assolir-les escollim el camí de la vall de Llubriqueto, l'itinerari que en resulta és sensacional i els dos cims es converteixen en la cirereta d'un pastís que reuneix tots els ingredients del muntanyisme: un bosc mixt de faigs i avets, pinedes perfumades, prats alpins amb molleres, monumentals salts d'aigua, bellíssims estanys d'alta muntanya i, a dalt de tot, la duresa d'un món petri -desolat i abrasiu-, petites congestes de neu i gel, i un recorregut per cresta que exigeix tota la nostra atenció. L'esforç, doncs, és del tot necessari, però la felicitat i la intensíssima vivència que suposa el coronament d'aquests dos cims serà un tresor que guardarem tota la vida.

Mapa cartogràfic

mapa
Editorial Alpina

© Editorial Alpina.

Aquest croquis aproximat amb l'itinerari de la ruta ha estat creat a partir del mapa "Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (secció Boí). 1:25.000. " propietat de l'Editorial Alpina.

Recorregut de la ruta

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

trkTwoNav (.trk) gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Punts importants de pas (Waypoints)

Punt de pas
Temps
Altura
Latitud
Longitud
 •  Aparcament de Toirigo
  0:00h
  1.497m
  42.566708º
  0.844774º
 •  Pla de la Cabana
  1:50h
  1.992m
  42.566349º
  0.824682º
 •  Estany de Gémena de Baix
  2:45h
  2.235m
  42.574324º
  0.820601º
 •  Collada d'Abellers
  5:10h
  2.886m
  42.594312º
  0.823296º
 •  Besiberri Sud
  5:30h
  3.024m
  42.593790º
  0.825943º
 •  Comaloforno
  6:25h
  3.029m
  42.591387º
  0.827842º
 •  Aparcament de Toirigo
  10:10h
  1.497m
  42.566708º
  0.844774º

Sistema de coordenades geogràfiques. Datum WGS84.

Més informació

: Besiberri Sud (3.024m) i Comaloforno (3.029m).

: Dia complet

: 10:10h en total: 1:50h des de l'aparcament de Toirigo fins al pla de la Cabana, 3:20h des del pla de la Cabana fins a la collada d'Abellers, 0:20h des de la collada d'Abellers fins al cim del Besiberri Sud, 0:55h per fer el tram carener entre el Besiberri Sud i el Comaloforno, 2:00h per baixar des del cim de Comaloforno fins a l'estany Gémena de Baix, 0:35h des d'aquest punt fins al pla de la Cabana i 1:10h des del pla de la Cabana fins a l'aparcament de Toirigo.

: 1.600m

: Alta (F+). En el tram entre el Besiberri Sud i el Comaloforno trobarem passos puntuals de I i II. La baixada proposada des del Comaloforno transcorre per un terreny descompost i d'aventura on també haurem de parar molta atenció a l'orientació.

: Estiu i inicis de tardor.

: Barret, crema, ulleres pel sol i 3l d'aigua per persona. Recomanable casc d'alpinisme. Si fem la ruta a principis d'estiu o entrada la tardor probablement necessitarem portar piolet i grampons.

:

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (secció Boí). 1:25.000. Editorial Alpina.

: La ruta descrita està adreçada a persones amb experiència en terrenys d'alta muntanya. Cal tenir un mínim d'experiència en progressió per tarteres, no patir vertigen (especialment a la cresta i a la baixada entre el Comaloforno i el sender de la collada d'Abellers) i tenir coneixements d'orientació en muntanya. La baixada des del cim de Comaloforno fins al fons del vessant es fa per un terreny molt abrupte i a l'aventura, amb molt poques fites que marquin el camí, que sovint transcorre per passos estrets i aeris, petits corredors i xemeneies o grans blocs de pedra. Si ho preferim, des del cim del Comaloforno també podem desfer el camí de pujada.

Com arribar-hi en transport públic

Des de Barruera, Boí, Taüll o Erill la Vall amb el servei de taxi de la Vall de Boí fins a l'aparcament de Toirigo. Tarifes i contacte: Taxis Vall de Boí.

Com arribar-hi en cotxe

Des del Pont de Suert seguim per la carretera L-500 en direcció a Barruera i Caldes de Boí. Passat Barruera aviat deixem enrere a l'esquerra un trencall que puja a Erill la Vall i després un altre trencall a la dreta que puja cap Boí i Taüll, nosaltres seguim recte. Passem per Caldes de Boí i tot seguit la carretera es fa més estreta. Deixem a la dreta la caseta del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i creuem un pont sobre el riu Noguera de Tor. Tot just a l'altra banda del pont i al costat d'un gran bloc de granit hi ha una petita esplanada on podem estacionar el vehicle.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Totes les rutes han estat realitzades sobre el terreny per RUTES PIRINEUS. Les rutes poden variar molt en funció de l'època de l'any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s'han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.