pdf-ruta94
Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto

Descobrim l'encisadora vall de Llubriqueto i els estanys de Gémena de Baix i Gémena de Dalt, dues de les seves joies naturals

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

803m

Distància totalDistància total

9,3 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:25h

altitud_minimaAltitud mínima

1.497m

distanciaPunt de sortida / arribada

Aparcament de Toirigo

altitud_maximaAltitud màxima

2.300m

distanciaPoblació més propera

Boí

banner apadrina

Recorregut lineal -amb un petit bucle- de 9,3 km de longitud (anada i tornada) i 800m de desnivell positiu que recorre la preciosa vall de Llubriqueto i ens porta a descobrir els bonics estanys de Gémena de Baix i Gémena de Dalt. La ruta comença a l'aparcament de Toirigo del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Superem el barranc de Llubriqueto i ens situem al pla de la Cabana, també conegut com a planell de Llubriqueto, al fons de la bonica vall penjada de Llubriqueto. Continuem cap al NO i superem el ressalt rocallós que ens separa de la capçalera de la vall. Voregem la riba oriental de l'estany Gémena de Baix (2.235m) i ascendim fins a l'estany Gémena de Dalt (2.270m). Des d'aquí emprenem el retorn fent un petit bucle tot resseguint la riba oriental de l'estany Gémena de Dalt i enllaçant amb la riba occidental de l'estany Gémena de Baix fins al seu desguàs, punt on recuperem el camí que ja hem fet de pujada i que seguim fins a l'aparcament de Toirigo.

Situada en un marge de la capçalera de la vall de Boí, a la comarca lleidatana de l'Alta Ribagorça, la vall de Llubriqueto queda parcialment eclipsada per les seves veïnes Ribera de Caldes i Sant Nicolau, tradicionalment més conegudes. Això fa que puguem caminar per un entorn meravellós però, alhora, sorprenentment solitari. A banda de poder-hi admirar fenòmens geològics com el fet de ser el punt de contacte entre les pissarres i els granits, aquesta preciosa vall està dotada d'un conjunt lacustre d'origen glacial que de ben segur ens captivarà. De tot el grup d'estanys de la vall, en aquesta ruta ens centrarem en els dos més grans -l'estany Gémena de Baix i l'estany Gémena de Dalt- i, tot i que els estanys i l'aigua seran el fil conductor de la ruta, també gaudirem d'altres elements que acabaran d'enriquir l'experiència: un bosc mixt de faigs i avets, pinedes perfumades, prats alpins amb molleres, salts d'aigua monumentals i un rosari de cims majestuosos amb alçades compreses entre els 2.418m i els 3.029m connectats per crestes vertiginoses. Benvingudes i benvinguts a la vall de Llubriqueto!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 5:25h en total: 1:50h des de l'aparcament de Toirigo fins al pla de la Cabana, 1:15h des del pla de la Cabana fins a l'estany Gémena de Dalt, 1:10h per fer el descens fins al pla de la Cabana i 1:10h des del pla de la Cabana fins a l'aparcament de Toirigo.

: Notable. La ruta no presenta cap dificultat tècnica més enllà de transcórrer per terrenys d'alta muntanya. L'exigència física és considerable degut, sobretot, al desnivell que cal superar (+/- 803m).

: Finals de primavera, estiu i principis de tardor. La resta de l'any és molt probable que hi trobem neu. En aquest cas cal anar equipats amb raquetes de neu, grampons, piolet, ARVA, pala i sonda i tenir coneixements i experiència en aquest tipus de condicions i terrenys.

: Barret, crema, ulleres de sol i 2l d'aigua per persona.

:

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (secció Boí). 1:25.000. Editorial Alpina.

Com arribar-hi en transport públic

Des de Barruera, Boí, Taüll o Erill la Vall amb el servei de taxi de la Vall de Boí fins a l'aparcament de Toirigo. Tarifes i contacte: Taxis Vall de Boí.

Com arribar-hi en cotxe

Des del Pont de Suert seguim per la carretera L-500 en direcció a Barruera i Caldes de Boí. Passat Barruera aviat deixem enrere a l'esquerra un trencall que puja a Erill la Vall i després un altre trencall a la dreta que puja cap Boí i Taüll, nosaltres seguim recte. Passem per Caldes de Boí i tot seguit la carretera es fa més estreta. Deixem a la dreta la caseta del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i creuem un pont sobre el riu Noguera de Tor. Tot just a l'altra banda del pont i al costat d'un gran bloc de granit hi ha una petita esplanada on podem estacionar el vehicle.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_208
  Carretera del Parc Nacional d´Aigüestortes, s/n, 25528 Boí
  Els apartaments La Peguera estan situats en dues ubicacions privilegiades de la vall de Boí: al poble de Barruera i a la carretera d'entrada del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per Sant Nicolau. La Peguera ens ofereix apartaments totalment equipats i de mides i característiques diferents. Destaquem especialment el bon tracte que ens ofereix la Isabel i us recomanem que us deixeu aconsellar per ella sobre les moltíssimes excursions que es poden realitzar des d'aquí!
 • partner_image_247
  Plaça Treio 4, 25528 Boí
  L'Hostal i Hotel Pey de Boí està situat just al centre de Boí, al cor de la Vall de Boí. Ofereix diversos tipus d'habitacions, totes elles molt acollidores i còmodes i el seu restaurant ofereix bona cuina tradicional de muntanya amb els millors productes locals. El Pey és la base ideal per descobrir la vall i el Parc Nacional!
 • partner_image_262
  Carrer Major s/n Barruera
  L'hotel Farré d'Avall està situat en una antiga casa pairal de pedra al bonic poble de Barruera, a la Vall de Boí. També disposa de restaurant i és una base ideal per descobrir els tresors naturals i històrics de l'entorn, com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i les esglésies romàniques de la vall.
 • partner_image_159
  Plaça de l´Església, 1, 25528 Erill la Vall
  A Erill la Vall, al cor de la vall de Boí, hi trobem l'Hostal La Plaça, absolutament encantador! Aquest hotel de caràcter familiar ens ofereix habitacions renovades però alhora gratament acollidores, perfectes per descansar després de recórrer Aigüestortes o de fer la ruta pel conjunt d'esglésies romàniques de la vall. El tracte dels seus farà que, a més a més, us hi sentiu com a casa!

Què més podem visitar?

 • Centre del Romànic de la Vall de Boí
  Centre del Romànic de la Vall de Boí

  A la Vall de Boí hi trobem un conjunt de nou esglésies romàniques declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Al bell mig d'una de les valls més boniques del Pirineu hi trobem joies com Sant Climent, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí o Santa Eulàlia d'Erill la Vall amb el seu magnífic campanar. Més informació i horaris aquí.

  Coordenades GPS: 42.5244231º 0.8258553º

 • Estació d´esquí de Boí-Taüll
  Estació d'esquí de Boí-Taüll

  Pels amants de l'esquí, la Vall de Boí disposa de Boí-Taüll. Es tracta de l'estació d'esquí amb la cota esquiable més alta de Catalunya, a més de 2.750m. S'hi accedeix pujant per la carretera que va del poble de Boí al poble de Taüll i seguint-la fins al final.

  Coordenades GPS: 42.4778358º 0.8693729º

 • Balneari de Caldes de Boí
  Balneari de Caldes de Boí

  El complex termal de Caldes de Boí es troba a la capçalera de la Vall de Boí, enmig d'un marc natural incomparable. És un lloc ideal per passar uns dies de descans i de relax. Les seves aigües termals, provinents de fonts naturals, tenen propietats curatives. S'hi accedeix per la carretera LV-5000 des de Barruera.

  Coordenades GPS: 42.5615373º 0.8410066º

 • Sant Nicolau. Entrada al Parc Nacional d´Aigüestortes
  Sant Nicolau. Entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes

  El sender que puja per la vall del riu Sant Nicolau i passa per l'estany de la Llebreta és la porta d'entrada del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici des de Boí. S'hi accedeix pujant per la carretera LV-5000, deixant primer a mà esquerra Erill la Vall i després a mà dreta el desviament cap a Boí. Aproximadament 1 km més tard, ens desviem a la dreta per una estreta carretera fins a la barrera que ens impedeix continuar.

  Coordenades GPS: 42.5426952º 0.8387321º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem el nostre recorregut a l'aparcament de Toirigo (0:00h - 1.497m), al costat de la caseta del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i del campament de Toirigo. Envoltem un gran bloc de granit i seguim un sender a l'esquerra (SE) que es dirigeix cap al proper balneari de Caldes de Boí. Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Bloc de granit a l'inici de la ruta.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Senyalització al punt d'inici.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Agafem el camí en direcció al balneari de Caldes de Boí.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Panell informatiu amb mapa de situació de la zona.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

El sender és evident i ben senyalitzat.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Els avellaners són els protagonistes en aquest inici de ruta.

Abans d'arribar al balneari prenem un corriol que surt cap a la dreta i remunta el barranc de Llubriqueto. Comencem aquí una forta pujada amorosida per l'ombra de faigs i avets, que denoten el clima atlàntic de la Ribera de Caldes, doncs aquests arbres que tanta humitat necessiten arriben a formar un bonic bosc en aquestes contrades més aviat seques. Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Prenem el sender que surt cap a la nostra dreta.

Les ziga-zagues ens eleven i del SE ens arriba la remor de la Sallent, cascada per on es precipita l'aigua del barranc. Aviat els faigs donen pas als pins i entrem a l'estatge subalpí. Cap a la cota 1.835m ens trobem amb el pla de Sallent, una petita clariana que anticipa un pont per on passem a l'altra riba del barranc. Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Pujada dura a través d'un bosc ombrívol.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

El bosc deixa pas a una zona oberta.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Creuem el barranc de Llubriqueto gràcies a un petit pont de fusta.

El pendent es fa menys feixuc i en una llaçada oberta ens allunyem una mica del riu, que retrobem més amunt, quan el bosc s'obre i el pendent se suavitza del tot. Hem arribat al bellíssim paratge del pla de la Cabana (1:50h - 1.992m), conegut també com a planell de Llubriqueto, fons d'una vall penjada d'origen glacial que haurem de remuntar fins gairebé la seva capçalera. Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Senyal de pintura groga i negre en una roca.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

A punt d'arribar al planell de Llubriqueto.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Arribem al planell de Llubriqueto.

Passem pel costat d'un pal indicador, creuem novament el riu per un segon pont i, un cop a l'altra riba, deixem a la dreta un senderó que ens aproparia a la cabana de Llubriqueto, construcció reservada als tècnics del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici però que en cas de necessitat ens podria servir de refugi. Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Senyalització vertical, nosaltres seguim en direcció als estanys Gémena.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Infraestructura i pont per creuar el riu de Llubriqueto, al fons la cabana.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Cabana de Llubriqueto.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Agradable zona per descansar i gaudir de l'entorn.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Ramat de vaques descansant.

El sender que seguim, marcat amb fites, passa ben a prop de la font de Llubriqueto i encara un ressalt rocallós aparentment inexpugnable que superem fent un llarg flanqueig de SE a NO. Superat aquest obstacle i havent sentit la potent remor del salt de Llubriqueto, ens plantem a tocar de la riba oriental de l'estany Gémena de Baix (2:45h - 2.235m). Descansem una estona mentre admirem la bellesa d'aquest estany d'origen glacial caracteritzat per tenir dos minúsculs illots gairebé al mig i envoltat d'herba, pins i tarteres. Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Tram rocós que cal guanyar per arribar als estanys de Gémena.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Vistes enrere cap al formós planell de Llubriqueto.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Vistes a l'estany de Gémena de Baix.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Voregem l'estany per la seva dreta.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Petites illes sobresurten tímidament sobre la superfície de l'estany.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Mirada cap al S.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Mirada cap al S.

Un cop recuperats, continuem la pujada remuntant un collet i arribant de seguida a la riba oriental de l'estany Gémena de Dalt (3:05h - 2.270m). Envoltats ja d'un ambient completament alpí, amb cims, tarteres i congestes de neu, ens podem fer una idea del caràcter d'aquesta vall inhòspita, que abans de rebre els primers excursionistes només era trepitjada per pastors o migrants que creuaven els Pirineus per necessitat. Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Senyalització vertical "Besiberri S".

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Estany Gémena de Dalt.

Atenció!: a continuació proposem fer un petit bucle que ens portarà per la riba E de l'estany de Gémena de Dalt i per la riba O de l'estany de Gémena de Baix, al desguàs del qual enllaçarem amb el camí que hem fet de pujada. Aquest bucle transcorre per terrenys sense camí ben definit i presenta un toc d'aventura. Tots aquells que ho prefereixin poden evitar-lo i tornar a l'estany Gémena de Baix desfent el camí que ja hem fet de pujada, que és evident i no presenta cap dificultat. Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

L'aigua provinent dels estanys Gelats cau sobtadament per la paret.

Així doncs, continuem el nostre recorregut resseguint la riba E de l'estany Gémena de Dalt fins al seu desguàs. Poc després creuem el fil d'aigua cap al S passant una mollera i enllaçant tot seguit amb la riba O de l'estany Gémena de Baix. Avancem per aquesta riba seguint rastres de caminets i buscant els passos més fàcils entre l'aigua, les roques i la vegetació fins que arribem a la sortida d'aigües de l'estany de Baix. Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Voregem l'estany Gémena de Dalt pel S.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Vistes a l'estany Gémena de Baix.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Zona de molleres.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Voregem per la riba O l'estany Gémena de Baix, per un terreny d'aventura i irregular.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Caminem a pocs metres de l'aigua per un sender desdibuixat.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

En alguna ocasió hem de superar algun petit tram rocós.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Arribant a la sortida d'aigües de l'estany Gémena de Baix.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Vistes al N amb els pics que tanquen la vall per la seva part superior.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Joc de llums i de reflexos.

Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

La tora blava, planta tòxica d'alta muntanya que cal reconèixer i no tocar.

Parant molta atenció perquè tenim el salt de Llubriqueto a pocs metres, travessem com podem el rierol i enllacem amb el sender que hem seguit de pujada. Desfem el ressalt rocallós que ens porta fins al fons del pla de la Cabana (4:15h) i el pont sobre el riu. Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Arribant al pla de la Cabana, de baixada.

Davallem tot el barranc de Llubriqueto fins al fons de la Ribera de Caldes, deixant a la dreta el camí que baixa fins al balneari de Caldes i arribant a l'aparcament de Toirigo (5:25h - 1.497m), on finalitzem aquest magnífic recorregut d'alta muntanya. Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Cristina
19-08-2020 21:47:04h

Pujada i pujada pedres des del principi. Poquet tros pla per caminar. Com diuen nivell notable. Hem acabat agotats i val molt la pena.

5 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta