pdf-ruta264
Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai

Ruta fins al circ de Soaso per la Senda dels Caçadors i la Faixa de Pelai a la vall d'Ordesa

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

890m

Distància totalDistància total

20,1 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

6:45h

altitud_minimaAltitud mínima

1.305m

distanciaPunt de sortida / arribada

Pradera d'Ordesa

altitud_maximaAltitud màxima

1.977m

distanciaPoblació més propera

Torla

Itinerari circular de 20,1 km de longitud per la vall d'Ordesa, al Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut. Des de la Pradera d'Ordesa agafem la Senda dels Caçadors, un camí dur i exigent que s'enfila fins al mirador de Calcilarruego superant un desnivell positiu de més de 650m en menys de 2 km de recorregut. A partir d'aquest punt, la resta de la ruta avançarà per terreny pla o en lleuger descens. Des de Calcilarruego agafem el bonic camí de la Faixa de Pelai, que ens porta fins al circ de Soaso i la Cola de Caballo tot recorrent la vall d'Ordesa per una de les seves cornises meridionals. El retorn des de la Cola de Caballo fins a la Pradera d'Ordesa es realitza pel camí clàssic de la vall d'Ordesa, que avança pel fons de la vall.

La ruta fins a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai ens permet endinsar-nos a la vall d'Ordesa d'una manera espectacular. El camí d'anada, per la Senda dels Caçadors i la Faixa de Pelai, ens ofereix unes vistes increïbles del circ de Cotatuero, de la pròpia vall d'Ordesa, del circ de Soaso i de la cascada de la Cola de Caballo, que corona la vall. Durant el camí de tornada, que avança pel fons de la vall i en paral·lel al riu Arazas, podem gaudir de diversos salts d'aigua com les Grades de Soaso, la cascada de l'Estrecho o la cascada d'Arripas. Durant la ruta també creuem boniques fagedes i ens trobem cabirols, vaques i d'altres animals i plantes propis de la zona. Una excursió inoblidable.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 6:45h en total: 1:45h des del punt d'inici fins al mirador de Calcilarruego, 2:20h des del mirador fins a la Cola de Caballo i 2:40h de tornada des de la Cola de Caballo fins a la Pradera d'Ordesa pel camí clàssic de la vall d'Ordesa.

: Notable. Es tracta d'una excursió de senderisme que no presenta cap dificultat tècnica destacable, en tot moment s'avança per camins senyalitzats i en bon estat de conservació. La dificultat de la ruta ve donada per la seva longitud total i, sobretot, pel primer tram de 2 km de dura ascensió en ziga-zaga. En aquest primer tram, anomenat la Senda dels Caçadors, hi ha troncs i pedres soltes que requereixen avançar amb precaució.

: Primavera, estiu i tardor. No és gens aconsellable realitzar l'itinerari per la Senda dels Caçadors i la Faixa de Pelai si hi ha neu i/o gel al camí, ni després de pluges abundants.

: Res en especial.

:

· Ordesa y Monte Perdido - Parque Nacional. 1:40.000. Editorial Alpina.
· Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. 1:25.000. Editorial Alpina.

: La ruta es pot realitzar en els dos sentits de la marxa. Recomanem, però, el sentit aquí descrit per tal de gaudir de les vistes de la vall d'Ordesa i del circ de Soaso obrint-se a davant nostre des de la Faixa de Pelai i, també, per evitar la dura i perillosa baixada per la Senda dels Caçadors, que hauríem de fer en l'últim tram del recorregut. A més a més, en el sentit aquí descrit, després de superar els primers 2 km, l'itinerari avançarà gairebé sempre per terreny pla o en lleuger descens.

Com arribar-hi en cotxe

Ens dirigim per la carretera N-260a en direcció a Torla (des de Broto, si venim del S, o des de Biescas i Linás de Broto, si venim de l'O). En una corba pronunciada de la N-260a agafem la carretera A-135, seguint les indicacions de Torla. Després d'1 km, arribem a l'entrada del poble. A mà dreta hi tenim el Centre de Visitants del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut i el seu pàrquing. Durant l'estiu, Setmana Santa i alguns festius assenyalats és obligatori estacionar el vehicle en aquest pàrquing i agafar el servei d'autobusos del parc per accedir a la Pradera d'Ordesa, punt d'inici de la nostra ruta. Els autobusos funcionen des de les 7:00h fins a les 20:00h (recomanem que confirmeu el calendari i els horaris prèviament: tel. 974 486 472). Si l'accés amb vehicle propi estigués permès, per la carretera A-135 creuem el poble de Torla en direcció N. Sortim del poble i després de 3 km arribem al Pont dels Navarresos. Cap al N s'obre la vall de Bujaruelo però nosaltres seguim per la A-135 que gira cap a l'E, creua les portes d'accés al parc nacional i s'enfila cap a la vall d'Ordesa fent vàries llaçades. Després de 5 km, arribem a la Pradera d'Ordesa on hi ha un pàrquing per estacionar els vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Què més podem visitar?

 • Refugi de Sant Nicolau de Bujaruelo
  Refugi de Sant Nicolau de Bujaruelo

  Des de Torla, en direcció a la vall d'Ordesa, desviant-nos al Pont dels Navarresos a l'esquerra, arribem a un refugi - restaurant, un càmping i un magnífic pont romànic a 1.420m d'altitud enmig de la vall de Bujaruelo. Aquest enclavament és un espai ideal per descansar i fer-hi activitats lúdiques.

  Coordenades GPS: 42.6945166º -0.10693573º

 • Centre de visitants del Parc Nacional d´Ordesa i Mont Perdut (Torla)
  Centre de visitants del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut (Torla)

  Situat a l'aparcament de Torla, des d'on surten els autobusos cap a l'entrada del parc, disposa de sales d'exposició permanent dedicades a la geologia, els ecosistemes, les diverses zones del parc i els espais protegits d'Aragó. Integrat espacialment en el propi paisatge, funciona com a oficina d'atenció al visitant.

  Coordenades GPS: 42.6263014º -0.11157058º

 • Casa de la Vall i presó de Broto
  Casa de la Vall i presó de Broto

  Quan al s. XVI la Mancomunitat de la Vall de Broto tenia poder d'autogovern, la ramaderia de muntanya n'era la riquesa principal i la majoria de litigis sorgien per robatoris, ús de pastures alienes i contraban cap a França. La Casa de la Vall i la presó són un gran testimoni d'aquesta història (Informació visites: 974 486 413)

  Coordenades GPS: 42.6046448º -0.1223006º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Iniciem el recorregut a l'enclavament conegut com a Pradera d'Ordesa (0:00h - 1.305m), que és el punt de sortida de diferents itineraris per la coneguda vall d'Ordesa. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

La Pradera d'Ordesa.

A l'extrem oriental de l'aparcament de la Pradera d'Ordesa hi ha diversos panells indicadors. Nosaltres seguirem la indicació de "Senda de los Cazadores - Faja de Pelay". Avancem per un camí en bon estat, habilitat per a persones amb mobilitat reduïda, en direcció SE. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Senyals indicadors de diferents itineraris que surten de la Pradera d'Ordesa.

Al cap d'un centenar de metres el camí gira cap al S i creua el riu Arazas per sobre d'un còmode pont. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Pont sobre el riu Arazas.

Seguim avançant i, pocs metres després de superar el pont, arribem a un encreuament de camins. En aquest punt, hem de deixar enrere el sender adaptat, que gira a l'esquerra i reprèn el curs de la vall, i seguim en direcció S-SE, agafant el desviament cap a la "Senda de los Cazadores - Faja de Pelay" (0:05h - 1.310m). Deixem enrere, doncs, el camí que va cap a les cascades, les grades de Soaso i la Cola de Caballo, a la nostra esquerra, i el camí de Torla per Turieto, a la nostra dreta. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Seguim la indicació de la "Senda de los Cazadores".

Iniciem en aquest punt l'anomenada Senda dels Caçadors, camí que ens ha de portar fins al mirador de Calcilarruego després de superar més de 600m de desnivell positiu en aproximadament 2 km de recorregut. Recorrem un centenar de metres per terreny pla i ben aviat comencem a enfilar-nos. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Avancem, en direcció S, per un camí evident.

El camí puja amb força fent curtes ziga-zagues per l'interior d'un bonic bosc on hi domina el faig. Cal vigilar amb les pedres i seguir en tot moment el traç definit sense abandonar-lo. El fort pendent i les característiques del terreny fan que hi hagi pedres soltes, algun arbre caigut i petits despreniments. A mesura que anem guanyant altura, quan l'espessor del bosc ens ho permet, podem veure a darrere nostre, en direcció N, l'espectacular circ de Cotatuero. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Comencem l'ascens. El pendent és fort.

Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Avancem per un bosc en el que hi prodomina el faig.

Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

El camí fa vàries ziga-zagues i va guanyant altitud en tot moment.

La pujada és dura. Aquest és el tram més dur de tota la ruta. Seguim ascendint fent ziga-zagues pel sender i arribem a un trencall (1:30h). El sender que surt cap a la dreta, en direcció O, ens portaria fins al cim del Punta Acuta (2.242m). Nosaltres agafem el sender de l'esquerra tot seguint les indicacions de "Refugio de Góriz - Faja de Pelay". Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Agafem el sender de l'esquerra cap a la Faixa de Pelai.

Afrontem l'últim tram de pujada. El camí ascendeix cada cop més suaument i a poc a poc agafem una clara direcció E. Finalment arribem al mirador de Calcilarruego (1:45h - 1.955m). Una petita cabana de fusta, que podríem utilitzar com a refugi improvisat en cas de necessitat, ens dóna la benvinguda. Estem en el punt més elevat de la ruta. Les vistes des del mirador de Calcilarruego són espectaculars. Al N hi tenim una gran panoràmica del circ de Cotatuero, la Faixa Racón, la Faixa de les Flors i el Gallinero (2.752m). A esquerra (O) i dreta (E), podem apreciar l'espectacularitat de la vall d'Ordesa. Estem en un mirador excepcional sobre aquest espai natural declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1997. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Circ de Cotatuero des del mirador de Calcilarruego.

Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Vall d'Ordesa (O) des del mirador de Calcilarruego.

Reprenem la marxa pel camí que surt des del mirador en direcció E. És el sender de la Faixa de Pelai, que transcorre per sobre d'una de les cornises meridionals que perfilen la vall d'Ordesa. Seguirem aquest corriol durant més de 8 km fins arribar al circ de Soaso, a la capçalera de la vall d'Ordesa, avançant en tot moment per terreny pla o en lleuger descens. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Agafem el sender de la Faixa de Pelai.

Durant el recorregut per la Faixa de Pelai alternem zones boscoses amb zones més obertes. Deixem enrere, a mà dreta, una petita cabana de fusta (2:35h). És una zona on és fàcil observar cabirols pasturant lliurement. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

És fàcil observar cabirols al llarg del camí per la Faixa de Pelai.

El camí va girant cap a l'esquerra, seguint l'orientació NE que progressivament va agafant la vall d'Ordesa. A poc a poc se'ns va obrint, a davant nostre, la perspectiva cap al circ de Soaso. Estem davant d'una vall d'origen glaciar. Les vistes durant aquest tram del recorregut són espectaculars. Aviat, al davant, en direcció NE, hi veiem tota la capçalera de la vall amb l'emblemàtic circ de Soaso. A sobre del circ, si els núvols i la boira ens ho permeten, podem observar-hi les anomenades Tres Serols: el Cilindre de Marboré (3.325m), el Mont Perdut (3.348m) i el pic Añisclo (3.257m). En direcció N, a l'altra banda de la vall, hi ha l'agresta Faja Tabacor i, avall, al fons de la vall, podem observar-hi els coneguts salts d'aigua de les Grades de Soaso. També podem observar en tot moment el camí que avança pel fons de la vall; és el camí que nosaltres agafarem més endavant per tornar cap a la Pradera d'Ordesa des de la Cola de Caballo. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Les vistes de la vall d'Ordesa des de la Faixa de Pelai són impressionants.

LA LLEGENDA DE LES TRES SEROLS O TRES SORORES

Vàries llegendes ens parlen de l'origen d'aquestes tres muntanyes germanes... totes elles, però, estan protagonitzades per tres dones...
Una de les llegendes ens situa a l'època de les invasions bàrbares. En un petit poblet de la vall, tres germanes, orfes de mare, estan a punt de casar-se amb tres joves del poble. El mateix dia del casament, el poble és atacat pels bàrbars del nord i, enmig del caos i la destrucció, els tres joves aconsegueixen escapar però les tres germanes són fetes presoneres juntament amb la resta de dones i criatures de la comunitat. Tres bàrbars, enamorats de la bellesa de les tres germanes, els hi proposen matrimoni, però les tres germanes ho rebutgen, el seu cor està amb els seus antics promesos. Els bàrbars, per tal de convèncer-les, enganyen a les tres germanes i els hi fan saber que els seus antics promesos s'han casat amb tres noies de la seva tribu. Amb el cor trencat, les tres germanes accedeixen a casar-se amb els bàrbars. Mentrestant, tots els que fugiren han recuperat forces i preparen l'assalt al poblat per recuperar les seves famílies, entre ells els tres joves promesos. Ataquen el poble i alliberen a les seves famílies. Les tres germanes expliquen el que ha passat al seu pare, però aquest, les maleeix i no les perdona. Les desgraciades fugen, però un geni, que ha vist la traïció que les germanes han fet a la seva gent, enfadat, fa bufar el vent, que ho congela tot al seu pas. Les noies són arrossegades, reboten a les parets de les roques com nines de drap. I allà quedaren les tres germanes -Tres Serols- que van ser infidels al seu clan, pagant amb la mort el seu comportament i sent petrificades per sempre formant tres de les muntanyes més altes dels Pirineus: el Cilindre de Marboré (3.325m), el Mont Perdut (3.348m) i l'Añisclo o Soum de Ramond (3.257m).

 Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Les Tres Serols (un dia sense núvols): Cilindre de Marboré (3.325m), Mont Perdut (3.348m) i Añisclo (3.257m).

Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Vista de les Grades de Soaso, al fons de la vall.

Seguim avançant, sempre en lleuger descens. La Cola de Caballo ja és ben visible al fons de la vall. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Fons de la vall i circ de Soaso.

Arribem al desviament del camí que va cap al refugi de Góriz (4:00h - 1.760m). Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

El camí baixa amb suavitat cap al fons de la vall.

Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

La cascada de la Cola de Caballo és ben visible.

I finalment assolim la Cola de Caballo (4:05h - 1.755m), un bonic salt d'aigua que corona la vall d'Ordesa i que deu el seu nom a la similitud que hi ha entre la forma amb la que cau l'aigua i la cua d'un cavall. La Cola de Caballo és un indret molt conegut i força concorregut, especialment durant els mesos d'estiu. El seu fàcil accés pel camí clàssic, el que va pel fons de la vall, i que nosaltres agafarem només a la tornada, i el fet de ser punt de pas de la ruta cap al refugi de Góriz (i del GR-11) fa que nombrosos excursionistes coincideixin en aquest lloc tan bonic i emblemàtic. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Cola de Caballo.

Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Impressionant panoràmica de la vall d'Ordesa des de la seva capçalera.

Creuem el riu Arazas sobrepassant un petit pont metàl·lic. El camí de tornada transcorrerà pel vessant N de la vall d'Ordesa. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Pont metàl·lic sobre el riu Arazas a la Cola de Caballo.

A partir d'aquest punt, i fins al final de la ruta, seguirem el camí clàssic de la Cola de Caballo per les Grades de Soaso. Avançarem pel fons de la vall d'Ordesa seguint el GR-11. El camí és fàcil, evident i està ben marcat en tot moment. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Agafem el GR-11. Descendirem la vall d'Ordesa pel camí clàssic.

Avancem en direcció SO pel marge dret del riu Arazas. En aquest tram podem apreciar, al vessant esquerra de la vall, la magnífica Faixa de Pelai, que a l'anada hem recorregut a mitja altura. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Estem en una vall d'origen glaciar. Podem observar la seva característica forma de "U".

Deixem enrere a mà dreta una cabana de pastors i a continuació creuem un petit pont metàl·lic que ens ajuda a superar un torrent que recull les aigües de la muntanya i les condueix fins al riu. En aquesta zona és habitual trobar-hi ramats de vaques pasturant durant els mesos d'estiu. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Cabana de pastors a mà dreta.

Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Un altre pont metàl·lic ens facilita el pas per sobre d'un petit torrent.

Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Seguim avançant pel camí habilitat.

El camí es fa més estret i comença a descendir enllaçant vàries ziga-zagues. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Descens cap a la zona de les Grades de Soaso.

Arribem a les Grades de Soaso (4:45h - 1.720m), una bonica successió de petites cascades escalonades. Ens trobem varis miradors que ens permeten admirar aquesta meravella natural des de diverses perspectives. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Les conegudes Grades de Soaso.

Prosseguim pel camí i després d'avançar aproximadament 1,5 km arribem a la cova de Frachinal. Es tracta d'un tram on el camí transcorre mig cobert per la roca de la muntanya. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Cova de Frachinal.

Després de superar aquest punt, el camí es converteix en una pista i ens endinsem en una bonica fageda. L'amalgama de colors que les fulles dels faigs ens ofereix és espectacular. Ja enmig de la fageda, deixem enrere a mà dreta el camí que puja cap al circ de Cotatuero i la Faixa Racón. Nosaltres seguim recte i, després de fer un parell d'àmplies llaçades en descens, arribem a una petita cabana enmig de la fageda (5:35h - 1.573m). Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Avancem per entre una bonica fageda.

Continuem el camí de baixada, que segueix fent còmodes llaçades enmig de la fageda, i arribem al mirador superior de la cascada de l'Estrecho (5:40h - 1.531m). La cascada de l'Estrecho és un dels salts més rellevants que fa el riu Arazas al llarg de la vall d'Ordesa. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Cascada de l'Estrecho des del seu mirador superior.

Reprenem el camí de baixada, que es torna a endinsar al bosc, i en aproximadament 5 minuts de marxa arribem al desviament cap a les cascades (5:50h - 1.458m). El camí que surt cap a l'esquerra és una alternativa al camí clàssic i permet fer el retorn cap a la Pradera d'Ordesa pel marge esquerre (S) del riu i apropar-nos a diversos miradors que hi ha sobre les cascades de l'Estrecho i de la Cueva -agafant un sender d'anada i tornada que comença uns metres més avall-, i d'Arripas. Nosaltres seguim recte endavant, pel camí clàssic, el del marge dret (N) del riu. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

A mà esquerra, desviament cap a les cascades. Nosaltres seguim recte.

En suau descens per la còmode pista, en una girada pronunciada cap a la dreta, ens trobem un mirador sobre la cascada d'Arripas (6:00h). Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Cascada d'Arripas.

Continuem baixant. A poc a poc la vall es va eixamplant i avancem, en lleugera tendència cap al NO, per entre boscos i clarianes. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Últim tram de camí fins a la Pradera d'Ordesa.

El camí és molt evident i finalment arribem a la Pradera d'Ordesa (6:45h - 1.305m), punt d'inici i final d'aquesta sensacional ruta per la vall d'Ordesa. Circular a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai 1

Pradera d'Ordesa.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Edu Torres
24-01-2019 11:25:08h

Hola! Quería dejaros mi experiencia de hace bastantes años en esta ruta. Es sin duda espectacular, pero la vuelta por la Faja de Pelay no es para todos los públicos. Fui, como decía, hace años con mis padres y yo tendría en torno a 13 años. Nos la aconsejó un lugareño y realmente lo pasamos mal, muy mal. No llevábamos el equipamiento adecuado ni la formación adecuada para una ruta de estas características. Hay muchos tramos en los que la senda mide 50 cm y a un lado tienes una pared con cantos sueltos que caen sobre el camino y al otro lado literalmente el vacío. Yo no sufro de vértigo pero esa ruta se me ha quedado grabado de por vida. Como digo, la ruta es increíble, espectacular, pero hay que ir bien pertrechado y tener buena preparación senderista.

Lluna
28-10-2018 12:15:10h

Hola, la meva amiga i jo ens disposem a passar el pont de l?1 de novembre a Ordesa. Pel que estic llegint, aquesta ruta no es pot fer si hi ha gel o neu i la previsió que dóna el temps és de neu amb la qual cosa entenc que no la podrem dur a terme. Quines rutes com aquesta d?una dificultat notable podem realitzar a Ordesa amb neu?
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Joan Cañas
21-01-2018 13:03:33h

Buenos días,br/¿Esta ruta tiene algún tramo aéreo que pueda ser un problema para personas con vértigo?br/Agradecería su aclaración.br/Gracias y saludos

Olga
09-10-2017 22:35:17h

Em trec el barret després d'aquest cap de setmana!! Hem fet la ruta amb la meva parella, la seva filla de 6 anyets i el meu nebot de 15. Tot i que no hem batut cap rècord ja que hem trigat 10 hores ha estat impressionant, la fortalesa dels meus dos petits acompanyants. Les vistes impressionants, el Pirineu és simplement meravellós !!!
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Gloria
27-06-2017 13:00:18h

Hola, quería hacer la ruta circular hasta la cola de caballo por la Faja de Pelay el 8 o 9 de julio. Voy con niños de 10, 12 y 16 años mas o menos entrnados, pero no se si será adecuada o si estará abierta la ruta. me podeis aconsejar? Gracias!!br/br/

Carlos
26-03-2017 19:14:58h

Hola, estamos pensando en hacer esta ruta para semana santa, somos un grupo de amigos de nivel medio. Como veis el tema de ir? Por la nieve y eso. br/Un Saludo

Javier
22-03-2017 23:46:44h

La ruta a la cola de caballobr/Desde donde se llega a el parking de la pradera? br/como es mas bonita y llevadera ida por El Valle y vuelta por senda de cazadores o vicesersa?br/ EL próximo uno de mayo es posible por climatología nieve, etc.. será posible su paso por Faja de Pelay?br/La realizaremos con niños de 9 a 14 años.br/Gracias y saludos Javier

Sergio
28-02-2017 16:57:03h

Quisiera saber si este recorrido se puede hacer los primeros dias de abril, por el tema del clima, nieve, etc.br/Y cuanto demora todo el recorrido circular? br/Gracias

Hugo
02-12-2016 17:31:12h

Hola, una pregunta. Que tal està la zona per poder anar-hi al pont del desembre?? Algú coneix si hi ha neu o està tancada o si hi ha qualsevol incidència?
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
27-10-2016 13:25:23h

Hola Rafael, creiem que pel pont de l'1 de novembre 2016 l'accés a la Pradera d'Ordesa és lliure. No obstant, per estar-ne del tot segur pots contactar amb l'oficina del Parc Nacional a Torla. Sort!

Rafael
26-10-2016 12:40:05h

Hola amics de Rutes Pirineus. No m'acaba de quedar clar (per un comentari de 2011) si ara al pont de Novembre de 2016 es pot arribar amb cotxe particular a la Pradera d'Ordesa. Moltes gràcies. Una salutació.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
17-10-2016 16:33:23h

Hola Ander, en aquesta època (pont de novembre) et recomanaríem que el dia anterior passéssiu per l'oficina del Parc Nacional a Torla (just a la mateixa carretera) i consultéssiu l'estat del camí de la Faixa de Pelai: pot ser que ja estigui tancat per gel o pluja. D'altra banda, els 2 primers km són bastant exigents físicament (més de 800m de desnivell positiu), és important que ho valoreu bé. Sort i que gaudiu!

Ander
15-10-2016 23:09:33h

Tenim dubtes entre fer aquesta ruta o la clàssica per la vall, som dos adults no molt esportistes i una nena d'11 anys amb bona forma física. Estarem allà el pont de l'1 de novembre. Quina de les dues rutes ens aconselleu fer?
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Lorena
18-08-2016 23:25:30h

Hola!Me podéis ayudar a utilizar las rutas que colgáis atraves de twonav,lo tengo deacrgado en el iPhone pero a partir de aquí no sé cómo funciona..Gracias

RUTES PIRINEUS
07-06-2016 12:48:54h

Hola Virginia, aquest any ha nevat bastant a finals d'hivern i primavera. T'aconsellem contactis amb l'oficina del Parc Nacional a Torla perquè et confirmin l'estat i l'obertura del camí de la Senda dels Caçadors. Aquí tens el seu telèfon: 974.486.472

virgnia
29-05-2016 19:30:20h

Hola,
¿Esta oberta la Senda dels Caçadors i la faixa de Pelay per arribar a la Cola de Caballo o encara hi ha neu i gel? Moltes gràcies
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
27-04-2016 13:54:01h

Hola Aida, per complementar la ruta de la Cola de Caballo us recomanem que descobriu la zona de Bujaruelo (vall de l'Ara, vall d'Otal, vall d'Ordiso...). En el següent enllaç teniu la informació per descobrir la vall d'Otal: www.rutespirineus.cat/rutes/valle-de-otal

AIDA
24-04-2016 20:56:45h

Hola! Som un grup de 4 joves que ens agradaria fer la ruta circular de la Cola de Caballo per la Faixa de Pelay durant el pont de maig. La nostra intenció és quedar-nos 2 dies. Quina altra ruta ens recomaneu? Gràcies per avançat companys!
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
31-03-2016 11:59:49h

Hola Maria, la primavera és molt bona època per fer rutes pel Parc Nacional d'Ordesa. No obstant, tingues en compte que aquesta ruta es recomana realitzar-la sobretot quan ja no hi ha neu durant el recorregut (part alta de la Faja de Pelay) i no és aconsellable després de pluges abundants. Sort!

Maria
30-03-2016 17:03:36h

hola, bona tarda... estic pensant fer aquesta ruta per a finals d'abril... voldria saber la dificultat pel que fa a la meteo... és a dir, quin afegit de dificultat pot donar... gràcies
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Gema
10-03-2016 20:33:40h

Hola, anirem per la zona d'Ordesa en setmana santa, estem mirant per fer una ruta i havíem pensat amb la ruta de la Cola de Caballo per la Faja de Pelay, és recomanable segons la previsió del temps fer-la o ens recomaneu una altra ruta?
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
04-09-2015 17:05:58h

Bona tarda Anna,
Des del punt de pas 4 de la nostra guia, tens aproximadament 1 hora de camí fins arribar al refugi de Góriz. A l'octubre, abans de canviar l'hora i de que arribi el fred intens de l'hivern, encara és bona època per fer excursions al Pirineu. Amb molta anticipació és difícil poder predir si farà bon temps o plourà.
Molta sort!

Anna
03-09-2015 22:01:54h

Hola, sóc l'Anna. M'agradaria fer aquesta ruta pel pont d'octubre i quedar-nos a dormir al refugi de Góriz. Quina distància hi ha del desviament (punt 4) al refugi? És bona època per fer la ruta? O l'època de pluges ens perjudicarà? Ho dic perquè un cop feta la reserva al refugi ja no hi haurà marxa enrere.
Gràcies.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Júlia Sabaté Font
29-08-2015 12:47:35h

Estimats Senyors de Rutes Pirineus: Impressionant excursió. El paisatge des de la Senda dels Caçadors fins a la Cola de Caballo et corprèn a cada pas. Ens va deixar sense paraules, molt emocionant sentir el temps etern de les muntanyes en contrast amb l'aigua que corre i cau en dansa incessant. La tornada, a dia 26 d'agost, no et deixa tant d'espai pel sentiment i la reflexió a causa de la gentada que puja esbufegant sota el sol, però també és preciosa. A la primavera i tardor deu ser encara més espectacular, si això és possible. La vostra explicació de la ruta és molt acurada, molt útil i molt bonica, no puc deixar de lloar-vos la manera i l'estil d'explicar-la i l'emoció que se'n desprèn. Seguiu així! Hem decidit que farem tantes rutes de les que recomaneu i descriviu com siguem capaços. No només recomanable: imprescindible!

Xexi Carrera
26-08-2015 12:42:51h

Hola! Ahir vam fer aquesta ruta tal qual la teniu mostrada al vostre PDF i hem de dir que va ser IMPRESSIONANT. Cap dels dos tenim una gran preparació física, i cal destacar que el primer tram que va dels 1305 metres fins als 1855m, ho vàrem fer al nostre ritme, fent parades cada "x" tram del recorregut que ens va servir per petar la xarrada amb altres grupets que feien el mateix recorregut.
Un cop vam ser a dalt, les vistes des del mirador de Calcilarruego son espectaculars.
Vàrem seguir la ruta fins a la cascada de la Cola del Caballo. El camí fins allà molt bé, molt intuïtiu, llàstima que no vam poder observar cap cabirol.
A la Cola del Caballo vam aprofitar per fer una mossada per dinar (cal destacar que hi havia força gent en aquell tram de la ruta, per el que no s'acaba de gaudir del tot de la tranquil·litat de la naturalesa). Un cop acabats, seguim el camí de tornada, observant les cascades des dels diferents miradors, on a partir de la cova de Frachinal, ens vam poder "escapar" dels demés grupets que feien el camí i aleshores si que vam poder gaudir de la tranquil·litat de la natura, on només escoltàvem els nostres pals de caminar.
La tornada fins a la Pradera se'ns va fer una pèl llarga, suposo que ja per el cansament acumulat, però sense deixar de gaudir del encant de les fagedes i de la seva fresqueta.
En resum, recomanem al 100% aquesta ruta que si més no, s'ha de fer un cop a la vida.
Temps que vàrem tardar nosaltres: 8h15 minuts contant les parades de la pujada, les dels diferents miradors per observar les muntanyes, rius i fer fotografies i la parada per dinar.

Samuel
29-07-2015 11:35:09h

La meva dona i jo la vam fer aquest dissabte passat tal qual es descriu aquí. Espectacular. Era la nostra primera vegada a la zona de Pirineus i vam quedar encantats. El tram inicial fins Calcilarruego és el més dur però tampoc cal ser un ironman, pujava gent de totes les edats i perfils. Em guardo aquesta web a Preferits, molt útil. Una salutació.

RUTES PIRINEUS
17-07-2015 11:18:06h

Bon dia David,
Segons la normativa del Parc Nacional, al sector d'Ordesa només es permet acampar de nit, sense o amb tenda de campanya per sobre dels 2.100m. Una altra opció que teniu és pujar fins al refugi de Góriz, a l'esplanada que hi ha davant del refugi està permès acampar de nit. Per altre banda, a Torla i a Bujaruelo teniu càmpings. Que tingueu molt bona ruta!

David
15-07-2015 12:50:06h

Bon dia,
Estem interessats en realitzar aquesta ruta però veig que la seva altura màxima és inferior a 2.100m, que sembla l'alçada mínima per acampar. És cert? Entenc que no es pot acampar en tota la ruta... Quines alternatives hi ha? Veig que hi ha un poble al costat anomenat Torla, però no trobo cap càmping amb lloc d'acampada. Podeu ajudar-me? Moltes gràcies!!!
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
09-07-2015 15:20:06h

Hola Nacho,
Comentar-te que segons les normes del Parc Nacional, al sector d'Ordesa (excepte a les zones de Reserva), només es permet acampar de nit, sense o amb tenda de campanya d'altura exterior inferior o igual a 1,30m (que haurà de ser desmuntada i retirada a primera hora del matí), per sobre dels 2.100m. En relació al tema de l'aigua, només trobareu llocs per omplir les cantimplores durant el tram Cola de Caballo - Gradas de Soaso - Pradera d'Ordesa.
Esperem haver-te ajudat.
Molta sort!

Nacho
04-07-2015 20:02:16h

Realment sembla una ruta molt xula, i m'agradaria molt fer-la amb uns amics però, com està el tema per omplir cantimplora?. Ens agradaria pujar amb les motxilles i amb una tenda de campanya per passar una nit en algun punt alt del recorregut, però si no podem omplir cantimplores durant el recorregut potser ens ho pensarem.
Gràcies per endavant!
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
30-12-2014 10:12:12h

Hola Ruben,
La vall d'Ordesa al ser una zona molt popular acostuma a ser molt freqüentada durant tot l'any. Tingues en compte que no és gens aconsellable fer l'itinerari a la Cola de Caballo per la Senda de los Cazadores i la Faja de Pelay si hi ha neu i/o gel en el camí, ni després de pluges abundants.
En relació a poder anar amb gossos al Parc Nacional d'Ordesa Monte Perdido, creiem que es pot anar amb gossos però sempre que els portis lligats, mai solts. En el següent enllaç tens les normes del Parc i els punts d'informació per si vols contactar per demanar més informació.
www.rutespirineus.cat/rutes/parc-nacional-d-ordesa-i-mont-perdut
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Ruben
26-12-2014 12:21:51h

Hola, m'agradaria poder fer aquesta ruta per setmana santa 2015, i voldria saber si està molt concorregut per aquestes dates. També m'agradaria saber si hi ha problemes per anar amb gossos? Gràcies
(Comentari introduït originàriament en castellà)

JUDITAN
18-09-2014 16:47:27h

Hola, fa una setmaneta la vam fer amb 2 criatures de 5 i 11 anys, es van portar com a campions malgrat els 17 klm. Impressionants vistes. La vam fer sempre per la part baixa. Molt recomanable.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
12-08-2014 10:42:36h

Bon dia Mampy,
Si els nois tenen una bona preparació física i practiquen esport habitualment no hi veiem cap inconvenient. En cas contrari, o si teniu dubtes, us recomanaríem fer la ruta pel camí que passa pel fons de la vall.

mampy
12-08-2014 10:17:30h

Per anar amb nois de 13 anys; ¿Penseu que és dura aquesta ruta o millor fer-la pel camí normal de la vall?
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Mónica
26-09-2013 14:53:54h

Nosaltres la vam fer a l'inrevés, pujant per la vall i baixant per la senda i al final se'ns va fer una mica dur i pesat... Recomano fer-la com indiqueu aquí i tornar per la vall.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Luci
17-09-2013 03:31:01h

Aquesta mateixa ruta, la vam fer l'any passat. Molt millor aquesta ruta que la convencional, hi ha molta menys gent i les vistes des de la Faixa de Pelai són molt boniques!
(Comentari introduït originàriament en castellà)

F. Jurado
12-09-2013 18:12:31h

Tremenda! Vam fer aquesta ruta fa diversos anys i encara parlem d'ella...
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Ricard Prat
12-09-2013 17:38:28h

La Cola de Caballo és de les millors rutes del Pirineu: paisatge espectacular! I molt millor aquesta que proposeu que el camí normal, menys variat, més soso. En qualsevol cas és una ruta molt molt recomenable.

105 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta