- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Notable
Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.890m
20,1 km
6:45h
1.305m
Pradera d'Ordesa
1.977m
Torla
Itinerari circular de 20,1 km de longitud per la vall d'Ordesa, al Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut. Des de la Pradera d'Ordesa agafem la Senda dels Caçadors, un camà dur i exigent que s'enfila fins al mirador de Calcilarruego superant un desnivell positiu de més de 650m en menys de 2 km de recorregut. A partir d'aquest punt, la resta de la ruta avançarà per terreny pla o en lleuger descens. Des de Calcilarruego agafem el bonic camà de la Faixa de Pelai, que ens porta fins al circ de Soaso i la Cola de Caballo tot recorrent la vall d'Ordesa per una de les seves cornises meridionals. El retorn des de la Cola de Caballo fins a la Pradera d'Ordesa es realitza pel camà clà ssic de la vall d'Ordesa, que avança pel fons de la vall.
La ruta fins a la Cola de Caballo per la Faixa de Pelai ens permet endinsar-nos a la vall d'Ordesa d'una manera espectacular. El camà d'anada, per la Senda dels Caçadors i la Faixa de Pelai, ens ofereix unes vistes increïbles del circ de Cotatuero, de la pròpia vall d'Ordesa, del circ de Soaso i de la cascada de la Cola de Caballo, que corona la vall. Durant el camà de tornada, que avança pel fons de la vall i en paral·lel al riu Arazas, podem gaudir de diversos salts d'aigua com les Grades de Soaso, la cascada de l'Estrecho o la cascada d'Arripas. Durant la ruta també creuem boniques fagedes i ens trobem cabirols, vaques i d'altres animals i plantes propis de la zona. Una excursió inoblidable.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 6:45h en total: 1:45h des del punt d'inici fins al mirador de Calcilarruego, 2:20h des del mirador fins a la Cola de Caballo i 2:40h de tornada des de la Cola de Caballo fins a la Pradera d'Ordesa pel camà clà ssic de la vall d'Ordesa.
: Notable. Es tracta d'una excursió de senderisme que no presenta cap dificultat tècnica destacable, en tot moment s'avança per camins senyalitzats i en bon estat de conservació. La dificultat de la ruta ve donada per la seva longitud total i, sobretot, pel primer tram de 2 km de dura ascensió en ziga-zaga. En aquest primer tram, anomenat la Senda dels Caçadors, hi ha troncs i pedres soltes que requereixen avançar amb precaució.
: Primavera, estiu i tardor. No és gens aconsellable realitzar l'itinerari per la Senda dels Caçadors i la Faixa de Pelai si hi ha neu i/o gel al camÃ, ni després de pluges abundants.
: Res en especial.
:
· Ordesa y Monte Perdido - Parque Nacional. 1:40.000. Editorial Alpina.
· Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. 1:25.000. Editorial Alpina.
: La ruta es pot realitzar en els dos sentits de la marxa. Recomanem, però, el sentit aquà descrit per tal de gaudir de les vistes de la vall d'Ordesa i del circ de Soaso obrint-se a davant nostre des de la Faixa de Pelai i, també, per evitar la dura i perillosa baixada per la Senda dels Caçadors, que haurÃem de fer en l'últim tram del recorregut. A més a més, en el sentit aquà descrit, després de superar els primers 2 km, l'itinerari avançarà gairebé sempre per terreny pla o en lleuger descens.
Ens dirigim per la carretera N-260a en direcció a Torla (des de Broto, si venim del S, o des de Biescas i Linás de Broto, si venim de l'O). En una corba pronunciada de la N-260a agafem la carretera A-135, seguint les indicacions de Torla. Després d'1 km, arribem a l'entrada del poble. A mà dreta hi tenim el Centre de Visitants del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut i el seu pà rquing. Durant l'estiu, Setmana Santa i alguns festius assenyalats és obligatori estacionar el vehicle en aquest pà rquing i agafar el servei d'autobusos del parc per accedir a la Pradera d'Ordesa, punt d'inici de la nostra ruta. Els autobusos funcionen des de les 7:00h fins a les 20:00h (recomanem que confirmeu el calendari i els horaris prèviament: tel. 974 486 472). Si l'accés amb vehicle propi estigués permès, per la carretera A-135 creuem el poble de Torla en direcció N. Sortim del poble i després de 3 km arribem al Pont dels Navarresos. Cap al N s'obre la vall de Bujaruelo però nosaltres seguim per la A-135 que gira cap a l'E, creua les portes d'accés al parc nacional i s'enfila cap a la vall d'Ordesa fent và ries llaçades. Després de 5 km, arribem a la Pradera d'Ordesa on hi ha un pà rquing per estacionar els vehicles.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Què més podem visitar?
-
Refugi de Sant Nicolau de Bujaruelo
Des de Torla, en direcció a la vall d'Ordesa, desviant-nos al Pont dels Navarresos a l'esquerra, arribem a un refugi - restaurant, un cà mping i un magnÃfic pont romà nic a 1.420m d'altitud enmig de la vall de Bujaruelo. Aquest enclavament és un espai ideal per descansar i fer-hi activitats lúdiques.
Coordenades GPS: 42.6945166º -0.10693573º
-
Centre de visitants del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut (Torla)
Situat a l'aparcament de Torla, des d'on surten els autobusos cap a l'entrada del parc, disposa de sales d'exposició permanent dedicades a la geologia, els ecosistemes, les diverses zones del parc i els espais protegits d'Aragó. Integrat espacialment en el propi paisatge, funciona com a oficina d'atenció al visitant.
Coordenades GPS: 42.6263014º -0.11157058º
-
Casa de la Vall i presó de Broto
Quan al s. XVI la Mancomunitat de la Vall de Broto tenia poder d'autogovern, la ramaderia de muntanya n'era la riquesa principal i la majoria de litigis sorgien per robatoris, ús de pastures alienes i contraban cap a França. La Casa de la Vall i la presó són un gran testimoni d'aquesta història (Informació visites: 974 486 413)
Coordenades GPS: 42.6046448º -0.1223006º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
La Pradera d'Ordesa.
A l'extrem oriental de l'aparcament de la Pradera d'Ordesa hi ha diversos panells indicadors. Nosaltres seguirem la indicació de "Senda de los Cazadores - Faja de Pelay". Avancem per un camà en bon estat, habilitat per a persones amb mobilitat reduïda, en direcció SE.Senyals indicadors de diferents itineraris que surten de la Pradera d'Ordesa.
Al cap d'un centenar de metres el camà gira cap al S i creua el riu Arazas per sobre d'un còmode pont.Pont sobre el riu Arazas.
Seguim avançant i, pocs metres després de superar el pont, arribem a un encreuament de camins. En aquest punt, hem de deixar enrere el sender adaptat, que gira a l'esquerra i reprèn el curs de la vall, i seguim en direcció S-SE, agafant el desviament cap a la "Senda de los Cazadores - Faja de Pelay" (0:05h - 1.310m). Deixem enrere, doncs, el camà que va cap a les cascades, les grades de Soaso i la Cola de Caballo, a la nostra esquerra, i el camà de Torla per Turieto, a la nostra dreta.Seguim la indicació de la "Senda de los Cazadores".
Iniciem en aquest punt l'anomenada Senda dels Caçadors, camà que ens ha de portar fins al mirador de Calcilarruego després de superar més de 600m de desnivell positiu en aproximadament 2 km de recorregut. Recorrem un centenar de metres per terreny pla i ben aviat comencem a enfilar-nos.Avancem, en direcció S, per un camà evident.
Comencem l'ascens. El pendent és fort.
Avancem per un bosc en el que hi prodomina el faig.
El camà fa và ries ziga-zagues i va guanyant altitud en tot moment.
La pujada és dura. Aquest és el tram més dur de tota la ruta. Seguim ascendint fent ziga-zagues pel sender i arribem a un trencall (1:30h). El sender que surt cap a la dreta, en direcció O, ens portaria fins al cim del Punta Acuta (2.242m). Nosaltres agafem el sender de l'esquerra tot seguint les indicacions de "Refugio de Góriz - Faja de Pelay".Agafem el sender de l'esquerra cap a la Faixa de Pelai.
Afrontem l'últim tram de pujada. El camà ascendeix cada cop més suaument i a poc a poc agafem una clara direcció E. Finalment arribem al mirador de Calcilarruego (1:45h - 1.955m). Una petita cabana de fusta, que podrÃem utilitzar com a refugi improvisat en cas de necessitat, ens dóna la benvinguda. Estem en el punt més elevat de la ruta. Les vistes des del mirador de Calcilarruego són espectaculars. Al N hi tenim una gran panorà mica del circ de Cotatuero, la Faixa Racón, la Faixa de les Flors i el Gallinero (2.752m). A esquerra (O) i dreta (E), podem apreciar l'espectacularitat de la vall d'Ordesa. Estem en un mirador excepcional sobre aquest espai natural declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1997.Circ de Cotatuero des del mirador de Calcilarruego.
Vall d'Ordesa (O) des del mirador de Calcilarruego.
Agafem el sender de la Faixa de Pelai.
Durant el recorregut per la Faixa de Pelai alternem zones boscoses amb zones més obertes. Deixem enrere, a mà dreta, una petita cabana de fusta (2:35h). És una zona on és fà cil observar cabirols pasturant lliurement.És fà cil observar cabirols al llarg del camà per la Faixa de Pelai.
El camà va girant cap a l'esquerra, seguint l'orientació NE que progressivament va agafant la vall d'Ordesa. A poc a poc se'ns va obrint, a davant nostre, la perspectiva cap al circ de Soaso. Estem davant d'una vall d'origen glaciar. Les vistes durant aquest tram del recorregut són espectaculars. Aviat, al davant, en direcció NE, hi veiem tota la capçalera de la vall amb l'emblemà tic circ de Soaso. A sobre del circ, si els núvols i la boira ens ho permeten, podem observar-hi les anomenades Tres Serols: el Cilindre de Marboré (3.325m), el Mont Perdut (3.348m) i el pic Añisclo (3.257m). En direcció N, a l'altra banda de la vall, hi ha l'agresta Faja Tabacor i, avall, al fons de la vall, podem observar-hi els coneguts salts d'aigua de les Grades de Soaso. També podem observar en tot moment el camà que avança pel fons de la vall; és el camà que nosaltres agafarem més endavant per tornar cap a la Pradera d'Ordesa des de la Cola de Caballo.Les vistes de la vall d'Ordesa des de la Faixa de Pelai són impressionants.
Và ries llegendes ens parlen de l'origen d'aquestes tres muntanyes germanes... totes elles, però, estan protagonitzades per tres dones...
Una de les llegendes ens situa a l'època de les invasions bà rbares. En un petit poblet de la vall, tres germanes, orfes de mare, estan a punt de casar-se amb tres joves del poble. El mateix dia del casament, el poble és atacat pels bà rbars del nord i, enmig del caos i la destrucció, els tres joves aconsegueixen escapar però les tres germanes són fetes presoneres juntament amb la resta de dones i criatures de la comunitat. Tres bà rbars, enamorats de la bellesa de les tres germanes, els hi proposen matrimoni, però les tres germanes ho rebutgen, el seu cor està amb els seus antics promesos. Els bà rbars, per tal de convèncer-les, enganyen a les tres germanes i els hi fan saber que els seus antics promesos s'han casat amb tres noies de la seva tribu. Amb el cor trencat, les tres germanes accedeixen a casar-se amb els bà rbars. Mentrestant, tots els que fugiren han recuperat forces i preparen l'assalt al poblat per recuperar les seves famÃlies, entre ells els tres joves promesos. Ataquen el poble i alliberen a les seves famÃlies. Les tres germanes expliquen el que ha passat al seu pare, però aquest, les maleeix i no les perdona. Les desgraciades fugen, però un geni, que ha vist la traïció que les germanes han fet a la seva gent, enfadat, fa bufar el vent, que ho congela tot al seu pas. Les noies són arrossegades, reboten a les parets de les roques com nines de drap. I allà quedaren les tres germanes -Tres Serols- que van ser infidels al seu clan, pagant amb la mort el seu comportament i sent petrificades per sempre formant tres de les muntanyes més altes dels Pirineus: el Cilindre de Marboré (3.325m), el Mont Perdut (3.348m) i l'Añisclo o Soum de Ramond (3.257m).
Les Tres Serols (un dia sense núvols): Cilindre de Marboré (3.325m), Mont Perdut (3.348m) i Añisclo (3.257m).
Vista de les Grades de Soaso, al fons de la vall.
Fons de la vall i circ de Soaso.
Arribem al desviament del camà que va cap al refugi de Góriz (4:00h - 1.760m).El camà baixa amb suavitat cap al fons de la vall.
La cascada de la Cola de Caballo és ben visible.
I finalment assolim la Cola de Caballo (4:05h - 1.755m), un bonic salt d'aigua que corona la vall d'Ordesa i que deu el seu nom a la similitud que hi ha entre la forma amb la que cau l'aigua i la cua d'un cavall. La Cola de Caballo és un indret molt conegut i força concorregut, especialment durant els mesos d'estiu. El seu fà cil accés pel camà clà ssic, el que va pel fons de la vall, i que nosaltres agafarem només a la tornada, i el fet de ser punt de pas de la ruta cap al refugi de Góriz (i del GR-11) fa que nombrosos excursionistes coincideixin en aquest lloc tan bonic i emblemà tic.Cola de Caballo.
Impressionant panorà mica de la vall d'Ordesa des de la seva capçalera.
Pont metà l·lic sobre el riu Arazas a la Cola de Caballo.
A partir d'aquest punt, i fins al final de la ruta, seguirem el camà clà ssic de la Cola de Caballo per les Grades de Soaso. Avançarem pel fons de la vall d'Ordesa seguint el GR-11. El camà és fà cil, evident i està ben marcat en tot moment.Agafem el GR-11. Descendirem la vall d'Ordesa pel camà clà ssic.
Avancem en direcció SO pel marge dret del riu Arazas. En aquest tram podem apreciar, al vessant esquerra de la vall, la magnÃfica Faixa de Pelai, que a l'anada hem recorregut a mitja altura.Estem en una vall d'origen glaciar. Podem observar la seva caracterÃstica forma de "U".
Deixem enrere a mà dreta una cabana de pastors i a continuació creuem un petit pont metà l·lic que ens ajuda a superar un torrent que recull les aigües de la muntanya i les condueix fins al riu. En aquesta zona és habitual trobar-hi ramats de vaques pasturant durant els mesos d'estiu.Cabana de pastors a mà dreta.
Un altre pont metà l·lic ens facilita el pas per sobre d'un petit torrent.
Seguim avançant pel camà habilitat.
El camà es fa més estret i comença a descendir enllaçant và ries ziga-zagues.Descens cap a la zona de les Grades de Soaso.
Les conegudes Grades de Soaso.
Prosseguim pel camà i després d'avançar aproximadament 1,5 km arribem a la cova de Frachinal. Es tracta d'un tram on el camà transcorre mig cobert per la roca de la muntanya.Cova de Frachinal.
Després de superar aquest punt, el camà es converteix en una pista i ens endinsem en una bonica fageda. L'amalgama de colors que les fulles dels faigs ens ofereix és espectacular. Ja enmig de la fageda, deixem enrere a mà dreta el camà que puja cap al circ de Cotatuero i la Faixa Racón. Nosaltres seguim recte i, després de fer un parell d'à mplies llaçades en descens, arribem a una petita cabana enmig de la fageda (5:35h - 1.573m).Avancem per entre una bonica fageda.
Cascada de l'Estrecho des del seu mirador superior.
Reprenem el camà de baixada, que es torna a endinsar al bosc, i en aproximadament 5 minuts de marxa arribem al desviament cap a les cascades (5:50h - 1.458m). El camà que surt cap a l'esquerra és una alternativa al camà clà ssic i permet fer el retorn cap a la Pradera d'Ordesa pel marge esquerre (S) del riu i apropar-nos a diversos miradors que hi ha sobre les cascades de l'Estrecho i de la Cueva -agafant un sender d'anada i tornada que comença uns metres més avall-, i d'Arripas. Nosaltres seguim recte endavant, pel camà clà ssic, el del marge dret (N) del riu.A mà esquerra, desviament cap a les cascades. Nosaltres seguim recte.
En suau descens per la còmode pista, en una girada pronunciada cap a la dreta, ens trobem un mirador sobre la cascada d'Arripas (6:00h).Cascada d'Arripas.
Continuem baixant. A poc a poc la vall es va eixamplant i avancem, en lleugera tendència cap al NO, per entre boscos i clarianes.Últim tram de camà fins a la Pradera d'Ordesa.
El camà és molt evident i finalment arribem a la Pradera d'Ordesa (6:45h - 1.305m), punt d'inici i final d'aquesta sensacional ruta per la vall d'Ordesa.Pradera d'Ordesa.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Hola! QuerÃa dejaros mi experiencia de hace bastantes años en esta ruta. Es sin duda espectacular, pero la vuelta por la Faja de Pelay no es para todos los públicos. Fui, como decÃa, hace años con mis padres y yo tendrÃa en torno a 13 años. Nos la aconsejó un lugareño y realmente lo pasamos mal, muy mal. No llevábamos el equipamiento adecuado ni la formación adecuada para una ruta de estas caracterÃsticas. Hay muchos tramos en los que la senda mide 50 cm y a un lado tienes una pared con cantos sueltos que caen sobre el camino y al otro lado literalmente el vacÃo. Yo no sufro de vértigo pero esa ruta se me ha quedado grabado de por vida. Como digo, la ruta es increÃble, espectacular, pero hay que ir bien pertrechado y tener buena preparación senderista.
Hola, la meva amiga i jo ens disposem a passar el pont de l?1 de novembre a Ordesa. Pel que estic llegint, aquesta ruta no es pot fer si hi ha gel o neu i la previsió que dóna el temps és de neu amb la qual cosa entenc que no la podrem dur a terme. Quines rutes com aquesta d?una dificultat notable podem realitzar a Ordesa amb neu?
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Buenos dÃas,br/¿Esta ruta tiene algún tramo aéreo que pueda ser un problema para personas con vértigo?br/AgradecerÃa su aclaración.br/Gracias y saludos
Em trec el barret després d'aquest cap de setmana!! Hem fet la ruta amb la meva parella, la seva filla de 6 anyets i el meu nebot de 15. Tot i que no hem batut cap rècord ja que hem trigat 10 hores ha estat impressionant, la fortalesa dels meus dos petits acompanyants. Les vistes impressionants, el Pirineu és simplement meravellós !!!
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola, querÃa hacer la ruta circular hasta la cola de caballo por la Faja de Pelay el 8 o 9 de julio. Voy con niños de 10, 12 y 16 años mas o menos entrnados, pero no se si será adecuada o si estará abierta la ruta. me podeis aconsejar? Gracias!!br/br/
Hola, estamos pensando en hacer esta ruta para semana santa, somos un grupo de amigos de nivel medio. Como veis el tema de ir? Por la nieve y eso. br/Un Saludo
La ruta a la cola de caballobr/Desde donde se llega a el parking de la pradera? br/como es mas bonita y llevadera ida por El Valle y vuelta por senda de cazadores o vicesersa?br/ EL próximo uno de mayo es posible por climatologÃa nieve, etc.. será posible su paso por Faja de Pelay?br/La realizaremos con niños de 9 a 14 años.br/Gracias y saludos Javier
Quisiera saber si este recorrido se puede hacer los primeros dias de abril, por el tema del clima, nieve, etc.br/Y cuanto demora todo el recorrido circular? br/Gracias
Hola, una pregunta. Que tal està la zona per poder anar-hi al pont del desembre?? Algú coneix si hi ha neu o està tancada o si hi ha qualsevol incidència?
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola Rafael, creiem que pel pont de l'1 de novembre 2016 l'accés a la Pradera d'Ordesa és lliure. No obstant, per estar-ne del tot segur pots contactar amb l'oficina del Parc Nacional a Torla. Sort!
Hola amics de Rutes Pirineus. No m'acaba de quedar clar (per un comentari de 2011) si ara al pont de Novembre de 2016 es pot arribar amb cotxe particular a la Pradera d'Ordesa. Moltes grà cies. Una salutació.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola Ander, en aquesta època (pont de novembre) et recomanarÃem que el dia anterior passéssiu per l'oficina del Parc Nacional a Torla (just a la mateixa carretera) i consultéssiu l'estat del camà de la Faixa de Pelai: pot ser que ja estigui tancat per gel o pluja. D'altra banda, els 2 primers km són bastant exigents fÃsicament (més de 800m de desnivell positiu), és important que ho valoreu bé. Sort i que gaudiu!
Tenim dubtes entre fer aquesta ruta o la clà ssica per la vall, som dos adults no molt esportistes i una nena d'11 anys amb bona forma fÃsica. Estarem allà el pont de l'1 de novembre. Quina de les dues rutes ens aconselleu fer?
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola!Me podéis ayudar a utilizar las rutas que colgáis atraves de twonav,lo tengo deacrgado en el iPhone pero a partir de aquà no sé cómo funciona..Gracias
Hola Virginia, aquest any ha nevat bastant a finals d'hivern i primavera. T'aconsellem contactis amb l'oficina del Parc Nacional a Torla perquè et confirmin l'estat i l'obertura del camà de la Senda dels Caçadors. Aquà tens el seu telèfon: 974.486.472
Hola,
¿Esta oberta la Senda dels Caçadors i la faixa de Pelay per arribar a la Cola de Caballo o encara hi ha neu i gel? Moltes grà cies
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola Aida, per complementar la ruta de la Cola de Caballo us recomanem que descobriu la zona de Bujaruelo (vall de l'Ara, vall d'Otal, vall d'Ordiso...). En el següent enllaç teniu la informació per descobrir la vall d'Otal: www.rutespirineus.cat/rutes/valle-de-otal
Hola! Som un grup de 4 joves que ens agradaria fer la ruta circular de la Cola de Caballo per la Faixa de Pelay durant el pont de maig. La nostra intenció és quedar-nos 2 dies. Quina altra ruta ens recomaneu? Grà cies per avançat companys!
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola Maria, la primavera és molt bona època per fer rutes pel Parc Nacional d'Ordesa. No obstant, tingues en compte que aquesta ruta es recomana realitzar-la sobretot quan ja no hi ha neu durant el recorregut (part alta de la Faja de Pelay) i no és aconsellable després de pluges abundants. Sort!
hola, bona tarda... estic pensant fer aquesta ruta per a finals d'abril... voldria saber la dificultat pel que fa a la meteo... és a dir, quin afegit de dificultat pot donar... grà cies
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola, anirem per la zona d'Ordesa en setmana santa, estem mirant per fer una ruta i havÃem pensat amb la ruta de la Cola de Caballo per la Faja de Pelay, és recomanable segons la previsió del temps fer-la o ens recomaneu una altra ruta?
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Bona tarda Anna,
Des del punt de pas 4 de la nostra guia, tens aproximadament 1 hora de camà fins arribar al refugi de Góriz. A l'octubre, abans de canviar l'hora i de que arribi el fred intens de l'hivern, encara és bona època per fer excursions al Pirineu. Amb molta anticipació és difÃcil poder predir si farà bon temps o plourà .
Molta sort!
Hola, sóc l'Anna. M'agradaria fer aquesta ruta pel pont d'octubre i quedar-nos a dormir al refugi de Góriz. Quina distà ncia hi ha del desviament (punt 4) al refugi? És bona època per fer la ruta? O l'època de pluges ens perjudicarà ? Ho dic perquè un cop feta la reserva al refugi ja no hi haurà marxa enrere.
Grà cies.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Estimats Senyors de Rutes Pirineus: Impressionant excursió. El paisatge des de la Senda dels Caçadors fins a la Cola de Caballo et corprèn a cada pas. Ens va deixar sense paraules, molt emocionant sentir el temps etern de les muntanyes en contrast amb l'aigua que corre i cau en dansa incessant. La tornada, a dia 26 d'agost, no et deixa tant d'espai pel sentiment i la reflexió a causa de la gentada que puja esbufegant sota el sol, però també és preciosa. A la primavera i tardor deu ser encara més espectacular, si això és possible. La vostra explicació de la ruta és molt acurada, molt útil i molt bonica, no puc deixar de lloar-vos la manera i l'estil d'explicar-la i l'emoció que se'n desprèn. Seguiu aixÃ! Hem decidit que farem tantes rutes de les que recomaneu i descriviu com siguem capaços. No només recomanable: imprescindible!
Hola! Ahir vam fer aquesta ruta tal qual la teniu mostrada al vostre PDF i hem de dir que va ser IMPRESSIONANT. Cap dels dos tenim una gran preparació fÃsica, i cal destacar que el primer tram que va dels 1305 metres fins als 1855m, ho và rem fer al nostre ritme, fent parades cada "x" tram del recorregut que ens va servir per petar la xarrada amb altres grupets que feien el mateix recorregut.
Un cop vam ser a dalt, les vistes des del mirador de Calcilarruego son espectaculars.
Và rem seguir la ruta fins a la cascada de la Cola del Caballo. El camà fins allà molt bé, molt intuïtiu, llà stima que no vam poder observar cap cabirol.
A la Cola del Caballo vam aprofitar per fer una mossada per dinar (cal destacar que hi havia força gent en aquell tram de la ruta, per el que no s'acaba de gaudir del tot de la tranquil·litat de la naturalesa). Un cop acabats, seguim el camà de tornada, observant les cascades des dels diferents miradors, on a partir de la cova de Frachinal, ens vam poder "escapar" dels demés grupets que feien el camà i aleshores si que vam poder gaudir de la tranquil·litat de la natura, on només escoltà vem els nostres pals de caminar.
La tornada fins a la Pradera se'ns va fer una pèl llarga, suposo que ja per el cansament acumulat, però sense deixar de gaudir del encant de les fagedes i de la seva fresqueta.
En resum, recomanem al 100% aquesta ruta que si més no, s'ha de fer un cop a la vida.
Temps que và rem tardar nosaltres: 8h15 minuts contant les parades de la pujada, les dels diferents miradors per observar les muntanyes, rius i fer fotografies i la parada per dinar.
La meva dona i jo la vam fer aquest dissabte passat tal qual es descriu aquÃ. Espectacular. Era la nostra primera vegada a la zona de Pirineus i vam quedar encantats. El tram inicial fins Calcilarruego és el més dur però tampoc cal ser un ironman, pujava gent de totes les edats i perfils. Em guardo aquesta web a Preferits, molt útil. Una salutació.
Bon dia David,
Segons la normativa del Parc Nacional, al sector d'Ordesa només es permet acampar de nit, sense o amb tenda de campanya per sobre dels 2.100m. Una altra opció que teniu és pujar fins al refugi de Góriz, a l'esplanada que hi ha davant del refugi està permès acampar de nit. Per altre banda, a Torla i a Bujaruelo teniu cà mpings.
Que tingueu molt bona ruta!
Bon dia,
Estem interessats en realitzar aquesta ruta però veig que la seva altura mà xima és inferior a 2.100m, que sembla l'alçada mÃnima per acampar. És cert? Entenc que no es pot acampar en tota la ruta... Quines alternatives hi ha? Veig que hi ha un poble al costat anomenat Torla, però no trobo cap cà mping amb lloc d'acampada. Podeu ajudar-me? Moltes grà cies!!!
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola Nacho,
Comentar-te que segons les normes del Parc Nacional, al sector d'Ordesa (excepte a les zones de Reserva), només es permet acampar de nit, sense o amb tenda de campanya d'altura exterior inferior o igual a 1,30m (que haurà de ser desmuntada i retirada a primera hora del matÃ), per sobre dels 2.100m. En relació al tema de l'aigua, només trobareu llocs per omplir les cantimplores durant el tram Cola de Caballo - Gradas de Soaso - Pradera d'Ordesa.
Esperem haver-te ajudat.
Molta sort!
Realment sembla una ruta molt xula, i m'agradaria molt fer-la amb uns amics però, com està el tema per omplir cantimplora?. Ens agradaria pujar amb les motxilles i amb una tenda de campanya per passar una nit en algun punt alt del recorregut, però si no podem omplir cantimplores durant el recorregut potser ens ho pensarem.
Grà cies per endavant!
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola Ruben,
La vall d'Ordesa al ser una zona molt popular acostuma a ser molt freqüentada durant tot l'any. Tingues en compte que no és gens aconsellable fer l'itinerari a la Cola de Caballo per la Senda de los Cazadores i la Faja de Pelay si hi ha neu i/o gel en el camÃ, ni després de pluges abundants.
En relació a poder anar amb gossos al Parc Nacional d'Ordesa Monte Perdido, creiem que es pot anar amb gossos però sempre que els portis lligats, mai solts. En el següent enllaç tens les normes del Parc i els punts d'informació per si vols contactar per demanar més informació.
www.rutespirineus.cat/rutes/parc-nacional-d-ordesa-i-mont-perdut
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola, m'agradaria poder fer aquesta ruta per setmana santa 2015, i voldria saber si està molt concorregut per aquestes dates. També m'agradaria saber si hi ha problemes per anar amb gossos? Grà cies
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola, fa una setmaneta la vam fer amb 2 criatures de 5 i 11 anys, es van portar com a campions malgrat els 17 klm. Impressionants vistes. La vam fer sempre per la part baixa. Molt recomanable.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Bon dia Mampy,
Si els nois tenen una bona preparació fÃsica i practiquen esport habitualment no hi veiem cap inconvenient. En cas contrari, o si teniu dubtes, us recomanarÃem fer la ruta pel camà que passa pel fons de la vall.
Per anar amb nois de 13 anys; ¿Penseu que és dura aquesta ruta o millor fer-la pel camà normal de la vall?
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Nosaltres la vam fer a l'inrevés, pujant per la vall i baixant per la senda i al final se'ns va fer una mica dur i pesat... Recomano fer-la com indiqueu aquà i tornar per la vall.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Aquesta mateixa ruta, la vam fer l'any passat. Molt millor aquesta ruta que la convencional, hi ha molta menys gent i les vistes des de la Faixa de Pelai són molt boniques!
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Tremenda! Vam fer aquesta ruta fa diversos anys i encara parlem d'ella...
(Comentari introduït originà riament en castellà )
La Cola de Caballo és de les millors rutes del Pirineu: paisatge espectacular! I molt millor aquesta que proposeu que el camà normal, menys variat, més soso. En qualsevol cas és una ruta molt molt recomenable.
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.