- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Mitjana
Caminades de distà ncia i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.450m
7,8 km
2:30h
1.410m
Capdella
1.855m
Capdella
Fà cil excursió de 7,8 km (anada i tornada) que ens descobreix la bonica vall de Riqüerna i l'anomenat "camà de Rus", antiga via de comunicació entre la Vall Fosca i la Vall de BoÃ. Comencem la ruta a la part alta del poble de Capdella. Des d'aquest punt resseguim el riu Riqüerna aigües amunt, passant per l'interior d'un bonic bosc de ribera. Arribem a un punt on la vall s'eixampla i el camà s'allunya una mica del riu. Anem pujant de manera gradual pel vessant solà de la vall. Finalment arribem al Pontet de Rus, des d'on gaudim de l'espectacle de l'aigua de la cascada de Riqüerna. Ens trobem en un lloc preciós, ideal per a fer-hi una parada i gaudir de l'entorn i dels paisatges d'alta muntanya. Un cop hem recuperat forces, emprenem la baixada desfent el mateix camà que hem realitzat a l'anada.
La vall de Riqüerna, amb una orientació NO-SE, es troba situada just al lÃmit perifèric del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Les aigües que baixen per aquesta petita vall pirinenca provenen d'una vintena d'estanys d'origen glacial, entre els que destaquen els estanys Tapat, Morera, Salat i Reguera. A Capdella, el riu Riqüerna s'ajunta amb el riu Flamisell que, al seu torn, recull les aigües dels estanys Gento, Colomina, Mar, Tort, Cubieso i molts d'altres. La vall de Riqüerna és una vall d'origen glacial que fa milers d'anys estava coberta per una gran llengua de gel. El recorregut que proposem és ideal per a fer en famÃlia i ens permet gaudir d'un ambient d'alta muntanya impressionant. Si estem atents i tenim una mica de sort, també podrem observar algunes de les espècies més representatives de la fauna pirinenca, com, per exemple, l'isard, la marmota, la perdiu blanca i la sargantana pallaresa.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 2:30h en total: 1:20h des de Capdella fins al Pontet de Rus i 1:10h per realitzar la tornada.
: Mitjana. Es tracta d'una excursió que no presenta cap dificultat tècnica i que esdevé assequible encara que no es tingui una gran preparació fÃsica.
: Primavera, estiu i tardor.
:
· Vall Fosca - Montsent de Pallars. 1:25.000. Editorial Alpina. · Base topogrà fica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogrà fic i Geològic de Catalunya (ICGC).
: Si volem allargar la ruta, des del Pontet de Rus tenim diverses opcions: 1) Port de Rus. Cal seguir pel GR 11-20 en direcció SO (esquerra) fins arribar al coll de muntanya que uneix la Vall Fosca amb la Vall de BoÃ. La ruta s'allarga unes 5-6h i 765m de desnivell aproximadament. 2) Estany Tapat. Cal seguir pel GR 11.20 en direcció NE (dreta). En 1h i 315m de desnivell arribem a l'estany Tapat. Si volem podem seguir més amunt fins a l'estany de Morera i la collada de Font Sobirana.
A la Pobla de Segur agafem la carretera N-260 en direcció a Senterada. Arribem a Senterada al cap de 10,1 km. Just a l'entrada d'aquest poble, agafem la carretera L-503 cap a la dreta. Passem per la Pobleta de Bellveà i continuem fins a Capdella (senyalitzat). Podem estacionar el vehicle a la plaça que trobem a mà esquerra entrant al poble o bé a l'aparcament que hi ha a la part inferior del poble, al costat de la caseta d'informació i d'unes taules i una font.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
Carrer Major, 21, 25513 La Pobleta de BellveÃL'Arturo disposa de tretze habitacions amb totes les comoditats i un apartament complet amb capacitat per a sis persones. Al seu restaurant es pot degustar cuina tÃpica pallaresa amb productes de proximitat cuinats a foc lent. Aquà trobarem bon tracte i atenció personalitzada, amb un gran coneixement de l'entorn i de les rutes de la Vall Fosca!
-
C/ del Mig 5, 25632 Guà rdia de NogueraAl tranquil poble de Guà rdia de Noguera hi trobem Casa Perdiu, una casa de l'any 1840 rehabilitada que disposa de 6 habitacions. Casa Perdiu és una molt bona opció per descobrir el Pallars Jussà . Deixeu-vos aconsellar i gaudiu de la natura!
-
C/Major, 4, 25500 La Pobla de SegurLa fonda de tota la vida, al casc antic de La Pobla de Segur. Si La Pobla ja és una opció més que assenyada per gaudir dels Pirineus, Can Fasèrsia ho acaba de justificar: un tracte més amable, un ambient acollidor i uns preus immillorables!
-
C/ La Bedoga, 2, 25514 SenteradaEntre la Vall Fosca i la Vall de Manyanet, a Senterada, hi trobem la meravellosa Casa Leonardo. Una casa familiar convertida en allotjament rural que es caracteritza pels detalls, la calidesa i l'energia que se'n desprèn. Aquesta és la casa ideal, sense matisos. A més, un punt de partida perfecte per a fer rutes de senderisme i aprofitar el seu entorn, que ells coneixen molt bé!
-
Carretera de Gramuntill s/n, 25500 La Pobla de SegurA prop de l'impressionant Congost de Collegats hi trobem Gramuntill - El Mas de Collegats, una masia del segle XVIII que funciona com a allotjament rural al bell mig del Pallars. Cà lida, acollidora, arreglada amb bon gust,... és una molt bona opció per a conèixer el seu entorn. No només hi podreu dormir si no també conèixer el seu hort, els seus animals i, evidentment, el seu producte propi. A destacar-ne LA MEL!
-
Ctra. Balaguer - Tremp, C13, km 75, 25631 CellersL'Hotel Terradets i el seu restaurant, el Restaurant del Llac, són un clà ssic del Pallars Jussà . Aquest establiment històric està situat en un indret preciós, just a la riba de l'embassament de Terradets. Deixeu-vos aconsellar pel seu equip, amabilÃssim i professional, i no us perdeu la seva bona cuina!
-
Plaça Bisbe Badia, 25, 25650 IsonaCal Cuaresma és una casa situada a Isona amb una capacitat de fins a 12 persones. És una base ideal per gaudir de la tranquil·litat i l’ambient rural de la Conca Dellà i el Pallars Jussà . Des de Cual Cuaresma es poden fer diverses rutes de senderisme molt atractives, itineraris amb bicicleta, visitar el Parc Cretaci i admirar els fòssils de dinosaures o, per exemple, visitar els imponents Castells Frontera.
Què més podem visitar?
-
L'Epicentre - Centre de Visitants del Pallars JussÃ
L'Epicentre és el punt neurà lgic de la informació turÃstica del Pallars Jussà i l'espai on s'expliquen els valors del seu patrimoni cultural i natural. D'una manera amena i interactiva ens introduïm en la història de la comarca, la seva cultura, els grans paisatges, el cel i els sons de la nit, els dinosaures,... Més informació i horaris: www.pallarsjussa.net, 973 653 470).
Coordenades GPS: 42.165946º 0.894991º
-
Telefèric Vall Fosca
El telefèric Vall Fosca es va instal·lar l'any 1981 per facilitar la construcció de la central reversible de Sallente. Posteriorment es va cedir per al seu ús turÃstic durant els mesos d'estiu (de juliol a setembre). El telefèric supera un desnivell de 450m i ens permet accedir al P.N. d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per l'estany Gento. Més informació: vallfosca.net.
Coordenades GPS: 42.506985º 0.990697º
-
Museu Hidroelèctric de Capdella
El Museu de la Central de Capdella ens permet descobrir els canvis tecnològics, econòmics i socials que va suposar la construcció de la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya, que va entrar en funcionament l'any 1914. El museu està situat a peu de carretera (2 km abans d'arribar al nucli de Capdella). Més informació: www.vallfosca.net.
Coordenades GPS: 42.466661º 0.990583º
-
Fira ramadera de la Pobleta de BellveÃ
A la Pobleta de Bellveà se celebra des de fa segles, cada any a principis d'octubre, una de les fires ramaderes i comercials més destacades dels Pirineus. Actualment la fira està centrada en la ramaderia de muntanya (sobretot en el bestiar ovà i bovÃ) i inclou, entre d'altres, concursos, demostracions, tasts de carn i productes artesanals, activitats infantils,...
Coordenades GPS: 42.343969º 0.960322º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Entrada del poble de Capdella.
Església parroquial de Sant Vicenç, a la part alta de Capdella.
Continuem pujant pels carrers costeruts, cap a la part alta del poble, on ja trobem senyalització del camà del port de Rus. Deixem a l'esquerra el trencall que baixa cap al barranc de Riqüerna i que porta cap a la vall de Filià , i nosaltres continuem recte seguint les marques de pintura grogues.Panell informatiu i senyalització.
Senyalització vertical.
Sentim el brogit de l'aigua ben a prop. Durant aquest primer tram de la ruta tenim el riu a tocar, just a la nostra esquerra. Avancem per entre murs de pedra seca i un dens bosc de ribera, ombrÃvol i fresc, amb freixes, avellaners, roures, castanyers, xops,... A la tardor, aquest bosc es converteix en un veritable mosaic de colors! Avancem superant algunes rampes una mica dretes per un bonic camà empedrat i recobert de frondoses mates d'avellaner.Primer tram del camà de Rus.
La vall de Riqüerna és un d'aquests indrets salvatges i amagats que et sorprèn constantment. Està plena de raconades precioses que semblen tretes d'un escenari de conte. Un d'aquests espais mà gics que desborda plenitud i encant és el barranc de Riqüerna, una petita-gran joia de la natura i dels Pirineus. Només es pot explorar durant uns dies cada any arrel de l'alt cabal que hi baixa durant la major part de l'any. Els dies que es torna transitable és una experiència inoblidable. Val a dir, però, que la seva exploració requereix tenir certa experiència en descens de barrancs. A poca distà ncia del barranc de Riqüerna hi trobem d'altres barrancs totalment accessibles i també de gran bellesa i grandiositat. El barranc de Flamisell n'és un d'ells. Està situat al vessant E del poble de Capdella i les seves aigües procedeixen dels estanys més alts de la Vall Fosca. Grà cies al seu cabal regulat és accessible durant tota la primavera i l'estiu. Destaca per la seva gran bellesa paisatgÃstica, la sinuositat de les seves parets i la gran diversitat de flora i fauna que hi ha. Una experiència que els més aventurers no poden deixar de viure!
Mica en mica ens anem enlairant i deixem el bosc i el barranc de Riqüerna enrere. Cada cop tenim una visió més à mplia i alpina de la vall. Avancem pel costat esquerre orogrà fic del riu, per entre pastures i matollars de bà lec, bruguerola i boixerola. A la primavera-estiu aquests prats alpins es troben plens de boniques flors de diferents colors: gencianes, clavells, marcòlics, orquÃdies,...
Deixem enrere el bosc i continuem pujant.
Mirada enrere, al fons distingim l'ampla collada del Triador, divisòria d'aigües entre la Vall Fosca i la Vall d'Àssua.
OrquÃdies cremades (Orchis ustulata).
Matafoc teranyinós (Sempervivum arachnoideum).
Marcòlic groc (Lilium pyrenaicum).
El recorregut ens permet observar la gran diferència que en moltes ocasions hi ha entre els vessants solà i obac d'una vall o d'una muntanya. A la dreta, pel mateix vessant per on avancem, hi trobem el costat solà de la vall. A la nostra esquerra, a l'altra banda del riu, hi trobem el vessant obac, molt més ombrÃvol i humit.A l'altra banda, part obaga de la vall amb un bosc dens de pins i d'altres espècies caducifòlies.
Vistes de la capçalera de la vall de Riqüerna.
Marmota sortint del seu cau.
El Pontet de Rus i la cascada de Riqüerna al fons.
Cascada de Riqüerna.
Vistes al SO de la vall de Riqüerna.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.