pdf-ruta254
Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo

Descobrim l'espectacular capçalera de la Vall Fosca: pugem fins a l'estany Gento pel camí tradicional de la canal de Pigolo i recorrem un tram del Carrilet

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

395m

Distància totalDistància total

7 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

2:00h

altitud_minimaAltitud mínima

1.773m

distanciaPunt de sortida / arribada

Embassament de Sallente

altitud_maximaAltitud màxima

2.155m

distanciaPoblació més propera

La Torre de Capdella

Itinerari de 7 km de longitud (anada i tornada) fins a l'estany Gento des de l'embassament de Sallente. El punt de sortida de la ruta és la presa de l'embassament de Sallente. Des d'aquest punt pugem fent ziga-zagues pel corriol de la canal de Pigolo. A continuació enllacem amb el camí del Carrilet que ens porta fins a l'estany Gento. Fem el descens pel mateix camí. A l'estiu el telefèric de la Vall Fosca -que uneix l'embassament de Sallente i l'estany Gento- està obert al públic; durant aquest període recomanem fer un dels dos trams (l'anada o la tornada) amb aquest espectacular telefèric (horaris i preus: vallfosca.net).

En un entorn natural excepcional -la capçalera de la Vall Fosca, al límit meridional del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici- aquesta ruta ens permet descobrir la transformació social, econòmica i paisatgística de la Vall Fosca com a conseqüència de la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella, a principis del segle XX, i de la central hidroelèctrica reversible de Gento-Sallente, a finals del segle XX.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 2:00h en total: 0:45h des del punt d'inici fins a l'enllaç amb el camí del Carrilet, 0:15h des d'aquest punt fins a l'estany Gento i 0:05h addicionals fins a l'estació superior del telefèric. 0:55h per tornar seguint el mateix itinerari, ara de baixada.

: Mitjana. L'excursió no presenta cap dificultat tècnica.

: Primavera, estiu i tardor.

: Res en especial.

:

· Vall Fosca - Montsent de Pallars. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Mapa topogràfic de Catalunya 1:25.000. Vall Fosca - 54. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Si fem un dels dos trajectes (l'anada o la tornada) en telefèric, la longitud de la ruta queda reduïda a 3,8 km. Per enllaçar des de l'estació inferior del telefèric fins a l'aparcament de la presa de l'embassament de Sallente (punt de sortida i arribada de la ruta que ressenyem en aquesta guia) cal seguir un corriol que rodeja l'embassament pel seu costat oriental (300m).

Com arribar-hi en cotxe

A la Pobla de Segur agafem la carretera N-260 en direcció a Senterada. Arribem a Senterada després de 10,1 km. Just a l'entrada d'aquest poble, agafem la carretera L-503 cap a la dreta en direcció a la Pobleta de Bellveí i Capdella (senyalitzat). Avancem per la carretera L-503 uns 26 km, fins arribar a l'embassament de Sallente (remuntem tota la Vall Fosca deixant enrere els següents nuclis de població, per ordre: la Pobleta de Bellveí, la Plana de Mont-Ros, Molinos, la Torre de Capdella, Espui i Capdella). Un cop arribem a l'embassament, creuem la presa per sobre amb el cotxe fins al seu extrem oriental, on hi ha un espai habilitat per estacionar els vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Aquesta guia web i PDF gratuïta ha estat publicada amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Jussà, l'Epicentre i Idapa.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_78
    C/ del Mig 5, 25632 Guàrdia de Noguera
    Al tranquil poble de Guàrdia de Noguera hi trobem Casa Perdiu, una casa de l'any 1840 rehabilitada que disposa de 6 habitacions. Casa Perdiu és una molt bona opció per descobrir el Pallars Jussà. Deixeu-vos aconsellar i gaudiu de la natura!
  • partner_image_79
    C/Major, 4, 25500 La Pobla de Segur
    La fonda de tota la vida, al casc antic de La Pobla de Segur. Si La Pobla ja és una opció més que assenyada per gaudir dels Pirineus, Can Fasèrsia ho acaba de justificar: un tracte més amable, un ambient acollidor i uns preus immillorables!
  • partner_image_140
    C/ La Bedoga, 2, 25514 Senterada
    Entre la Vall Fosca i la Vall de Manyanet, a Senterada, hi trobem la meravellosa Casa Leonardo. Una casa familiar convertida en allotjament rural que es caracteritza pels detalls, la calidesa i l'energia que se'n desprèn. Aquesta és la casa ideal, sense matisos. A més, un punt de partida perfecte per a fer rutes de senderisme i aprofitar el seu entorn, que ells coneixen molt bé!
  • partner_image_147
    Carretera de Gramuntill s/n, 25500 La Pobla de Segur
    A prop de l'impressionant Congost de Collegats hi trobem Gramuntill - El Mas de Collegats, una masia del segle XVIII que funciona com a allotjament rural al bell mig del Pallars. Càlida, acollidora, arreglada amb bon gust,... és una molt bona opció per a conèixer el seu entorn. No només hi podreu dormir si no també conèixer el seu hort, els seus animals i, evidentment, el seu producte propi. A destacar-ne LA MEL!
  • partner_image_213
    Ctra. Balaguer - Tremp, C13, km 75, 25631 Cellers
    L'Hotel Terradets i el seu restaurant, el Restaurant del Llac, són un clàssic del Pallars Jussà. Aquest establiment històric està situat en un indret preciós, just a la riba de l'embassament de Terradets. Deixeu-vos aconsellar pel seu equip, amabilíssim i professional, i no us perdeu la seva bona cuina!
  • partner_image_713
    Plaça Bisbe Badia, 25, 25650 Isona
    Cal Cuaresma és una casa situada a Isona amb una capacitat de fins a 12 persones. És una base ideal per gaudir de la tranquil·litat i l’ambient rural de la Conca Dellà i el Pallars Jussà. Des de Cual Cuaresma es poden fer diverses rutes de senderisme molt atractives, itineraris amb bicicleta, visitar el Parc Cretaci i admirar els fòssils de dinosaures o, per exemple, visitar els imponents Castells Frontera.
  • partner_image_286
    Carrer Major, 21, 25513 La Pobleta de Bellveí
    L'Arturo disposa de tretze habitacions amb totes les comoditats i un apartament complet amb capacitat per a sis persones. Al seu restaurant es pot degustar cuina típica pallaresa amb productes de proximitat cuinats a foc lent. Aquí trobarem bon tracte i atenció personalitzada, amb un gran coneixement de l'entorn i de les rutes de la Vall Fosca!

Què més podem visitar?

  • L´Epicentre - Centre de Visitants del Pallars Jussà
    L'Epicentre - Centre de Visitants del Pallars Jussà

    L'Epicentre és el punt neuràlgic de la informació turística del Pallars Jussà i l'espai on s'expliquen els valors del seu patrimoni cultural i natural. D'una manera amena i interactiva ens introduïm en la història de la comarca, la seva cultura, els grans paisatges, el cel i els sons de la nit, els dinosaures,... Més informació i horaris: www.pallarsjussa.net, 973 653 470).

    Coordenades GPS: 42.165946º 0.894991º

  • Telefèric Vall Fosca
    Telefèric Vall Fosca

    El telefèric Vall Fosca es va instal·lar l'any 1981 per facilitar la construcció de la central reversible de Sallente. Posteriorment es va cedir per al seu ús turístic durant els mesos d'estiu (de juliol a setembre). El telefèric supera un desnivell de 450m i ens permet accedir al P.N. d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per l'estany Gento. Més informació: vallfosca.net.

    Coordenades GPS: 42.506985º 0.990697º

  • Museu Hidroelèctric de Capdella
    Museu Hidroelèctric de Capdella

    El Museu de la Central de Capdella ens permet descobrir els canvis tecnològics, econòmics i socials que va suposar la construcció de la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya, que va entrar en funcionament l'any 1914. El museu està situat a peu de carretera (2 km abans d'arribar al nucli de Capdella). Més informació: www.vallfosca.net.

    Coordenades GPS: 42.466661º 0.990583º

  • Ermita de Sant Vicenç de Capdella
    Ermita de Sant Vicenç de Capdella

    L'església de Sant Vicenç, a Capdella, és una de les grans joies del romànic del Pallars Jussà. Destaca pel seu campanar quadrat, el seu absis amb arcuacions llombardes i per una figura de Crist del segle XII que es va trobar al seu interior (actualment conservada al Museu Nacional d'Art de Catalunya a Barcelona).

    Coordenades GPS: 42.473598º 0.991130º

  • Mirador de Capdella
    Mirador de Capdella

    El mirador de Capdella està ubicat a peu de carretera al mateix nucli de Capdella (al costat de l'oficina d'informació). Una balconada ens permet gaudir de bones vistes de la Vall Fosca, que s'obre cap al S. L'espai disposa de taules, bancs, barbacoa, font i connexió wifi gratuïta.

    Coordenades GPS: 42.474092º 0.992892º

  • Fira ramadera de la Pobleta de Bellveí
    Fira ramadera de la Pobleta de Bellveí

    A la Pobleta de Bellveí se celebra des de fa segles, cada any a principis d'octubre, una de les fires ramaderes i comercials més destacades dels Pirineus. Actualment la fira està centrada en la ramaderia de muntanya (sobretot en el bestiar oví i boví) i inclou, entre d'altres, concursos, demostracions, tasts de carn i productes artesanals, activitats infantils,...

    Coordenades GPS: 42.343969º 0.960322º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta a la presa de l'embassament de Sallente (0:00h - 1.773m). A l'extrem oriental de la pròpia presa hi ha habilitat un espai per estacionar els vehicles (des de la carretera creuem la presa per sobre fins arribar a aquest espai). En aquest petit aparcament comença el camí de la canal de Pigolo que ens portarà fins al Carrilet i l'estany Gento (està senyalitzat). Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Arribant a l'embassament de Sallente (vistes des de la carretera).

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Creuem la presa per sobre i arribem a un espai habilitat per estacionar-hi vehicles.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Vistes del circ de Sallente i l'embassament de Sallente -amb l'edifici del telefèric- des del petit aparcament on nosaltres comencem la ruta.

Seguim les indicacions i comencem a caminar per un corriol molt ben definit que s'enfila pel vessant de la muntanya tot fent ziga-zagues. Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Punt d'inici del camí de la canal de Pigolo i senyalització.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Guanyem altitud ràpidament.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Embassament de Sallente i ziga-zagues que hem anat superant.

Anem pujant i arribem a un punt on deixem enrere l'embassament de Sallente i se'ns obre la perspectiva de la carena i els contraforts del Montsent de Pallars (2.883m). Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Contraforts del Montsent de Pallars (2.883m). Nosaltres podem veure la cota secundària 2.558m.

Arribem al trencall del camí de la canal de Pigolo i el Carrilet (0:45h - 2.140m), ens trobem a la part baixa de la zona coneguda com la Coma d'Espòs. En aquest punt agafem el camí del Carrilet cap a la nostra esquerra (N) en direcció a l'estany Gento i creuem un primer túnel. El Carrilet de l'estany Gento era un ferrocarril d'uns 5 km de longitud que unia l'estany Gento i la cambra d'aigües de la central hidroelèctrica de Capdella i que s'utilitzava per transportar materials. Actualment el traçat ha estat habilitat com a via verda. Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Trencall del camí de la canal de Pigolo i el Carrilet.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Mirada enrere, veiem l'últim tram de la pujada pel camí de la canal de Pigolo.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Des del trencall, agafem el Carrilet cap a l'esquerra i immediatament creuem un primer túnel.

El camí és planer i va flanquejant la muntanya a uns 2.140m d'altitud. En molts trams podem veure encara les vies de l'antic ferrocarril. Creuem diversos túnels que hi ha excavats a la roca. Les vistes que ens ofereix el camí del Carrilet són meravelloses! Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Túnel excavat a la roca.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

En primer terme, ruïnes de Pigolo des del Carrilet. Al fons, muntanyes del vessant occidental de la Vall Fosca.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Interior d'un dels túnels.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Camí del Carrilet i muntanyes de la capçalera de la Vall Fosca.

Arribem a l'estany Gento (1:00h - 2.142m), punt on acaba el camí del Carrilet. Veiem la presa i algunes antigues edificacions del complex de la central hidroelèctrica que actualment estan tancades. Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Final del Carrilet: arribem a l'estany Gento.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Vistes de l'estany Gento i de la seva presa.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Presa de l'estany Gento.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Estany Gento i pic de Pala Pedregosa (2.874m).

Seguim un caminet que rodeja la presa de l'estany Gento per la seva base. Passem pel costat d'algunes cases tapiades i arribem a les dues torres de formigó (cambres d'aigua) de la central reversible Gento-Sallente. En aquest punt hi ha una escultura que ens mostra el diàmetre dels dos tubs d'acer que hi ha excavats a la roca (a l'interior de la muntanya, i que no veiem) i que comuniquen l'estany Gento amb l'embassament de Sallente. Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Caminem per la base de la presa.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Escultura.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Detall de l'escultura. Secció dels tubs d'acer.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Estany Gento.

Continuem caminant fins a l'antic refugi-alberg de l'estany Gento. Originàriament, als anys 70, aquest edifici allotjava una casa de colònies i alberg per a ús exclusiu dels treballadors de la companyia elèctrica FECSA i els seus familiars. Actualment allotja una oficina d'informació turística (només durant els mesos d'estiu) i disposa d'un espai habilitat com a refugi lliure. Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

En primer terme, l'estany Gento. Al fons, d'esquerra a dreta, el pic de Pala Pedregosa (2.874m) i el Montorroio (2.862m).

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Antic refugi-alberg de FECSA a l'estany Gento.

Finalment arribem a l'estació superior del telefèric de la Vall Fosca (1:05h - 2.155m), tradicionalment conegut com a telefèric de l'estany Gento. Aquest telefèric fou construït per FECSA l'any 1981 per transportar el material necessari per a les obres de construcció de la central hidroelèctrica reversible Gento-Sallente. És un dels telefèrics de major capacitat d'Europa -pot carregar fins a 25.000 kg- i durant els mesos d'estiu està obert al públic. Durant aquest període recomanem fer el descens fins a l'embassament de Sallente amb el telefèric, val molt la pena! (Informació d'horaris i tarifes: vallfosca.net).  Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Estació superior del telefèric de la Vall Fosca.

Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Vistes des de l'estació superior de l'embassament de Sallente.

Durant la resta de l'any, i també a l'estiu si així ho preferim, podem tornar fins a l'embassament de Sallente (2:00h - 1.773m) desfent el mateix camí que hem fet de pujada. Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Vista de l'embassament de Sallente des de l'antic refugi-alberg de l'estany Gento.

LA CENTRAL HIDROELÈCTRICA REVERSIBLE DE GENTO-SALLENTE I LA SEVA FUNCIÓ EN EL SISTEMA ELÈCTRIC

La central hidroelèctrica Estany Gento-Sallente es va inaugurar l'any 1985 i fou la primera central reversible de Catalunya. S'anomena central reversible perquè la mateixa turbina que produeix energia per la força de l'aigua que baixa per les canonades des de l'estany Gento també pot bombejar l'aigua del pantà de Sallente novament cap a l'estany Gento. Les centrals reversibles ajuden a la regulació i optimització del sistema elèctric perquè permeten utilitzar els excedents d'energia (nuclear, carbó) que hi ha durant les hores de mínima demanda (hores vall) per elevar (mitjançant bombament) un volum d'aigua determinat acumulat en un embassament inferior fins a un embassament superior. Aquest volum d'aigua serà utilitzat, posteriorment per produir energia, durant les hores de màxima demanda (hores punta).
Font: Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (www.xtec.cat)

 Estany Gento pel camí de la canal de Pigolo 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


10 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta