pdf-ruta145
Puigmal (2.913m) per Fontalba
(145)
(10)
Puigmal (2.913m) per Fontalba

Circular al Puigmal des de Fontalba baixant per la Coma de l'Embut i passant per Núria

Avisos / Incidències / Actualitzacions

Durant l'estiu la pista d'accés a Fontalba té restriccions. Més informació sobre les dates d'accés motoritzat restringit a la pista de Fontalba així com les informacions per a fer la reserva prèvia a: www.queralbsnatura.com
 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

1.000m

Distància totalDistància total

15 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:30h

altitud_minimaAltitud mínima

1.980m

distanciaPunt de sortida / arribada

Collada de Fontalba

altitud_maximaAltitud màxima

2.913m

distanciaPoblació més propera

Queralbs

banner apadrina

Ascensió al cim del Puigmal des del vessant de Fontalba, on acaba la pista que surt de Queralbs. Baixada per la Coma de l'Embut, al vessant nord, fins a la Vall de Núria amb el seu santuari i el seu llac. Des d'aquí, es completa la ruta circular seguint el sender que uneix el santuari de Núria amb la collada de Fontalba.

El Puigmal, amb els seus 2.913m d'altitud, és una muntanya emblemàtica i molt coneguda a Catalunya. És la muntanya més alta de les comarques de Girona. Se situa al Pirineu Oriental, entre la comarca del Ripollès i la Cerdanya francesa, i és molt concorreguda, sobretot durant els mesos d'estiu. La Vall de Núria ofereix moltes possibilitats per practicar activitats esportives, d'oci i de natura. Aquesta zona del Pirineu català s'ha convertit en un lloc idoni per gaudir d'una bona jornada familiar.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Puigmal (2.913m)

: 4:30h en total. 1:50h des de la collada de Fontalba fins al Puigmal, 1:20h des del Puigmal fins a Núria i 1:20h des de Núria fins a la collada de Fontalba.

: Alta (F). Cap dificultat destacable.

: Ruta realitzable gran part de l'any. A l'hivern, depenent de la neu, no es pot arribar fins a Fontalba en cotxe.

: Grampons i piolet segons l'època de l'any.

:

· Puigmal-Vall de Núria-Ulldeter. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Bourg-Madame Mont-Louis Col de la Perche. TOP25 nº2250ET. IGN.

: La circular es pot realitzar indistintament en els dos sentits de la marxa.

Com arribar-hi en cotxe

Arribem a Ribes de Freser per la carretera N-152 que comunica Ripoll i la Cerdanya. A Ribes de Freser agafem la carretera GIV-5217 en direcció N fins a la petita població de Queralbs, situada a 1.236m d'altitud. Just entrant a Queralbs, després de passar la via del tren cremallera, a la primera cruïlla, girem a la dreta tot seguint un senyal que ens indica Fontalba. Anem pujant ràpidament i després d'aprox. 1 km deixem enrere a la dreta el camí vell que puja de Queralbs a Núria per les gorges de Núria. Poc després l'asfalt dóna pas a una pista de terra d'11 km en bon estat. Aquesta pista puja fent grans llaçades. Gaudim d'unes vistes esplèndides de Queralbs i Ribes de Freser. La pista, després de pujar més de 800m de desnivell, acaba a la collada de Fontalba (2.070m), on hi ha espai per estacionar vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_225
  GIV-4011, 4, 17534 Ribes de Freser
  La Casassa de Ribes és una antiga masia del segle XVII molt ben restaurada i rehabilitada com a casa rural. La Casassa ens ofereix quatre apartaments de quatre, sis o vuit places amb totes les comoditats i fantàsticament equipats. La Casassa està situada a Ribes de Freser, al cor de la vall de Ribes (Ripollès) i és la base ideal per descobrir les grans muntanyes de l'entorn, com el sensacional Puigmal (2.913m) o el popular cim del Taga (2.040m), del qual tenim fantàstiques vistes des de la mateixa casa!
 • partner_image_176
  Camí de Ventaiola, s/n, 17534 Ribes de Freser
  L'Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents és tranquil·litat en estat pur. Si voleu desconnectar, aquí podreu fer un bon bany enmig de la naturalesa i ben lluny de tot plegat. I si l'entorn és meravellós, l'hotel és un luxe: magnífiques instal·lacions, decorades amb bon gust -contemporani-, grans vistes de la Vall de Ribes i millor tracte.
 • partner_image_215
  Plaça Roser 1, 17531 Gombrèn
  A Gombrèn, punt de partida de múltiples rutes per la serra de Montgrony, hi trobem la Fonda Xesc. L'allotjament és senzill i acollidor, i el restaurant ens ofereix una cuina excel·lent que ha estat reconeguda amb una estrella Michelin!

Què més podem visitar?

 • Passeig pel costat del riu a Ribes de Freser
  Passeig pel costat del riu a Ribes de Freser

  Envoltat de natura i vegetació, aquest poble de muntanya viu en gran part del turisme, però no abandona les seves arrels tradicionals, lligades a la pagesia. El seu clima, fresc i agradable a l'estiu, fa que sigui un bon indret per anar-hi de vacances o per fer-hi una bona parada i passejar pel costat del riu Freser.

  Coordenades GPS: 42.3060009º 2.1692383º

 • Església de Sant Jaume a Queralbs
  Església de Sant Jaume a Queralbs

  A la rústica localitat de muntanya de Queralbs, trobem aquesta església romànica del segle XII que consta d'una nau i d'un absis. El més interessant del conjunt és el seu magnífic pòrtic, que compta amb sis arcs que descansen sobre columnes i capitells gravats.

  Coordenades GPS: 42.3497689º 2.1633428º

 • Exposició "El cremallera" a la Vall de Núria
  Exposició "El cremallera" a la Vall de Núria

  A Núria hi trobem una interessant exposició que parla d'aquest tren cremallera de caràcter tan singular. Es tracta de l'únic mitjà de transport mecànic que permet accedir a la Vall de Núria, travessant un paisatge de gran bellesa i espectacularitat. Al mateix recinte hi trobem una exposició de fauna i flora de la zona.

  Coordenades GPS: 42.3970780º 2.1542770º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Des de la collada de Fontalba (0:00h - 2.070m) agafem el camí que, suaument, en direcció O, puja per la carena SE cap al Puigmal. Des de Fontalba, i pràcticament durant tot el recorregut d'ascens, el nostre objectiu ja resta ben visible a davant nostre. Passem pel Pla de les Dues Lliures. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

El cim del Puigmal ja s'observa des de Fontalba, això fa que l'itinerari sigui bastant senzill d'identificar i de seguir.

Anem guanyant alçada ràpidament. A poc a poc els prats donen lloc al color marró de la sorra i les pedres. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Nombroses fites ens marquen el camí, encara que la ruta a seguir ja és ben clara.

Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Deixem la Collada de Fontalba enrere.

La pujada no presenta cap tipus de dificultat. El pendent s'accentua abans d'arribar al cim de la Dou (0:45h - 2.471m). En aquest cim podem descansar una mica i contemplar les vistes. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Sempre tenim el Puigmal a la llunyania a davant nostre.

Deixem el cim de la Dou i, tot fent una lleugera baixada, arribem al coll de Fontalba (0:50h - 2.450m) (ull! no confondre aquest petit coll amb la collada de Fontalba, punt d'inici i final de la nostra ruta). Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Coll de Fontalba (2.450m).

Continuem pujant fort per l'ampla aresta. A l'altre vessant podem veure l'estació d'esquí francesa Puigmal 2900. Arribem al cim del Borrut (1:15h - 2.670m). En aquest punt el camí planeja durant alguns metres. A partir d'ara, però, afrontarem la part més dura de l'ascensió: primer assolirem el fals cim del Puigmal i després el propi Puigmal. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

El cim que tenim davant no és el cim principal del Puigmal, aquest queda amagat a darrere, ben a prop.

El pendent es fa bastant dur i el camí comença a fer petits zig-zags per poder guanyar el desnivell, que és d'uns 150m. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Aquesta és la part més dura de l'ascensió.

Després del fort pendent, aquest decreix i arribem a un petit pla des d'on ja veiem el cim del Puigmal. Es tracta d'un cim arrodonit i ample que ara ja tenim a tocar. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Des d'aquest punt el cim amb la creu ja és ben visible.

Només ens queda fer un passeig curt fins al cim. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

A pocs metres del cim.

Arribem al cim del Puigmal (01:50h - 2.913m) després de recórrer uns aprox. 4,5 km des de la collada de Fontalba. Des d'aquest cim podem contemplar unes esplèndides vistes en totes direccions. Al cim hi trobem un vèrtex geodèsic, diverses creus i també dues plaques, una d'elles amb versos del poeta Jacint Verdaguer. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Cim del Puigmal (2.913m).

POEMA DE JACINT VERDAGUER

Lo vell Puigmal d'espatlla rabassuda és l'arx d'aqueixa altiva fortalesa, que en set-cents anys lo sarraí no ha presa, fent-hi bocins la llança fulgurant.Canigó: Llegenda pirenaica del temps de la Reconquesta (Jacint Verdaguer)


Comencem el descens cap al vessant de Núria.
 Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Prop del cim hi ha nombrosos bivacs per refugiar-se del fred i del vent.

Al principi la baixada fa un fort pendent, baixem zigzaguejant. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Fort pendent de baixada.

Baixant, observem a la nostra esquerra la carena que uneix el Puigmal amb el Petit Segre (2.813m) i el pic de Segre (2.848m). Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Carena que uneix el Puigmal amb el Petit Segre (2.813m) i el pic de Segre (2.848m).

Anem topant amb tota la gent que puja des de Núria, aquest camí és molt transitat pels excursionistes. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Baixant per la tartera.

Davant nostre, mirant al nord, hi tenim tota la successió de cims que conformen l'anomenada "Olla de Núria": un recorregut llarg i exigent que va des del cim del mateix Puigmal, crestejant, fins al pic de Fontnegra. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Tota "l'Olla de Núria" davant nostre.

Nosaltres seguim pel camí de baixada i arribem a la zona de la Coma de l'Embut (2.534m). Seguim el torrent de l'Embut pel seu costat dret on, si és estiu, podem descansar una mica de la calor, tot refrescant-nos als petits salts d'aigua que hi ha. Aviat arribem al Forat de l'Embut (2:30h - 2.200m). Aquí l'aigua del torrent s'endinsa en una petita cova, s'amaga i el seu curs ja no segueix visible. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Forat de l'Embut.

Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Des de la Coma de l'Embut, al fons ja podem veure les pistes d'esquí de l'estació de Vall de Núria.

Deixem el torrent de l'Embut enrere i al cap de pocs minuts arribem a un pla verd, el Pla de l'Ortigar. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Pla de l'Ortigar.

Un cop hem travessat aquest ample coll, veiem per primera vegada el santuari de Núria al fons. Ens endinsem en un bosc de pins, el bosc de Sant Gil, i emprenem un decidit descens fins a Núria. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

El santuari de Núria al fons.

Arribem al santuari de Núria (3:05h - 2.000m), envoltat de muntanyes que freguen els tres mil metres d'altura, en un entorn idíl·lic. En arribar ens dirigim cap a l'ermita de Sant Gil, situada al costat del santuari, i de la Creu d'en Riba. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Santuari de Núria.

A l'estiu són molts els turistes que s'acosten a la Vall de Núria per passar un bonic dia en un paratge enmig de la natura. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

El llac artificial de la Vall de Núria.

El cremallera de la Vall de Núria és l'únic mitjà de transport existent per accedir al santuari de Núria (a part del camí de muntanya que puja per les gorges de Núria). El cremallera comença el seu recorregut a la població de Ribes de Freser i passa per la petita localitat de Queralbs. Després de recórrer 12,5 km, arriba a Núria havent superat un desnivell de més de 1.000m. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

El cremallera passa pel costat del llac de Núria, on es poden practicar diferents activitats nàutiques: passeig amb barca, canoa,...

A mesura que avancem, ens anem allunyant del santuari de Núria. No podem evitar mirar enrere... l'estampa del santuari amb el llac als seus peus és preciosa. Arribem a una bifurcació de camins (3:10h): a la nostra esquerra tenim el sender GR11 que baixa cap a Queralbs per les gorges de Núria i a la dreta el camí que va cap a Fontalba. Nosaltres agafem el camí de mà dreta cap a Fontalba. Aquest camí al principi fa pujada (cap a la Coma de les Perdius). Després va planejant, amb alguns puja i baixa, fins que arriba a Fontalba, al cap de poc més d'1h (5 km aprox.). Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

La Vall de Núria es troba en un espai privilegiat situat a 2.000m d'altitud sobre el nivell del mar i està envoltat de muntanyes que superen els 2.800m: Puigmal, Segre, Finestrelles, Noufonts, Noucreus,...

Des del camí de Fontalba tenim, en tot moment, esplèndides vistes cap a les gorges de Núria. També, a l'E, a l'altre vessant de la muntanya, distingim clarament l'alberg Pic de l'Àliga. Aquest alberg està situat a 2.122m d'altitud, just a sota del pic de l'Àliga (2.428m), que li dóna el nom. L'alberg compta amb 169 places i és una bona opció per allotjar-se a la vall. Forma part de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT) i també de la Xarxa Espanyola d'Albergs Juvenils. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Es pot accedir a l'alberg mitjançant un telefèric.

Després d'aproximadament 10min pujant (3:20h), deixem enrere a la nostra dreta el camí que ens portaria fins a la font de la Balma i la cova de Sant Gil. Nosaltres agafem el sender que hi ha a l'esquerra i que ens porta fins a la cabana de Gombrèn (3:35h - 2.130m), un petit refugi fet de pedra perquè els pastors puguin refugiar-s'hi en cas de pluja. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Cabana de Gombrèn.

Una mica més enllà, passem per La Fita (4:00h - 2.150m), on s'hi intueixen les restes d'una construcció; ens trobem al punt més alt del camí entre Núria i Fontalba. A partir d'aquí el camí va baixant lleugerament. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Caminant cap a Fontalba.

Passem per la Dou de Fontalba, una font de la que habitualment en brolla aigua. Les seves aigües s'ajunten més avall amb les del torrent del Puigmal per formar el torrent de Fontalba, que desembocarà al riu de Núria al fons de la vall. En pocs minuts arribem altre cop a Fontalba (4:30h - 2.070m), on tanquem aquesta bonica ruta circular en la que hem coronat un dels cims més emblemàtics del Pirineu català. Puigmal (2.913m) per Fontalba 1

Al fons ja veiem la Collada de Fontalba, punt d'inici i final de la ruta.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

CCT
21-10-2022 09:09:44h

Bones! Caldria portar material de neu per fer l'ascens aquest octubre? Gràcies!
Resposta (Rutes Pirineus): Hola, creiem que tal com estan les condicions del terreny actualment no calen ni grampons ni piolet per a l'ascensió al Puigmal. No obstant, fa dies que no estem per la zona i no et podem informar amb exactitud. Et recomanem que contactis directament amb l'oficina de turisme més propera perquè t'informin. Molta sort!

Gemma
10-08-2021 15:25:22h

Es complica molt la ruta si es fa en sentit contrari al que proposeu? Gràcies
Resposta (Rutes Pirineus): Hola Gemma, fer la ruta en sentit contrari no augmenta la dificultat de la ruta, simplement tingueu en compte que la pujada al Puigmal des del santuari serà més progressiva i una mica més llarga. Molta sort!

Rita
04-08-2021 17:53:02h

Hola! Ens agradaria saber si la ruta es pot fer sense GPS i només amb el recorregut escrit? Gràcies i salutacions.
Resposta (Rutes Pirineus) Hola Rita, si porteu la guia web i PDF de la ruta impresa i teniu experiència en orientació i en aquest tipus de rutes, creiem que ho podreu fer. No obstant, ho heu de valorar vosaltres que us coneixeu. Que vagi molt bé!

Daniel
23-03-2021 16:19:25h

Hola, ens agradaria fer la ruta durant aquesta Setmana Santa, cal portar material adequat per si hi hagués neu? Gràcies!
Resposta (Rutes Pirineus): Hola Daniel, us recomanaríem que porteu el material per si a les parts altes hi hagués neu per tal de poder fer la ruta amb seguretat. Molta sort i que gaudiu molt!

Mariela
04-07-2020 00:24:58h

La ruta és preciosa i realment no és gens difícil, fins i tot per a dues persones sense molta experiència a la muntanya i amb un estat físic acceptable. Això sí, ens va portar molt més temps del que posa el blog (7 hores en total, havent fet una única parada de 30 min per menjar a Vall de Núria). Sortiu amb temps! Ànims!
(Comentari introduït originalment en castellà)

RUTES PIRINEUS
16-12-2019 08:36:55h

Hola Matias, al desembre el més habitual és pujar al Puigmal amb raquetes de neu o amb esquís de muntanya portant també el piolet i els grampons pels trams que ho necessitéssin. Tingues en compte de portar també el material de seguretat hivernal per a aquest tipus de rutes amb neu: pala, DVA i sonda. Consulta la previsió meteorològica i assessora't de les condicions del terreny per al dia de la ruta. Molta sort!

MATIAS IMBERTI
13-12-2019 14:42:12h

M'agradaria saber quin tipus de material he d'utilitzar per fer aquesta ascensió al mes de desembre, mai he utilitzat crampons ni piolet però he fet moltes rutes per alta muntanya... Presentaria molta dificultat en aquest cas per a mi com novell en el tema de rutes en neu/gel?

Sergi
03-06-2019 06:14:29h

Para una persona con buena condición física pero novata en alta montaña, el ascenso hasta el Puigmal ha tenido una duración de tres horas. En mi caso decidí hacer el descenso por el mismo lado con una duración de dos horas. En total 5. Fecha: 1/06/19 , nieve presente pero no obstruía el ascenso. Toda una experiencia ! En invierno supongo que tiene que ser otra historía, habrá que ver.br/

Marc
28-04-2019 09:28:28h

Acabem de fer l'excursió amb neu (primaveral), i ja entenc que els temps han de ser diferents, però han estat MOLT diferents. Una persona normal, com a mínim triga hora i mitja o 2h més. I si hi ha neu, encara més. I sense comptar cap parada. Per tant, si algú vol fer l'excursió, que tingui en compte que les 4:30h marcades a la descripció són a un ritme ràpid, condicions bones, i que no qualsevol ho pot fer.

Carles
23-08-2018 22:44:18h

Hola,
Avui hem fet aquesta ruta circular. Els temps que marqueu a la fitxa, són una mica curts. Hem tardat de 15 a 30 minuts més per cadasqun dels 3 trams.

Aida
04-04-2018 10:22:19h

Hola! Ens agradaria fer aquesta ruta el diumenge 13 de maig, però voldríem poder acampar la nit del dissabte, algú coneix algun lloc on es pugui acampar? Moltes gràcies!
(Comentari introduït originàriament en castellà)

def-tone
17-01-2018 16:01:20h

Bones volem pujar el Puigmal aquest mes de Gener, com està de neu? És necessari raquetes o grampons? Gràcies.

Manuel
13-09-2017 00:04:40h

La hicimos este lunes día 11/09/2017,todo perfecto, hicimos la ruta invirtiendo la ruta q marca,me descargué el archivo y utilicé el oruxmaps, la aplicación me decía q la ascensión seria desde fontalba hasta el Vall de Nuria y después subir hasta el puigmal.

Yolanda
31-03-2017 09:56:45h

Buenos días,br/br/Qué tal esta ruta para hacerla en Semana Santa? me refiero por la meteo, o si suele haber nieve todavía... br/br/Muchas gracias.

Xavi
30-12-2016 22:16:37h

Hola, vull fer la ruta la setmana del 2 al 5 de gener. Algú sap si hi ha molta neu? ¿Es pot arribar bé en un cotxe normal a Fontalba des de Queralbs? Moltes gràcies.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Toni
27-12-2016 18:52:41h

Voldria saber com està la pista per pujar a Fontalba, moltes gracies.

Patrícia
01-09-2016 14:25:54h

Ahir 31 d'agost vam realitzar la ruta. Les indicacions molt bones. Vam trobar boira al cim del Puigmal, i ens va anar molt bé portar una jaqueta impermeable quan vam fer el cim. Molt recomenable.

RUTES PIRINEUS
03-08-2016 08:13:14h

Hola Fèlix, dir-te que la pista que puja de Queralbs a Fontalba es troba en força bon estat. De fet, és assequible per a la majoria de vehicles.

Fèlix
01-08-2016 12:01:56h

Hola, la pista de terra que puja des de Queralbs fins a Fontalba, en quin estat es troba? Es podria pujar en un cotxe normal (o sigui, no 4x4)? Moltes gràcies!

Bàrbara
04-05-2016 17:28:30h

Hola! Vau anar-hi el diumenge? Com està?
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
29-04-2016 11:49:24h

Hola Trekky, fa dies que no estem per la zona, per tant no et podem dir en detall quines són les condicions de neu que podràs trobar-hi aquest proper diumenge. Pots contactar amb l'Oficina de Turisme de la Vall de Ribes (Tel. 972 727 728) des d'on segurament et podran informar. Molta sort!

Trekky
28-04-2016 12:08:49h

Bon dia!! Sabeu com està el Puigmal per pujar el 1 de maig? Es necessitaran crampons o raquetes? La cota de neu està a 1.800m en principi... Seria per pujar per fontalba. moltes gràcies!!

Marsans
17-11-2015 19:24:11h

Hola, Voldríem fer aquesta ruta el dia 29 de Novembre. És arriscat? No tenim grampons.

RUTES PIRINEUS
05-11-2015 10:17:08h

Hola Nitta, pot ser que trobeu una mica de neu d'aquests últims dies sobretot a les parts altes de la muntanya i a les obagues. No obstant això, la previsió del temps per a aquests pròxims dies és de bon temps, sense precipitació i amb una lleugera pujada de les temperatures. Creiem que raquetes no faran falta i en tot cas, podeu portar els grampons per si en algun tram fos necessari. Per fer-te una idea, pots consultar també les càmeres web que hi ha a la Vall de Núria i la que hi ha a Campdevànol i que enfoca cap al Puigmal i Noufonts.
Molta sort!

Nitta
05-11-2015 09:36:44h

Hola Bones! Som un grup d'amics que aquest cap de setmana voldríem fer aquesta ruta i fer cim al Puigmal! Com es preveu el tema neu? Creieu que necessitarem raquetes, o millor grampons?
Moltes gràcies!

RUTES PIRINEUS
23-10-2015 10:58:00h

Hola Sandra i Josep, gràcies pels vostres comentaris i per la vostra participació.
Responent a les teves preguntes Sandra, comentar-te que la ruta no està senyalitzada amb pals indicadors (exceptuant la zona del Santuari), ara bé, si us descarregueu el pdf de la nostra guia Web i ho aneu seguint les indicacions que donem no hauríeu de tenir problemes per fer la ruta. Com bé diu en Josep també, al llarg del recorregut anireu trobant fites que us ajudaran a seguir l'itinerari. Per altre banda, sembla que la previsió meteorològica per demà a la zona del Ripollès és de temps ennuvolat, una mica variable però sense precipitació.

Josep Rodriguez
23-10-2015 10:32:52h

Hola Sandra, l'itinerari no té pèrdua... hi ha muntanyetes de pedres (fites) que van marcant el camí. Jo vaig pujar ahir 22/10 i em va fer molt mal temps... vent molt fort i temperatures ja bastant baixes... a part de pluja i una mica de neu granulada... la muntanya és la muntanya i cal anar preparat per a tot tipus de temps. Salutacions.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Sandra
22-10-2015 12:03:14h

Hola, Dos dubtes:
- L'itinerari està senyalitzat?
- Pel dissabte 24 octubre 2015 meteocat prediu bon temps. Teniu alguna altra informació sobre el temps que es preveu?
Moltes gràcies per avançat.
Salut
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
15-10-2015 16:37:16h

Hola Gemma,
Pel que fa als grampons, en principi per aquest diumenge 18/10 no us heu de trobar neu ni a les cotes més altes: http://www.meteo.cat/prediccio/pirineu/el-puigmal . Si bé està previst que nevi aquesta tarda de dijous a partir de 1700 metres, de cara a diumenge la poca neu que caigui avui ja s'haurà fos. En qualsevol cas, us recomanem que aneu seguint les actualitzacions del Meteocat.
En relació a l'itinerari, nosaltres us recomanem que pugeu al cim del Puigmal tot fent la ruta circular que surt des del coll de Fontalba i que indiquem en aquesta guia web i PDF. Sort i que gaudiu!

Gemma
15-10-2015 10:37:22h

Hola! Aquest diumenge volem pujar al Puigmal. Pero no estic segura de si em trobaré neu i de si necessitare grampons i pic. En el cas de que si, es poden llogar a Nuria per exemple?
Gràcies!!

RUTES PIRINEUS
01-10-2015 18:51:20h

Hola Laia,
A la Vall de Núria només està permès l'acampada a la zona controlada. A la següent pàgina tens informació sobre aquesta zona: www.valldenuria.cat/estiu/reserves/zona-acampada-controlada. Si tens algun dubte al respecte et recomanaríem que contactéssis amb Vall de Núria trucant al 972 732 020 o per email a valldenuria@valldenuria.cat.
Sort!

Laia
26-09-2015 02:00:01h

És viable acampar fora de la zona controlada d'acampada de la Vall de Núria?

RUTES PIRINEUS
25-08-2015 14:43:13h

Hola Daniel,
Durant els mesos d'estiu i fins que no es produeixen les primeres nevades, no trobem neu ni gel durant la ruta. Si hi aneu aquest setembre, us recomanaríem que estigueu atents a les previsions meteorològiques per si s'han produït nevades la nit anterior. Però en condicions normals, no heu de patir.

daniel
25-08-2015 14:24:23h

bones! estem mirant de pujar-hi al mes de setembre, no estem gaire preparats però ja hem fet algunes rutes amb 1000m de desnivell i amb un 14% de pujada, la meva pregunta és si trobarem neu i si ens farien falta grampons i piolet. gràcies!
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
28-07-2015 13:30:50h

Hola Salvador,
Et recomanem que parlis directament amb l'Oficina de Turisme de la Vall de Ribes on et podran assessorar i dir millor si hi ha algun servei de taxis des de Queralbs fins a Fontalba. El telèfon de l'oficina és el 972 727 728 i la seva web: www.vallderibes.cat
Molta sort!

SALVADOR
24-07-2015 14:53:07h

Volem fer una sortida familiar a Núria passant pel Puigmal i partint de Fontalba.
Em podeu indicar si hi ha algun servei de taxi des de Queralbs.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

sego139
14-05-2015 18:43:31h

Hola!
He fet la vostra ruta un parell de vegades ja, i crec que serà obligatòria fer-la un cop a l'any.
En tots dos casos em va acompanyar gent sense experiència i sense una bona condició física, i tots van acabar la ruta. Amb calma i temps crec que qualsevol la pot fer, encara que la baixada va deixar a un els genolls grinyolant. Val a dir que va ser a l'estiu, sense rastre de neu.
Us deixo la meva ressenya: http://es.wikiloc.com/wikiloc/.do?id=7565218
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
28-04-2015 06:20:55h

Bon dia alpinismo,
Si vols fer el Puigmal en aquesta època des de Núria et recomanaríem que agafessis piolet i grampons, ja que potser encara hi resten algunes congestes de neu.
Sort!

alpinismo
27-04-2015 22:51:27h

Algu sap si es viable fer el pic ara des de Núria?

RUTES PIRINEUS
17-10-2014 08:34:28h

Hola Hegoi,
L'ascensió al Puigmal per Fontalba és una ruta d'alta muntanya que transcorre per terreny poc abrupte i sense grans dificultats tècniques. Pot ser necessari utilitzar les mans per mantenir l'equilibri només en algun moment puntual. La gran dificultat de la ruta ve donada per la seva longitud i pel desnivell que cal superar. És necessari certa experiència i entrenament suficient per fer aquesta ruta.

HEGOI
16-10-2014 20:02:07h

És molt difícil?
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
10-10-2014 12:23:18h

Hola Omar,
Estant allotjat a Núria, com dius, pots fer la circular en els dos sentits: anar primer fins a Fontalba i des d'allà pujar fins al cim, o bé pujar al cim directament per la Coma de l'Embut i després baixar fins a Fontalba i d'allà a Núria. Les dues opcions són bones, en la primera tardareu una mica més en assolir el cim i per tant la baixada serà més directa (sentit que plantegem nosaltres), i en el segon cas aconseguireu fer el cim més ràpidament però la tornada serà una mica més llarga.
Molta sort!

Omar
09-10-2014 15:59:03h

Jo vaig aquest cap de setmana. I estarem allotjats a la vall de Núria , i ens agradaria fer aquesta circular. Però no sabem, si es millor annar de la vall de núria a la collada i després pujar al puigmal. O directament annar al puigmal i baixar per la collada...

Ana
14-09-2014 21:47:08h

Ruta espectacular i no massa difícil. Vigilar la boira i la pluja. Ho he pujat sola i al arribar a dalt la sensació es indescriptible. Ho recomano a tothom! Genial aquesta web!

Dani
25-08-2014 11:30:28h

Molt xula, llegint els comentaris anteriors sembla una passejada, però comences a fer-la i és llaaaaarga de nassos, nosaltres hem trigat 7 hores amb parades incloses, la veritat és que val la pena, però la meva opinió és que no és la "passejada" que d'altres usuaris comenten, evidentment depèn molt de la condició física de cadascú, però per a nosaltres ha estat dur... Això sí, moooolt bonica, sens dubte la recomano.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

JUAN
20-07-2014 18:38:32h

Una ruta amb vistes magnífiques. Fàcil de seguir, sobretot en un dia festiu: és una processó d'excursionistes. La pista, llarga i tortuosa, és assequible per a la majoria de vehicles. Agrairia altres propostes de distància similar, entre 10 i 15 kms. gràcies
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Bb
25-04-2014 19:25:51h

Hola, ens agradaria fer la ruta la setmana que ve, algú ens podria informar de l'estat de la pista ja que portem una furgo .. moltes gràcies
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Txell
24-04-2014 10:16:30h

Pere, vas fer la ruta per Setmana Santa com volies? Com vas trobar el cim de neu? Volem anar aquest cap de setmana i no sabem si agafar els crampons o no...

RUTES PIRINEUS
23-02-2014 12:32:05h

De res Pere, gràcies a tu per la teva participació!
Bona ruta!

Pere
23-02-2014 11:19:00h

Moles gràcies per la informació. Una vegada feta us farem arribar les impressions. Per cert una web magnífica!

RUTES PIRINEUS
23-02-2014 07:48:15h

Hola Pere,
Has de tenir en compte que per aquella època encara hi pots trobar neu, i depenent de com sigui la temporada n'hi pot haver més o menys. Hauríeu de portar roba d'abric adient a l'activitat, segurament raquetes, piolet i grampons i en gran part dels itineraris a l'hivern es recomana portar l'equip pala, arva i sonda. Tot això depèn de l'estat de la neu... caldria anar seguint les condicions fins a la data. Caldria saber també si per aquelles dates la pista que surt des de Queralbs fins a Fontalba està neta de neu. A l'ajuntament de Queralbs us podrien donar més informació.

Pere
23-02-2014 01:58:57h

La volem fer per setmana santa, és bona época per anar? quin tipus de roba necessitarem?

Marc Cortina
16-07-2012 16:18:27h

un clàssic...

Juan Manuel Gonzalez
12-07-2012 12:53:40h

Havia fet el Puigmal però amb aquesta circular va ser un passada, tant de paisatge com el recorregut. La recomano a l'estiu, se sol trigar de 5 a 6 hores ja que un per a diversos llocs, el Puigmal, Núria, cascades, fonts, verds prats, etc.

Josep A. Uroz
21-05-2012 11:55:44h

Per una matinal, ok. L'ascensió va quedar una mica desvirtuada per la gran altitud del punt de partida (si arribes amb cotxe fins l'aparcament).

Lluís Campmany
17-02-2012 08:43:21h

La vaig fer fa força anys (tants que hauria de mirar els meus arxius per recordar quan va ser, ja,ja). La recordo molt, però, perquè va ser la darrera vegada que no vaig agafar els grampons, a partir d'octubre, per poca neu que hi hagi: n'hi havia només una capa de dos dit -res!, vam dir, no calen grampons!-. A partir de la cota 1.700 aprox., aquella petita capa de neu estava gelada com un mirall!!!! i ens les veiérem negres per baixar cap a Núria -amb caiguda d'un company sense conseqüències greus per sort, inclosa-.

112 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta
WEBCAMS
A l´hivern, per donar-nos idea de l´estat de la innivació