- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Notable
Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.770m
12 km
3:45h
1.270m
Santa Magdalena de Puigsac
2.040m
Pardines
Us proposem aquí un dels itineraris més atractius que hi ha per pujar al cim del Taga des de la vall de Ribes: traçat circular, terreny còmode i agradable, i una gran varietat de paisatges durant la ruta. L'itinerari comença a l'església de Santa Magdalena de Puigsac i puja fins al Taga pel camí de Noufonts, tot passant per la font d'en Pere Batlle i el Pla de Sinan. La baixada la fem per la Portella d'Ogassa, la Llagona, l'estany de Can Roca, les Foranques i novament Puigsac. Aquesta ruta ens ofereix paisatges esplèndids, racons sorprenents i molt bones vistes de totes les muntanyes de l'entorn.
El Taga és un dels cims més populars del Ripollès i de Catalunya. Juntament amb el cim del Puig Estela són els pics més destacables de la serra de Conivella i la serra Cavallera. Estem davant d'una muntanya molt coneguda i freqüentada; difícilment podrem realitzar aquesta ruta sense trobar-nos a ningú. La seva popularitat, la seva poca dificultat, la seva altitud modesta i el seu fàcil accés fan que sigui l'objectiu de molts muntanyencs d'arreu del país. Existeixen diverses opcions per arribar al seu cim: des de Ribes de Freser, des del coll de Jou, des de Sant Martí d'Ogassa o des de Pardines. Aquí us proposem una opció que considerem de les millors perquè és circular, relativament fàcil, molt variada i paisatgísticament molt atractiva.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 3:45h en total: 2:00h des de Santa Magdalena de Puigsac fins al cim pujant pel camí de Noufonts i 1:45h per fer la baixada des del cim fins a Santa Magdalena passant per la Portella d'Ogassa i l'estany de Can Roca.
: Tot l'any. A l'hivern és una ruta molt recomanable per fer amb raquetes de neu.
: Res en especial.
:
· Taga. Serra Cavallera. Sant Amand. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Vall de Camprodon. Vall de Ribes. 1:50.000. Editorial Alpina.
: L'itinerari que us presentem es troba parcialment senyalitzat: durant el recorregut -sobretot en les seves parts baixes- trobarem alguns indicadors. El tram de baixada des del Pla de la Llagona fins al punt on trobem la pista de l'Orri Vell és de més difícil orientació: no hi ha cap fita i el camí queda diluït en alguns punts. Durant aquest tram recomanem estar ben atents i seguir les explicacions d'aquesta guia. L'itinerari es pot realitzar indistintament en els dos sentits de la marxa, encara que el sentit descrit aquí és el més freqüent.
Des de la part alta del poble de Ribes de Freser agafem la carretera GIV-5262 cap a Pardines, a on arribem després de fer uns 6 km. A Pardines continuem avançant per la carretera fins que sortim del poble pel seu extrem E. Continuem durant 2 km més per l'estreta carretera asfaltada i finalment arribem al petit nucli de Puigsac. A mà esquerra hi trobem la bonica església de Santa Magdalena de Puigsac. Just a l'entrada del veïnat de Puigsac, per sota de l'església de Santa Magdalena, hi ha espai per a estacionar els vehicles.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
Camí de Ventaiola, s/n, 17534 Ribes de FreserL'Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents és tranquil·litat en estat pur. Si voleu desconnectar, aquí podreu fer un bon bany enmig de la naturalesa i ben lluny de tot plegat. I si l'entorn és meravellós, l'hotel és un luxe: magnífiques instal·lacions, decorades amb bon gust -contemporani-, grans vistes de la Vall de Ribes i millor tracte.
-
GIV-4011, 4, 17534 Ribes de FreserLa Casassa de Ribes és una antiga masia del segle XVII molt ben restaurada i rehabilitada com a casa rural. La Casassa ens ofereix quatre apartaments de quatre, sis o vuit places amb totes les comoditats i fantàsticament equipats. La Casassa està situada a Ribes de Freser, al cor de la vall de Ribes (Ripollès) i és la base ideal per descobrir les grans muntanyes de l'entorn, com el sensacional Puigmal (2.913m) o el popular cim del Taga (2.040m), del qual tenim fantàstiques vistes des de la mateixa casa!
Què més podem visitar?
-
Àrea de descans Talaia de la vall de Pardines
Just abans d'arribar a Pardines per la carretera de Ribes, a mà dreta hi trobem la Talaia Verda de Pardines, una àrea de descans on hi ha taules i bancs per a fer-hi un pícnic. Des d'aquest punt podem gaudir de molt bones vistes de l'obaga de Pardines i els seus masos. També hi ha panells explicatius amb informació de la zona.
Coordenades GPS: 42.3165358º 2.2076238º
-
Passeig pel costat del riu a Ribes de Freser
Envoltat de natura i vegetació, aquest poble de muntanya viu en gran part del turisme, però no abandona les seves arrels tradicionals, lligades a la pagesia. El seu clima, fresc i agradable a l'estiu, fa que sigui un bon indret per anar-hi de vacances o per fer-hi una bona parada i passejar pel costat del riu Freser.
Coordenades GPS: 42.3060009º 2.1692383º
-
Església de Sant Jaume a Queralbs
A la rústica localitat de muntanya de Queralbs, trobem aquesta església romànica del segle XII que consta d'una nau i d'un absis. El més interessant del conjunt és el seu magnífic pòrtic, que compta amb sis arcs que descansen sobre columnes i capitells gravats.
Coordenades GPS: 42.3497689º 2.1633428º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Vista de Pardines des del veïnat de Puigsac.
Entrada de Puigsac amb l'església a mà esquerra (panell explicatiu i pal senyalitzador).
Des de l'església de Santa Magdalena de Puigsac (0:00h - 1.270m), d'estil romànic i molt bonica, agafem la pista cimentada que puja en direcció SO.Església de Santa Magdalena de Puigsac.
Ràpidament arribem a la Casa de Can Roca (0:02h - 1.293m), que deixem enrere a mà esquerra. En aquest punt s’acaba el paviment i agafem una pista de terra.Arribant a la Casa de Can Roca.
Seguim endavant i immediatament arribem a una intersecció de pistes. En aquesta intersecció nosaltres agafem la pista de la dreta, és l'anomenat camí de Noufonts (0:04h - 1.308m) i que aquí apareix senyalitzat com a “Coll de Bac - Taga / Portella d'Ogassa”. La pista que deixem a l'esquerra és la pista per la que baixarem de tornada i que va cap a l'Orri Vell i el coll de Pal.Seguim la senyalització de "Coll de Bac - Taga / Portella d'Ogassa".
El camí es fa més ample.
Seguim pujant suaument per la pista que fa una forta llaçada cap a la dreta. Des d'aquí gaudim d'unes bones vistes de Pardines, del Puigmal i de tota la vall. La pista mica en mica gira cap a la dreta, cap al torrent del Vilaró. En aquesta zona el bosc es fa més frondós i la vegetació és molt més espessa.A punt d'endinsar-nos en un bosc.
Vistes de Pardines amb el Puigmal al fons.
Deixem la desviació del coll de Bac enrere a mà dreta.
Continuem avançant i travessem una zona de prats molt oberta.El bosc precedeix una gran clariana.
Al final dels prats i en arribar al següent grupet d'arbres, si agafem un petit corriol que hi ha a la nostra dreta i caminem uns 20m per entremig dels arbres arribem a la font d'en Pere Batlle (0:33h - 1.466m), una mica amagada i separada del camí. Una llosa de ceràmica que hi ha a sobre d'una roca, al costat de la font, ens ajuda a trobar-la.Detall de la llosa que hi ha al costat de la font d'en Pere Batlle.
El cim del Taga encara no és visible.
Seguim avançant per la pista i arribem a un gran pla on trobem els abeuradors de Noufonts (0:47h - 1.550m), que són utilitzats pels pastors quan traslladen els ramats cap a les zones altes de pastura. També hi trobem un tancat per a vaques.Els abeuradors de Noufonts.
Torrent de Noufonts.
Just en el punt on el torrent es fa més estret, a mà esquerra hi veiem dos grans forats excavats a la muntanya, són antics polvorins (1:00h - 1.680m) de la línia de defensa dels Pirineus, una barrera defensiva construïda per l'estat Espanyol entre els anys 1939 i 1948 i que constava d'uns 6.000 búnquers. L'objectiu d'aquesta infraestructura era evitar una possible invasió del país des de França. Cap als anys 80 aquestes construccions es van abandonar definitivament. Trobem un dels dos forats obert i l'altre tapiat.Antics polvorins.
El Taga s'alça a davant nostre.
Un cop arribem als prats que hi ha a sota del cim del Taga, girem una mica cap a la nostra esquerra per tal d'evitar els pendents més forts i anar a trobar el camí carener (1:38h - 1.892m), que ve de la Portella d'Ogassa.Anem a buscar el camí carener.
Enllacem amb el camí carener que ve de la Portella d'Ogassa.
A prop d'on ens trobem ara també s'enllaça amb la ruta d'ascens des del coll de Jou (S). Nosaltres girem cap a la dreta i seguim el camí carener cap al cim del Taga. A mesura que anem guanyant altura, adquirim una millor perspectiva de tot l'entorn que ens envolta.Els últims metres d'ascens per la carena són més exigents.
La creu del cim del Taga és ben visible.
El Taga és una muntanya molt freqüentada pels excursionistes.
Cim del Taga, a 2.040m d'altitud.
El conegut pintor i escriptor Santiago Rusiñol i Prats va pujar fins al cim del Taga el 22 de juliol de 1880, durant una estada al balneari de Ribes de Freser. Rusiñol va sortir del balneari a la 1h de la nit i va començar a pujar cap al cim, volia contemplar la sortida del sol des del Taga. Hi va arribar cap a 2/4 de 5h de la matinada i hi va romandre unes 3h. Afeccionat a l'excursionisme, va escriure Impressions d'una excursió al Taga, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll (1881). Igual que Santiago Rusiñol, són molts els excursionistes que se senten atrets per aquesta muntanya de formes suaus i ondulades. Fonts: "50 ascensions fàcils pel Pirineu català" (Manel Figuera) i "Gran Enciclopèdia Catalana".
Vèrtex geodèsic.
Pessebre metàl·lic.
Pessebre dins d'una cantimplora.
Vistes de la Gallina Pelada, Port del Comte i el Pedraforca (a l'O).
Vistes de la vessant S del Taga, amb el coll de Jou al davant.
El Puigmal, mig nevat.
El Balandrau, el Tres Pics i el Puig de la Fontlletera.
Baixant, amb les muntanyes de la serra Cavallera a davant nostre.
Aquest coll separa el propi Taga del Puig de la Coma d'Olla (1.932m) i del Puig Estela (2.013m). La ruta que puja al Taga des de Sant Martí d'Ogassa passa per aquí. Hi trobem un pal indicador.Portella d'Ogassa.
Vista enrere: el vessant N del Taga.
Des de la Portella d'Ogassa ja podem observar el Pla de la Llagona, una zona plana i humida on algunes èpoques de l'any es forma un petit estany. Agafem el camí que voreja el Pla de la Llagona per la dreta (per la banda on hi ha la muntanya). Seguim aquest camí fins a l'extrem més oriental del Pla de la Llagona. Aquest punt és conegut com el coll de la Llagona (2:36h - 1.743m).Vorejant el Pla de la Llagona.
Baixant cap al collet del Llop.
Anem baixant per aquest caminet i ben aviat deixem enrere a mà esquerra un camí que ens portaria fins a la zona del abeuradors (per on hem passat de pujada). Nosaltres seguim baixant per la petita vall del torrent de la Llagona. Arribem a un punt on el camí creua aquest torrent. Ara caminem amb el torrent a la nostra esquerra. No triguem en arribar al collet del Llop (2:45h - 1.653m), que està ubicat just al costat d'un petit bosquet -a mà esquerra- i de la cota 1.658m del Taga.Arribant al collet del Llop.
En aquest punt girem una mica cap a la dreta (NE) i continuem baixant per una altra petita vall.Baixant cap a l'estany de Can Roca. Al fons podem veure-hi la casa de l'Orri Vell.
A punt d'arribar a la tanca metàl·lica.
Creuem la tanca metàl·lica.
Després de creuar el bosc arribem a un bonic i ampli prat. Seguim avançant pel costat d'un filat, que limita el prat, i finalment arribem a una pista de terra que agafem de baixada.Voregem un camp.
Seguim baixant per una pista de terra.
Si parem atenció, aviat veurem al costat de la pista (i a sota d'uns matolls de boix) una font natural d'aigua: l'anomenada font del Boix (3:03h - 1.513m). Al costat d'aquesta font hi ha una placa de ceràmica amb el seu nom.Detall de la llosa de ceràmica que hi ha a la font del Boix, al costat del camí.
Arribant a l'estany de Can Roca.
El Pla de l'Estany, un bonic indret per a fer una pausa en el camí.
El Pou de Glaç que trobem al costat del Pla de l'Estany o Estany d'en Roca és una edificació de planta circular i estructura cilíndrica excavada al subsòl. Té entre 5m i 7m de fondària i aprofitava el desnivell i la forma del terreny per preservar el glaç. La indústria del glaç va ser molt important durant els segles XVI, XVII i XVIII. El glaç s'utilitzava sobretot per a congelar aliments, i es construïen pous de neu i de glaç en climes freds i aprofitant l'altitud. Els pous de glaç solien ser privats i donaven feina a traginers i jornalers durant la temporada de menys feina als camps. El Pou de Glaç de Pardines fou abandonat a finals del segle XIX o a principis del XX, quan aquesta producció "natural" de glaç va ser definitivament substituïda per màquines industrials i electrodomèstics.
El Pla de l'Estany o estany de Can Roca.
Enllacem amb la pista que ve de l'Orri Vell.
Baixem per l'àmplia pista de l’Orri Vell i arribem a les Foranques (3:27h - 1.385m), una zona on hi ha un aparcament, un panell explicatiu i algunes taules per a fer un pícnic.Baixem per la pista.
Espectacular catifa groga de pixallits (Taraxacumofficinalis) i de xicoies (Taraxacumpyrenaicum).
Zona de les Foranques.
Les Foranques.
Seguim per aquesta pista, que fa baixada, fins que arribem altre cop a l'enllaç amb el camí de Noufonts (per on hem pujat abans). Baixem cap a Can Roca i a continuació arribem a l'església de Santa Magdalena de Puigsac (3:45h - 1.270m), punt d'inici i final d'aquesta preciosa ruta circular que ens ha conduït fins al cim del Taga.Arribant novament a l'església de Santa Magdalena de Puigsac.
Santa Magdalena de Puigsac.
Petit mirador davant de l'església.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Naltrus vam ensopegar amb la Taga nevada de l%u2019?ltim front que va deixar gruixos de neu per trams de 50cm o m?s. Vam fer el cim 5 dies abans del dia del pare d%u2019aquest any, i per sort vam gaudir d%u2019un dia de sol i cel clar que vaig trobar a faltar la protecci? solar dies despr?s. Important tamb? no oblidar les raquetes de neu i pals. Vam arribar sense les primeres, amb la sort de que la neu era prou dura en segons quins trams. Vistes del carenat de muntanyes des de el cim, que queden gravades a foc!br/Vam baixar cercant el coll de Jou cap a Bruguera, per? sense poder arribar al poble, ja que vol?em tornar al punt de partida i agafar l%u2019?ltim tren de tornada en Ribes. Vaig trobar nom?s un altre ?nima mutanyenca, que tot i no fer el descens pel mateix cam?, ens vam ensopegar de nou a l%u2019estaci? per compartir l%u2019experi?ncia. ?s el nostre segon cim despr?s de la Fossa del gegant (tamb? amb neu de fa uns anys) tot i que va ser en grup i sense la acompanyant Cannis, per? que segur perdurar? en el temps de mem?ria.br/ Al tanto si alg? pensa de pujar-hi amb mascota ja que aquest any la Vall est? a petar de procession?ria!! Vam trobar arrenglerades fins i tot per sobre el gruix de neu. Per cert el dia 19 (5dies despr?s) la muntanya estava fosa de neu! Carpe diem!!
Hola bona nit, m'agradaria saber si per a pujar al Taga el proxim dijous 6 de desembre fan falta raquetes, gracies
Ruta perfecta per a l'època de tardor en què ens trobem. Encara que la major part de l'excursió transcorre per trams oberts, s'albiren els boscos encesos dels voltants. Les vistes des del cim no deceben. Adequada, en aquesta època, per a qualsevol acostumat a caminar uns 10 km. Hi havia valents fent-la en BTT també... Gràcies per aquesta ruta en estat de tardor pura. Un salutació a tot l'equip de Rutes Pirineus.
(Comentari introduït originàriament en castellà)
Ruta feta el 21/07/16
Molt recomanable, i aconsello allaragar-la arribant fins al Puig Estela.
Per baixar es necessari el GPS, ja que no hi ha camí clar.. Gràcies per la ruta
Hola Núria, la ruta està ben senyalitzada i molts excursionistes la fan pel seu compte. Caldrà, però, que valoris la teva condició física donada l'exigència de la ruta (longitud i desnivell que cal superar). En relació als bastons, nosaltres sempre recomanem dur-ne.
agraïria informesiu si es viable fer la ruta sola. si esta ben indicada i si es necessari l'us de bastons. merci
Hola Marc, fa dies que no estem per la zona però creiem que no us faran falta. Podeu trucar a l'Oficina de Turisme de Ribes de Freser (Tel. 972 72 77 28) per veure si us poden donar més detalls de les condicions que hi ha al Taga. Sort!
Hola, es necessari l'us de raquetes per ferla a finals de març?
Entorn meravellós per desconnectar! Ens va agradar molt la ruta i les vistes des del cim, on ens vam trobar una sorpresa... Gràcies per la informació, molt útil per treure el màxim profit a la ruta!!
(Comentari introduït originàriament en castellà)
Una excursió d'aquelles de tota la vida! molt recomanable! Gràcies per publicar-la!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.