pdf-ruta265
L'Olla de Núria

Fem la mítica volta circular a la capçalera de la preciosa vall de Núria

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta

Excursions exigents d'alta muntanya amb desnivells i distàncies importants.
desnivelDesnivell acumulat

1.800m

Distància totalDistància total

21 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

8:35h

altitud_minimaAltitud mínima

1.960m

distanciaPunt de sortida / arribada

Entrada al santuari de Núria.

altitud_maximaAltitud màxima

2.913m

distanciaPoblació més propera

Queralbs

Recorregut circular molt complet destinat a persones amb molt bona forma física -21 km de longitud i +/-1800m de desnivell- que recorre el circ de Núria enllaçant tots els cims que el conformen. Sortim del santuari de Núria i ascendim al cim del Puigmal (2.913m), punt on assolim la carena que anirem resseguint en sentit horari coronant els pics del Segre (2.843m), Finestrelles (2.828m), Eina (2.789m), Noufonts (2.861m), Noucreus (2.799m), Fossa del Gegant (2.808m), Fontnegra (2.728m) i Àliga (2.422m). Des d'aquest últim cim baixem fins al santuari, on tanquem aquest èpic itinerari.

A més de la força espiritual i tel·lúrica que emana de les seves entranyes, la vall de Núria es considera el bressol de l'excursionisme català. La capçalera de la vall fou històricament un punt de pas estratègic entre la Catalunya Vella i la Catalunya Nord i actualment marca la frontera entre la comarca del Ripollès i la regió francesa de l'Alta Cerdanya. Amb uns valors naturals i paisatgístics inqüestionables -l'any 2015 es va constituir el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser-, la vall de Núria conforma un escenari d'alta muntanya amable que ens captiva pels seus relleus ondulats, els verds prats de pastura, les vistes panoràmiques interminables, les comes profundes, els rierols frescals i ben oxigenats, els claps de boscos subalpins i la flora i fauna ben aparent. Dins de la tradició excursionista -i recentment més esportiva- l'Olla de Núria és una d'aquelles proves o reptes que tard o d'hora ens acaba rondant pel cap, o bé perquè volem millorar els nostres temps i la nostra resistència física o bé perquè volem gaudir intensament de l'ambient sempre positiu que l'embolcalla. A més a més, la Val de Núria ens facilita la seva coneixença d'una manera molt més sostenible, còmode i segura, gràcies a les seves bones connexions amb transport públic (tren o autobús).

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Puigmal (2.913m), pics del Segre (2.843m), pic de Finestrelles (2.828m), pic d'Eina (2.789m), pic de Noufonts (2.861m), pic de Noucreus (2.799m), pic de la Fossa del Gegant (2.808m), pic de Fontnegra (2.728m), pic de l'Àliga (2.422m).

: 8:35h en total: 2:00h des del santuari de Núria fins al cim del Puigmal; 1:45h des del cim del Puigmal fins al pic de Finestrelles; 1:15h des d'aquest punt fins al pic de Noufonts, 1:45h des del pic de Noufonts fins al pic de Fontnegra i 1:50h des del pic de Fontnegra fins al santuari de Núria.

: Alta. La ruta no presenta cap dificultat tècnica específica més enllà de transcórrer per terrenys d'alta muntanya i per sobre dels 2.700m d'altitud durant gran part del recorregut. Es recomana tenir un mínim d'experiència en rutes per terrenys d'alta muntanya. L'exigència física és molt elevada.

: Estiu i inicis de tardor.

: Barret o gorra, crema solar protectora, ulleres de sol i 2 litres d'aigua per persona.

:

Puigmal-Vall de Núria-Ulldeter. 1:25.000. Editorial Alpina.

Com arribar-hi en cotxe

Accedim al santuari de Núria des de Ribes de Freser o des de Queralbs amb el tren cremallera de Núria. Més informació a: Cremallera de Núria. Les estacions del cremallera de Ribes de Freser i de Queralbs disposen d'amplis aparcaments on estacionar els vehicles privats.

Una altra opció és utilitzar el transport públic per arribar a Ribes de Freser i enllaçar en aquest poble amb el cremallera. Podem arribar a Ribes de Freser fer amb la línia R3 de Renfe (Barcelona - La Tor de Querol, més informació a: Rodalies Renfe) o amb autobús de línia regular (més informació a: Teisa).

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_176
  Camí de Ventaiola, s/n, 17534 Ribes de Freser
  L'Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents és tranquil·litat en estat pur. Si voleu desconnectar, aquí podreu fer un bon bany enmig de la naturalesa i ben lluny de tot plegat. I si l'entorn és meravellós, l'hotel és un luxe: magnífiques instal·lacions, decorades amb bon gust -contemporani-, grans vistes de la Vall de Ribes i millor tracte.
 • partner_image_225
  GIV-4011, 4, 17534 Ribes de Freser
  La Casassa de Ribes és una antiga masia del segle XVII molt ben restaurada i rehabilitada com a casa rural. La Casassa ens ofereix quatre apartaments de quatre, sis o vuit places amb totes les comoditats i fantàsticament equipats. La Casassa està situada a Ribes de Freser, al cor de la vall de Ribes (Ripollès) i és la base ideal per descobrir les grans muntanyes de l'entorn, com el sensacional Puigmal (2.913m) o el popular cim del Taga (2.040m), del qual tenim fantàstiques vistes des de la mateixa casa!

Què més podem visitar?

 • Passeig pel costat del riu a Ribes de Freser
  Passeig pel costat del riu a Ribes de Freser

  Envoltat de natura i vegetació, aquest poble de muntanya viu en gran part del turisme, però no abandona les seves arrels tradicionals, lligades a la pagesia. El seu clima, fresc i agradable a l'estiu, fa que sigui un bon indret per anar-hi de vacances o per fer-hi una bona parada i passejar pel costat del riu Freser.

  Coordenades GPS: 42.3060009º 2.1692383º

 • Església de Sant Jaume a Queralbs
  Església de Sant Jaume a Queralbs

  A la rústica localitat de muntanya de Queralbs, trobem aquesta església romànica del segle XII que consta d'una nau i d'un absis. El més interessant del conjunt és el seu magnífic pòrtic, que compta amb sis arcs que descansen sobre columnes i capitells gravats.

  Coordenades GPS: 42.3497689º 2.1633428º

 • Exposició "El cremallera" a la Vall de Núria
  Exposició "El cremallera" a la Vall de Núria

  A Núria hi trobem una interessant exposició que parla d'aquest tren cremallera de caràcter tan singular. Es tracta de l'únic mitjà de transport mecànic que permet accedir a la Vall de Núria, travessant un paisatge de gran bellesa i espectacularitat. Al mateix recinte hi trobem una exposició de fauna i flora de la zona.

  Coordenades GPS: 42.3970780º 2.1542770º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem aquest fantàstic itinerari a les escales que hi ha davant del santuari de Núria (0:00h - 1.960m). Voregem l'edifici principal cap a la dreta (SO) i creuem un pont sobre el torrent de Finestrelles. Des d'aquest punt girem a la dreta (N-NO) i agafem el sender ben fressat i senyalitzat que puja cap al Puigmal.  L

El santuari de Núria.

L

L'església de Sant Gil.

Aviat ens enlairem per sobre del torrent i de la zona d'acampada, endinsant-nos en un bosc esclarissat de pi negre amb sotabosc de neret i fent petites marrades que ens ajuden a remuntar el vessant N de la serra de l'Embut. L

Panical blau.

Tot just quan sortim de la forest guanyem l'herbei del bonic pla de l'Ortigar. L

Pla de l'Ortigar.

Acabem de flanquejar el vessant i ens topem amb el profund torrent de la Coma de l'Embut. L

Forat de l'Embut.

En aquest punt el corriol comença a pujar de valent alternant les dues ribes del torrent i descobrint-nos l'espaiosa coma de l'Embut, ampla vall modelada molt discretament pel glacialisme i utilitzada des de temps pretèrits com a zona de pastures pel bestiar. L

Torrent de la Coma de l'Embut.

L

Coma de l'Embut.

Deixem enrere a la dreta un sender (O) i nosaltres seguim pujant. Creuem el rierol i a partir d'aquí el pendent s'accentua. Fent àmplies però exigents llaçades anem superant un contrafort esquistós que culmina a la cota 2.896m. Tot seguit assolim el cim del Puigmal (2:00h - 2.913m), màxima alçada del massís que porta el mateix nom. L

Arribant al cim del Puigmal.

Hem guanyat la carena!, si la meteorologia i l'horari ens acompanyen, podem dedicar uns minuts provant d'identificar les valls i muntanyes que observem en totes direccions des d'aquesta talaia meravellosa, però cal recordar que ens queda molta ruta per endavant. Ben encarrilats ja a la carena, a continuació ens disposarem a resseguir el rosari de cims que conforma la famosa Olla de Núria.  L

Esquists metamòrfics i corriol.

L

El camí de Puigmal a Fontalba.

Comencem davallant cap al N-NE passant per la collada d'Er (2.760m) i enfilant tot seguit tres cotes, la tercera d'elles coneguda com Puigmal Petit de Segre (2.810m), des d'on baixem fins al petit coll d'Er (2.750m). L

Baixant cap a la collada d'Er.

L

La carena cap al Puigmal Petit de Segre.

A continuació remuntem fortament fins al pic del Segre (2:45h - 2.843m), segon gran cim del nostre repte muntanyenc. Ens trobem just a la capçalera de la vall de Llo, on neix el riu Segre, quedant la seva font tant sols uns 400m sota nostre. Des d'aquí el Segre davalla cap a l'Alta Cerdanya francesa, prossegueix cap la Cerdanya catalana i l'Alt Urgell i continua cap a la plana de Lleida, ampliant finalment el cabal de l'Ebre, riu del qual n'és el principal afluent. L

Baixant des del Pic del Segre cap al coll de Finestrelles.

L

L'ampla carena sembla una gran onada a un mar de verdes pastures.

Des del pic del Segre seguim l'ampla cresta que baixa decididament vers el N-NE fins al coll de Finestrelles (2.604m), on es troba el control de pas del Repte virtual de l'Olla. L

La cresta cap al coll de Finestrelles i darrera el Puig de la Coma de Finestrelles.

L

Ambient excursionista al coll de Finestrelles.

Pugem ara cap al NE tot resseguint per sota l'abrupte Puig de la Coma de Finestrelles (2.744m). L

Pujant al Puig de la Coma de Finestrelles.

Voregem dues elevacions i assolim fàcilment el pic de Finestrelles (3:45h - 2.828m). A partir d'aquí el crestall s'amoroseix una mica, quedant més anivellats els colls i els cims. L

Vistes al Puigmal des dels voltants del Pic de Finestrelles.

El nostre periple continua cap al NE visitant els discrets pic de Núria i pic del Coll d'Eina i baixant fins a l'ample coll d'Eina (2.682m) -també conegut com coll de Núria-. Aquest pas natural comunica amb la preciosa vall d'Eina, visitada per eminents naturalistes ja des del segle XVII donada la seva riquesa botànica i insectívora i declarada per aquest motiu reserva natural l'any 1993. L

Paisatge calcinat format per esquists metamòrfics.

L

Vistes al santuari de Núria.

L

Progressant per un desert petri.

L

Vorejant la capçalera de la vall d'Eina.

L

L'imponent Roc del Boc.

L

Coll d'Eina.

Continuem ara esquivant pel N una altiva torre i flanquejant la vertiginosa coma d'Eina. Després de superar un esperó ens desviem momentàniament cap al NE per coronar el següent cim de l'Olla, l'emblemàtic pic d'Eina (4:40h - 2.789m). L

L'abrupte cresta que comunica la Torre d'Eina amb el Roc del Boc.

Baixem fins al replà sota l'esperó i continuem la nostra volta panoràmica a la vall de Núria, carenant fins al també famós pic de Noufonts (5:00h - 2.861m), segon cim més alt del nostre recorregut després del Puigmal. El Noufonts esdevé un mirador fantàstic per observar tot el que ens envolta, tot copsant que al costat ceretà el relleu presenta un modelat típicament glacial, amb circs, agulles i clotades amb algun petit estany d'alta muntanya, antigues cubetes que el gel va sobreexcavar. En aquest punt podem dir que estem a l'equador del nostre itinerari. L

Vistes a la Vall de Núria des del Pic de Noufonts.

L

Pic de Noufonts.

Descendim fortament cap al SE i arribem al coll de Noufonts (2.651m), on trobem un altre control de pas del Repte virtual de l'Olla i una cabana on podríem aixoplugar-nos en cas de mal temps. L

Baixant al coll de Noufonts.

L

Empetitits per la immensitat.

L

El solitari coll de Noufonts.

A continuació abordem una àrdua pujada fins a la cota 2.797m, moment en el que la cresta se suavitza, i seguim fins al proper pic de Noucreus (5:35h - 2.799m). L

Proximitats del Pic de Noucreus. Al darrera treu el cap el Pic de l'Infern.

L

Pics del Racó Gros i el Racó Petit.

Sense perdre gaire alçada passem pel coll de Noucreus (2.795m), amb les seves nou creus de ferro que li donen nom. Des d'aquest punt pugem fàcilment al pic de la Fossa del Gegant (6:00h - 2.808m), que domina un abisme digne del seu nom. L

Coll de Noucreus.

L

Vistes des del Pic de la Fossa del Gegant.

Completat ja el sector septentrional del recorregut virem definitivament cap al S i encarem la darrera part de l'Olla. Gaudim ara del serrat del Mig, un tram carener que es resisteix a perdre alçada i que per tant ens facilita la contemplació dels captivadors paisatges que ens envolten: al SE la pastorívola coma de Vaca i a l'O-SO la pregona vall de Núria. L

Ens dirigim al Serrat del Mig.

Rumb SE sortegem tres tímids cims -més aviat prominències- coneguts com Alt de les Arques (2.792m), Baix de les Arques (2.782m) i cim de Rocs Blancs (2.784m). Una forta baixada ens condueix fins a un collet i des d'aquí ens elevem fins al pic de Fontnegra (6:45h - 2.728m), penúltim cim de la jornada. Descartem la cresta SE que s'allunya cap als cims de Coma del Clot (2.739m) i Torreneules (2.713m) i nosaltres ens dirigim cap al SO seguint el serrat de la Coma del Clot. Tot perdent alçada, passem molt a prop del pic de la Pala (2.475m) i finalment ens topem amb el cèlebre pic de l'Àliga (7:15h - 2.422m), darrer cim de la jornada. L

Frisosos per tancar el cercle baixem per les marrades de la falda del pic de l'Àliga i espeteguem a un corriol que flanqueja el torrent de Fontnegra i que agafem a la dreta (O). Uns 15 minuts més endavant ens trobem amb l'edifici de l'alberg Pic de l'Àliga i el remuntador de l'estació d'esquí de Núria. Tot seguit sortim a un camí de servei que en fort pendent ens situa al fons de la vall i al costat de l'estany artificial de Núria. Creuem un torrent, voregem les instal·lacions de Núria i arribem finalment a l'esplanada i les escales davant del santuari de Núria (8:35h - 1.960m), on tanquem aquesta fantàstica Olla que hem fet bullir de valent! L

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Maria
13-08-2023 20:32:45h

Hola! Si fem la ruta en dos dies sortint i tornant al santuari de Núria, On/en quin pic recomaneu partir-la?
Resposta (Rutes Pirineus): Hola Maria, una bona opció és partir la ruta al coll d'Eina. Que vagi molt bé!

Laura
17-07-2023 16:39:55h

Hola! És possible fer la ruta en 2 dies, dormint a algun refugi proper? Gràcies
Resposta (Rutes Pirineus): Hola Laura, l'Olla de Núria com a tal no es pot partir en dues etapes fent nit en algun refugi proper. Les característiques de la ruta, del terreny i la manca de refugis propers fa que no sigui possible. Els allotjaments més propers són el propi Hotel Santuari de Núria i l'Alberg Pic de l'Àliga. Molta sort!

Sara Jurado
04-07-2022 09:23:11h

Hola, volia saber si es possible realitzar aquesta ruta amb l'inici a la Collada de Fontalba, deixant el cotxe allà mateix i iniciar la ruta cap al Puigmal com a primer pic, finalitzant-la des de Núria cap a Fontalba. Com ho veieu? Gràcies!
Resposta (Rutes Pirineus): Hola Sara, si vols fer la ruta circular tal i com descrius ho pots fer, és possible. Molta sort!

Xavi Viñas
07-06-2022 13:19:18h

Hola, volem fer aquesta ruta a l'estiu, però ens plantejem fer-la en sentit invers a la que teniu penjada. Ens allotjarem a l'alberg del Pic de l'àliga i just passa el camí per allà. Per no baixar fins a Núria i començar des d'allà, dèiem de fer-la al revés. Com ho veieu?

Resposta (Rutes Pirineus): Hola Xavi, la ruta es pot realitar en els dos sentits, per tant, la podreu començar a l'alberg i fer-la en sentit antihorari sense problemes. Molta sort!

6 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta