pdf-ruta52
Pels dominis de Sant Pere de Rodes

Ruta pels voltants del monestir benedictí de Sant Pere de Rodes amb vistes impressionants sobre la part més occidental del Cap de Creus

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

920m

Distància totalDistància total

17,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:35h

altitud_minimaAltitud mínima

50m

distanciaPunt de sortida / arribada

Ermita de Santa Helena

altitud_maximaAltitud màxima

558m

distanciaPoblació més propera

El Port de la Selva

banner apadrina

Preciosa i completa ruta circular de quasi 18 km per la serra de Rodes, des de l'ermita de Santa Helena fins al monestir de Sant Pere de Rodes, passant per Palau-saverdera, el coll de Sant Genís i la Selva de Mar. Es tracta d'una excursió llarga i per gent acostumada a desnivells importants. L'itinerari transcorre parcialment dins del Parc Natural del Cap de Creus.

La serra de Rodes es troba situada als municipis de Roses, Palau-saverdera i la Selva de Mar, a la comarca de l'Alt Empordà, i té una elevació màxima de 670m sobre el nivell del mar. Antigament la serra de Rodes -també coneguda com a serra de Verdera- era densament arbrada i amb vegetació molt abundant. L'explotació dels vessants de muntanya, amb l'extensió de la vinya i l'olivera des de l'edat mitjana, i els reiterats incendis van provocar la desforestació progressiva de la muntanya. Avui hi predomina un espès matollar típicament mediterrani format per bruc, ginesta, estepa negra, argelaga,...

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 5:35h en total. 1:05h des de Santa Helena fins a Palau-saverdera, 1:15h des de Palau-saverdera fins al creuament de Can Palou, 1:00h des d'aquest punt fins al coll de Sant Genís, 0:50h des d'aquest coll fins a la Selva de Mar, 1:15h des de la Selva de Mar fins al monestir de Sant Pere de Rodes i 0:10h des del monestir fins a l'aparcament de l'ermita de Santa Helena.

: Notable. La derivada de la distància i l'elevat desnivell que cal superar.

: Tot l'any.

:

· Alt Empordà. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topográfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Com arribar-hi en cotxe

Per arribar a l'ermita de Santa Helena, punt d'inici de l'excursió, hem de prendre la carretera GIP-6041 que uneix el Port de la Selva amb Vilajuïga. A tocar de l'ermita de Santa Helena trobem un ampli aparcament amb unes vistes magnífiques.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_216
  Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
  L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Què més podem visitar?

 • Cooperativa Agrícola de Palau-saverdera
  Cooperativa Agrícola de Palau-saverdera

  La Cooperativa Agrícola de Palau-saverdera es va constituir l'any 1933 i aplega bona part dels pagesos del municipi. La Cooperativa està especialitzada en la producció d'oli d'oliva però a la seva botiga també podem trobar-hi vi dels cellers de la zona, vi a granel i d'altres productes de proximitat. La Cooperativa es troba situada a l'entrada del nucli urbà, just al costat de la carretera GI-610.

  Coordenades GPS: 42.306882º 3.143957º

 • Monestir de Sant Pere de Rodes
  Monestir de Sant Pere de Rodes

  El monestir de Sant Pere de Rodes és una construcció romànica excepcional. Encara que tot el conjunt és fabulós, cal destacar especialment l'edifici de l'església: la seva gran riquesa decorativa, l'estretor de les naus laterals i l'alçada monumental de la seva nau central. El monestir es pot visitar (preu de l'entrada: 4,5€/persona; més informació: 972 387 559).

  Coordenades GPS: 42.32325040º 3.16561819º

 • Església de Santa Helena
  Església de Santa Helena

  L'església de Santa Helena, antigament coneguda com a església de Santa Creu de Rodes, es troba situada al despoblat de Santa Creu, molt a prop del monestir de Sant Pere de Rodes. Es tracta d'una antiga i interessant construcció que presenta elements preromànics i que ha sofert moltes modificacions al llarg de la història.

  Coordenades GPS: 42.32658591º 3.159829984º

 • Vall de Santa Creu
  Vall de Santa Creu

  El petit nucli de la Vall de Santa Creu se situa a l'oest (O) del terme municipal del Port de la Selva. Aquest nucli de població va ser un municipi independent fins a l'any 1787 i actualment compta amb unes 40 cases. Val la pena passejar pels carrerons estrets i costeruts d'aquest poblet de "muntanya". S'hi arriba per una carretereta des del mateix Port de la Selva.

  Coordenades GPS: 42.3351936º 3.1663571º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta a l'aparcament que hi ha just al costat de l'ermita de Santa Helena (0:00h - 535m). Agafem el caminet senyalitzat ("Palau-saverdera") que surt des de darrera de l'ermita i que es dirigeix cap a l'altre vessant de la muntanya i finalment desemboca a una pista. La prenem cap a la dreta i al cap d'uns 800m arribem a l'àrea de pícnic del Mas Ventós. Agafem el corriol que baixa suaument cap a Palau-saverdera (senyalitzat) des d'on gaudim d'unes vistes meravelloses de la badia de Roses. Durant la baixada trobarem una desviació a la dreta. Si l'agafem, a uns 20m podrem veure el dolmen Muntanya d'en Caselles. Reculem i continuem el descens cap a Palau-saverdera per un corriol, anomenat antigament camí de les Devotes, que segueix baixant entre feixes. En alguns trams encara es poden veure murs de pedra seca i alguna barraca tradicional. Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Ermita de Santa Helena.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Ermita de Santa Helena vista des de la carena que puja al cim de Sant Salvador (fora de ruta).

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

La carena que puja al cim de Sant Salvador (fora de ruta).

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Restes de l'antic castell de Verdera (fora de ruta).

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Vistes des de l'antic castell de Verdera cap al NE, amb el poble de LLançà i la costa (fora de ruta).

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Vistes des l'antic castell de Verdera cap al S, amb la plana empordanesa i el golf de Roses (fora de ruta).

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Camí que progressa a mitja vessant amb la plana empordanesa i el golf de Roses al fons (fora de ruta).

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Zona de lleure.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Dolmen baixant a Palau-saverdera.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Camí de ferradura que baixa cap a Palau-saverdera, amb murs de pedra seca.

Arribem a Palau-saverdera i anem fins a la plaça Major de Palau-saverdera (1:05h - 106m). Creuem el carrer de Sant Onofre, seguim pels carrers Roses i Balmes i sortim per la urbanització de Bellavista en direcció a Roses. Aquest camí, ara molt planer, és una petita pista que transcorre entre cultius d'oliveres fins que arribem a la urbanització de Mas Fumats. Entrem a la urbanització pel seu extrem NO, per la seva part alta, des d'on comencem a baixar pels carrers amb força pendent. Hem d'arribar a l'extrem SE de la urbanització, on agafem un corriol a la nostra esquerra que ens porta fins a la carretera GI-614. La creuem i caminem uns 90m per una carretera secundària fins que arribem al creuament de Can Palau (2:20h - 50m).

En aquest punt hem d'agafar el camí de la Selva de Mar (senyalitzat), que va pujant en paral·lel a la carretera GI-614, en clara direcció NE. Al cap d'aproximadament 1 km creuem la carretera i el pendent augmenta una mica. El corriol transcorre entre murs de pedra seca i passem pel costat de l'anomenada Torreta o Torre del Moro, que data del segle XVI-XVII. El camí va pujant tot fent ziga-zagues i finalment arribem al coll de Sant Genís (3:20h - 358m). Hi ha moltes feixes construïdes amb murs de pedra seca, tot i que en alguns llocs el seu estat de conservació no és massa bo.

Des del coll de Sant Genís, anem baixant en direcció a la Selva de Mar per una pista ampla. Creuem un pas de bestiar i seguim sempre la pista ampla en direcció al Mas Estela. Ben a prop hi podem veure uns camps de vinya molt ben cuidats. Més endavant deixem la pista i agafem un corriol que surt a l'esquerra (3:45h - 210m) i baixa fent ziga-zagues cap al mas. Rodegem el Mas Estela i les seves vinyes i acabem desembocant a una pista asfaltada.

Anem seguint aquesta pista fins al nucli de la Selva de Mar (4:10h - 51m). No cal entrar al poble, tot i que us aconsellem fer una passejada pels carrerons d'aquest pintoresc llogarret. Creuem la riera de la Selva i, a l'altra banda, comencem a enfilar-nos pel camí del monestir de Sant Pere de Rodes (5:25h - 512m), senyalitzat. Pugem per unes escales i passem per l'església de Sant Sebastià. El camí, tot i que va fent petites marrades, puja força i és bastant abrupte i molt pedregós. La pujada és llarga però no té pèrdua.
 Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Ribera de la Selva arribant al poble de la Selva de Mar.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Olivera, arbre conreat i molt present a la zona.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Plaça Major de la Selva de Mar.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Un descans buscant ombra a la Selva de Mar.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Antiga torre defensiva sortint de la Selva de Mar.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

El camí antic que comunicava la Selva de Mar amb Sant Pere de Rodes.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Senderistes baixant de Sant Pere de Rodes cap a la Selva de Mar.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Escorça d'alzina surera (arbre que a la zona s'anomena popularment "suro").

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Ruc esperant a l'ombra a l'entrada del monestir.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

A dins del recinte del monestir.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Hort del monestir, avui cuidat pel personal del restaurant.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Sostre amb volta catalana, a l'interior del monestir.

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Detall del campanar de Sant Pere de Rodes, amb les finestres d'arc de mig punt i l'arqueria cega d'estil llombard.

Una vegada dalt, la visió que tenim del monestir és molt poc coneguda, ja que som just a l'altra banda de l'entrada principal. Seguint el camí asfaltat que voreja el monestir per sota seu arribem a la façana principal. Després d'admirar aquesta sensacional construcció romànica, continuem pel camí asfaltat que va flanquejant la muntanya fins a l'aparcament de l'ermita de Santa Helena (5:35h - 535m), punt d'inici i final d'aquesta excursió pels dominis de Sant Pere de Rodes i dels senyors de Verdera. Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Carena que puja al castell de Verdera i el cim de Sant Salvador (forta de ruta).

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

Fita i vistes a la plana empordanesa i al massís del Canigó (fora de ruta).

Pels dominis de Sant Pere de Rodes 1

El monestir de Sant Pere de Rodes vist des del castell de Verdera (fora de ruta).

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Robert!!!
28-03-2019 12:41:20h

Sensacional!!!

3 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta