pdf-ruta425
Passejada pel Paratge de Tudela

Ruta de caire familiar a un dels espais més interessants i espectaculars del Cap de Creus

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

150m

Distància totalDistància total

5,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

1:15h

altitud_minimaAltitud mínima

5m

distanciaPunt de sortida / arribada

Tanca Paratge de Tudela

altitud_maximaAltitud màxima

66m

distanciaPoblació més propera

Cadaqués

Excursió de 5,6 km de longitud (anada i tornada) per l'espai natural de Tudela, un dels indrets més singulars del Parc Natural del Cap de Creus. El punt d'inici i final de la ruta se situa al trencall de la carretera de Cadaqués al Cap de Creus, just on comença la pista asfaltada de Tudela. Des d'aquest punt, caminarem uns 400m per aquesta pista fins a l'aparcament de Tudela (només obert alguns períodes de l'any i caps de setmana assenyalats). Deixarem enrere l'aparcament i continuarem per la mateixa pista asfaltada, que recorre tot el Paratge de Tudela fins a la cala Culip. Durant el recorregut anirem visitant diversos indrets d'interès, sempre indicats i ben marcats. La tornada es realitza per la mateixa pista o, opcionalment, es pot agafar una drecera per sender de terra.

La ruta pel Paratge de Tudela ens permet descobrir un dels racons més espectaculars del Parc Natural del Cap de Creus. Tudela és un espai d'un importantíssim interès geològic, aquí podem trobar-hi alguns dels millors exemples a nivell mundial d'estructures de deformació dúctil (zones de cisalla) en roques metamòrfiques (esquistos) i en roques granítiques (pegmatites). I totes aquestes roques, erosionades durant milions d'anys per l'aigua i la tramuntana, se'ns presenten de forma capritxosa: un camell, una àliga, un conill, un elefant,... tantes formes com cadascú sigui capaç d'imaginar! Però la importància d'aquest espai no és només geològica, Tudela és també una de les zones de major interès vegetal, faunístic i marí de tot el Parc Natural. Finalment, cal assenyalar que Tudela és un espai natural recuperat: diversos panells ens mostren fotografies del gran complex turístic que s'hi va construir als anys 60 i que actualment ha estat completament desmantellat.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 1:15h en total: 0:05h des del punt d'inici fins a l'aparcament de Tudela, 0:40h per fer el recorregut des de l'aparcament fins a la cala Culip (incloent les diverses desviacions als punts d'interès marcats al llarg del recorregut) i 0:30h per tornar des de la cala Culip fins al punt d'inici.

: Baixa. Es tracta d'una excursió sense cap dificultat tècnica i apta per a tothom. El recorregut es realitza per una pista asfaltada tancada al trànsit motoritzat des d'on s'agafen alguns caminets per visitar alguns dels punts d'interès que hi ha marcats.

: Tot l'any.

: Res en especial.

:

· Cap de Creus. 1:25.000. Editorial Alpina.

: L'itinerari és adequat per fer amb nens: el camí és fàcil i presenta atractius molt variats. Quan l'accés a l'aparcament de Tudela des de la carretera Cadaqués - Cap de Creus està obert, es pot accedir fins a aquest punt amb vehicle propi i començar l'itinerari des d'aquí (punt de pas 2). Per aquells que vulguin escurçar el camí de tornada, hi ha l'opció de seguir un caminet estret i rocós que puja pel rec de Francarlos fins a l'aparcament de Tudela. El Paratge de Tudela és un indret mediambientalment molt vulnerable, recordem la obligatorietat de complir en tot moment la normativa que ha establert el Parc Natural del Cap de Creus per aquest espai i que trobareu explicada en diversos panells.

Com arribar-hi en cotxe

Des de Cadaqués agafem la carretera GI-614 cap el Cap de Creus. Després d'1,5 km deixem enrere el trencall de Portlligat i seguim per la carretera en direcció al Cap de Creus. La carretera és força sinuosa. Seguim avançant i a uns 5 km de Cadaqués, a mà dreta, hi trobem la pista asfaltada de Tudela. Just a l'inici d'aquesta pista hi ha una tanca del Parc Natural. Si l'accés està obert, podem baixar uns 400m per la pista fins a l'aparcament de Tudela (pagament obligatori). Si l'accés està tancat, estacionarem el vehicle en un lateral en aquest mateix trencall (o podem utilitzar els diversos espais que hi ha habilitats al far del Cap de Creus, a 1,5 km per la carretera).

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_216
    Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
    L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Què més podem visitar?

  • Casc antic de Cadaqués
    Casc antic de Cadaqués

    Cadaqués és un poble de pescadors preciós, un indret que ha captivat artistes i viatjants al llarg del temps. Passejar pel casc antic de Cadaqués i deixar-se perdre pels seus carreronets és una experiència imprescindible: les cases blanques, els carrerons, l'església, el passeig, els xiringuitus de tota la vida, el Casino, el mar, la boira i la muntanya,... un indret màgic!

    Coordenades GPS: 42.2887571º 3.2779723º

  • Església de Santa Maria de Cadaqués
    Església de Santa Maria de Cadaqués

    L'actual església de Santa Maria de Cadaqués es va començar a construir a partir de mitjans del segle XVI gràcies a les donacions dels pescadors; el pirata turc Barba-rossa havia destruït completament l'antic temple l'any 1543. L'església està situada just en el punt més elevat del nucli antic de Cadaqués i ens ofereix unes vistes fantàstiques de tota la badia de Cadaqués.

    Coordenades GPS: 42.288066594º 3.275842626º

  • Casa-Museu Salvador Dalí a Portlligat
    Casa-Museu Salvador Dalí a Portlligat

    La Casa-Museu de Portlligat, és on Salvador Dalí va viure i treballar de forma estable des de l'any 1930 i fins a la mort de Gala l'any 1982, quan va fixar la seva residència al castell de Púbol. Actualment la casa està habilitada com a museu. Per a visitar-la és necessari reservar prèviament (Més informació: www.salvador-dali.org / 972 251 015).

    Coordenades GPS: 42.2933575º 3.28596185º

  • Far del Cap de Creus
    Far del Cap de Creus

    La punta del Cap de Creus és el punt més oriental de la península Ibèrica. I en una elevació del terreny propera a la punta hi trobem el far del Cap de Creus. L'actual edifici data de l'any 1853, encara que s'han trobat vestigis d'una antiga torre de senyals romana i d'una torre de guaita medieval. Al costat del far hi ha un bar i un restaurant.

    Coordenades GPS: 42.318956º 3.3158955º

  • Monestir de Sant Pere de Rodes
    Monestir de Sant Pere de Rodes

    El monestir de Sant Pere de Rodes és una construcció romànica excepcional. Encara que tot el conjunt és fabulós, cal destacar especialment l'edifici de l'església: la seva gran riquesa decorativa, l'estretor de les naus laterals i l'alçada monumental de la seva nau central. El monestir es pot visitar (preu de l'entrada: 4,5€/persona; més informació: 972 387 559).

    Coordenades GPS: 42.32325040º 3.16561819º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la passejada pel Paratge de Tudela a la tanca de la carretera Cadaqués - Cap de Creus (0:00h - 66m) on comença la pista asfaltada de Tudela. (Si l'accés per la pista està obert, recomanem aparcar els vehicles a l'aparcament que hi ha habilitat 400m més avall i començar la ruta des d'allà.) Passejada pel Paratge de Tudela 1

Tanca que hi ha al començament de la pista asfaltada de Tudela.

Deixem enrere la tanca i després de caminar uns 400m en lleuger descens arribem al pàrquing del Paratge de Tudela (0:05h - 48m). En aquest punt és on comença pròpiament l'itinerari de Tudela. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Pàrquing del Paratge de Tudela.

Seguim recte per la pista pavimentada i passem per entre tres plaques verticals d'acer corten (acer patinable). En una d'elles hi trobem una cita de Salvador Dalí on parla del Paratge de Tudela.
SALVADOR DALÍ I EL PARATGE DE TUDELA

Salvador Dalí, el gran geni empordanès, va escriure al seu amic Pelayo Martínez -arquitecte figuerenc contractat pel Club Mediterranée- l'any 1961: "Aquesta part compresa entre el Camell i lʼÀguila, que tu coneixes i estimes tant com jo mateix és i ha de continuar per sempre essent geologia pura, sense res que pugui mixtificar-ho; en faig qüestió de principi. És un paratge mitològic que és fet per a déus més que per a homes i cal que continuï tal com està". El biògraf de Dalí, Ian Gibson, parla sobre la relació tan especial que tenia Dalí amb el Cap de Creus: "El Cap de Creus és un vast teatre natural d'il·lusions òptiques, i és de la contemplació prolongada de les seves metamorfosis que li va venir a Dalí la seva perdurable obsessió pels efectes visuals, especialment per la de la doble imatge. El seu "paisatge mental", va dir ell una vegada, s'assemblava a les “roques proteiques i fantàstiques del Cap de Creus.""

 Passejada pel Paratge de Tudela 1

Estructures d'acer corten amb la inscripció d'una declaració de Dalí sobre el Paratge de Tudela.

Immediatament, a mà dreta, hi trobem la roca pegmatítica d'Es Camell (0:08h - 47m). Ens és fàcil imaginar-nos el cap del camell i els seus geps. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Es Camell.

Deixem enrere Es Camell i seguim avançant per la pista. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Ens endinsem de ple al Paratge de Tudela.

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Vista de S'Àliga des de la pista per la que avancem.

Aviat arribem al mirador del Pla de Tudela (0:12h - 31m) on hi ha dos grans cubs d'acer corten. Aquestes estructures es van col·locar aquí durant la restauració de l'espai de Tudela i volen recordar als visitants que aquest paratge fou ocupat durant més de 40 anys pel complex turístic del Club Mediterranée.
LA RECUPERACIÓ DEL PARATGE DE TUDELA

Aquesta zona del Cap de Creus fou ocupada durant més de 40 anys (1962-2004) per les instal·lacions del Club Méditerranée S.A. (el Club Med), una cadena francesa que estén els seus resorts per tot el món. Als anys 60, el Club Med ubicà una petita gran ciutat de vacances a l'actual paratge de Tudela: unes 430 edificacions repartides en 4,5 hectàrees i amb capacitat per a 1200 turistes. L'any 1998, l'aprovació de la llei 4/1998 de protecció del Cap de Creus posà fi al seu període d'explotació i l'any 2004 el Club Med tancà definitivament les seves instal·lacions de Tudela. L'any 2009 el Ministeri de Medi Ambient i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya van iniciar la recuperació d'aquest paratge, recuperant així un espai catalogat ja com a integrant de la Reserva Natural Integral (RNI) –màxim nivell de protecció d'un espai natural- del Cap de Creus. El procés comportà la demolició de totes les edificacions que integraven la instal·lació del Club Med i la recuperació de la flora autòctona utilitzant tècniques de restauració ambiental. S'arrencaren més de 50 hectàrees d'espècies florals exòtiques invasores, que foren substituïdes per espècies autòctones, i es van extreure fins a 42.000 m3 de residus. D'aquesta manera es retornà el protagonisme als elements naturals que conformen aquest meravellós paisatge, absolutament singular: la roca, el mar i el vent (la tramuntana que hi bufa amb força). Alhora, es construí un recorregut didàctic per tal de re valoritzar el paisatge i reclamar-ne el seu ús social. Per això es crearen diversos miradors -absolutament integrats amb el paisatge i d'interès arquitectònic- amb plafons informatius que ens il·lustren sobre la geologia, la flora, la fauna, la història i la pròpia cultura de l'espai. Aquesta feina de recuperació del paratge de Tudela va finalitzar l'any 2011 i va tenir un cost de més de 7 milions d'euros. Des de llavors el paratge està obert al públic i la feina de restauració que ha fet possible que el coneguem tal i com se'ns presenta avui ha rebut nombrosos premis a nivell internacional.

 Passejada pel Paratge de Tudela 1

Mirador del Pla de Tudela.

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Vistes del Pla de Tudela des del mirador.

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Vistes del mar i del mirador de la Gran Sala des del mirador del Pla de Tudela.

Recuperem la pista principal i a continuació ens trobem el mirador de la Gran Sala (0:15h - 18m). Val la pena detenir-nos una estona en aquest punt per admirar les vistes del singular entorn i per fer una ullada als molts panells informatius que hi ha. Hi trobarem explicacions i fotografies de les antigues instal·lacions del Club Med i del procés de restauració del paratge, comentaris sobre la flora i la fauna pròpies d'aquest indret i algunes altres informacions d'interès.  Passejada pel Paratge de Tudela 1

Mirador de la Gran Sala.

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Panells informatius que hi ha al mirador de la Gran Sala.

Seguim avançant i arribem a una altra desviació -marcada amb pals- a mà esquerra. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Desviació que hi ha a mà esquerra.

Seguim aquests senyals i per entre unes grans roques arribem al mirador de l'illa de Portaló (0:19h - 27m). En aquest punt hi ha un parell de bancs i gaudim de bones vistes sobre aquest illot. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Mirador de l'illa de Portaló.

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Vistes de la petita illa de Portaló, d'esquistos negres.

Retornem a la pista asfaltada i continuem el recorregut de baixada. Altre cop unes marques ens desvien del camí principal i ens porten fins a l'extrem NO del Paratge de Tudela: el mirador de Pamperris (0:23h - 29m). Des d'aquest punt podem gaudir d'unes vistes impressionants de tot aquest espai protegit i de la zona de costa compresa entre l'illa de Portaló (O) i l'illa de Cullaró (E). Passejada pel Paratge de Tudela 1

Paratge de Tudela.

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Al fons, el far del Cap de Creus; des del mirador de Pamperris.

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Curiosa formació rocosa.

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Illa de Portaló des del mirador de Pamperris.

Desfem el caminet i tornem a la pista asfaltada. En aquest punt la pista fa un gran gir cap a la dreta i s'orienta cap a l'E. Avancem ara per un terreny pla amb el mar a la nostra esquerra. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Ens apropem cap la roca coneguda com S'Àliga.

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Roca amb una forma ben curiosa. S'assembla a una foca?

En aquest tram de l'itinerari entre el mirador de Pamperris i la roca de S'Àliga és fàcil observar la presència d'espècies vegetals exòtiques invasores. Aquestes plantes colonitzen el terreny formant una espècie de catifa i impossibiliten la instal·lació i el manteniment de les llavors de les plantes autòctones. El Parc Natural del Cap de Creus treballa contínuament per eliminar aquestes espècies invasores i afavorir la recolonització per part de les espècies autòctones protegides. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Bàlsam, una de les espècies invasores que hi ha en aquest paratge.

Aviat arribem a la roca coneguda com S'Àliga (0:30h - 7m), una peculiar formació de pegmatita que presideix el Pla de Tudela. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Roca de S'Àliga.

Durant tot el recorregut, just a la vora del camí pavimentat i als punts on hi ha les formacions rocoses més peculiars, anem trobant plaques d'acer corten que ens ajuden a intuir les formes de les roques donant pistes a la nostra imaginació. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Placa d'acer corten que hi ha a la vora del camí amb S'Àliga dibuixada.

Deixem enrere S'Àliga i arribem al rec de Francarlos. A l'esquerra veiem com aquest rec desemboca al mar formant una espècie de caleta entre les roques. I en aquest punt, tot just a la dreta, comença un caminet que s'enfila per aquest rec i que ens portaria fins a l'aparcament de Tudela. És una bona opció si de tornada volem fer drecera. Passejada pel Paratge de Tudela 1

El Rec de Francarlos desembocant al mar.

Seguim avançant. No parem de trobar-nos roques amb formes estranyíssimes que ens conviden a buscar semblances i a jugar amb la nostra imaginació. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Pegmatita amb forma d'elefant?

Aviat arribem a la cala Culleró (0:40h - 10m), a mà esquerra, un racó de gran bellesa on les roques i el mar semblen donar-se la mà. Passejada pel Paratge de Tudela 1

La cala Culleró.

Deixem enrere aquest indret i enfilem l'últim tram del recorregut. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Veiem el far del Cap de Creus al fons.

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Pegmatita amb forma de conill?

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Placa d'acer corten amb la forma de la roca dibuixada (la silueta del conill).

Finalment arribem a la cala Culip (0:45h - 13m). A l'època del Club Med, en aquesta cala hi havia un petit embarcador pels clients de l'establiment. I aquí s'acaba aquest meravellós itinerari per un dels paratges més fascinants del Cap de Creus. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Arribada a la cala Culip.

Passejada pel Paratge de Tudela 1

Platja de la cala Culip.

Fem el recorregut de tornada fins a la tanca de la carretera Cadaqués - Cap de Creus (1:15h - 66m) seguint el mateix itinerari, ara sense desviar-nos als diversos punts d'interès. Per aquells que vulguin escurçar la tornada, com ja hem comentat, hi ha un caminet que puja pel rec de Francarlos -per terreny rocós i costerut- i ens deixa a prop de l'aparcament de Tudela. Passejada pel Paratge de Tudela 1

Punt on, si volem, podem emprendre la drecera fins al punt d'inici: d'aquí surt el caminet que puja pel rec de Francarlos, entre la cala Culleró i S'Àliga, tornant, a mà esquerra.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Susana
30-08-2017 11:54:19h

Ens ha encantat la passejada pel paissatge espectacular del Cap de Creus, i la capbussada final a cala Culip. La tornada per la drecera, molt recomanable.

RAMON SERRAT
13-10-2015 15:57:32h

Absolutament enamorat de Tudela, molt més que Dalí.

MIREIA
02-07-2014 09:24:00h

Tudela és increïble. El millor del Cap de Creus!!! La passejada pel camí i els diferents miradors és perfecte per fer amb nens, s'ho passen pipa.

22 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta