pdf-ruta144
Carrerada de Sant Pere de Rodes

Descobrim la pintoresca Vall de Santa Creu i el camí de ronda al cap de Creus

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

520m

Distància totalDistància total

12,4 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:15h

altitud_minimaAltitud mínima

0m

distanciaPunt de sortida / arribada

Oficina de Turisme de Llançà

altitud_maximaAltitud màxima

357m

distanciaPoblació més propera

Llançà

banner apadrina

Ruta circular de poc més de 12 km de longitud que comunica el poble mariner de Llançà amb la Vall de Santa Creu i el camí de ronda que ressegueix la costa. L'itinerari comença a l'oficina de turisme de Llançà i s'enfila fins al coll del Perer, des d'on es davalla fins al poblet de la Vall de Santa Creu. Seguint el camí vell arribem a la platja de la Vall i enllacem amb l'agradable passeig costaner que ens porta novament fins a Llançà.

Entre la serra de Rodes, la badia del Port de la Selva i els estreps orientals de l'Albera s'estén el poble de Llançà, conegut especialment pel turisme de platja i les activitats nàutiques. Tanmateix, comença a tenir un cert auge com a destí per a la pràctica del senderisme, el trail running i la bicicleta de muntanya, essent punt de partida d'un bon nombre d'interessants excursions. Aquesta ruta ens descobreix la immensitat dels paisatges blaus, marrons i verds de la Costa Brava Nord, d'orografia complexa i amb un patrimoni natural, històric i artístic de primer ordre.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:15h en total: 1:00h des de l'oficina de turisme de Llançà fins al coll del Perer, 1:00h des d'aquest coll fins a la platja de la Vall i 2:15h des d'aquest punt fins a l'oficina de turisme de Llançà.

: Mitjana. La derivada de la distància i l'elevat desnivell que cal superar.

: Tot l'any.

:

· Alt Empordà. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: En dies de tramuntana o llevantada cal parar atenció (o fins i tot evitar) el tram del camí de ronda. Durant tot l'any hem d'aprovisionar-nos d'aigua adequadament i anar ben protegits del sol i el vent.

Com arribar-hi en cotxe

Des de Figueres per la N-260 directament fins a Llançà. Passat el punt km 18 ens desviem a la dreta en una petita rotonda i el primer edifici que ens trobem és l'oficina de turisme, punt d'inici de la ruta.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_216
    Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
    L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Què més podem visitar?

  • Casc antic de Cadaqués
    Casc antic de Cadaqués

    Cadaqués és un poble de pescadors preciós, un indret que ha captivat artistes i viatjants al llarg del temps. Passejar pel casc antic de Cadaqués i deixar-se perdre pels seus carreronets és una experiència imprescindible: les cases blanques, els carrerons, l'església, el passeig, els xiringuitus de tota la vida, el Casino, el mar, la boira i la muntanya,... un indret màgic!

    Coordenades GPS: 42.2887571º 3.2779723º

  • Casa-Museu Salvador Dalí a Portlligat
    Casa-Museu Salvador Dalí a Portlligat

    La Casa-Museu de Portlligat, és on Salvador Dalí va viure i treballar de forma estable des de l'any 1930 i fins a la mort de Gala l'any 1982, quan va fixar la seva residència al castell de Púbol. Actualment la casa està habilitada com a museu. Per a visitar-la és necessari reservar prèviament (Més informació: www.salvador-dali.org / 972 251 015).

    Coordenades GPS: 42.2933575º 3.28596185º

  • Monestir de Sant Pere de Rodes
    Monestir de Sant Pere de Rodes

    El monestir de Sant Pere de Rodes és una construcció romànica excepcional. Encara que tot el conjunt és fabulós, cal destacar especialment l'edifici de l'església: la seva gran riquesa decorativa, l'estretor de les naus laterals i l'alçada monumental de la seva nau central. El monestir es pot visitar (preu de l'entrada: 4,5€/persona; més informació: 972 387 559).

    Coordenades GPS: 42.32325040º 3.16561819º

  • Església de Santa Helena
    Església de Santa Helena

    L'església de Santa Helena, antigament coneguda com a església de Santa Creu de Rodes, es troba situada al despoblat de Santa Creu, molt a prop del monestir de Sant Pere de Rodes. Es tracta d'una antiga i interessant construcció que presenta elements preromànics i que ha sofert moltes modificacions al llarg de la història.

    Coordenades GPS: 42.32658591º 3.159829984º

  • Vall de Santa Creu
    Vall de Santa Creu

    El petit nucli de la Vall de Santa Creu se situa a l'oest (O) del terme municipal del Port de la Selva. Aquest nucli de població va ser un municipi independent fins a l'any 1787 i actualment compta amb unes 40 cases. Val la pena passejar pels carrerons estrets i costeruts d'aquest poblet de "muntanya". S'hi arriba per una carretereta des del mateix Port de la Selva.

    Coordenades GPS: 42.3351936º 3.1663571º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la nostra excursió a l'oficina de turisme de Llançà (0:00h - 8m). Seguint en tot moment les marques grogues de la xarxa Itinerànnia, anem a buscar l'avinguda Antoni Margarits fins a una rotonda emplaçada a la base de la muntanya. Aquest primer tram de la ruta coincideix amb el traçat del sender transpirinenc GR 11 i amb una variant del GR 92 que evita la costa, ambdós senyalitzats amb marques blanques i vermelles. Des d'aquest punt agafem a la dreta un camí que s'enfila tot remuntant la ribera d'en Prim, torrent estacionari que tributa a la riera de Llançà. Comencem a caminar per l'anomenada Carrerada de Sant Pere de Rodes.

LA CARRERADA DE SANT PERE DE RODES

Aquesta tresquera és l'antiga carrerada que comunicava Llançà amb el Port de la Selva. Una carrerada pot ésser tant una antiga via romana de segon o tercer ordre com també un camí utilitzat pels ramats de bestiar en transhumància. En el cas que ens ocupa, sense ser una via transhumant de les més importants (aquelles que comunicaven les pastures de la terra baixa amb les de la terra alta), podem imaginar-nos el trànsit de persones i bèsties (especialment ovelles i cabres) que hi passaren durant segles. Encara que les comunicacions entre els pobles marítims d'aquesta zona es feien més per mar, cal tenir en compte que aquesta carrerada també unia els pobles costaners amb el poderós monestir de Sant Pere de Rodes. Enlairat a la cara nord de la muntanya de Verdera i protegit durant un temps pel castell de Sant Salvador, aquest cenobi benedictí dominà i explotà tot aquest territori des del segle X fins a ben entrat el segle XIV.

 Carrerada de Sant Pere de Rodes 1

Enfilant cap al coll del Perer.

Més endavant el camí es desvia del barranc guanyant alçada amb decisió per un contrafort. Finalment assolim el coll del Perer (1:00h - 357m). Les vistes d'aquest punt es mereixen una bona pausa! Podem admirar la bellesa de la serra de Rodes, la badia de Roses, la península del cap de Creus i l'amagada vall de Santa Creu, tot just sota nostre. No en va la serra de Rodes és Paratge Natural d'Interès Nacional i està adherit al Parc Natural del Cap de Creus.

Deixant enrere a la dreta les marques del GR 11, que puja cap al monestir per la carena, nosaltres davallem cap al fons de la vall (SE), seguint l'antiga carrerada fins que, entre antigues feixes on es conreaven vinyes i oliveres, arribem al tranquil veïnat de la Vall de Santa Creu (1:25h - 154m). Les boniques cases de pedra, moltes d'elles enguixades, juntament amb els murs de pedra seca i l'església de Sant Fruitós, li confereixen a l'indret un aire molt pintoresc.
 Carrerada de Sant Pere de Rodes 1

Ambient pintoresc a la Vall de Santa Creu.

Carrerada de Sant Pere de Rodes 1

Carreró a la Vall de Santa Creu.

Descartem el vial asfaltat que baixa cap a la costa i continuem el nostre descens fins al fons de la vall, caminant ara per la riba dreta de la riera de la Vall. Passem a tocar de l'enrunat molí de Canavall i resseguim la bonica vall fins que la pista espetega a la carretera GI-612, que prenem a l'esquerra. Amb molta precaució, donat que es tracta d'una via amb molt de trànsit, especialment en dies festius, caminem per la carretera uns 100 metres fins que ens desviem cap a la dreta pel trencall que dóna accés al Càmping Port de la Vall. Just a l'esquerra de la barrera d'entrada al càmping, hi ha un camí que agafem i que, passant entre un bosquet de pins i el mur que tanca el càmping, de seguida ens deixa a la platja de la Vall (2:25h - 3m). Hem arribat al mar! Carrerada de Sant Pere de Rodes 1

La Vall de Santa Creu.

Carrerada de Sant Pere de Rodes 1

Detall d'olivera.

Des d'aquest punt seguim un bonic tram del sender de la Mediterrània o GR 92, tot vorejant la sinuosa costa i les seves cales mig amagades. Deixem a la dreta l'accés al far i la punta de s'Arenella i continuem progressant sempre amb el mar a la dreta i les urbanitzacions i la carretera a l'esquerra. Passem el Cap de Bol, les puntes del Podaire i d'en Feliu i baixem a la platja del Cau del Llop (3:20h - 2m). Remuntem per l'altre extrem i prosseguim, observant a la dreta les petites illes del Falcó. Carrerada de Sant Pere de Rodes 1

Passarel·la de fusta en el tram de camí de ronda.

Carrerada de Sant Pere de Rodes 1

Pesquer d'arrossegament.

Carrerada de Sant Pere de Rodes 1

Pescadors al capvespre.

Passem la platja de les Tonyines, la punta de la Farella, els esculls de les Carboneres i la Miranda. De cop, ens trobem amb el port esportiu de Llançà. Ens desviem cap a l'esquerra i anem seguint el carrer Castellar fins que s'uneix a l'avinguda Pau Casals i coincideix amb la carretera GI-612 (avinguda d'Europa). Més endavant ens desviem a l'esquerra pels carrers Rafael Estela i Nicolás Salmerón, que ens condueixen fins a l'oficina de turisme de Llançà (4:15h - 8m), punt i final d'aquest bonic recorregut. Carrerada de Sant Pere de Rodes 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


1 vot
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta