pdf-ruta32
Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera

Ruta per la muntanya de Palau-saverdera on visitem diversos dòlmens i un menhir

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

150m

Distància totalDistància total

2,8 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

1:05h

altitud_minimaAltitud mínima

116m

distanciaPunt de sortida / arribada

La Font de Dalt

altitud_maximaAltitud màxima

253m

distanciaPoblació més propera

Palau-saverdera

banner apadrina

Excursió circular de 2,8 km de longitud per la muntanya de Palau-saverdera. El punt de sortida i arribada de la ruta és la Font de Dalt, punt on comencen la majoria d'itineraris senyalitzats de Palau-saverdera. Des d'aquest punt pugem pel camí de Sant Onofre fins que trobem un corriol que surt a mà dreta. Agafem aquest corriol que ens porta a visitar quatre dòlmens i un menhir. Finalment arribem altre cop al camí de Sant Onofre, que ara agafem de baixada fins a la Font de Dalt. Aquesta ruta forma part dels itineraris de Palau-saverdera i està senyalitzada en tot moment: A. Itinerari megalític de la Fontasia.

L'itinerari A de l'Ajuntament de Palau-saverdera -Itinerari megalític de la Fontasia- ens porta a descobrir l'interessant passat prehistòric de la zona de la serra de Rodes i l'Albera, que destaca per la gran quantitat de vestigis de poblament prehistòric que s'hi han trobat. Durant l'itinerari que aquí us proposem, visitem quatre dòlmens i un menhir; per ordre: dolmen dels escalons d'en Poet, paradolmen I dels escalons d'en Poet, menhir dels escalons d'en Poet, paradolmen II dels escalons d'en Poet i dolmen de la Fontasia.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 1:05h en total: 0:10h fins al trencall de l'itinerari de la Fontasia, 0:30h per visitar els monuments megalítics i 0:25h per tornar a Palau-saverdera.

: Baixa. Es tracta d'una excursió sense cap dificultat tècnica i apta per a tothom.

: Tot l'any. A l'estiu, en dies assolellats, recomanem fer la ruta a primera hora del matí o al vespre.

: Res en especial.

:

· Cap de Creus. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geòlogic de Catalunya (ICC).

: L'itinerari que us proposem forma part del conjunt d'itineraris per la muntanya de Palau-saverdera que l'Ajuntament d'aquest municipi ha senyalitzat. Podeu consultar tots els itineraris al perfil de wikiloc de Palau-saverdera (trobareu l'enllaç a la web de l'Ajuntament).

Com arribar-hi en cotxe

Arribem a Palau-saverdera per la carretera GI-610. Entrem al nucli urbà pel carrer Nou i creuem tot el poble per aquest mateix carrer. Al final del poble arribem a la Font de Dalt. Uns metres per sobre de la Font de Dalt hi ha l'aparcament de la Font de Dalt, on podem estacionar-hi el cotxe. En aquest punt comencen la majoria d'itineraris senyalitzats de l'Ajuntament de Palau-saverdera.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_216
  Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
  L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Què més podem visitar?

 • Cooperativa Agrícola de Palau-saverdera
  Cooperativa Agrícola de Palau-saverdera

  La Cooperativa Agrícola de Palau-saverdera es va constituir l'any 1933 i aplega bona part dels pagesos del municipi. La Cooperativa està especialitzada en la producció d'oli d'oliva però a la seva botiga també podem trobar-hi vi dels cellers de la zona, vi a granel i d'altres productes de proximitat. La Cooperativa es troba situada a l'entrada del nucli urbà, just al costat de la carretera GI-610.

  Coordenades GPS: 42.306882º 3.143957º

 • La torre del Rellotge
  La torre del Rellotge

  La torre del Rellotge, també anomenada torre Cantonera, era una antiga torre de defensa amb finalitats militars. La torre estava aïllada fins que a finals del segle XIV es va annexar al castell de Can Mèssio. Segles més tard, l'any 1855, la torre es va reformar per col·locar-hi el rellotge que li dóna nom, i que continua marcant les hores des de llavors. La trobem al costat de la Plaça Major del poble.

  Coordenades GPS: 42.308036º 3.149820º

 • La font de Dalt
  La font de Dalt

  La font de Dalt és un indret molt emblemàtic i estimat pels palauencs. Enmig de plataners i lledoners brolla l'aigua de la font, que prové de la serra de Rodes. L'aigua destaca per la seva frescor i el seu gust neutre i, malgrat que la font no té cap garantia sanitària, moltes persones de la zona vénen a buscar-ne en garrafes per endur-se-la a casa. Es troba situada a la part alta del poble.

  Coordenades GPS: 42.309655º 3.150596º

 • Àrea d´esbarjo del Mas Ventós
  Àrea d'esbarjo del Mas Ventós

  És un bon lloc per fer un pícnic mentre gaudim de les impressionants vistes del golf de Roses i la plana empordanesa. Hi ha taules, bancs i barbacoes. L'àrea del Mas Ventós es troba situada a la carena de la serra de Rodes, dins del terme municipal del Port de la Selva, i hi podem arribar en cotxe per la carretera GIP-6041 que uneix Vilajuïga i el Port de la Selva (punt quilomètric 6,5).

  Coordenades GPS: 42.325664º 3.148557º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta a l'aparcament de la Font de Dalt (0:00h - 116m) de Palau-saverdera. En aquest punt comencen la majoria dels itineraris marcats del municipi, que veiem dibuixats en un panell vertical. Nosaltres seguirem durant tota la ruta les indicacions de l'itinerari A: itinerari megalític de la Fontasia. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

La Font de Dalt, situada just per sota de l'aparcament.

Comencem l'excursió rodejant l'aparcament de la Font de Dalt per la seva part superior. El camí gira cap a la dreta (E) i avancem sense guanyar altura pel costat d'un bloc de pisos. Després de caminar uns 150m des de l'aparcament, veiem una esplanada que s'obre a la nostra esquerra (al costat del restaurant Terranova). Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Aparcament de la Font de Dalt.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Avancem uns 150m per terreny pla.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Arribem a una esplanada que s'obre a la nostra esquerra.

Girem a l'esquerra i creuem l'esplanada fins al seu extrem superior. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Creuem l'esplanada fins al seu extrem superior.

Veiem un senyal vertical que ens indica el camí que hem de seguir (A. La Fontasia). A partir d'aquest punt el camí comença a guanyar altura suaument. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Indicador que hi ha al final de l'esplanada. De moment, els itineraris 8, A, B i C coincideixen.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

El camí està ben indicat.

No triguem a arribar al trencall dels itineraris A i B (0:10h - 156m). En aquest punt nosaltres ens desviem cap a la dreta i deixem enrere el camí de Sant Onofre. (Podeu consultar més informació sobre l'itinerari de Palau a Sant Onofre aquí). Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Trencall dels itineraris A i B.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Detall del senyal. Nosaltres ens desviem a la dreta (itinerari A - La Fontasia).

Avancem per un camí pedregós entre murs de pedra seca. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Murs de pedra seca.

Aviat arribem al trencall de l'itinerari B. Aquest itinerari ens portaria a descobrir els dòlmens de Febrosa-Sinols. (Podeu consultar més informació sobre aquest itinerari a la web de l'Ajuntament). Nosaltres deixem enrere aquest trencall i continuem recte avançant per entre murs de pedra seca.  Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Trencall de l'itinerari B Febrosa-Sinols. Nosaltres seguim recte endavant.

Arribem a un punt on el camí gira lleugerament cap a l'esquerra i s'enfila per unes lloses de pedra. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Passem per sobre d'unes grans lloses de pedra.

Uns metres més amunt arribem al primer monument megalític de la ruta: el dolmen dels escalons d'en Poet (0:20h - 196m). Distingim els grans blocs de pedra que delimitaven la cambra i el bloc que feia de coberta. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Arribem al primer monument megalític.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Detall del senyal vertical.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Dolmen dels escalons d'en Poet.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Durant l'itinerari divisem en tot moment l'ermita de Sant Onofre a la llunyania.

Deixem aquest dolmen enrere i seguim el camí en lleugera pujada fins al següent monument, el paradolmen I dels escalons d'en Poet (0:22h - 204m). A diferència dels dòlmens, els paradòlmens estan construïts a partir d'una cavitat natural de blocs de pedra ja existent. L'home només n'ha modificat l'estructura, afegit alguns murs i/o incorporat alguna llosa per cobrir-la. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Paradolmen I dels escalons d'en Poet.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Paradolmen I dels escalons d'en Poet.

Un metres més amunt ens trobem el menhir d'en Poet (0:26h - 220m), una pedra allargada que fou plantada a terra en posició vertical. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Menhir d'en Poet i l'ermita de Sant Onofre al fons.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Menhir d'en Poet.

Continuem el nostre recorregut. El següent monument megalític que visitem és el paradolmen II dels escalons d'en Poet (0:28h - 226m). Observem la cambra interior del paradolmen. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Paradolmen II dels escalons d'en Poet.

Caminem uns 250m més pel camí, que gira cap a l'esquerra (NO), i arribem al dolmen de la Fontasia (0:32h - 246m), monument que dóna nom a l'itinerari i l'últim que visitem. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Caminem entre murs de pedra seca.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Dolmen de la Fontasia.

Deixem el dolmen enrere i continuem avançant. Creuem el rec de Veta Negra i passem per una zona més ombrívola. Gaudim de molt bones vistes del golf de Roses i de la plana empordanesa. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

El camí ens porta cap al rec de la Veta Negra.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Marca de l'itinerari A - La Fontasia.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Passem per una zona més ombrívola.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Vistes del golf de Roses.

No triguem en arribar al trencall del camí de Sant Onofre (0:40h - 241m). L'agafem cap avall, cap a la nostra esquerra, en direcció a Palau-saverdera. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Trencall del camí de Sant Onofre.

Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Detall del senyal vertical que hi ha al trencall. Nosaltres anem cap a l'esquerra, cap a Palau-saverdera.

Avancem en baixada per aquest antic camí, que ens ofereix bones vistes de la plana i del propi poble de Palau-saverdera. Finalment arribem de nou a la Font de Dalt (1:05h - 116m), punt d'inici i final d'aquest interessant recorregut que ens ha traslladat a la prehistòria del Cap de Creus. Itinerari megalític de la Fontasia a Palau-saverdera 1

Tornem cap a Palau-saverdera.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


6 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta